05.05.18
20:11
Здравейте!
Бърз съм, но ми липсва издържливостта. Много бързо се изморявам. Търся добавки за сила и издържливост.
Както и да помогнат да стана по-бърз. Също търся добавки за покачване на мускулната маса. Ще дам и други подробности, ако са от значение.
Момче съм. На 16 години.
Тежа 61 килограма.
Висок съм около 1,76.
Водя активен начин на живот.
Много се движа, много тичам.
Обичам много да играя футбол.
След училищните часове играя почти всеки ден по 2 часа. Понякога и малко повече.
Волейбол също играя.
Също и много да тичам. Когато имам часове по ФВС правя по 2 или 3 обиколки на стадиона.
50 метра ги взимам за 6,7 секунди. Мисля, че е добре. Медицинска топка хвърлям на 15 метра. Но не смятам, че ръцете са ми толкова силни и искам да почна да тренирам с дигане на тежести, правене на коремни преси и други подобни неща.
Търся добавки за мусколна маса, сила, бързина и издържливост.
Не водя никакъв режим на хранене.
Също да спомена, че имам нещо като хронична умора.
Бих се радвал да ми помогнете.
Ако имате въпроси - питайте.
06.05.18
08:49
Започни да се храниш по режим или най-малкото ограничи някои храни и напитки, тялото само ще ти даде сила и издръжливост, която ще извлича от хранителните вещества.
06.05.18
08:53
А и щом не си започнал с вдигане на тежести и по-тежки физически дейности, няма как да очакваш да имаш някаква мускулна маса, ако телосложението ти не е такова. Започни с малко и постепенно увеличавай (тежести, интензивност...), и се запаси с търпение 🙂 ако правиш нещата правилно, рано или късно ще има резултат! Успех
06.05.18
14:07
Благодаря!
Относно хорничната умора дали е причинена от храната ?!
Винаги съм си мислел, че имам недостиг на вещества важни за тялото ми. Защото нямам режим на хранене. И за това си мислех за допълнителни добавки.
Относно храненето какво можете да ми препоръчате да избягвам и върху каква храна да наблягам ? В предвид спортната ми активност и голямото всекидневно натоварване.
И все пак за добавките, няма ли да е добра идея примерно да приемам “креатин монохидрат” ?
Или други такива подобни вещества.
06.05.18
14:37
Аз лично също съм се чувствала зле от некачествена храна и застоял начин на живот.
Относно добавките - от конкретни добавки не разбирам, но смятам, че ако не гониш световни върхове, можеш да поддържаш страхотна форма и с храна. В това съм сигурна 🙂
Не пий газирано, не яж бял хляб и намали до минимум храните, съдържащи добавена захар. Вече в зависимост от това какво целиш - да качиш кг, да поддържаш тегло или да отслабнеш, хранителния режим би изглеждал по различен начин. Аз имам основни правила, които следвам, но не съм достатъчно компетентна, за да ти помогна 🙂 надявам се, че някой ще ти напише примерен режим
Мнението беше редактирано от Ива Бънова на 06.05.18 14:38.
06.05.18
15:44
казано от Vanko на 06.05.18, 14:20:
Първо напиши какво и колко ядеш.
Както казах не спазвам режим на хранене.
Закуската винаги ми е едно и също.
Четири филий (бял хляб), намази с маргарин и салам обикновено. Понякога филе, луканка или друго месо. Сандвичите не минават без айлян. Обикновено приемам доста млечни продукти. Най-вече си правя айлян или директно ям кисело мляко.
Понякога по една кофичка кисело мляко на ден отива. Но гледам да не прекалявам много.
Останалото до края на деня е винаги различно.
Например скара ям понякога. Кюфтета по-точно.
Но може би веднъж на две седмици се случва това.
Често ям салата с домати, сирене и лук. Понякога и салата с маруля. През останалата част също, както казах за закуска взимам примерно филе, салам, лунканка и подобни, но не на сандвичи. Отделно ги ям. И почти винаги с кисело мляко.
Понякога когато се направи вкъщи ям таратор, мусака.
Наденица също по няколко пъти в седмицата.
Принципно обичам много люто и ям доста лук. Понякога прекалявам със сладкото.
Но веднъж седмично така да се каже.. Относно напитките осново пия вода и натурален сок.
Това е като съм вкъщи.
Когато съм на училище обикновено ям дюнер, тостер(само със салам и млечна салата). Понякога ход-дог. Без никакви сосове ям всичко. Освен на дюнера чеснов. И понякога шарена сол на останалите неща.
Понякога си взимам сандвич с питка, две пържени кюфтета и млечна салата.
Има и моменти, в които ям само бисквити, фъстъци и такива подобни продукти.
Когато съм на училище също всеки ден почти си купувам Хел(енергийна напитка).
Кола избягвам. Много рядко пия. И това основно ми е храненето в момента.
казано от Ива Бънова на 06.05.18, 14:37:
не яж бял хляб
Може ли да ми обясните защо ?
Какво има в белият хляб ?
И какъв да ям в такъв случай ?
===
Целта ми е да имам енергия за цял ден, защото водя доста активен начин на живот.
Както и издръжливост искам.
Примерно аз тичам доста на ден. И то това с години, но все още не съм издържлив. Предполагам, че е заради храната.
Искам да премахна тази хронична умора.
Насочил съм се към покачване на мускулната маса. Относно мазнините нямам излишни.
Визуално имам добра фигура.
06.05.18
20:17
Здрасти!
Предполагам, че нямаш достатъчно белтъчини в храната или поне с такова впечатление оставам.
Прочети това.
Добавки наистина не ти трябват, защото има какво да се работи върху подобряване на храненето. Естествено, не се иска да изпадаш в крайности (да ядеш под час, да мериш храната си и т.н.), особено пък във възрастта, в която се намираш, но би било хубаво да се информираш повече за това, кои храни е добре да са застъпени в по-голяма част в менюто ти. 🙂 Например: яж по-често скара, добави риба, яйца.
Може да си направиш дневник тук, ще ти е полезно.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече