Хранене след тренировка

18.02.18
17:38

Здравейте, след тренировка обичам да пия протеин.От известно време към него реших да добавя и малко стафиди.Въпроса ми е колко време след шейка е добре да се храня? Обикновено яденето ми е 250гр пилешки гърди( в сурово състояние) + салата с зехтин.
А дали ще е удачно понякога да пия само протеин без стафиди, а към пиленето да добавя 150-200гр. сладък картоф вместо салатата? Идеята е по скоро да се поизчистя. На 32год. съм 84кг.

18.02.18
23:55

След тренировка е удачно да приемаш протеин(храна) и въглехидрати(храна). Подходящото време е при първа възможност след тренировка. За покачване на тегло е удачно месо + стафиди/фурми 30-40гр./ориз/картоф/овес, салатата е по желание като препоръчвам цвекло. За изчистване нискокалорична храна като - месо(пуешко/пилешко)/белтъци + ориз/овес, а за салата броколи, целина, аспержи, лапат, спанак, магданоз.

Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 19.02.18 00:16.

казано от Pekham на 18.02.18, 17:38:

Въпроса ми е колко време след шейка е добре да се храня?

Когато искаш и ти е удобно.

казано от Pekham на 18.02.18, 17:38:

А дали ще е удачно понякога да пия само протеин без стафиди, а към пиленето да добавя 150-200гр. сладък картоф вместо салатата? Идеята е по скоро да се поизчистя.

Всичко може... докато храната ти остава правилното количество, за да сваляш.

казано от Стойко Колев на 18.02.18, 23:55:

За покачване на тегло е удачно месо + стафиди 30-40гр./ориз/картоф/овес. За изчистване месо(пуешко/пилешко)/белтъци + ориз/овес.

Значи стафидите и картофите са за качване?
Тва сериозно?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 19.02.18 00:17.

19.02.18
00:37

Абсолютно сериозно. Всяка една захар е за качване.

казано от Стойко Колев на 19.02.18, 00:37:

Абсолютно сериозно. Всяка една захар е за качване.

Чудесно!
Това значи ли, че когато съм в енергиен дефицит ще качвам, ако има захар в храната ми?

Като гледам за сваляне са пилешкото и пуешкото месо, свинското явно не става.

Мдам... и един мармот загъва шоколада в станиол.

19.02.18
10:13

Като си в дефицит и ядеш захар ще сваляш килограми, но няма да сваляш мазнини, а ще губиш предимно мускулна маса. Свинското също може да се използва за изчистване, но самият факт, че съдържа около 15/100гр. мазнини означава, че с малко количество храна ще се изпълнят калориите за деня, което ще доведе до невъзможност за ядене на достатъчно протеин/въглехидрат.
В математиката има едно понятие “аксиома” - твърдение, което не е нужно да се доказва. Случаят със захарта е такъв - всеки може сам да опита за да се увери, въпреки, че аз лично бих избягвал яденето на захар, в какъвто и период да съм (не винаги успявам). И още нещо от мен - “с вафли мускули не се правят” 🙂

Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 19.02.18 10:24.

19.02.18
10:16

И нещо от мен “с пилешко мускули не се правят”.

ДЕ

19.02.18
10:45

казано от Стойко Колев на 19.02.18, 10:13:

Като си в дефицит и ядеш захар ще сваляш килограми, но няма да сваляш мазнини, а ще губиш предимно мускулна маса.

Аз обаче, прочитайки това, се замислих и над други неща, които уж са дадени като безспорни. Нещо обаче ми се губи:

1. Казва се, че когато си в дефицит, така или иначе сваляш. Също така се твърди, че за да не сваляш мускули, се приема еди колко си грама протеин на телесно тегло и се спортува-т.е. сваляш, обаче повече мазно.
2. При прием на храни с висок гликемичен индекс, инсулинът е висок и тогава мазнини почти не се горят.

И от тук ми възниква въпросът: ако ям бая захар, а същевременно съм в дефицит, приемам си протеин, тренирам си, би следвало да свалям. Ок, но какво? Или не трябва да свалям нищо, макар да съм в дефицит /което удря теорията, че при дефицит задължително сваляш/ или ако свалям, поради тренировките и високия прием на протеин, следва да е предимно мазно /ама как така-нали при висок инсулин мазно не се сваля......и това ли не е напълно вярно/ или остава твърдението на Стойко.
Признавам си, не съм толкова навътре, макар доста да съм чел вече, ама горните твърдения се “бият” и не може всички да са верни! Някъде, нещо.......

19.02.18
10:49

Коле, тук не мога да се съглася с чисто счетоводния подход. Както се казва, бро-сайънсът е напипал нещо, макар и чисто емпирично.

Захарта и всички бизахариди, съдържащи глюкоза (както и самата глюкоза като монозахарид, разбира се), поети през устата, предизвикват рязък пик на инсулина. Той, освен другите си функции, е също така анаболен хормон, а високите му нива пречат на катаболните процеси в тялото, включително и на намаляването на обема мастна тъкан.
Това не значи, че ако си в дефицит, няма да свалаш, но значи, че самият дефицит ще се достигне при по-малко калории, отколкото в отсъствието на захар и при равни други условия (т. е. еднакъв брой калории примерно в сравнение с НВД), свалянето при хранене с голямо количество захар ще е значително по-бавно.
Грешката е вярна и за още нещо. Количеството протеин в диетата при калорийни рестрикции е решаващ фактор за запазването на мускулна маса - при недостатъчно белтъчини загубата на мускулна маса може дори да надвишава тази на мастна тъкан.
В
този текст на екзамин  има доста интересно обобщение на проучванията по въпроса.
С две думи приемът на достатъчно протеини (бих казал 1,5-1,7 гр/кг телесно тегло) при калорийни рестрикции е решаващ за качеството на свалянето.

казано от Boby_ на 19.02.18, 10:49:

Коле, тук не мога да се съглася с чисто счетоводния подход. Както се казва, бро-сайънсът е напипал нещо, макар и чисто емпирично.

Боби, проблемът за мен тук е дефинирането на определени храни в категории ‘за качване’ и ‘за сваляне’. Всяка храна (с малко мислене и съобразяване) може да намери мястото си в режима без да се отрази на постигането на целите. Имам против приказките на едро като тези:

казано от Стойко Колев на 19.02.18, 10:13:

Като си в дефицит и ядеш захар ще сваляш килограми, но няма да сваляш мазнини, а ще губиш предимно мускулна маса.

казано от Стойко Колев на 18.02.18, 23:55:

За покачване на тегло е удачно месо + стафиди/фурми 30-40гр./ориз/картоф/овес, салатата е по желание като препоръчвам цвекло. За изчистване нискокалорична храна като - месо(пуешко/пилешко)/белтъци + ориз/овес

Докато говорим за ‘яж тия неща за отслабване, а ония за качване’ без да отчитаме фактори като количества и съотношения - аз ще дудна като черна станция. Това са съвети тип Cosmopolitan и Жената Днес, съответно аз не ги намирам за подходящи. Ако съм осигурил адекватни количества белтъчини, балансирал съм подходящо макронуртиентите и се придържам към адекватен дефицит - имам ли проблем да ям стафиди и фурми? А свинско? Една вафла ще ме провали дори ако съм спазил нужните параметри, така ли излиза? Когато чистя мога ли да ям висококалорични храни като ядки, авокадо, масло и сметана? Сега да си кажем, че трябва да хвърляме жълтъците на яйцата и да приключваме разговора...

казано от Boby_ на 19.02.18, 10:49:

В този текст на екзамин  има доста интересно обобщение на проучванията по въпроса.
С две думи приемът на достатъчно протеини (бих казал 1,5-1,7 гр/кг телесно тегло) при калорийни рестрикции е решаващ за качеството на свалянето.

Точно така... затова тъпо и упорито твърдя, че стафидите имат място в режим за сваляне, не само в такъв за качване.

19.02.18
14:26

казано от Кольо Пияндето на 19.02.18, 13:03:

Точно така... затова тъпо и упорито твърдя, че стафидите имат място в режим за сваляне, не само в такъв за качване.

Хайде да правим разлика между “имат място” и “могат да бъдат наместени със съответните компромиси”. 🙂
Но да, няма да пострадаш от някоя стафида и няма да спреш да сваляш, разбира се, не и ако се съобразяваш с останалите фактори.

казано от Boby_ на 19.02.18, 14:26:

Хайде да правим разлика между “имат място” и “могат да бъдат наместени със съответните компромиси”. 🙂

Тук се съгласих - разлика има и горе не съм съвсем точен. 🙂

19.02.18
18:05

Така, момчета интересна дискусия сте заформили. Идеята ми беше има ли смисъл да ям да речем 30гр стафиди и след още 40-50мин 200гр сладък картоф. Дали не идват много въглехидратите в случая и да вземе да кача мазно.Или да махна стафидите, да си пия един протеин и 40-50мин след това пиле + картофите.

Аз в период на чистене се стремя да спазвам НВД протокола от темата не емзо преди много години, където след тренировка се препоръчва протеин и мазнини, затова дадох примера със салата с зехтин. От известно време обаче доста треньори,а и в статии се препоръчва приема на въглехидрат. Естествено аз не съм някакъв специалист ,но имаше нещо за гликогена, който изразходваме по време на тренировка и как въглехидратите го възстановяват и чак тогава се отлагат под формата на мазнини.
За стафидите специално ги дадох като пример, защото един треньор го питаха какви въглехидрати препоръчва след тренировка,а то каза че лично взима глюкоза ,защото достигала най-бързо в кръвта,но иначе препоръчва стафидити.Аз лично и половин банан да пия с протеина не ми пречи, или пък фурми както някой горе спомена.

казано от Pekham на 19.02.18, 18:05:

Идеята ми беше има ли смисъл да ям да речем 30гр стафиди и след още 40-50мин 200гр сладък картоф. Дали не идват много въглехидратите в случая и да вземе да кача мазно.

Дали са много въглехидратите може да се прецени само като се погледне цялостния вид на хрането.

От известно време обаче доста треньори,а и в статии се препоръчва приема на въглехидрат. Естествено аз не съм някакъв специалист ,но имаше нещо за гликогена, който изразходваме по време на тренировка и как въглехидратите го възстановяват и чак тогава се отлагат под формата на мазнини.
За стафидите специално ги дадох като пример, защото един треньор го питаха какви въглехидрати препоръчва след тренировка,а то каза че лично взима глюкоза ,защото достигала най-бързо в кръвта,но иначе препоръчва стафидити.Аз лично и половин банан да пия с протеина не ми пречи, или пък фурми както някой горе спомена.

А всъщност сигурно ли е, че имаш нужда (повтарям - нужда!) от бързи въглехидрати след тренировка? С други думи - наистина ли тренираш така, че си изчерпал онова, което търсиш да възстановиш с тях?

19.02.18
19:34

казано от Кольо Пияндето на 19.02.18, 18:22:

Идеята ми беше има ли смисъл да ям да речем 30гр стафиди и след още 40-50мин 200гр сладък картоф. Дали не идват много въглехидратите в случая и да вземе да кача мазно.

Дали са много въглехидратите може да се прецени само като се погледне цялостния вид на хрането.

От известно време обаче доста треньори,а и в статии се препоръчва приема на въглехидрат. Естествено аз не съм някакъв специалист ,но имаше нещо за гликогена, който изразходваме по време на тренировка и как въглехидратите го възстановяват и чак тогава се отлагат под формата на мазнини.

А всъщност сигурно ли е, че имаш нужда (повтарям - нужда!) от бързи въглехидрати след тренировка? С други думи - наистина ли тренираш така, че си изчерпал онова, което търсиш да възстановиш с тях?

Хм,ами надявам се 🙂 Мисля,че полагам доста усилия по време на тренировка. Като изключим лекия клек и никаква мъртва тяга( 2 операции имам от херния) на всички други упражнения давам макса от себе си.
Значи аз при тегло от 84кг, трябва да приема да ги закръглим на 100гр въглехидрати.
Аз на закуска приемам около 60грама от овесените ядки. Остават едни 40грама на които търся оптималното място. Затова се ориентирах да са след края на тренировката.Другият ми вариант беше да ги сложа преди тренировка и малко на обяд ( 1 филия пълнозърнест хляб)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1