Животински желатин

16.06.18
20:38

Здравейте, та проблема ми идва от факта, че съм тренирал 16 години борба и имам доста изтъркани стави то не са колене, рамене, кръст (късал съ м и връзки) като ходя започва и пукане на коленете абе с две думи ужасен ужас. Та чувам от по-стари хора за този желатин и казват, че има резултат. Та въпроса ми е, ако някои го е пил или пък не няма значение просто да сподели мнение или да препоръча друго макар, че едва ли има нещо където не съм пил, мазал и т.н! Благодаря ви за вниманието!

Бях чувал за някакви ставни протектори. Съдържат обикновено ГАГ, хондроитинсулфат, колаген, хиалуронова к-на и др. Желатин виждам сега в нета, че се ползва, ама честно казано, малко скептично настроен съм. То ти си знаеш де, че ставите кат идат на кино става зле... На доктор ако искаш отиди, ама не виждам някаква магия да може да стане.

05.07.18
15:59
#2

Здравей,

аз пия свински желатин на прах от 2 години редовно. Скъсан менискус и частично скъсана кръстна връзка, след което ортопед ми предписа колаген ежедневно. След колагена минах на желатин заради цената, пък и по-естествено ми се струва. Всяка сутрин на гладно разтворен в топла вода, няма вкус за мен, въпреки че някои хора реват от вкуса или миризмата. Чудна работа е, пък и ще ти се опъне кожата : )

Мнението беше редактирано от Orlin Karaivanov на 05.07.18 15:59.

05.07.18
16:36
#3

На д-р Йоткер ли е? Сигурно в Турция не го продават...
Помниш ли какъв точно колаген ти е предписал?

Миризмата и гадният вкус може да се избегнат ако добавите към топлата вода нещо за вкус. Може и някакво безалкохолно, сок. Иначе ако вдишате малко по старателно ще усетите аромат на сварени кости.
Обаче, не трябва в много гореща вода, защото желатинът е белтък и ще се денатурира. Под 60 градуса трябва да е.

Чак пък миризма, чак пък гаден вкус - стискаш носа и пиеш един шот, не е драма.

Аз пия телешки желатин от 4-5 месеца, напоследък си желирам плодове (ягоди, малини) и съвсем не е неприятно, даже е симпатично за лека закуска. 🙂

казано от Т. Тодорова на 06.07.18, 23:31:

Чак пък миризма, чак пък гаден вкус - стискаш носа и пиеш един шот, не е драма.

Аз пия телешки желатин от 4-5 месеца, напоследък си желирам плодове (ягоди, малини) и съвсем не е неприятно, даже е симпатично за лека закуска. 🙂

Да, той си се ползва мн често за желиране на плодове. За сладкиши торти и някви други - могат да се мажат с него плодовете и остават свежи. Получава се и сравнително приятно примерно един компот желиран с повечко плодове става вкусно.

07.07.18
16:43
#7

казано от Митко Георгиев на 06.07.18, 23:24:


Обаче, не трябва в много гореща вода, защото желатинът е белтък и ще се денатурира. Под 60 градуса трябва да е.

А стомашния сок не го денатурира, така ли?
За един приятел питам 😄

казано от James Hinks на 07.07.18, 16:43:

казано от Митко Георгиев на 06.07.18, 23:24:


Обаче, не трябва в много гореща вода, защото желатинът е белтък и ще се денатурира. Под 60 градуса трябва да е.

А стомашния сок не го денатурира, така ли?
За един приятел питам 😄

Мдам, всъщност би трябвало да го денатурира като силно киселинен. То в крайна сметка така или иначе ще го денатурираме някъде де. Ама да, така си е.

08.07.18
08:20
#9

Проблемът с денатурирания желатин е, че може да не ти се желира чийзкейка, което си е гадно 😢

Мнението беше редактирано от Atom на 08.07.18 08:21.

08.07.18
08:38
#10

казано от Atom на 08.07.18, 08:20:

Проблемът с денатурирания желатин е, че може да не ти се желира чийзкейка, което си е гадно 😢

Казват, че за няколко секунди в микровълнова не може да го изтървеш, но аз нямам и на водна баня или без, винаги го изтървам и ми става на чорба.

08.07.18
08:53
#11

Ако е на водна баня, може  нищо да му няма, нищо че е чорбясал - разтворил се е добре. Особено, ако е слабичка водната баня, и не за много дълго.
Имах в едни лекции по бистрене на виното записани странични вметки за свойствата на желатина. Общо взето този, който е добър за бистрене, не желира сладкиши добре. Ама не се сещам подробности...  Нито този масовия желатин какъв е точно щ. И съм крайно затъпяваща след университета като цяло 😑 Но беше интересно  😊

08.07.18
12:52
#12

Желетина за бистрене обикновено е течна субстанция, характеризира с висок повърхностен заряд и плътност, които му позволяват да действа  върху колоидните вещества.

казано от БПН на 08.07.18, 08:38:

казано от Atom на 08.07.18, 08:20:

Проблемът с денатурирания желатин е, че може да не ти се желира чийзкейка, което си е гадно 😢

Казват, че за няколко секунди в микровълнова не може да го изтървеш, но аз нямам и на водна баня или без, винаги го изтървам и ми става на чорба.

Е, точно на чорба като стане го използвам аз за желиране и си го добавям към продукта. Става и за разни неща тип направи си сам 😄

16.07.18
16:02
#14

казано от Gogo на 05.07.18, 16:36:

На д-р Йоткер ли е? Сигурно в Турция не го продават...
Помниш ли какъв точно колаген ти е предписал?

Не помня точно, но след първия месец го смених с този на Допелхерц, защото е с най-високо съдържание спрямо цената. Мисля, че има различни видове, съответно се абсорбират в различна степен от организма. Така или иначе минах на желатин обаче.
Разтварям го в гореща вода, че е по-лесно, и след това разреждам малко до темп за пиене. Не съм забелязал проблем с горещата вода (от каната, 95 градуса сигурно), веднъж го забравих и вечерта чашата беше гипс...

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1