02.07.18
08:38
Здравейте,
Потърсих информация в гугъл за готвене без мазнини и като резултат открих доста статии.
Проблемът е, че за рецепти които традиционно искат мазнина информацията гласеше да добавяме по-малко мазнина.
Сигурен съм, че хора от форума практикуват и готвене без никаква добавена мазнина.
Моля споделете опит.
Например някой знае ли как може да се направи месо с картофи на фурна/тенджера без нито капка олио/зехтин?, като същевременно не загаря и е вкусно?
Моят опит е с така наречените торбички за готвене, като поставям месото и зеленчуците(картофи,морков,гъби) вътре с чаша вода ~200 мл. Месото пуска мазнина( пилешко, свинско) и се получава много добре.
Моля споделете идеи/опит или направо рецепти.
Мисля, че ще е полезно за всички.
Поздрави.
Даже няма нужда от пликчета. Карфотите на едро като за яхния, мръвките разбъркани с картофите, слагаш сол и подправки, наливаш малко вода на дъното на тавата, печеш и ядеш. Разбира се е въпрос на вкус. Някой, който е свикнал картофите му да плуват в мазнина може да му се стори сухо. На мен ми е супервкусно.
02.07.18
09:17
#2
Няма храна, която да изисква готвене с мазнина. Освен може би домати, моркови и пр, чийто каротеноиди или ликопен и пр. изискват мазнина за усвояването им. Приготвям всичко без мазнина, после ако искам добавям зехтин, авокадо и пр. .