За машините (Внимание: Конфликтна зона)

Прескочи до:
IV

01.05.18
16:27

казано от Carbohydrate на 01.05.18, 15:13:

от форума само двама човека тренират без уреди в зала. Другите, всичките останали, използват уреди в тренировките си....лицемери!

Кои са тези двама ?

Колкото до Смит машината - трудно ще научиш да клякаш правилно на нея.По скоро е за правене на клек със стъпала пред тялото и други такива ч*кии.
С една дума може и без нея !

Мнението беше редактирано от Ivaylo на 01.05.18 16:28.

Carbohydrate

01.05.18
17:02

Потребна, не потребна...всяко нещо, което има и най-малка полза, е добре дошло. Хората мислят какво ли не, само и само да постигнат целите си.....Някои хора го одобряват, други - не. Но, май хората забравят, че с изолацията могат да натоварят даден мускул повече, отколкото в многоставно упражнение със свободна тежест, където стабилизаторите се умарят първи и цялото движение се изкривява.....Как то казах, всяко нещо има приложение, стига да го ползваш по предназначение спрямо целите си 🙂
Ако вземем един ластик за разпъване, например, неговият вклад във нашата физика е нищожен, но въпреки това е не заменим при някои упражнения )....
айде, със здраве....

Да, но ластика оправя дисбаланси и не те фиксира. Смит машината те фиксира в равнината и толкоз. Което поражда дисбаланси.

Иначе Боби някъде спомена - смит машината е чудесна.....за да правиш на нея хоризонтални набирания 😄

IV

01.05.18
17:09

Как може да сравняваш ластик със Смит машина ?! Това са коренно различни уреди (приемаме ластика за такъв) !

Между другото с ластици каквато тренировка може да направиш,с машини и в най-смелите ти мечти няма да се получи.

Мнението беше редактирано от Ivaylo на 01.05.18 17:13.

Carbohydrate

01.05.18
17:21

казано от Ivaylo на 01.05.18, 17:09:

Как може да сравняваш ластик със Смит машина ?! Това са коренно различни уреди (приемаме ластика за такъв) !

Между другото с ластици каквато тренировка може да направиш,с машини и в най-смелите ти мечти няма да се получи.

Както написах в първият си пост по темата, има много упражнения със Смит машина, които имат своето място в тренировките, друг е въпросът, че вие не го ползвате за вашите цели и не ви трябва....И сега какво ще правим?!)) Има хора, които го ползват и тези, които не го ползват...Да почваме да се обиждаме един друг ли, та да докажем правотата си?

01.05.18
17:31

казано от Ivaylo на 01.05.18, 17:09:

Обратното твърдение също е в сила. С машини каквито неща може да се направят, с ластик дори не може да се говори.

ДЕ

01.05.18
17:34

Май въпросът следва да се конкретизира така: “Имат ли място в тренировките и носят ли машините /в частност Смита/ полза на натурално трениращите, които нямат контузии или други проблеми, освен да развият мускули за показ, да станат наистина по-силни, т.е. да развият базова сила.

Ясно е, че най -големите билдъри ползват Смит и всякакви машини и то не само в период на чистене, а и от средния ешалон също, та даже вдигат и за рамо зад врат. Затова и поставям така конкретно въпроса, защото в много случаи се ползват машини, които носят огромни ползи, но в определени хипотези.

Мнението беше редактирано от Деян на 01.05.18 17:35.

IV

01.05.18
17:37

Не става въпрос за обиждане ! Всеки има право да избира как да тренира,а дали е правилно е друг въпрос 🙂

Стойко,абсолютно не мога да се съглася с теб ! Дай ми примери за упражнения на машини ,които не могат да се повторят с ластици. Защото,аз мога да ти дам десетки обратни такива.

Carbohydrate

01.05.18
17:43

казано от Ivaylo на 01.05.18, 17:37:

Не става въпрос за обиждане ! Всеки има право да избира как да тренира,а дали е правилно е друг въпрос 🙂

искаш да кажеш, че да се ползва Смит машина, просто е грешно трениране ли?

Явно само ти не си разбрал - ползването на смит машина предразполага към дисбаланси, а дисбалансите (както надявам се може би си наясно) предразполагат към контузии. Ако имаш нужда от разяснения по дискусията, пак заповядай.

IV

01.05.18
17:48

Да,за заучаване на правилна техника - конкретно за клек,а и не само ! Нали за това говорим ?!

Явно,няма смисъл....изказах си мнението по въпроса.Благодаря !

Мнението беше редактирано от Ivaylo на 01.05.18 17:49.

Carbohydrate

01.05.18
18:08

казано от Ivaylo на 01.05.18, 17:48:

Да,за заучаване на правилна техника - конкретно за клек,а и не само ! Нали за това говорим ?!

Явно,няма смисъл....изказах си мнението по въпроса.Благодаря !

Не, не говорим само за това! Прочетете темата преди да пишете, де!

Carbohydrate

01.05.18
18:09

казано от XXL на 30.04.18, 00:03:

Повечето от нас , малко или много използваме машини в залата , затова реших за собствена , както и на всички заинтересовани полза , тук да се споделят мнения , относно “ЗА” и “ПРОТИВ” машините във фитнеса.Главния ми повод е , че се коментира Смит-машината  в дневника на Кобричката и това май не и се харесва , та в отделна тема би било по-добре мисля.А въпроса е важен , защото въпросното животно присъства във всяка зала...в нашата са две и всеки път е буквално опашка пред тях!В началото на тренировъчния ми път , я използвах за гърди и за раменна преса , но за около месец започнаха да ме болят рамената и след малко гуглене попаднах на мнение в чуждестранен форум , относно траекторията на изтласкване при въпросните упражнения и това , че се били увреждали рамената...естествено се стреснах и прекратих с нея.Но виждам че има хора , които твърдят че си е добра машината , затова като начало може да се драсне някоя дума от тези , които имат какво да кажат за нея.Също ще ми е интересно споделянето на знания и впечатления и от други фитнес-машини.
  Очаквам разгорещени спорове , псуванйе , ирония , сарказъм ...даже са препоръчителни , та да има малко разтуха от натовареното ежедневие на обикновения българин , а и е по-забавно)))

Предварително се извинявам , ако съм сгрешил Раздела.

1
..да беше пуснал само анкета)))

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 01.05.18 18:11.

Carbohydrate

01.05.18
18:17

казано от Deyan на 01.05.18, 17:34:

Май въпросът следва да се конкретизира така: “Имат ли място в тренировките и носят ли машините /в частност Смита/ полза на натурално трениращите, които нямат контузии или други проблеми, освен да развият мускули за показ, да станат наистина по-силни, т.е. да развият базова сила.

Ясно е, че най -големите билдъри ползват Смит и всякакви машини и то не само в период на чистене, а и от средния ешалон също, та даже вдигат и за рамо зад врат. Затова и поставям така конкретно въпроса, защото в много случаи се ползват машини, които носят огромни ползи, но в определени хипотези.

Смит машината не е нещо по-различно от другите машини, които ползваме в залата...всяка една машина има своите положителни и отрицателни страни. Въпросът се свежда до не коректен. Защото, както написаха и другите, трябва да знаеш защо и какво правиш))....

01.05.18
18:21

Абе...аз ползвам ли машини?
МислА не...та да кажа и моите 2ст по темата:
98% от трениращите,не могат да клекнат без тежест като хората,а тук се спори ,че могат да изолират с тъпата машина определени мускОли дет не ги знаят, кои са.
Член ще изолират само...

Carbohydrate

01.05.18
18:28

казано от nervak на 01.05.18, 18:21:

Абе...аз ползвам ли машини?
МислА не...та да кажа и моите 2ст по темата:
98% от трениращите,не могат да клекнат без тежест като хората,а тук се спори ,че могат да изолират с тъпата машина определени мускОли дет не ги знаят, кои са.
Член ще изолират само...

разбрахме вече))))...ползваш “повдигане на пълна чаша” и гребане с лъжица/вилица

01.05.18
20:18

казано от Carbohydrate на 01.05.18, 07:40:

Клек на Смит машина е идеален за научаване на движението. Лег с тесен хват, лег с обратен хват...Уреда те обезопасява при силовите движения.

На смита просто няма как да заучиш клек с щанга...клек се научава с клек.Като ти е кекава техниката на клека , клякай с леко , варирай с хват , разкрач , чети , гледай как клякат опитните , докато намериш своята персонална позиция.Като се случи това , вече можеш внимателно и съобразено със собствените ти възможности , да увеличаваш товара и така напред.А и това упражнение е особенно...ако някой си мисли че ще го схване за няколко тренировки или репетиции на смит-машина , много се заблуждава.Аз клякам от около година и все още техниката ми прогресира...вероятно ще измине още доста време , докато стане безупречна.То на смита няма как просто , там не ти се налага да балансираш тежестта...абе всичко е различно и каквото и да постигнеш там , като вземеш щангата пак нещата ще са зле.Смит за всякакви варианти на лег уврежда рамената , защото на лежанката изтласкваш дъговидно , а на смита право нагоре...рамената не се движат , както трябва и с времето ставите ще се увредят.Смит-машина не трябва да има в нито един фитнес , независимо ,колко хитро решение изглежда тя на пръв поглед!!!

01.05.18
20:38

Виждам , че има неясноти относно посоката на разсъждения в темата , затова ще кажа пак.Целта е обсъждане на всякакви фитнес-машини с цел повече яснота относно ползи , вреди или загуба на време.Всеки има право да сподели впечатления без значение на опита , който има...абе всеки да си пише квото мисли.Освен това заглавието ясно предупреждава , че по всяка вероятност ще има спорове , съскане , зъбене и доста неприлични размени на думи , така че без обидени хора ! Не ми се ще да се спори за това кой кого обидил или кой колко е умен , а да се придържаме към темата основно.

ДЕ

01.05.18
21:18

Аз пак си питам, защо бодибидърите ползват машини и то яко. Знам, че свободните тежести са много по-полезни за много от целите и аз основно също тренирам така. Няма и как да е иначе и спор тук няма. Но независимо дали си на препарати или не, дали си обикновен трениращ или билдър звезда на анаболи, ако нещо застрашава здравето ти или основно /по-вероятното/ води до дисбаланси, за чий ти е да го предпочетеш пред свободните тежести. За мен единственият отговор би бил, че просто на тези не им пука, че реално няма да са истински силни, а основната цел е мускули, които да се показват......и просто ползват масово машини, защото удрят мускула директно и защото е къде къде по-лесно и удобно. Дориян не е клякал, Хийт не прави тяга-това е реала, ама! За някои, това е позор, за други-без значение.
ПС......щях да забравя. На Леврон едно от най-практикуваните му упражнения е раменна на Смит зад врат. Баси раменете, пък и контузии е нямал. Не оспорвам, че е рисково, ама що тъй го прави-лаик, некадърник и т.н. И на 52 г. същото тренира. Анаболите не играят защитно при риск от контузии, даже напротив.

Мнението беше редактирано от Деян на 01.05.18 21:28.

01.05.18
21:35

казано от Deyan на 01.05.18, 21:18:

Аз пак си питам, защо бодибидърите ползват машини и то яко. Знам, че свободните тежести са много по-полезни за много от целите и аз основно също тренирам така. Няма и как да е иначе и спор тук няма. Но независимо дали си на препарати или не, дали си обикновен трениращ или билдър звезда на анаболи, ако нещо застрашава здравето ти или основно /по-вероятното/ води до дисбаланси, за чий ти е да го предпочетеш пред свободните тежести. За мен единственият отговор би бил, че просто на тези не им пука, че реално няма да са истински силни, а основната цел е мускули, които да се показват......и просто ползват масово машини, защото удрят мускула директно и защото е къде къде по-лесно и удобно. Дориян не е клякал, Хийт не прави тяга-това е реала, ама! За някои, това е позор, за други-без значение.
ПС......щях да забравя. На Леврон едно от най-практикуваните му упражнения е раменна на Смит зад врат. Баси раменете, пък и контузии е нямал. Не оспорвам, че е рисково, ама що тъй го прави-лаик, некадърник и т.н. И на 52 г. същото тренира. Анаболите не играят защитно при риск от контузии, даже напротив.

Бодибилдинга няма нищо общо с това , което повечето от нас , общо взето правим тук.Там се гони перфектната симетрия , което е много сложно занимание и акцента не на сила.Но не си мисли , че някой има големи мускули само за показ...големия мускул е силен и силния мускул е голям.Рони Колман е безпрецедентен пример в този смисъл , а е работел изключително тежко , както и винаги са присъствали при него стандартен и преден клек , зверска мъртва тяга , гребане , мечка , леговете и много работа с дъмбели и за рамо и за гърди...размера е сила...силата е размер!

Мнението беше редактирано от XXL на 01.05.18 21:35.

ДЕ

01.05.18
21:38

казано от XXL на 01.05.18, 21:35:

размера е сила...силата е размер!

Да, ама не винаги. 10х10 например к,во ти дава-макс саркоплазмена хипертрофия-гликоген и други течности и после си изпикаваш мускулите-буквално.
Отговор пак няма-остави го Колман и сие силови билдъри. Може би е това, което предположих + варианта-стимулиране на анаболни процеси с тежки базови и хормонален отговор, като следва директен удар и с машини. Което за някои е макс оптимума.
Апропо, ББ тийм си го “превеждам” като бодибилдинг тийм. Не пауърлифт, стронгмен или поддържащ физиката/силата/здравето тийм😎
А и ти отвори темата-за или против. Не упомена както в предното мнение обсъждах, за кого точно се отнася и за кого е в плюс. При някои, си е практика.

Мнението беше редактирано от Деян на 01.05.18 21:50.

Bart Simpson

01.05.18
21:53

За размера =/не на сила.
😕

В моета зала има едни момчета с бицепси колкото бедрото ми и дърпат горен скрипец на по-малки от моите с фитили.
Аз не знам колко ми е силата, ама от тяхната е повече, а на размер съм доста под тях.
Това само размисъл по повод пропорционалността на сила и размер, а видеото е закачка само.
Според мен, да не е съвсем безпредметно писането, машините са необходими при всеки вид трениране, най-малко за разнообразие.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 01.05.18 21:59.

01.05.18
22:10

Не вярвам , че ако някой използва анаболни стероиди , то той е длъжен да работи на машини.И при него базовите ще дават повече резултат от машините.Просто мисля е постигнато много високо ниво на развитие на мускулатурата и прогреса вече би следвало да граничи с почти невъзможен , затова вероятно се прибягва до всевъзможни начини да се предизвика отново стрес и да има още малко хипертрофия , което пък защо да не включва и машини.Ама ние с теб сме обикновени хора с намерение да подобрим малко визия и качество на живот и сме достигнали точно до никъде , нито пък имаме техните цели , нито финансов ресурс , нито достатъчно знания...а и време нямаме честно да си кажем хаха.Но обемната мускулатура представлява сила , каквото и да си говорим.Има хора , които са генетически надарени с повече сила от други , дори и да нямат кой знае какъв обем.Мускула не е като силиконовите гърди...за да стане голям , трябва много упорит труд и търпение , като през това време прогресивно се товари с повече и повече...през това време силата расте , Дидо.

ДЕ

01.05.18
22:14

Е тоя е синтолен, не е адекватен пример. Но и ти, Барт подкрепяш тезата, че размера не винаги е пропорционален на силата. То повечето билдъри са така, то е повече от ясно.

казано от XXL на 01.05.18, 22:10:

Мускула не е като силиконовите гърди...за да стане голям , трябва много упорит труд и търпение , като през това време прогресивно се товари с повече и повече...през това време силата расте , Дидо.

Да, но при натуралните-като нас с теб.

Мнението беше редактирано от Деян на 01.05.18 22:17.

01.05.18
22:16

казано от Bart Simpson на 01.05.18, 21:53:

машините са необходими при всеки вид трениране, най-малко за разнообразие.

Между “необходими са” и “най-малко за разнообразие” има огромна разлика. Най-малкото защото разнообразието лесно можеш да го постигнеш без машини, натрениростта и добрата визия също.

01.05.18
22:41

казано от Deyan на 01.05.18, 22:14:

Е тоя е синтолен, не е адекватен пример. Но и ти, Барт подкрепяш тезата, че размера не винаги е пропорционален на силата. То повечето билдъри са така, то е повече от ясно.

казано от XXL на 01.05.18, 22:10:

Мускула не е като силиконовите гърди...за да стане голям , трябва много упорит труд и търпение , като през това време прогресивно се товари с повече и повече...през това време силата расте , Дидо.

Да, но при натуралните-като нас с теб.

Ама ти кво си мислиш...някой започва да взема въпросните субстанции и почва да расте като гъба??? Да ама не...от това , което съм чел по въпроса , ще се ускори възстановяването основно и ще позволи по-обемни и интензивни тренировки по-често...и толкова.Много хора прибягват до тези неща , но колко от тях се качват на сцената изобщо...няма лесен път към успеха.Спирам вече да коментирам ненатурални трениращи , защото така или иначе ги възприемам негативно и не желая да насърчавам разговора в такава посока.Здравомислещия  трениращ трябва да се старае в редовни тренировки , хубава храна , достатъчно сън и воля...и нека всеки да постигне , каквото си е заслужил.И да не забравя...смит-машините не стават и това е!

01.05.18
22:49

Защо навсякъде се стига до стероидите?
Не съм професионалист, не съм и треньор, ама тези неща дават точно толкова, че едно момче, което никога не е тренирало, да започне края на 2015 да тренира, а пролетта на 2017 да спечели категорията си на състезание, и да е 5ти в мъжете дори. Въобще няма да споменавам имена, само ще кажа, че на 85 тегло има 180 лежанка с крака, които просто висят, без никаква идея как да вдига и т.н. Тоест и трибойците дори слага в малкия си джоб. Хич не обичам да се казва как само стероидите правят постиженията, но и обратното е също толкова дразнещо, защото аз нито ще му имам визията някога, нито силовите постижения, а той ще е тренирал малко над година(и в тоя случай буквално е така), идея няма да има дори какво се случва(което пак е буквално), а даже ще е и инструктор във фитнес, т.е. ще си има работа, на която ще си пипа топките.

Мнението беше редактирано от satisfaction на 01.05.18 22:50.

01.05.18
23:05

казано от satisfaction на 01.05.18, 22:49:

Не съм професионалист, не съм и треньор, ама тези неща дават точно толкова, че едно момче, което никога не е тренирало, да започне края на 2015 да тренира, а пролетта на 2017 да спечели категорията си на състезание, и да е 5ти в мъжете дори. Въобще няма да споменавам имена, само ще кажа, че на 85 тегло има 180 лежанка с крака, които просто висят, без никаква идея как да вдига и т.н. Тоест и трибойците дори слага в малкия си джоб. Хич не обичам да се казва как само стероидите правят постиженията, но и обратното е също толкова дразнещо, защото аз нито ще му имам визията някога, нито силовите постижения, а той ще е тренирал малко над година(и в тоя случай буквално е така), идея няма да има дори какво се случва(което пак е буквално), а даже ще е и инструктор във фитнес, т.е. ще си има работа, на която ще си пипа топките.

а мислел ли си какво струва на организма това ускорено развитие...какъв товар се осъществява за такова кратко време върху сърце , черен дроб , хормонален баланс ,стави , сухожилия...хич да не ти пука че няма да го достигнеш силово или визуално...човешкото тяло притежава определен запас , който не бива да се изчерпва преждевременно.Не искам да си помислям колко млади момчета са водени от егото и извършват със себе си необратими увреждания в името на това да изглеждат внушително , без да са наясно с последствия и прочие.

ДЕ

01.05.18
23:19

Изместваме сериозно темата. Коментираме машините-приложими ли са, от кои, кога и при какви обстоятелства. Какви състезания, каква сила и т.н.

02.05.18
01:47

казано от XXL на 01.05.18, 20:38:

....вреди или загуба на време

В повечето случаи са загуба на време и много често носят повече вреди, от колкото ползи.

казано от Deyan на 01.05.18, 21:18:

Аз пак си питам, защо бодибидърите ползват машини и то яко. ... Не оспорвам, че е рисково, ама що тъй го прави-лаик, некадърник и т.н. ...... Анаболите не играят защитно при риск от контузии, даже напротив.

Точно затова. Повечето нямат знанията как да тренират оптимално, а и не им се налага.
И не е вярно, че препаратите, които взимат (които не са само анаболни стероиди), не намаляват риска от контузии, поне в известна степен. Най-малкото, ускоряват възстановяването.

казано от Deyan на 01.05.18, 21:38:

Да, ама не винаги. 10х10 например к,во ти дава-макс саркоплазмена хипертрофия-гликоген и други течности и после си изпикаваш мускулите-буквално.

Не можеш да разделиш саркоплазмената хипертрофия от другата.

казано от Bart Simpson на 01.05.18, 21:53:

Според мен, да не е съвсем безпредметно писането, машините са необходими при всеки вид трениране, най-малко за разнообразие.

Не че не може да ги ползваш при определени условия, но не е като да са необходими. А и голямото разнообразие често е контрапродуктивно.

казано от Deyan на 01.05.18, 22:14:

Но и ти, Барт подкрепяш тезата, че размера не винаги е пропорционален на силата.

Пропорционален е, ако сравняваш обема със силата на един и същи човек. Не сравнявай различни хора с различна костна структура, точки на захващане и дължина на мускулите.

казано от XXL на 01.05.18, 22:41:

Ама ти кво си мислиш...някой започва да взема въпросните субстанции и почва да расте като гъба??

Няма нужда да го мислим 🙂 
Ако ти е интересно, прочети това изследване.
Изследвано е какъв е ефекта от приема на тестостерон, в зависимост от дозата. Дозите са съответно 25, 50, 125, 300 и 600 мг. седмично. Хората, които са на най-високата доза, успяват да качат средно 8,9 кг. мускули за 20 седмици. По-интересното обаче е, че това е без да тренират изобщо 😄 И с 1.2 г./кг. протеин дневно. Извода е, че ако дозите са стабилни, не е задължително да тренираш, за да качваш мускули 😄
Затова билдерите могат да тренират на машини и правят всякакви други глупости и пак да са огромни. Защото резултатите им се дължат първо на препаратите и гена, и след това на тренировките. Причината да изглеждат така, не е защото знаят някакви тайни упражнения, специални техники или секретни програми. То повечето даже не знаят как да изпълняват основните упражнения! 
Така че, спрете да ги давате за пример и да ги копирате, освен ако не копирате и дозите на препаратите, които взимат.

казано от satisfaction на 01.05.18, 22:49:

Защото си говорите за бодибилдинг и бодибилдери 🙂
Такива като това момче са масово явление в залата. Лошото е, че се опитват да учат другите и хората сляпо ги следват и слушат, само заради визията им.

Петко много хубаво го е написал!

Това, че билдърите ползват машините и растат, не значи, че растат от ползването на машини! Растат от зоба.

Сега и по-подробно да опиша разликите между смит машината и клека, за недоразбралите.

При клека със свободна тежест ( да кажем на гръб ) лоста има 6 степени на свобода - движение по вертикална, хоризонтална и надлъжна ос, както и въртене спрямо тези три оси. При клякане и изправяне, трениращия не само преодолява силата на гравитацията по вертикалната ос, но и балансира тежестта, така че да фиксира с мускулите си 5 от тези 6 степени на свобода и лоста да се движи само по вертикалната ос нагоре-надолу ( приблизително ).

При клек на смит машина, тези 5 степени на свобода са фиксирани от самата машина, която позволява движение единствено по вертикалната ос нагоре-надолу!

Това е огромна разлика, за всеки, който поне малко отбира от физика и математика 🙂

02.05.18
10:21

След като вече изяснихме във Форума, че химията е по-безобидна от една ракия вечер, започвам да се чудя какъв е смисъла да тренираш натурално? Да пръскаш пари за възстановяване с добавки, като можеш да зобиш и да ставаш огромен, редувайки лоу бар и хай бар ПОЛУклек на Смит машина.

Еми те, според целите, нещата стоят точно така - ако целта ти е да станеш голям бодибилдър, на всяка цена, няма смисъл да пръскаш пари за добавки с пласебо ефект, по-добре направо “инвестирай” в стероиди и една смит машина за хола 😄

p.s. а за да се избие инвестицията - инстаграм и фейсбук страничка, където се постват снимки по изрязан суитчър без ръкави, 2-3 татуса, остра брадичка и прическа  и вдъхновяващи статуси, онлайн персонални тренировки и диетки, брандиране на някоя добавчица, gay-for-pay, etc.

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 02.05.18 10:28.

Bart Simpson

02.05.18
10:33

Е ся, що пък брадата.....?

02.05.18
10:36

казано от Bart Simpson на 02.05.18, 10:33:

Е как- защото и тя се оформя с машини, а зобта и добавя маса и плътност 😄

казано от Bart Simpson на 02.05.18, 10:33:

Ето рандъм снимки на личности, за които в никакъв случай не твърдя, че използват performance enhancing drugs 😄

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 02.05.18 10:42.

02.05.18
14:50

По темата малко.

02.05.18
19:28

казано от SimplySatisfying на 02.05.18, 14:50:

По темата малко.

Маани таа хомо картинка , че ака на целата работа)))

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1