Още един въпрос за протеин и добавки

Здравейте,

видях, че има много мнения, че нямало смисъл да се приемат протеин на прах и добавки, ако се храниш правилно.
Аз съм на 45 години, 193 см., 92 кг. Целта е да сваля 1-2 килограма, без да губя мускулна маса. Есента ще качвам 🙂
Тренирам 4 пъти в седмицата. В момента правя кардио веднъж седмично, но на ден вървя поне по 3 километра.

Примерно хранене за деня:
- 5 белтъка + 3 жълтъка; 50-60 грама сирене, 50,100,150 грама овесения ядки(количеството се променя през ден), един грейпфрут.
- 400 грама(сурово тегло) месо(пилешки гърди или свинско бонфиле) или риба
- Ориз 50,100,150 грама(променям ги през ден) или сладки картофи(190, 380, 570 грама)
- Зеленчуци - краставици, домати + 3-4 лъжици зехтин
- 2 кутийки по 150-200 грама свежо сирене
- 3 супени лъжици фъстъчено масло или 50-60 грама ядки.
Преди и веднага след тренировка приемам по 35-40 гр. протеин. Може и един банан след тренировка, но не винаги.
Вземам и добавки: Kre-Alkalyn(2 таблетки преди и след тренировка. 2 таблетки са 1500mg), Beta Alanine(преди и след тренировка по 2 гр.) и L-citrulline(преди и след тренировка по 1.5 гр.).

Старая се да приемам по 2 грама протеин на килограм тегло - около 180 гр.

Има ли смисъл от добавките и протеина и добре ли е храненто за моята цел?

Темата беше редактирана от Любомир Георгиев на 01.06.18 18:58.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим
Hustle

01.06.18
20:42

Протеина е добавка към храната,тоест ако си набавяш нужните белтъчини нямаш нужда от протеин на прах 🙂
Креатин,добре. Единствено от бета аланина и цитрулин а не виждам голям смисъл

Мнението беше редактирано от Hustle на 01.06.18 20:48.

Бета аланина и цитрулинa ми свършват и не смятам да ги вземам отново.
Относно протеина - опитвам се да го използвам като добавка, а не като заместител на храненето.

Белтъчини за деня:
От яйца - 23 г
От Месо - 100 г
От Сирене - 40 г
—-
С протеин на прах(+60гр)
223 г - 2.4 г/кг
Без протеин на прах:
163 г - 1.7 г/кг
При това разпределение протеина добавка ли се явява?
И по-важния въпрос е имам ли нужда от 2.4 г/кг или мога да приемам по-малко?

Deadeye

02.06.18
08:25

https://bayesianbodybuilding.com/the-myth-of-1glb-optimal-protein-intake-for-bodybuilders/
Тук може да намериш отговор на последния си въпрос.

Да сравняваш 40 грама протеин от месо/яйца с 40 грама протеин на прах е все едно да сравняваш 40гр. въглехидрати от ориз/овес с 40 грама въглехидрати от захар. Поразсъждавай над това и след това си прецени дали е нужно да даваш 100лв. за прах при положение, че месо за 50-60лв ще ти послужи в пъти по-добре.

казано от Стойко Колев на 02.06.18, 08:30:

Да сравняваш 40 грама протеин от месо/яйца с 40 грама протеин на прах е все едно да сравняваш 40гр. въглехидрати от ориз/овес с 40 грама въглехидрати от захар. Поразсъждавай над това и след това си прецени дали е нужно да даваш 100лв. за прах при положение, че месо за 50-60лв ще ти послужи в пъти по-добре.

Никъде не съм казал, че е по-добре да се приема захар вместо ориз и картофи или протеин на прах вместо месо, яйца или риба.
Въпросът беше дали към храната, която приемам да добавя и две дози протеин(преди и след тренировка) или те са напълно излишни? А не с какво да ги заменя.
Не искам да приемам повече от 500 грама месо и 6 яйца(6 белтъка + 3 жълтъка) на ден.
Съгласен съм, че принципно е по-добре да приемеш 17-20 белтъка, отколкото 60 грама протеин на прах, но в никакъв случай не е кой знае колко по-евтино.

казано от Любомир Георгиев на 02.06.18, 17:57:

Въпросът беше дали към храната, която приемам да добавя и две дози протеин(преди и след тренировка) или те са напълно излишни?

Те са напълно излишни, а резултатът, който биха донесли би бил само отрицателен.

gggddd

03.06.18
00:11

казано от Стойко Колев на 03.06.18, 00:01:

Те са напълно излишни, а резултатът, който биха донесли би бил само отрицателен.

Може ли да обясниш, понеже аз вкарвам доволно и сега се притесних за отрицателните резултати?

казано от Gogo на 03.06.18, 00:11:

казано от Стойко Колев на 03.06.18, 00:01:

Може ли да обясниш, понеже аз вкарвам доволно и сега се притесних за отрицателните резултати?

Подуване на корем, газове, харчене на пари, прием на овкусители/оцветители/гума. А за положителни резултати нищо не мога да кажа, защото до сега не съм виждал човек направил мускули от протеин на прах.

Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 03.06.18 00:13.

gggddd

03.06.18
00:27

Значи, ако не съм социално слаб, купувам си скъп протеин, от който не пърдя и ми растат бицагите, всичко е ок?

И ако примерно съм сметнал по някаква схема, че ми трябват 200 гр белтък и не ми се ядат по 30 яйца или не искам да ме хване подаграта от основно и целодневно ядене на месо, или пък не искам да надскачам определени калории, ко праим?

Според мен, ти самият си си нагласил някаква схема на хранене, която ти задоволява нуждите, опитал си веднъж два пъти протеин, не си видял файда или пък по-лошото, никога не си пил, но имаш някакви убеждения и тръгваш съвсем генерално да ги пласираш на хората.

Пил съм много кутии без никакъв ефект. В един момент разбрах, че протеиновата пудра всъщност няма нищо общо с истинската храна и започнах да се храня само с такава, след което дойдоха и резултатите. Същото наблюдавам ежедневно в залата при останалите трениращи - тези които ядат постигат резултати, тези които пият прахчета не им се получава. Колкото и скъп протеин да си купиш, той няма да е по-добър от яйце, пиле, кон...

казано от Gogo на 03.06.18, 00:27:

И ако примерно съм сметнал по някаква схема, че ми трябват 200 гр белтък и не ми се ядат по 30 яйца или не искам да ме хване подаграта от основно и целодневно ядене на месо, или пък не искам да надскачам определени калории, ко праим?

Ако не ти се ядат по 30 яйца, то яж по 20 и добави сирене; ако не ти се хваща подагра от ядене на месо, то яж извара/skyr/моцарела; ако не искаш да надскачаш определени калории, то намаляш въглехидрата.... За някои винаги има решение, за някои винаги има оправдание.
Като цяло не се лъжете, че една пудра пълна с оцветители, овкусители, подсладители, гума е нещо добро за вашия организъм.

Мнението беше редактирано от Стойко Колев на 03.06.18 00:45.

gggddd

03.06.18
00:47

Ама то затуй му се вика хранителна добавка. Не да ти е за основно. То като тръгнеш всичко да си набавяш с храната, и витамини, и минерали, а-у..., ще изпаднеш в луди сметки, кое откъде, цял ден само ще ядеш и няма да имаш сили и време за друго.

По 20 яйца яж ти.

Брей, аз си мислих, че добавките са ми решение, то ми били оправдание.

Не сравнявай протеиновата пудра с витамините и минералите. Това говори само за ниска култура в тази сфера. Няма да продължа спора по тази тема, смямам да завърша разговора с примера с 5те белтъка в едната шепа и 2те дози протеин в другата. Който желае може да опита един месец с едната шепа, а на следващия с другата и сам да си каже кое работи за него.

gggddd

03.06.18
01:05

Викаш, дали ще си набавиш натурално витамините и минералите или от храната, разлика няма. Извинявам се за културата ми, все пак научих нещо ново.

Какво ми сравняваш 5те жълтъка с двете дози протеин. Ти въобще вникваш ли в прочетеното? Хубу правиш, че спираш спора, че пишман станах, че го започнах.

казано от Стойко Колев на 03.06.18, 00:38:

Същото наблюдавам ежедневно в залата при останалите трениращи - тези които ядат постигат резултати, тези които пият прахчета не им се получава.
...
Като цяло не се лъжете, че една пудра пълна с оцветители, овкусители, подсладители, гума е нещо добро за вашия организъм.

Отново описвам храната, която приемам:
- 5 белтъка + 3 жълтъка; 50-60 грама сирене, 50,100,150 грама сурово тегло овесени  ядки(количеството се променя през ден), един грейпфрут.
- 400 грама(сурово тегло) месо(пилешки гърди или свинско бонфиле) или риба
- ориз 50,100,150 грама (сурово тегло, променям ги през ден) или сладки картофи(190, 380, 570 грама сурово тегло)
- Зеленчуци - краставици, домати + 3-4 лъжици зехтин
- 2 кутийки по 150-200 грама свежо сирене
- 3 супени лъжици фъстъчено масло или 50-60 грама ядки.

+ 2 дози протеин на прах

Оставам с впечатлението, че виждаш само двете дози протеин и смяташ, че се опитвам да правя мускули само с ”прахчета”.
Благодаря за отделеното време. Разбирам, че не си привърженик на прахчетата(дори като добавка).
И като допълнение, протеина и добавките, които приемам са неовкусени и неоцветени.
Прилагам една снимка със съдържанието на оцветителите и подобрителите в протеина.

Мнението беше редактирано от Любомир Георгиев на 03.06.18 01:47.

Bart Simpson

03.06.18
02:44

Аз си имам следтренировачен табиет, разбърквам си една доза протеин, хващам си телефона и си цъкам малко форум.
Пиша си тренировката, пия си готиния лимонен протеин и се усмихвам на птичетата в двора.
Вообще не.ми дреме каква ще ми е храната до края на деня.
Но аз реших да пия протеин, защото съм готвач и ми се е отяло вече всичко, малко частен случай е моя, но все пак да си кажа и аз.
Всичко, което не вреди,  значи не вреди, а има ли потенциял да помага, значи-да от мен.

03.06.18
13:22

казано от Deadeye на 02.06.18, 08:25:

https://bayesianbodybuilding.com/the-myth-of-1glb-optimal-protein-intake-for-bodybuilders/
Тук може да намериш отговор на последния си въпрос.

Тоя сайт много готин. :b:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1