25.03.18
21:16
Здравйте,
На 24г съм и от скоро се опитвам да тренирам редовно във фитнеса (успях за няколко месеца миналата пролет и резултатите бяха супер, разбира се в комбинация с НВХ).
Сега отново се стремя натам, но имам следния проблем: адски много ме болят колената и съответно при изпълнение на клекове, напади, лег прес и т.н или не мога да си довърша упражнението, или след това ме болят...
Въпросът ми е може ли препоръка за упражнения, които не натоварват колената в такава степен или съвет какъв спорт би бил по-подходящ?
Целта ми е да изчистя мазнините и да имам “lean” тяло, т.е без мазнини, но и не с много мускули (фино и стегнато) като основно имам да свалям от бедрата.
Благодаря! 🙂
26.03.18
09:18
Трудно може да се отговори на този въпрос. На практика няма как да си тренираш краката и по-точно бедрата, без да натоварваш и коленете в една или друга степен. Все пак част от основните биомеханични функции на предните и задните бедра са флексия и екстензия (сгъване и разгъване) в коленете. Дори и статично (изометрично) натоварване оказва влияние върху коленете.
Можеш просто да експериментираш и да тестваш най-различни упражнения, докато не намериш такива, при които проблемът отсъства.
А още по-добре е, да намериш и отстраниш причината за тези болки. Може да е следствие на лошо изпълнение на упражненията, но може и да е проблем в самите колене. В първия случай може да направиш видео клипове на упражненията, при които изпитваш дискомфорт и да ги качиш тук за мнение. Във втория случай, трябва да отидеш на лекар.
27.03.18
08:12
Благодаря за съветите! Ще пробвам и двата варианта 🙂