Световъртеж и замайване

29.06.18
13:31

Здравейте. Преди време ходех на фитнес зала 3 години и половина. След това прекъснах за още 4 години, но от миналата година си купих щанга в нас и изпълнявам само трите любими мои упражнения - лег, клек и тяга. Правя тези упражнения през 2 дни - т.е понеделник, после четвъртък, после неделя и т.н. Изпълнявам ги в 5 серии по 5 повторения, с около 70 % от максимума ми. Реших да правя само тях, защото още от времето, в което ходех редовно, това бяха любимите ми упражнения и се чувствах много добре след изпълнението им.
Особеното в този случай е, че взимам щангата за клек от земята, като по този начин правя вид комбинация между щангистко обръщане, раменна преса отпред и след това позициониране на щангата зад главата ми, при което следват 5 клякания и оставям щангата на земята. Тягата си е ясна, легът също.
Забелязах обаче, че няколко месеца след като започнах да правя всичко това, започнах да получавам замайване и световъртеж по време на изпълнението на самите упражнения, както и 1-2 дни след това. Тъкмо ми преминава и вече идва време за следващата тренировка. Направих си експеримент и не тренирах цяла седмица - тогава нямах такива симптоми. Ако правя тренировката сутрин, симптомите са още по-силни, а ако е вечер - по-слаби.
Допитах се до специалисти и получих няколко вида мнения:
Първото е, че това са тежки упражнения, които товарят цялото тяло, правят се в един и същи ден, едно след друго, което води до повишаване на хормоните адреналин, норадреналин и кортизол, тъй като тялото е подложено на физически стрес и се натоварва.  Повишаването на тези хормони дава това усещане.
Второто е, че e било възможно вратната мускулатура и трапеца да се товарят в повече и това да създава компресия на шийните прешлени, откъдето да идва виенето на свят. Направих си рентгенова снимка на шията и там се установи някакво допълнително ребро при 7-ми шиен прешлен. Четох в нета за неговите симптоми, но те са предимно болка и изтръпвания, които аз нямам. А и ако беше от него, замайването би се провокирало и от спане накриво или на неудобна възглавница, както и при рязко завъртане на главата, а при мен няма такова нещо.
Третото мнение е, че в храненето нямало достатъчно въглахидрати и енергия и това предизвиквало тези симптоми. Ок, но дори да е така, защо всичко това продължава още 1-2 дни след тренировката, когато аз вече съм ял много пъти…
Четвъртото е претрениране, но аз не се чувствам претренирал, пък и не мисля че с такъв обем би могло реално да се стигне до него.
Петото, което допускам е грешка в техниката при вземането и оставянето на щангата за клека, обаче изгледах в Youtube подобни клипове и мисля, че моята техника е същата. Освен това, при първия период на посещенията ми в зала /3 години и половина/ съм правил стотици клекове и тяга и не мисля, че техниката ми е лоша.
Какво е Вашето мнение по въпроса?

Проверихте ли кръвното си налягане преди и след упражненията?

17.09.18
11:38

Братле,

Замайването е сериозен симптом и не е особено разумно да търсиш причините във форум за бодибилдинг. Тук няма здравни специалисти, а дори да има никой не може да поставя диагнози по писмени мнения във форум.

Не знам, кой ти е дал тези 3 варианта, но ако не е лекар - то потърси със сигурност лекарска помощ, особено щом замайването остава 2-3 дни след самата тренировка. И на мен ми се е случвало след като обърна 70% от макса на клек да ми се завие свят, но след като пусна щангата и отпочина половин минута това отшумява.

Ако лекар е дал тези 3 варианта, то трябва да се уточни причината - да назначат изследвания хормонални, ЯМР и пр.

Междувременно, според мен прекрати този тип тренировки или поне намали тежестта.

Мнението беше редактирано от ND1452 на 17.09.18 11:50.

25.09.18
15:26

Здравейте. Направих нова снимка и проблемът е установен - остеофити /шипове/ на 4-ти и 5-ти прешлен + наличие на допълнително шийно ребро. Оказва се, че през целия този период, взимайки щангата от земята, и слагайки я зад врата ми, съм притискал и допълнително усложнявал състоянието с тези шипове, понеже се е получавало дразнене, прищипване и локално травмиране. Лечение за тях няма, но могат да се приемат съдоразширяващи медикаменти и да не се претоварва вратът. Казаха ми, че клекът с щанга е забранен, защото не трябва по никакъв повод зад врата ми да стои щанга и да упражнява натиск там.
В момента промених програмата си и правя лег, мъртва тяга, клякане със собствено тегло, без щанги, набирания, кофички и лицеви опори.
Откакто направих това, се чувствам доста по-добре.

Мнението беше редактирано от Васко Илиев на 25.09.18 15:27.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1