21.03.18
12:07
Здравейте колеги, на 30 г. съм и имам за цел да изчистя излишните мазнини. Докато бях в Англия поради някаква причина качих доста излишни кг. и се наложи да ги премахна.
В момента съм 170 см. , 66 кг. талия 88 см, ханш 87 см. подкожни мазнини 16,5 %
Имам напредък като се има в предвид че бях достигнал 72 кг.
Очаквах че 66 кг. ще е идеалното тегло, но съм изненадан че трябва да свалям още. Нека изясня и целта си. Нямам за цел както повечето хора огромни мускули. Първата е да изчистя ненужните мазнини, а втората е да направя приличен релеф, не като културист но да си личи. И не както някой говорят за лятото, а за постоянно.
Проблема е че вече съм доста слаб а имам още мазнини които си личат главно по корема и някой хора ми казват да не свалям повече.
Спазвам хранителен режим (не на 100 % но ограничавам калориите)
и тренировъчна програма през един ден.
Въпросът е да продължавам ли да свалям дали няма да е прекалено, къде греша, хранителният режим и трен. програмата са написани от инструктор, където програмата я изпълнявам от 4 месеца, а храненето от 2 месеца.
Темата беше редактирана от Пламен на 21.03.18 12:14.
21.03.18
13:37
Ако “идеалното тегло” си го смятал на база телесен индекс (body mass index), той може да е супер подвеждащ. Често е.
От снимката не става ясно как изглеждат мастните натрупвания по краката и гъза, но по горната част на тялото ти определено има още доста за чистене. Не знам как си смятал 16.5% телесни мазнини, но според мен са някъде към 25%.
В зависимост от положението с долната част на тялото, ми се струва, че имаш поне още 5-10 кг мастна тъкан, от която можеш да се отървеш.
Всичко това подсказва също, че количеството мускулна маса, която имаш, е твърде ниско, така че покачването и също би следвало да ти е цел. Едно 10-тина килограма мускули ще свършат работа. Тренировките с тежести ще работят в тази посока.
Основният съвет, който мога да ти дам е, да продължиш да сваляш, но при мнооого, много нисък калориен дефицит, от порядъка на 5% и не повече от 0.5% от общото тегло на седмица. Така ще имаш възможност при твоя стаж да постигнеш добра положителна рекомпозиция - да покачваш мускулната си маса и заедно с това да намаляваш излишните телесни мазнини.
Имаш доста за вършене. 10 кила мазнини надолу и 10 кила мускули нагоре не се постигат от днес за утре, така че се приготви за още поне 1 година усърдна работа. А още по-добре се приготви да направиш този процес част от живота си, за да може да поддържаш постигнатото.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.03.18 13:39.
Незнам защо хората продължават да вярват , че плодовете са диетични...при наличието на фруктоза , тялото няма да започне да гори мазнини за енергия.А пък фреша си е същото , като класическата кока-кола , затова ако държиш на плодовете заради витамините , то ги консумирай цели.Но да знаеш , че няма да ти помогнат в чистенето на мазнини.
В тренировките ти се вижда , че акцента е на гърди и донякъде гръб.А къде са краката с конретно базово упражнение , които като най-голяма мускулна група , съответно ще горят най-много калории и ще изграждат най-много цялостна сила и мускулатура?
Това скромно от мен , иначе има няколко човека тук , които могат да ти дадат много по-съществени насоки и в хранене и в тренировки !
21.03.18
14:40
В един такъв изблик на плочки- мерак, спрях да ям плодове за шест месеца......... Най- тъпото нещо, което някога съм правил.
21.03.18
15:35
Тая програма е най-чистият пример за бро-сплит, който някога съм виждал. Мястото и е в Музея на клишетата. 😄 За хранителния режим да не говорим....
Пропуснах да кажа че освен фитнеса водя доста застоял начин на живот и се движа с кола. Работя от вкъщи на компютъра и сега зимата рядко излизам. Когато е топло се старая да излизам, да карам колело. Значи е време да сменя програмата и режима на хранене ?
Сега съм 66 кг. дори 65.5 кг. мога да сваля още на 62 кг например но дали ще имам сила да вдигам тогава ? Виждат ми се прекалено малко. Да продължавам ли да свалям кг или да опитам да задържа на толкова. Ето още една снимка тук се виждам почти целия. Най-вече по корема имам мазнини на краката нямам.
Мнението беше редактирано от Пламен на 21.03.18 19:24.
21.03.18
19:51
Аз не виждам нищо драматично.
Да не говорим, че имаш зачатък на коремни мускули.
Нямаш кой знае колко работа.
И колкото и да съм наясно с познанията на Тихомир, според мен си под 25% мазнини.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 21.03.18 20:18.
21.03.18
20:30
Аз също водя застоял начин на живот. Ходенето ми е до служебния автобус и обратно, понякога и до магазина. Гледам да компенсирам с балансирано хранене и тренировки.
Програмата ти е това, което ВСЕКИ фитнес инструктур дава на ВСЕКИ клиент без много да му мисли. Двама мой познати, отделно един от друг, си платиха на двама различни инструктури - единия плати 50, други 10 лв., а програмите им бяха еднакви. Нужно ли е да кавам че са едно-към-едно с твоята? Не знам защо винаги е 4х12 или 4х8, явно са магични числа.
По мое мнение ще ти е по-добре нещо от типа пуш-пул или горна-долна част. Или пък дори цяло тяло 3-4 пъти седмично. Варианти много и е трудно да се каже, кое ще ти е най-подходящо.
А за храненето - просто си сметни калориите, защото няма такова нещо като универсален режим.
Значи не си струва да плащам 80 лв. за нова програма и хр. режим ?
Имам едно вградено приложение на самсунг което е мн полезно за смятане на калориите. Пише че на ден са ми нужни около 2500 калории но с моя заседнал начин на живот мисля че около 2150 са достатъчни. Иначе оттук смятам подкожните мазнини не знам колко е точно
http://za-fitnes.com/калкулатор-на-подкожни-мазнини/
Мнението беше редактирано от Пламен на 21.03.18 21:31.
казано от Пламен на 21.03.18, 21:25:
Значи не си струва да плащам 80 лв. за нова програма и хр. режим ?
Ами може и тези да използваш. Обаче, краката ли те болят, че нямаш сериозно упражнение за тях? Нито клек, нито легпреса. И освен това нали знаеш, трябва постепенно да увеличаваш използваната тежест на всяко упражнение. Ако зациклиш на една и съща тежест няма да има голям ефект.. Опитай да качиш мускулна маса. Тогава и обмяната ще се ускори, повече енергия ще изразходваш и по-лесно ще стопиш и мазнините. По-големите мускули изразходват повече енергия.
Не ме болят краката просто спазвам това което ми е в програмата. Мисля че е време да я сменя. Да старая се да вдигам максималното и да увеличавам тежестите с около 5 кг. на месец но 4 х 12 понякога ми идва в повече когато вдигам повече. Не е ли по-важно да правя 12 повторения но правилно с по-малко тежести отколкото да не мога да завърша серията или да не я изпълнявам правилно ? За почиването между сериите знам че е до 2 минути и между повторенията 30-40 секунди нали така ?
22.03.18
08:42
Струват си 80 лева за хранителен и тренировъчен план. Дори това ще е най-добрата ти инвестиция свързана с фитнес, защото ще е дългосрочна. По-добре да инвестираш в книга, програма, курс(знания), от колкото в протеинова пудра или азотен бустер, които също са 80 лева и резултатът ще е нулев. Просто отдели малко време за да проучиш на кой всъщност ги даваш тези пари, че повечето треньори в момента май май не ги бива.
Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 22.03.18 08:42.
казано от Миро на 21.03.18, 21:52:
Опитай да качиш мускулна маса. Тогава и обмяната ще се ускори, повече енергия ще изразходваш и по-лесно ще стопиш и мазнините. По-големите мускули изразходват повече енергия.
Макар и технически вярно, не това е съществено при идеята за повече мускули. Едва 12 Ккал се горят повече от килограм мускул сравнено с килограм мазно за поддържане в покой. Т.е. 10 кила мускул повече ще горят колкото би си спестил ако изядеш половин пакетче солети по- малко на ден.
22.03.18
12:25
Това, което си публикувал - и като ядене, и като тренировки, е много зле. Оправи храната и тренирай прилично, без да мислиш за калории, качване и сваляне, и нещата ще си дойдат на място.