Нисък тестостерон?

Прескочи до:

03.07.18
13:55

Здравейте. Имам подозрения за проблеми с тестостерона. От няколко години цялостно се чувствам доста зле. Тогава имах много стресираща работа свързана с постоянни пътувания по целя свят, смяна на часови зони, много нощен труд и недоспиване. От тогава сякаш целия ми организъм се обърка. Приключих с това 2014, но не съм се оправил от тогава. В момента макар и да водя спокоен живот и да имам спокойна, сигурна и доходна работа се чувствам през голяма част от времето раздразнен, стресиран без външна причина, с ниска енергия, уморен и често изпитвам трудност или невъзможност за концентрация - т.нар. brain fog. Това ме дразни доста защото съм програмист и с мислене си вадя парите.

Преди години спортувах редовно, сега започнах отново от 4-5 месеца. Свалил съм 6-7 кила, но в никакъв случай не се чувствам по-добре. Имам наднормено тегло - 103кг на 1.85, но предвид, че имам и някаква мускулна маса, не бих казал, че съм много дебел. Все пак искам и смятам да вляза във форма.

Наскоро си правих кръвни изследвания и свободния тестостерон ми е точно над долната граница. Сутрешния кортизол е висок, но на изследването от слюнка излиза, че спада по-късно. Един ендокринолог подозира, че може да имам инсулинова резистентност. На мен не ми изглежда така от резултатите и това, което четох за нея. Както казах имам и проблем с килограмите, който искам да реша. От известно време гледам да спазвам режим и от няколко месеца съм увеличил много физическата си активност, но сякаш метаболизма ми е доста по-бавен от преди години(на 29 съм сега).

Нещо странно. Започнах да пия суроватъчен протеин изолат - висок клас първо на Now Foods, после My Protein от Англия(не българския). Пробвал съм и други по-евтини марки, и не изолати и вегански, овкусени и неовкусени. От приема на една доза протеин дневно дори се чувствам зле. Ако го пия с ензими се чувствам добре - усещам леко приятно напрежение и енергия. Ако пия обаче повече от една доза на ден със съответните ензими също се чувствам зле - силна изнервеност, напрежение в главата, невъзможност да се концентрирам. А бих искал да увелича приема до 3-4 дози, защото ме нахранва добре за калориите си, дава ми физическа енергия и смятам, че с 3-4 дози ще сваля по-лесно килограми. Подозирам, че може да не го усвоявам добре или да ми бърка нещо с кръвната захар или и двете. Не съм чул някой друг да има такива оплаквания от протеин. Повечето хоре не усещат нищо колкото и да избухат.

Смятате ли, че всички тези проблеми може да са свързани с ниския Т? Ще обмисля всякакви варианти да го оправя. Нямам никакви морални съображения против съответните препарати, стига всичко да е здравословно, безопасно и бих желал под лекарски контрол.
Знам, че има добавки, които уж вдигат тестостерона натурално, но доколкото четох при голямата част от тях това е заблуда, дори за трибестана. Него между другото съм го пробвал и ставам много агресивен от него, може би андрогенните ми рецептори са чувствителни.

Резултатите:
изследвания 1
изследвания 2

Темата беше редактирана от Иван Михов на 03.07.18 13:56.

Здравей, Иване,

Като за начало ще отбележа, че нямам медицинско образование, имай едно на ум като четеш по-надолу.

Относно инсулиновата чувствителност/резистентност, моето мнение е, че нямаш такава и си много далеч от такава.

Това от една страна се потвърждава от HOMA модела за изчисление на инсулиновата резистентност. При него, коефициент от над 2 класифицира човек като такъв с влошена инсулиново резистентен, а при теб този коефициент е 0.64.

Освен HOMA, съвсем логични разсъждения върху резултатите потвърждават това. Инсулинът ти на гладно е супер нисък, а глюкозата в норма. При 60 мин. от ОГТТ инсулинът ти едва достига 8 mU/L, а глюкозата дори пада под базовите нива.

За сравнение, при повечето хора, дори и тези с добра инсулинова чувствителност, на 60 мин. инсулинът често скача над 20 mU/L, а глюкозата може да достигне 8-9 mmol/l. На 120 м инсулинът вече би следвало да е спаднал значително, а глюкозата да е някъде около базовите нива.

Това, че при теб още на 60 мин. глюкозата е под базовите нива, а инсулинът не се е покачил значително, подсказва 2 неща:
- или имаш супер добра инсулинова чувствителност, въпреки наднорменото си тегло;
- или има грешка в резултатите.


При тестостерона нещата са малко по-объркващи. Първоначално в изследването от 21.05 си имал нива от 16.26 nmol/l общ Т, което не са най-високите нива, но са в границите на нормалното и разумното. Тогава нямаш изчислен свободен Т.

Близо месец след това, на 18.06, нивата на общ Т са спаднали с 20%, на 12.91 nmol/l, като тук е изследван и свободният Т, който е 9.5 ng/l.

Спадът от 20% не ме притеснява толкова, тъй като поради стрес/недоспиване/недояждане подобна вариация е съвсем нормална и възможна, но не мога да разбера нивата на свободен Т защо са такива и не съм сигурен дали аз не правя нещо грешно или просто онлайн конверсията на мерните единици не е както трябва.

Свободният Т по дефиниция нормално би следвало да бъде между 1 и 2% от общия Т. Резултатите са посочени в различни мерни единици и трябва да преобразуваме свободния Т от ng/l в nmol/l, което според този калкулатор (http://unitslab.com/node/136), 9.5 ng/l = 0.0329 nmol/L.

Общият Т e 12.91 nmol/l, следователно нормалните нива на свободен Т би трябвало да са някъде около 0,1291-0,2582 nmol/L (1-2% * 12.91). Според резултатите обаче, свободният Т при теб е 0.2%.

Та, или и тук има някаква грешка в моите изчисления или резултатите на самата лаборатория, или наистина свободният ти Т е далеч под нормата, което е проблем, защото дори и общия Т да ти е в норма, за организма и тялото ни много по-важни са нивата на свободен Т.

В общия случай, ако нивата на свободен Т са 1-2% от общия, препоръката е най-вече да се намери начин да се увеличи общият Т и свободния ще се вдигне автоматично заедно с него. При теб обаче, ако резултатите и сметките ми са верни, повишаването на общия Т няма да свърши достатъчно добра работа.

Доколкото знам, поднормените нива на свободен Т може да са причинени пореди твърде високи нива на SHBG (sex hormone-binding globulin), тъй като по-голямата част от общия Т е свързан към този глобулин и оставащите несвързани нива реално са свобдният Т. При теб не виждам изследвани нивата на SHBG и няма как да направим заключение.

Друго, което забелязвам, са понижените нива на лутеинизиращ хормон (LH), а именно той (с малка помощ от FSH), дава сигнал на тестисите да секретиран тестостерон. Доколкото знам нормалните нива на LH варират между 6 и 8 IU/L.

Нивата на естрадиол също са една идея над препоръчителните за мъже.

Мога да ти дам няколко съвета на база споделеното от теб:
1) Повтори изследванията в друга лаборатория (общ Т, свободен Т, LH, FSH, SHBG, Естрадиол). Предвид малко странния резултат на 60 мин. на ОГТТ, бих повторил и него.
2) Намери начин да смъкнеш още 10-15 кг и тренирай с тежести. Доколкото разбирам, работиш вече по този въпрос. Просто трябва да знаеш, че както поднорменото, така и наднорменото тегло може да доведе до проблеми в баланса на половите хормони и до ниски нива на Т. Повечето излишни мазнини също водят до по-голяма конверсия на тестостерон в естрадиол.
3) Обърни хубаво внимание на храненето си и се увери, че си набавяш достатъчно мазнини (поне 30% от приеманите калории), включително омега-3 такива.
4) Обърни внимание на стреса в ежедневието си и ако се налага, намери начин да го намалиш.
5) Обърни внимание на количеството и качеството на съня ти (поне 6-7 часа на вечер).
6) Изследвай си също нивата на ключови витамини и минерали в организма, които имат пряка връзка с хормоналния баланс - витамин Д, цинк, магнезий.

Дори и резултатът от т. 1 да е същият или по-лош, на твое място не бих бързал с прием на медикаменти. На първо място виж как ще се променят нещата като вземеш мерки по точки 2-6. Ако там изчерпаш всичките си възможности и оптимизираш всичко, но няма промяна, тогава може да се консултираш с лекар относно медикаментозно лечение.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.07.18 10:59.

04.07.18
12:27

Благодаря за подробното мнение. Това ми писа доктора, като го разпитах точно за резистентността и ниската кръвна захар:

“Инсулиновата резистентност може да е причина за епизоди на ниска кръвна захар и намаляването на инсулиновата резистентност намалява и риска от ниска кръвна захар
Хипогликемия при човек без диабет се приема при стойност на кръвната захар под 2,8 ммол/л
П и инсулинова резистентност може да има както ниска така и висока кръвна захар.

....Да, но за по дълго от нормалното време и започва да го  произвежда по-късно
Затова два часа след 75 грама глюкоза захарта ти е по ниска отколкото преди да изпиеш това голямо количество глюкоза
При инсулинова резистентност товарни случва, п оизвежд се  сумарно повече инсулин ,но в неправилно време/ по късно от необходимото/
Затова впначалото има етап на ниска захар и после започва да се покачва като се поизтощи панкреаса от тази непрестанна усилена работа”

Не съм сигурен дали е прав, по принцип е опитен и уважаван специалист. Ти можеш ли да ми препоръчаш добър ендокринолог в София, който би обърнал подробно внимание на нещата и няма проста да гледа дали стойностите са в норма?

Също така каква според теб може да е причината да се чувствам зле от протеина? Дали е паднала кръвна захар, лошо усвояване на тези белтъчини или и двете? Странното е, че ако пия една доза с ензими съм ок. При две дози обаче със двойно количество ензими сякаш ми идва в много на организма, за което не намирам причина.

Малко е объркано обяснението му, но може би защото е изрязвано, така ми се струва.

Разбирам какво е искал да обясни и като цяло е прав, но не намирам логика в някои от обясненията му.

Например, казва, че ИР може да има и при ниска и висока кръвна глюкоза и за това съм съгласен, но при двете ситуации нивата на инсулин ще са различни, особено тези на гладно.

Ако имаш ИР и в зависимост от степента на ИР, основният механизъм, чрез които организма може и се опитва да поддържа нормални нива на кръвна глюкоза, е чрез свръхсекреция на инсулин. Секретира повече инсулин, за да компенсира ниската сетивност на клетките и да “насили” поемането на глюкоза.

Ако си направиш изследване на кръвната глюкоза на гладно и тя ти бъде в норма и същевременно с това имаш ИР, значи нивата на инсулин трябва да са повишени, иначе няма как да поддържаш нормални нива.

При теб хем глюкозата, хем инсулинът на гладно са ти в норма. Няма свръхкомпенсация, значи не би трябвало да има резистентност.

Другото, което споменава, е разминаването на секрецията на инсулин с настъпването на глюкозата в кръвта. С това съм съгласен и изследването на Zarkovic и екип го потвърждава.

В следващите му думи обаче не мога да намеря логика:
Затова впначалото има етап на ниска захар и после започва да се покачва като се поизтощи панкреаса от тази непрестанна усилена работа

Ако приемеш 75 г глюкоза, а панкреасът се забави със секрецията на инсулин, няма да видиш по-ниски нива, както при теб, а по-високи. Все пак, инсулинът не е дошъл навреме, няма как тази глюкоза да се усвои без него (с изключение на някои органи и тъкани, но безинсулиновото усвояване на глюкоза при тях е далеч по-ниско, за да ти падне захарта с 2 единици).

Отделно, щом в 60та минута глюкозата ти е нормална, и заедно с това секрецията на инсулин сравнително ниска (на повечето хора на гладно инсулинът им е 8, което пак се води нормално, а при теб е след прием на 75 г глюкоза), то това на мен ми говори само и единствено за добра инсулинова чувствителност. Или някаква грешка в изследаването.

Може също да имаш инсулинова недостатъчност поради проблем с панкреаса (намален брой на бета-клетките) и като контра механизъм клетките в останалата част на тялото ти да са станали свръхсетивни, но това не знам как се тества клинично, ще трябва да се допиташ до лекар.

Но, може и да бъркам. Както казах, нямам медицинско образование, не мога да си позволя с лека ръка да зачерквам мнението на лекар. Според мен обаче си струва да повториш теста в друга лаборатория. Времеемък е, но пък е евтин.

Относно протеина, е доста странно и за съжаление нямам точен отговор, само малко размисли. На мен също ми се е случвало да ми се стане кофти при прием на 2-3 дози протеин наведнъж, но не съм му обръщал внимание и не знам точната причина.

От една страна, при прием на 1 доза се чувстваш зле, но ако към нея добавиш ензими се чувстваш окей. Значи може да имаш ензимна недостатъчност на някой от протеолитичните ензими смилащи протеина.

При 2 дози и ензими обаче пак изпитваш дискомфорт, което предполага, че ензимите не са достатъчно. Опитай с 2 дози протеин и по-висока доза ензими и виж дали ще има разлика.

Изниква също въпросът, изпитваш ли дискомфорт при прием на повечко протеин от храната, например при 200-300 г пилешко филе?

От друга страна, суроватъчният изолат се усвоява много бързо, а протеинът, заради някои от аминокиселините си, също много стабилно стимулира секрецията на инсулин. Ако предположим, че имаш някакъв проблем с инсулина и панкреаса, може там да има някаква връзка. Обаче ако приемем, че теорията ми, че имаш добра ИЧ е вярна, дори повече от добра ИЧ, то секрецията на инсулин от протеина може да води до спад в кръвната глюкоза и затова да чувстваш отпадналост.

Но това са някакви безпочвени теории от моя страна, така че не им обръщай внимание. Просто разсъждения.

Ако увеличаването на ензимите не подобрява нещата при прием на протеин като добавка, просто се съсредоточи върху приема на протеин чрез храната.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.07.18 15:59.

04.07.18
16:35

Бях си правил и SHGB, тази година, но не помня точно кога и загубих резултата, но помня, че беше в средата на референтните стойности.

Като ям месо от 200г не ми става зле, но помня бях пробвал с половин кило пуешко и ми стана зле.

Можеш ли да ми препоръчаш някоя друга читава лаборатория в София, да пусна отново изследванията там? Тези ги правих в Бодимед

Благодаря за вниманието, виждам, че доста си навътре в нещата и разсъждаваш логично, което не правят повечето лекари(за съжаление).

Мнението беше редактирано от Иван Михов на 04.07.18 16:35.

Ако SHBG е бил в средата на референтните, значи може да се каже, че не е било проблемно, но въпросът е дали заедно с него си тествал и тестостерона и откога е проблемът с тестостерона. Понеже тогава може SHBG да е било окей и да си нямал проблем с Т, но сега имаш проблем и може SHBG да е друго.

Затова е хубаво тези неща да се правят едновременно или в много кратък интервал от време, понеже могат да варират и един ден нещо да е окей, друг да не е. Не всички хормони са така, но виж тестостеронът например. Днес може да ти прелива от ушите, а след няколко дни стрес и недоспиване да спадне с 30-40%.

За протеина честно да ти кажа, не мога да ти дам точен отговор. Както споменах, и аз съм го усещал понякога, но не ми се случва винаги. Подозирам, че причината е в голямата доза и бързото усвояване. Стимулира се рязко протеиновият синтез, който е много енергоемък, променя се осмоларитета в кръвта, секретира се инсулин... стават доста работи и то доста по-бързо отколкото при прием с храна. Просто разпредели дозите от добавките и от храната така, както изпитваш най-малко дискомфорт.

Относно лабораторията, нямам много опит с различни лаборатории, но моите изследвания си правя основно в болница Токуда и досега всичко е било окей. Еднокринолог за съжаление също не мога да препоръчам. Не ми се е налагало да се допитвам до такъв.

П.П. Между другото, пропуснах в миналия пост да ти препоръчам към изследванията да включиш и гликиран хемоглобин (HbA1c). Ще помогне по въпроса с инсулиновата резистентност. За разлика от теста за кръвна глюкоза, който показва само моментната стойност, гликираният хемоглобин дава данни за средните нива на глюкоза през последните ~2 месеца. Съответно ако имаш проблем с кръвната захар, този маркер дава много по-стойностна информация отколкото моментното изследване.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.07.18 17:47.

05.07.18
09:40

Здравей отново. Утре ще си пусна изследванията, които ми каза отново, освен това с глюкозата, но ще пусна това последното което ми писа за средната стойност.

Снощи се изкъртих в залата и доколкото четох 36-48 часа след това тестостерона трябва да е най-висок.

Ако в България някъде има лекар с твоето мислене, се надявам да го открия 🙂 Дотук ти си ми дал много по-разумни и логични насоки от всички велики “специалисти”.

Мнението беше редактирано от Иван Михов на 05.07.18 09:40.

06.07.18
11:54

Излязоха част от изследванията, пуснах си ги днес:

LH             3.43         IU/L   1.70 - 8.60   ECLIA
FSH       1.28         IU/L   1.5 - 12.40   ECLIA
Prolactin   367         mIU/L   84.80 - 318   ECLIA

Estradiol   28.76   ng/L   7.63 - 42.60   ECLIA
Testosterone   14.11   nmol/l   9.90 - 27.80   ECLIA
SHBG             nmol/l   18.30 - 54.10   ECLIA
Желязо  17.48   µmol/l   7.20 - 27.70
Free Testosteron     ng/l   8.30 - 40.10   RIA


HbA1с - гликиран хемоглобин EB         TINIA
    съгласно DCCT -    5.05   %  4.80 - 5.90
    съгласно IFCC -    31.69   mmol/mol 29 - 42
    eAG (изч. средна глюкоза)    5.44   mmol/l  
Ferritin                       µg/L       30 - 400   ECLIA
25-OH-Vitamin D   25.35   ng/ml   ECLIA
Препоръчителни нива: >30 ng/ml
Достатъчност: > 20 ng/ml
Недостатъчност: 10-20 ng/ml
Тежък дефицит: < 10.0 ng/ml

Виждам, че пак си използвал същата лаборатория, но няма значение. Близките и постоянни резултати в отделните измервания показват, че по всяка вероятност няма грешка.

Излезнаха ли всички резултати? На някои от редовете все още не си попълнил нищо.

09.07.18
16:16

Още не са излезли SHBG и Free Test, малко бавничко стават, тъй като ги изпращат в Германия.

Ами за лабораторията проучих и я водят доста читава, а около офиса нямам голям избор.
Писах и в някакви чуждестранни форуми. От едно място предположиха, че може да имам нещо подобно:

Линк

Това на база на ниския ми кортизол, който е след сутринта. В началото предполагах, че може кортизола ми да е много високо и от това да се чувствам стресиран, но доколкото чета ниския кортизол също пречи да се справяме със стреса.

Нещо друго интересно, което разбира се може да е пълна случайност - в събота изкачих Мусала и ми падна страшно много кръвното. Миналата година ми беше станало подобно като изкачих рилските езера, но на слизане се нашорах с бира и забравих за случая 🙂 Още един два пъти ми се е случвало така да ми пада кръвното при продължително тежко наторварване. И по принцип съм с леко ниско кръвно 70/80 - 100. Може да няма никаква връзка с другите ми оплаквания.

Иска ми се да намеря някакъв добър лекар, който се е занимавал със спортуващи, разбира от хормони, жлези и т.н. и дори от стероиди и подобни неща.

Мнението беше редактирано от Иван Михов на 09.07.18 16:16.

13.07.18
09:24

Free Testosteron S 11       ng/l       8.30 - 40.10 RIA
SHBG           S 30.25 nmol/l 18.30 - 54.10 ECLIA

SHBG е със сравнително нормална стойност, но предвид, че долната граница се води 18.30 според лабораторията, в комбинация с другите данни може да се сметне и за леко ниска.

Отличават се няколко неща:
- нисък LH;
- крайно нисък FSH;
- леко повишен пролактин;
- нисък Т (общ и свободен);
- ниски нива на витамин Д.

Ниският LH показва, че липва достатъчно силен сигнал за стимулирането на тестисите да произвеждат тестостерон, а поднорменият FSH показва липса на сигнал за производството на достатъчно сперма (това допълнително намалява и плодовитостта на самите сперматозоиди).

Високият пролактин не е супер завишен (има и далеч по-лоши случаи), но все пак може да накара някои лекари да направят изследване за пролактином. Според мен обаче нивата не са чак толкова високи за това заболяване, но пък са достатъчно високи, за да спънат допълнително производството на Т.

Тестостероновата недостатъчност се дели на 2 основни типа - първична и вторична (на места се обсъжда и малко по-нов тип - компенсаторна).

Първичната е тази, при която проблемът се намира в самите тестиси, докато проблемът при вторичната е някъде по останалата част на “трасето”, най-често в областите на хипофизата и/или хипоталамуса.

Данните от изследванията ти ясно водят към вторичната недостатъчност.

Моите знания обаче се изчерпват дотук, тъй като справянето с проблема оттука нататък ще зависи още от други тестове и много по-сериозни медицински познания. Затова и те съветвам се оттук насетне да търсиш консултация от лекар, а не по БГ или чуждестранни форуми.

Ще допълня само да внимаваш на кой лекар попадаш, понеже и преди е имало случаи във форума, при които хора с ясно изразен хипогонадизъм биват връщани от лекари с думите “всичко ти е наред, нещата са в норма”.

Твоят общ и свободен Т също пада в нормата, но очевидно е далеч по-нисък, отколкото е добре да бъде, а и останалите резултати подкрепят това. Отделно доколкото сам описа, изпитваш и редица симптоми.

И не на последно място ще припомня съветите ми от първия пост - опитай да оптимизираш телосложението си, храненето си, ежедневието си и останалите неща, преди да тръгнеш към медикаментозното лечение.

От изброените ми съвети имаме данни единствено за витамин Д, който също ти е под долната граница, а редица научни данни съвсем ясно показват връзката му с нивата на тестостерон и хормоналния баланс като цяло.

Съветвам да се целиш в поддържането на нива от порядъка на 50-60 ng/ml, като това може да направиш с прием на витамин Д-3 като хранителна добавка, в дозировка от около 20 000 IU седмично (наведнъж или разпределени през няколко дни, няма значение). Дори първите 2-3 седмици може да започнеш с по-ударна седмична доза, например 50 000 IU, за да увеличиш нивата в организма по-бързо и след това да намалиш до 15-20 000 IU седмично, за да поддържаш.

А, глюкозата - напълно окей е. Според мен дори ще падне още по-ниско като поотслабнеш още малко и натрупаш още мускулна маса.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.07.18 11:05.

Carbohydrate

13.07.18
11:36

Проблема ти не за медицинта, а -скоро се свежда до ежедневието ти. Оправи ежедневето, така, че да ти се живее с кеф, тогава всичко ще си дойде на мястото. Трябва да получаваш удоволствие от живота! Живота е не само почивка, но и работа и трябва да съчетаваш всичко не в месечен план, а в един ден. През деня трябва да имаш и време за себе си, а не само да блъскаш, особено с твоя начин на работа. Направи си график, план за деня с почивки за себе си, с тренировка. Сиреч, не само почивка за физически упражнения, които са необходими, но и за душата: кино, заведения, социално общуване и т.н. Проблема ти е психологичен повече....Това мисля аз 🙂

13.07.18
15:43

казано от Тихомир Велев на 13.07.18, 11:01:

Благодаря за изчерпателното мнение.

поднорменият FSH показва липса на сигнал за производството на достатъчно сперма

За FSH незнам, но със сигурност се произвежда повече от достатъчно 🙂 Витамин Д започнах да пия, но го увеличавам постепенно, защото от по-голяма доза нещо ми се вдига апетита(силно нежелано).

Много бих се радвал да намеря добър лекар, който да обърне внимание на тези неща. Уви колкото повече търся ми изглежда мисия невъзможна, поне в България.

13.07.18
17:16

Между другото във форума е писано вече поне в 10 такива теми и има колкото искаш информация.

13.07.18
20:05

Извинявам се, ако някой го е казал по-рано, не ми се четеше подробно всяко мнение, но относно протеина:
Възможно е да имаш лека до средна лактозна непоносимост. Много общо казано, колкото по-на югоизток отиваш на картата на Европа, толкова повече намалява лактозната толерантност на населението, т.е. в България не би трябвало да е много рядко, но не се говори широко по темата. Суроватъчния протеин има МНОГО високо съдържание на лактоза. Ако имаш лека непоносимост храни с по-ниско съдържание (като прясно и кисело мляко) може да не ти правят впечатление, но суроватъчния протеин да ти идва в повече. Говоря от личен опит и наблюдения, нямам медицинско образование.

Извинявай, но ако една пудра има 80% протеиново съдържание, как ще има 72.8/100гр лактоза (което е е въглехидрат)? В суроватка може да има 72.8/100, но в протеинова пудра математиката фейлва. Дори и в чиста суроватка ме съмнява да има толкова много.

П.П. Дори няма да коментирам колко се надуват цифрите за лактозо-”нетолерантните”, особено в нашия регион.

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 13.07.18 20:16.

13.07.18
20:33

Признавам, че скрийншота ми е от Интернет и не знам дали е точен (предполагам, че зависи и от самия бленд, съвсем възможно е и да е fearmongering). За това не твърдя точно колко е съдържанието и не казвам, че това е причината. Но като някой с диагностицирана лека форма на лактозна нетолерантност, знам, че на мен не ми понася добре суроватъчен протеин, ососбено в комбинация с друг източник на лактоза, както най-често се приема (например прясно мляко). Човекът пита на няколко пъти и просто реших да споделя моя опит. Споко, не съм станала краен хипи веган последните две-три години. 😄

Редакция: До сега търсих и не мога да намеря достоверен източник на информация относно количеството лактоза в средностатистическия суроватъчен протеин. Единствено намирам във фирмените сайтове на производители, че някои имат безлактозна версия на обикновения си суроватъчен протеин, което ме навежда на мисълта, че все пак има някакво не чак толкова пренебрежимо количество лактоза там. Но ако някой знае, много моля да сподели. Не искам да вярвам в глупости, ако в действителност не е високо съдържанието. А и искам да знам ако не е заради това, тогава защо и на мен не ми понася.

Мнението беше редактирано от nickie 2.0 на 13.07.18 21:05.

Carbohydrate

14.07.18
05:48

Твоите изследвания и показатели не са причина, не го ли разбираш. Те са следствие на някаква причина. И да се лекува причината не е изход, защото ще се объркат още нещата....Да лекуваш нисък тестостерон с повишаваща тестостерон медицинска терапия, е като да сипваш вода в гевгир).....ако случайно ще го правиш)))

14.07.18
14:36

казано от Carbohydrate на 14.07.18, 05:48:

Твоите изследвания и показатели не са причина, не го ли разбираш. Те са следствие на някаква причина. И да се лекува причината не е изход, защото ще се объркат още нещата....Да лекуваш нисък тестостерон с повишаваща тестостерон медицинска терапия, е като да сипваш вода в гевгир).....ако случайно ще го правиш)))

Пич, на мен ми е ясно, че има причина за тези неща. Въпроса е, чя няма кой да я открие. Опитвам вече повече от година. И не с разходки и кино това няма да се оправи(дори не ми се иска да коментирам повече тази идея).

За протеина и лактозата - протеина който пия е изолат,  над 90 процента протеин. Лактозата в него е пренебрижимо малко. Между другото последната - седмица две като че ли ме дразни по-малко. Може би тялото само започва да произведа ензимите, които пия. Може би има и нещо с кръв ата захар, но и с това може би тялото ми ще свикне с времето.

Но дори и въпроса с протеина да се реши напълно, това няма да оправи ниския тестостерон.

Тъй като сега изчетох всичко по-подробно, да питам - приемаш ли хормонални препарати? Част от резултатите ти леко приличат на такива след подобна употреба (включително и кортизола).

14.07.18
16:18

казано от Херцог Трън на 14.07.18, 15:02:

Тъй като сега изчетох всичко по-подробно, да питам - приемаш ли хормонални препарати? Част от резултатите ти леко приличат на такива след подобна употреба (включително и кортизола).

Никога не съм. Мисля, че не съм пропуснсл нещо важно в първия пост.

16.07.18
23:14

От събота започнах да пия трибестан, да видя дали и как ще ми понесе. Засега се чувствам леко особено, но нищо драматично. Не ми е вдигнало либидото, даже обратно. Но може би му трябва време да се понатрупа и да задвижи процесите.

Всички мнения, които четох за него в редит е, че е ала бала. Но ако наистина имам проблем с LH и успее да ми го вдигне, за мен се надявам да помогне.

Пробвай с Д-аспарагинова киселина. Обикновено се намира като DAA.

18.07.18
13:59

Като цяло си говорих с моя човек, който продава неща от години и разбира доста(познавам много доволни негови клиенти от резултатите). Според него първо трибестана, дето съм взел е пълен ташак. Преди няколко години не било така, но вече го правели с много нискокачествена билка.

Идеята му е да ми намери хубав трибулус, плюс някакви китайски билки, може би еднократна доза трипторелин, малко кломифен и провирон(последното предполагам да ми спре скапаната ароматаза). Според него това не само ще ми вдигне тестостерона, а дългосрочно трябва да ми повиши собственото производство.

Предвид липсата на адекватни лекари, които да решат такъв проблем, май нямам много варианти.

Трипторелин пък за какво? Той се е ползвал за химическа кастрация на сексуални престъпници 😃

18.07.18
14:19

казано от Херцог Трън на 18.07.18, 14:17:

Трипторелин пък за какво? Той се е ползвал за химическа кастрация на сексуални престъпници 😃

Това, ако е в големи дози. Иначе:

Triptorelin/GnRH
A newer approach receiving recent attention is Triptorelin, the GnRH agonist. This is used in a continuous manner to chemically castrate a man, but in a one off dose, has been reported to kick start the PTA in a hypogonadic BB. Triptorelin is a synthetic analogue of GnRH. It causes constant stimulation of the pituitary gland and by acting as such, it stimulates the pituitary gland to pump out LH and FSH. The dose needed to cause chemical castration is much greater than the dose one would use to restart HPTA. The way triptorelin hinders gonadotropin release is similar to how HCG wil hinder test production in the testes. A small amount of HCG will stimulate the Leydig cells to produce testosterone, but too much will desensitize the Leydig cells. This is what GnRH does, but with the pituitary gland. Triptorelin has been studied to restore full HPTA function in a steroid user who cycled for 13 years. Due to it’s nature it is advised that triptorelin only be used if coming off long-term blasting and cruising or if one plans to cease AAS forever.

Anecdotal evidence claims that triptorelin is capable of restoring HPTA function to those diagnosed with hypogonadism.

И все пак не ми допада много, може би ще го избегна 🙂

За хранителни добавки няма проблем, но медикаментозно лечение ще помоля да не се коментира занапред тук.

Неслучайно забраняваме обсъждането и пускането на всякакви теми за медикаменти от категорията на ААС, просто защото не е безопасно да се дават препоръки в публичен форум.

18.07.18
14:31

казано от Иван Михов на 18.07.18, 13:59:

Според него първо трибестана, дето съм взел е пълен ташак. Преди няколко години не било така, но вече го правели с много нискокачествена билка.

Трубулуса не е ябълка, че да е различно качество. Сапонините са си там. Колко % има в конкретен продукт е отделен въпрос, но тези на марки, които държат строг контрол, например NOW, са %, който е написан на опаковката.

казано от Иван Михов на 18.07.18, 13:59:

еднократна доза трипторелин, малко кломифен и провирон(последното предполагам да ми спре скапаната ароматаза).

Трипторелина за какво, да ти подтисне докрай секрецията на гонадотропин рилизинг хормон/фактор/(гонадолиберин) ли? Кломифена ясно - ще повиши в някаква степен тестостерона, ако обаче нагоре по оста тестиси-хипофиза-хипоталамус всичко е ОК. Ама дали е ОК и ти не знаеш, а и тамоксифена е по-правилния избор като СМЕР по ред причини...Провирона има свойството да подтисне ароматазата само веднъж годишно, на конкретна дата - 30-ти февруари. В останалите дни го прави толкова пренебрежимо, че е излишен при нормални нива на СХСГ.
В целия този стак(трипторелин, кломифен, провирон) има смисъл ако последствията, които имаш са от много продължителен прием на АС, но не и в твоя случай.

казано от Иван Михов на 18.07.18, 13:59:

Според него това не само ще ми вдигне тестостерона, а дългосрочно трябва да ми повиши собственото производство.

За вдигането - ще го вдигне. За дългосрочността - тия няколко седмици, през които го правиш ако ти се виждат дългосрочно...

казано от Иван Михов на 18.07.18, 13:59:

Като цяло си говорих с моя човек, който продава неща от години и разбира доста

Не ги разбира достатъчно за да дава лечение.

казано от Иван Михов на 18.07.18, 13:59:

Предвид липсата на адекватни лекари, които да решат такъв проблем, май нямам много варианти.

Тръгни да търсиш по-внимтелно и ще намериш. Има изключително добри ендокринолози. При теб са явни 2 неща - сравнително нисък лутеинизиращ хормон и много нисък фоликостимулиращ е едното и висок пролактин е другото. Остава да видиш гонадорелин и 25-ОН-холокалциферол. Ако там някъде има разминаване с над 20% надолу от средната референтна стойност, то проблема идва от тях. Ако ли не - проблема е от пролактина.

Хич не ми се пишеше тука, ама понеже изследвания се четат както дявола чете евангелието, та се стигна чак до смехотворните приказки за лактозна непоносимост и терапия като за след цикъл...

казано от Тихомир Велев на 18.07.18, 14:24:

Неслучайно забраняваме обсъждането и пускането на всякакви теми за медикаменти от категорията на ААС, просто защото не е безопасно да се дават препоръки в публичен форум.

Като изключим провирона, който само е от тази категория и то структурно, кое па точно да не обсъждаме?

Мнението беше редактирано от James Hinks на 18.07.18 14:38.

казано от James Hinks на 18.07.18, 14:31:

казано от Тихомир Велев на 18.07.18, 14:24:

Неслучайно забраняваме обсъждането и пускането на всякакви теми за медикаменти от категорията на ААС, просто защото не е безопасно да се дават препоръки в публичен форум.

Като изключим провирона, който само е от тази категория и то структурно, кое па точно да не обсъждаме?

Не визирам само медикаментите спадащи към AAC, тях дадох просто за пример. Визирам препоръки за медикаментозно лечение от всякакъв тип.

18.07.18
15:07

казано от James Hinks на 18.07.18, 14:31:

казано от Иван Михов на 18.07.18, 13:59:

Според него първо трибестана, дето съм взел е пълен ташак. Преди няколко години не било така, но вече го правели с много нискокачествена билка.

Трубулуса не е ябълка, че да е различно качество. Сапонините са си там. Колко % има в конкретен продукт е отделен въпрос, но тези на марки, които държат строг контрол, например NOW, са %, който е написан на опаковката.

казано от Иван Михов на 18.07.18, 13:59:

еднократна доза трипторелин, малко кломифен и провирон(последното предполагам да ми спре скапаната ароматаза).

Трипторелина за какво, да ти подтисне докрай секрецията на гонадотропин рилизинг хормон/фактор/(гонадолиберин) ли? Кломифена ясно - ще повиши в някаква степен тестостерона, ако обаче нагоре по оста тестиси-хипофиза-хипоталамус всичко е ОК. Ама дали е ОК и ти не знаеш, а и тамоксифена е по-правилния избор като СМЕР по ред причини...Провирона има свойството да подтисне ароматазата само веднъж годишно, на конкретна дата - 30-ти февруари. В останалите дни го прави толкова пренебрежимо, че е излишен при нормални нива на СХСГ.
В целия този стак(трипторелин, кломифен, провирон) има смисъл ако последствията, които имаш са от много продължителен прием на АС, но не и в твоя случай.

казано от Иван Михов на 18.07.18, 13:59:

Според него това не само ще ми вдигне тестостерона, а дългосрочно трябва да ми повиши собственото производство.

За вдигането - ще го вдигне. За дългосрочността - тия няколко седмици, през които го правиш ако ти се виждат дългосрочно...

казано от Иван Михов на 18.07.18, 13:59:

Като цяло си говорих с моя човек, който продава неща от години и разбира доста

Не ги разбира достатъчно за да дава лечение.

казано от Иван Михов на 18.07.18, 13:59:

Предвид липсата на адекватни лекари, които да решат такъв проблем, май нямам много варианти.

Тръгни да търсиш по-внимтелно и ще намериш. Има изключително добри ендокринолози. При теб са явни 2 неща - сравнително нисък лутеинизиращ хормон и много нисък фоликостимулиращ е едното и висок пролактин е другото. Остава да видиш гонадорелин и 25-ОН-холокалциферол. Ако там някъде има разминаване с над 20% надолу от средната референтна стойност, то проблема идва от тях. Ако ли не - проблема е от пролактина.

Хич не ми се пишеше тука, ама понеже изследвания се четат както дявола чете евангелието, та се стигна чак до смехотворните приказки за лактозна непоносимост и терапия като за след цикъл...

казано от Тихомир Велев на 18.07.18, 14:24:

Неслучайно забраняваме обсъждането и пускането на всякакви теми за медикаменти от категорията на ААС, просто защото не е безопасно да се дават препоръки в публичен форум.

Като изключим провирона, който само е от тази категория и то структурно, кое па точно да не обсъждаме?

Можеш ли да ми препоръчаш някой ендокринолог конкретно?

18.07.18
15:20

Доктор Камен Генов от Плевен. Преди даже пишеше и тук във Форума.

18.07.18
15:27

казано от James Hinks на 18.07.18, 15:20:

Доктор Камен Генов от Плевен. Преди даже пишеше и тук във Форума.

Ходих при него на преглед за това и за друг въпрос. За другия въпрос съм доволен, но по отношение на тестостерона не ми даде конкретни стъпки за решаване на проблема освен да сваля килограми. Предполагам, че това ще помогне и ще го направя, но смятам, че е крайно недостатъчно.

Като цяло съм решил да направя нещо с тестостерона, няма да оставя нещата така.

Мнението беше редактирано от Иван Михов на 18.07.18 15:31.

18.07.18
15:36

Гонадорелин и 25-ОН-холокалциферол. След това питай за мнение и терапия.

18.07.18
15:50

казано от James Hinks на 18.07.18, 15:36:

Гонадорелин и 25-ОН-холокалциферол. След това питай за мнение и терапия.

25-OH не е ли Витамин - Д? За него имам резултат:

25-OH-Vitamin D S 25.35 ng/ml ECLIA

За другото(Гонадорелин) може ли да кажеш дали има друго име, тъй като не можах да го намеря в лабораториите в гугъл, също се обадих на 3 в София и не се сещат какво е.

Мнението беше редактирано от Иван Михов на 18.07.18 15:50.

18.07.18
15:53

Същото е. Там си яко на долната граница, та почни от него. И без това е основния перкусор на всички полови, глюко- и минералкортикоидни хормони.
В първия пост в темата съм му написал всичките възможни имена на гонадолиберина, не четеш ли постовете?

18.07.18
15:58

казано от James Hinks на 18.07.18, 15:53:

Същото е. Там си яко на долната граница, та почни от него. И без това е основния перкусор на всички полови, глюко- и минералкортикоидни хормони.
В първия пост в темата съм му написал всичките възможни имена на гонадолиберина, не четеш ли постовете?

Извинявай, намерих го да. Може ли да се води така в лабораторията - Човешки хорионгонадотропин (hHG + ß)?

От това изследване, което излезе преди 10-на дена, вече приемам Витамин - Д. Разбрах, че него трябва да го вдигна. Но дали може да е толкова решаващ фактор?

Мнението беше редактирано от Иван Михов на 18.07.18 16:00.

Гонадорелин е GnRH в изследванията на лабораториите обикновено

Написаното в синьо от теб е съвсем друго

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 18.07.18 16:09.

18.07.18
16:13

казано от Иван Михов на 18.07.18, 15:58:

Извинявай, намерих го да. Може ли да се води така в лабораторията - Човешки хорионгонадотропин (hHG + ß)?

😄
Тоя се хваща с обикновен тест за бременност 😄 Нищо общо с гонадотропин рилизинг хормона/фактора.

казано от Иван Михов на 18.07.18, 15:58:

От това изследване, което излезе преди 10-на дена, вече приемам Витамин - Д. Разбрах, че него трябва да го вдигна. Но дали може да е толкова решаващ фактор?

Май наистина не четеш какво ти се пише...Или не вникваш в написаното.

казано от James Hinks на 18.07.18, 15:53:

е основния перкусор на всички полови, глюко- и минералкортикоидни хормони.

19.07.18
14:21

казано от James Hinks на 18.07.18, 16:13:

казано от Иван Михов на 18.07.18, 15:58:

Извинявай, намерих го да. Може ли да се води така в лабораторията - Човешки хорионгонадотропин (hHG + ß)?

😄
Тоя се хваща с обикновен тест за бременност 😄 Нищо общо с гонадотропин рилизинг хормона/фактора.

казано от Иван Михов на 18.07.18, 15:58:

От това изследване, което излезе преди 10-на дена, вече приемам Витамин - Д. Разбрах, че него трябва да го вдигна. Но дали може да е толкова решаващ фактор?

Май наистина не четеш какво ти се пише...Или не вникваш в написаното.

казано от James Hinks на 18.07.18, 15:53:

е основния перкусор на всички полови, глюко- и минералкортикоидни хормони.

На теория е така. На практика обаче, рдица изследвания включително това изслеване  показват, че суплементацията с Витамин Д има минимален ефект върху тестостерона. Ето резултата с две думи:

In different assessments, participants who received vitamin D had relatively small but statistically significant increases in testosterone compared to placebo. For instance, total testosterone levels rose by 3 nmol/litre to 13.4 nmol/litre after 12 months. A similar trend occurred with bioavailable testosterone and free testosterone.

То ако ставаше с Витамин Д, батките в залите дето са на Стромба щяха да го пият с кофите.

Иначе както казах приемам Витамин Д вече и ще го повиша постепенно още повече, но това едва ли ще ми реши проблема.

Във вторник ще отида на преглед при една ендокриноложка. Ако и тя не ми предложи нещо конкретно и задоволително, ще действам по онази схема. А така или иначе няма да вземаме нищо сериозно.

Мнението беше редактирано от Иван Михов на 19.07.18 14:49.

Тоест увеличение с 28.8% е статистически незначително? 😄 Брат, почвай стромбата направо. Вижда се, че си голям теоретик, а оная батка явно е голямата работа. То се вижда, че си просиш да ти кажем да зобиш. 😄

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1