09.04.18
11:45
Здравейте,
От няколко месеца спазвам хранителен режим с цел сваляне на килограми. За 3 месеца съм свалила 6-7 кг., което да речем е задоволителен резултат, макар че ми искаше да са поне 3кг надолу за месец.
От около месец започнах да ходя на фитнес – 3 пъти седмично. Принципно имам голям проблем с доверието в хората, но този път реших да се вслушам в съветите на инструктора относно начина ми на хранене. Та по негова препоръка премахнах кашкавала и сиреното от менюто си, както и въглехидрати приемам до обяд. В началото всичко беше ок, но от известно време започнах да усещам липса на сила. Последните два пъти след тренировка тялото ми е като разглобено /не е претоварено/, сякаш не са „нахранени мускулите”.. , понеже тренирам вечер и не консумирам въглехидрати след това. Също така като пресметна въглехидратите за деня излизат между 40-70 гр на ден, което на мен ми се струва малко като количество. Общият ми прием на калории е около 1500-1600 на ден, което е дефицит с около 20%.
Та сега стоя и се чудя дали да не увелича въглехидратите, като добавя 30гр сурови ядки следобеда примерно, а след тренировка да консумирам и 1-2 фпх заедно с месото. Замислям се и за кашкавала – да си го върна в закуската около 30гр. Отделно ми омръзна да ям само хляб, плод, зеленчуци, месо, яйца, кафяв ориз и картофи. Сдобих се и със запек...Няма да променям общия калориен прием за деня. Нямам представа как би се отразило това на процеса ми на отслабване, но според инструктора - от кашкавала ще започна да качвам килограми.
Какво е вашето мнение относно млечните продукти и приемането на въглехидрати до обяд? Аз ли си внушавам, че въглехидратите не са ми достатъчни или наистина организма си има нужда от едни поне 80гр на ден?
За въглехидрати и умора не мога да кажа, но за добра перисъалтика пробвай да намесъил в калориите 2-3 купи леща чорба.
09.04.18
16:43
Здравей!
Моят съвет е да забравиш за метода “приемане въглехидрати до обяд” в тренировъчни дни. Приемай ги сутрин и след силова тренировка. Относно 40г въглехидрат - нездравословно малко е. Потърси информация за инсулиновата чувствителност и определи своята. От там ще разбереш колко въглехидрат ти е нужен и с какъв гликемичен индекс да е той.
Кашкавала е източник на мазнини, който трябва да включиш в храненето преди тренировка. Не бих казал най - добрият, но далеч не е за изхвърляне. С включване на мазнини преди тренировка и въглехидрат след, мисля че не би трябвало да се чустваш като “разглобена”.
Казваш че приемаш 1600 калории на ден с 20% дефицит.
150г протеин x 4кал. = 600 калории
150г въгл. x 4кал. = 600 калории
50г мазнин x 9кал. = 450 калории
Ако се чустваш по - добре с по - голям прием на мазнини, смъкваш от въглехидрата.
Храната я разпределяй горе-долу така:
Сутрин: П + В
Обед: П
Преди тренировка: П + М
След тренировка: П + В
Добави и минимум 2 салати, минимално овкусени( колото по - зелен е зеленчука, толкова по - добре). Не прекалявай и с плодовете.
Успех!
Мнението беше редактирано от Anton Stanchev на 09.04.18 16:50.
10.04.18
10:03
Това за кашкавала, сиренето и покачването на теглото или невъзможността за свалянето на такова е от хардкор митовете. За щастие май все по-рядко се среща, но уви някъде там все още има вярващи.
Освен ако не ти създават стомашно-чревен дискомфорт, поради наличието на лактозна непоносимост например, няма нужда да се лишаваш нито от сирене, нито от кашкавал, нито от други млечни.
Въглехидратите:
- в общия случай е все тая дали ще ги ядеш до обяд, сутрин или вечер.
- ако са под 80-100 г на ден, а преди това си приемала повече, е нормално да се чувстваш леко “пребита”. Може дори да си в кетоза и да изпитваш известното keto flu. Ако е то, по принцип при повечето хора отминава с времето, но се изисква 2-3 седмици период на адаптация.
- не пречи да ги увеличиш двойно и тройно. Може да се отслабва както при много високи въглехидрати, така и при много ниски. Макар да има вариация при хората и някои да се справят по-добре в единия случай в сравнение с другия, и в двата случая може да постигнеш еднакъв успех.
Мисля, че ще ти интересно да прочетеш статията От кое пълнеем най-много - въглехидрати, протеин или мазнини?
Не на последно място, умората може и да не е следствие само на намаленото количество въглехидрати и калории. Макар да е нормално възстановяването да е влошено и човек да се чувства по-отпаднал по време на калориен дефицит, много е важна и самата тренировъчна програма. Ако инструктурът не е преценил добре нещата, може да не се почувстваш по-добре дори и да увеличиш въглехидратите.
11.04.18
08:42
Здравейте,
благодаря за коментарите.
От няколко дни само пресмятам калории и съчетание на храните.... Това определено е изморително за мен, а и нямам толкова свободно време. Относно тренировките - нямам нито опит, нито познания, за да мога да преценя дали e добра тренировъчната ми програма.
Преди три години имах изготвен хранителен режим, но диетолога така и не искаше да ме разбере, че аз няма как на обяд със 150гр супа и 80гр пилешко филе да имам сили след това, а вечер пък ми беше тежко със салата с риба тон и купа спагети със сирене и кашкавал. Не можело да ги разменям, не можело еди какво си да съчетавам.....
Ще търся някакво решение ...
Поздрави!