Съвет за упражнения

25.03.18
21:16

Здравйте,

На 24г съм и от скоро се опитвам да тренирам редовно във фитнеса (успях за няколко месеца миналата пролет и резултатите бяха супер, разбира се в комбинация с НВХ).

Сега отново се стремя натам, но имам следния проблем: адски много ме болят колената и съответно при изпълнение на клекове, напади, лег прес и т.н или не мога да си довърша упражнението, или след това ме болят...

Въпросът ми е може ли препоръка за упражнения, които не натоварват колената в такава степен или съвет какъв спорт би бил по-подходящ?

Целта ми е да изчистя мазнините и да имам “lean” тяло, т.е без мазнини, но и не с много мускули (фино и стегнато) като основно имам да свалям от бедрата.

Благодаря! 🙂

Трудно може да се отговори на този въпрос. На практика няма как да си тренираш краката и по-точно бедрата, без да натоварваш и коленете в една или друга степен. Все пак част от основните биомеханични функции на предните и задните бедра са флексия и екстензия (сгъване и разгъване) в коленете. Дори и статично (изометрично) натоварване оказва влияние върху коленете.

Можеш просто да експериментираш и да тестваш най-различни упражнения, докато не намериш такива, при които проблемът отсъства.

А още по-добре е, да намериш и отстраниш причината за тези болки. Може да е следствие на лошо изпълнение на упражненията, но може и да е проблем в самите колене. В първия случай може да направиш видео клипове на упражненията, при които изпитваш дискомфорт и да ги качиш тук за мнение. Във втория случай, трябва да отидеш на лекар.

27.03.18
08:12

Благодаря за съветите! Ще пробвам и двата варианта 🙂

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1