казано от Деян на 19.03.19, 15:37:
Блаже, аз не говоря чак за културистична визия-много труд, години и постоянство е там, няма спор.
Някои стават културисти за 1-2 години яко зобене и с добър ген.
Всъщност ми изникна един въпрос. Че се зоби, за да има резултати е ясно, обаче защо в на ни един билдер в тернировъчната му програма няма нито препоръки, нито дори загадки за тренировки около 5х5 протоколите. Дори и в периодите на качване когато са, тренират по друг начин. Взимат си хаповете-ок, както и да тренират, ще имат напредък, но това са все пак професионалисти, т.е. ако това ще им носи още по-голяма полза, защо не го прилагат.
Защо си мислиш, че културистите са особено интелигентни, знаещи или образовани по темата? Не го прилагат, защото това е една суб-култура, близка до секта или култ, със техни си собствени правила и разбирания. И защото често се копират сляпо един друг, или следват кумирите си, без да влагат особено мисъл.
Аз поне не съм попадал на статии за професионалните билдъри, касаещи начините им на хранене, на тренировки, както в период на качване, така и на чистене, в които да съм видял да тренират в такива протоколи.
Не че нещо, но 5х5 е популяризирана точно от културист. И това си е протокол за начинаещи общо взето, така че е нормално да не видиш някой 130 килограмов, с 200 лежанка да тренира по него.
Може пък да ги мързи, защото е по-тежко, а те с препаратите ще си растат по същия начин, тренирайки в други, по-леки схеми.
Ето, че сам си си отговорил.
Защо това е така-заблуждават ли ни нещо, а и от какъв зор да го правят.
Престани да четеш да културисти, и да ги взимаш за пример. Много по-ясни и прости ще ти станат нещата, вярвай ми 😄
Културистите са тотално невежи и неграмотни по отношение на тренировките. Ако те интересува с какви препарати и диета да станеш 5% мазнини и как да се обезводниш преди състезание - тогава това са твоите хора.
Ако обаче те интересува как да качиш мускули и сила без зоб - забрави за културистите.
казано от Деян на 19.03.19, 15:47:
Ако ефекта ще е същия за мускулите като натоварване, защо ще му е на билдъра да се пъне 4 упражнения за гърди примерно в 4-5 х8 примерно, като може да врътне една лежанка 5х5 и готово ;-)
Не бих се обзаложил, че при 5х5 обема е по-малък. Това е в една тренировка - умножи го по 3, щото мускулна група се тренира 3 пъти седмично. Всъщност си направил 15 тежки серии седмично. Докато един културист може да направи 4 упр. х 4 серии, но две или три от тях ще са разни машинки и флайсове, и това ще е само веднъж седмично, вместо 3.
19.03.19
16:00
Дидо е изчел цялата теория на света, но вече не ме учудва, когато се изцепи нещо такова.
3х12 полуклек, 3х15 сгъване, 3х20 лег преса, 3х20 разгъване, 7 хранения + АС = културист
19.03.19
16:02
Нямат си грам понятие от това какви процеси протичат в клетките и защо.
Робуват на глупостите на мустакатите братя от средата на минали век.
Взимат неща, които даже без тренировка ще те карат да растеш като гъба.
Ей за тва 😄
p.s.
Петко ме е изпреварил, ама и подробно. И сега ако Дидо не е разбрал, няма кога да го разбере.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 19.03.19 16:04.
Не е баш така - правят 5х5, просто след базовото упражнение правят и други упражнения, които не са 5х5, но не са и в супер серии по ‘емнайсе повторения. Имат една относително тежка лежанка или тяга или клек, след което правят за отделните мускулни групи. Дори една от успешните методики е да се дели задна и предна верига и долна част- Горна част, тоест имаш тренировка, в която правиш тежка тяга, набирания и тежки серии за задни бедра и глутеус и т.н. И т.н , обаче като дойде чистенето тряба да се махнат тея тежки гири и да се увеличи интензивността + намалянето на всички, задържащи обем и вода храна, за да се изпомпа мускула... абе хамалогия е и човек наистина тряя се гледа в огледалото през 2 часа. Мега досадно е. Животът ти зависи от това.
19.03.19
16:22
Пичове и дами ;-) Аз не твърдя нищо,не влизам в спор, а задавам въпроси, чиито отговори не са ми ясни. Не е срамно да си невеж в дадена област и аз си го признавам. Ето, тамън покрай тези мнения и Радост ще влезе още повече в час, за нещата които не ги е знаела ;-)
Еха, кеф ти вечерно четене на мнения 🙂
Сега ще почета, надявам се да не е имало кофти нападки.
И преди да прочета каквото и да е, истината е една и ми я писаха на лично, за което благодаря: “Тренирай както ти е кеф и се чустваш”.
Попрочетох:
Оооо стига с това, че клека ми бил грозен. Взимам си покука да не тренирам толкова изморена или поне да внимавам в техниката и затова теглата се смъкват. Почти всеки ден някой познат или непознат споменава нещо положително, напр. вчера в лекарския кабинет “Ти какво спортуваш? Как да ти дам болничен?” - може и да е ей така между другото несериозно и нещо субективно, но те положителните неща се натрупват.
Пожелавам ви и на вас да се чувствате с енергия и извън залата, наистина е много много хубаво(бях изгубила енергията за 2те години дебелеене)! И просто от каквото черпите енергия и щом някой метод ви го давай - грабнете го, това е истината!
За мен темата няма какво да се коментира повече. Който иска да си прави само машини или лични Его рекорди, аз търся златната среда между средна тежест/усещане за добро натоварване/приоритет свободни тежести/техника.
Мнението беше редактирано от Radost на 19.03.19 23:15.
19.03.19
23:31
Уф, все едно чета себе си допреди 4-5 години, когато започнах с дневника 🙂 😄 😄 Важното е да сме живи и здрави, другото се оправя.
20.03.19
10:37
казано от Radost на 19.03.19, 22:56:
Оооо стига с това, че клека ми бил грозен. Взимам си покука да не тренирам толкова изморена или поне да внимавам в техниката и затова теглата се смъкват.
Опасен е, пък на теб нека ти харесва. С такова клякане идват протрузии, после дискови хернии и проблеми с коленете.
Свежа седмица като цяло, може би времето навън е фактор. Вече с няколко човека си говорим как е различно и имаме време за повече неща и с желание, не само избутване на задълженията. Даже колежката започна да готви и да си носи храна в офиса - браво на нея! Аз че си нося буркани и стъклени кутии с храна, нося си без срам. В момента готвя боб с разни зеленчуци и подправки, който ще отиде в буркана за офиса 🙂
Като движение - вчера 16 км. велосипед, 2000 крачки. Храна 1400 калории. Без тренировка.
Сряда - втора тренировка за седмицата - Трицепс + Рамене
Крачки за деня - около 13 000. Храна - около 1700.
Ходене няколко км преди тренировката. Никое упр.не е до отказ:
Раменна преса 1 х 12 @18 кг лост; 3 х 6 @23
3 кръга:
Арни 7 @2х8
Кик бек 12 @2х5
Обратен флайс стоеж 15 @2х5
Ръце напред гири 10 @2х5
Трицепс екстензия над глава 10 @12 пудовка
5 кръга:
Вдигане крака/таз от стенд 15 (почти до отказ, може би 1 повт.аванс)
Избутване машина напред за рамо 10 @25(паунда)
Избутване машина нагоре за рамо 8 @25
Фейс пул 15 @25
Трицепс въже надолу 12 @20
Тичане 1.2 км - пулс между 150 и 160. Като цяло съм доволна как се чувствам, без значение 1 км. какво представлява за някои хора. Наскоро говорих(сравнително спокойно) с един на съседната пътека през целите 6-7 мин. Е, дано се подобря, но засега съм ОК със себе си и изобщо няма закъде да се напъвам.
Стречинг 5-6 мин.
Чтв - трета тренировка: Гърди, бицепс, ядро - Домашно
Загрявка с колездене 10-12 км. (долкото се загрява горната част, но както и да е)
Ставни загрявки, СТ, гледам да са 5-6 мин, колкото и да ми е досадно
Лежанка 15 @9 кг лост; 3 х 8 @29 кг
По 4 кръга:
Избутване дъмбели полулег 2 х 10 @2х8кг
Флайс полулег 12 @2х8кг
Концентрично бицепсово 20 @4 кг на ръка
Вдигане таз от хориз.постелка 20
Бицепсово сгъване крив лост 15-20 @7 кг
Лицеви до лежанка 10-12
Руски туист с вдиганти крака 20 @8 кг пудовка
Стречинг 8-10 мин
Стъпки за деня ще са малко - около 5000-6000.
Кал.дефицит планирам около 300-400.
И розов аутфит, нетипичен цвят за мен, но човек никога не знае.
“Коремът в седнало положение не стои така хахах Имам да махам тея проклети паласки”
Не мога да повярвам, какво наистина значи структура.
Имаш красиви крака, добра визия само нали... корема ти е тръна в очите 😄
Аз пък имам плочки , на които не държа, а краката ми са адските “трупчета” 😄
Баси...дай да си ги разменим 😄
П.П: Цитата бе с цел да не коментирам в темата за бийч боди 🙂
Късмет , Радост!
О, няма проблем. Ако исках да крия нещо, просто щях да съм по блуза, но ми е интересно как се движа и тази откритост ме стимулира.
Успех и на теб! 🙂
Днес активност в около 2700 кал:
12 км велосипед
Около 13к крачки с вкл.тичане на пътека
Зала: гръб+трицепс
Доволна съм от гърба как усещах натоварване. С голяма тежест и 4/6 до отказ нещо не усещам там.
2 км тичане 14 мин. Пулсът до около 12 мин беше доста добре 150-155, после скочи доста 166-170.
10 мин много ниска тежест гребания, скрипци и пр.
4 кръга:
Гребане щанга 8@40
Трицепс кик бек 12 @2х5
Гребане дъмбели 12@2х10
4 кръга:
Фейс пул 12@30
Трицепс въже 12@20
Дърпане въже от стоеж с ръцете нагоре за гръб 15-20@20 - много добре се усеща, трябва да видя как се казва
Хориз скрипец 12@30
Стречинг 10 мин
Планирам събота долна част и неделя рамене+корем+ кардио??
казано от Radost на 22.03.19, 22:21:
О, няма проблем. Ако исках да крия нещо, просто щях да съм по блуза, но ми е интересно как се движа и тази откритост ме стимулира.
Успех и на теб! 🙂
Казах го съвсем в добрия смисъл на думата 🙂
Няма и какво да криеш, щото има какво да покажеш 🙂
Имаш прекрасни резултати!
Попаднах на интересни фотоси в Пинтереста.
Серена по целулит. Ами ген, какво да се прави.
Колко е важен “поузинга” особено в соц.мрежи....
Оправданието “Имам дебел кокал” хахах
23.03.19
14:24
Жената от първата снимка е Emily Skye .Почти година след 1вото си раждане все още се бори с увисналата кожа в областа на корема.
Мнението беше редактирано от Maria Kenen на 23.03.19 14:24.
Ей това е да имаш такава кожа, “пухкава” бременност и да си с такава усмивка 🙂 Вярно, че пак го има фактора социална мрежа.
Днес добра активност около 2600-2700 кал.:
12-13 км.велосипед
Около 9000 крачки
Зала долна част:
10 мин загрявка: 3 мин джакове, въображаемо въже, тичане на място съотв.пулс 150, останалата загрявка отпади, напади, клекове СТ - ами тва си ми беше тренировката с времетраене 20 мин. преди 10 месеца.
Клек 3 х 10 @40; 1 х 6 @45; 1х 3 @50
3 кръга:
Румънска тяга щанга 10@40
Калф седеж 12 @30
Суинг до хоризонтала 16@16
Бг клек с пудовка пред гърди на крак 10@12 пудовка
3 кръга:
Ритници машина скрипец 20@15
Аддуктор 15@70 паунда
Стречинг 10 мин
Без тичане днес.
Велосипед 2-3 км.
Качвам видео с клекове(40,45 и 50 кг.)
За мен най-вече е важна техниката и ще се радвам пак да дадете градивна критика.
Мои бележки:
*Усеща се “слабото” ядро, което ми напомня да не неглежирам упр.за корем.
*Въпреки всичко четено и гледано и мислено пак някои клекове отиват на пръсти.
*Висок бар на снимки, а наживо не усещам притискане и ми е добре. Не знам дали да се старая да е по-надолу и уж да полегне някъде.
Мнението беше редактирано от Radost на 23.03.19 20:59.
Аз бих научила първо механиката на движението с к-ми, които ми позволяват.
За мен те събарят напред - трепериш и залиташ. Пояса ти според мен не държи на тази тежест. За да се получи той играе голяма роля. Поне от собствен опит.
Лично аз това виждам. 🙂
Мнението беше редактирано от ZshA на 23.03.19 21:55.
От висока кука взимаш щангата. Ти с повдигане на пръсти я изкарваш след като си я сложила супер високо на врата. И да искаш по-ниско да я наместиш, няма как от тези куки, защото няма да можеш изобщо да я изкараш. За ядрото и навеждането и ти и други са ти казали.
23.03.19
23:19
Не стягаш гърба достатъчно. Избързваш с навеждането и с такава позиция на лоста, клека ти става малко плитък. Според мен може да намалиш тежестта и да пробваш да спускаш по-бавно и дори клек с пауза. Определено е по-добре от предния клип.
24.03.19
08:19
Определено е много по-добре от предишния клип, но тази нестабилност се вижда още Аз бих останала на тежестта от 40 кг + 2,5/5 кг, там нещата ти се получават. С покачването нагоре става по-нестабилно и по-плитко клякане, въпреки, че слагаш лоста високо, те навежда напред, което както каза Зори е слабост на коремния пояс.
Тежи ли ти самото изваждане? На клипа изглежда така, все едно тези кила ще те смачкат и коленете ти се подгъват.
Прави сте, около 40 ми е добре, вече нагоре дори изваждането е нестабилно. Смятам наистина да стоя около 38-40 кг с повече повторения за акцентиране долната част, а над 45 притиска отвсякъде. Не че не мога да бутам и драпам на повече, но вече писах целта 🙂
Изваждането не ми е удобно факт, може би се иска още практика. По-долната позиция е вече за полуклек
24.03.19
14:12
Сложи си една или две подложки под краката, само там където вадиш щангата.
Неделя без тренировка, със средна активност в около 2000 кал и 1800 изядени.
16 км велосипед
30-40 мин почистване и изхвърляне на 12-15 кг чували, около 20 етажа сумарно изкачени;
8000 крачки
Пролетта и есента са ми мега зареждащи. Скоро ще мръднем на зелено малко.
казано от Radost на 24.03.19, 13:56:
Изваждането не ми е удобно факт, може би се иска още практика. По-долната позиция е вече за полуклек
Ама ти си вадиш щангата от лек полуклек, после се отдалечаваш 1-2 крачки назад и се изправяш в коленете до напълно изправена стойка и тогава почваш да клякаш. Пробвай по-ниско на гърба да сложиш щангата - най-вероятно ще ти хареса.
25.03.19
14:18
казано от Radost на 23.03.19, 20:58:
За мен най-вече е важна техниката и ще се радвам пак да дадете градивна критика.
Гледам, че величия на клека са минали да дадат по някой безценен съвет, та да се изкажа и аз:
1. Слабия пояс си го знаеш. Той те бърка и на клека и на тягата.
2. Тръгваш силно с таза назад. Грешка, таза трябва да тръгне надолу.
3. Не стягаш гръба, също грешка.
4. Вероятно не държиш и компресия в корема.
5. Подметките трябва да са твърди и самата обувка да обхваща стабилно и плътно крака. Другия вариант е боса, като Кобрата, ама обществената зала е нехигенично място.
6. Поекспериментирай с постановката на краката, току виж се оказало, че ще клякаш по-дълбоко и по-стабилно с друга, не с тази, с която клякаш сега.
7. Лоста ти е буквално на врата. За жена особено тази позиция не е удачна по ред причини, а теб това допълнително те бута напред.
Благодаря за ценните съвети за куцата тяга и за клека!!
Днес ползотворен ден с документации, задачи и клиенти.
Крачки около 12 000
За пореден път правилото важи на 1000%: “Дай и ще ти дадат” (нямам предвид рушвети хаха, само бизнес и отношение към клиента).
Първа тренировка понеделник: Гърди, бицепс, корем
1.5 км тичане ок 10 мин
Загрявка 5-6 мин, малки гири
Лежанка 2х10@20 лост; 3х6 @30; 2х5 @33
Техниката предполагам не е суперска, даже се надявам да не правя нещо доста грешно с лактите, но от месец насам усещам сила в тея гърди!!
3 опита за стриктни лицеви без много усилия 3х5
Коремната област не стои права линия винаги и не усещам лактите къде, как да са. Поне откъм тласък имам сили. Имам много хляб да изям, но не знам дали ми се отделя енергия в тази посока.
5 кръга:
Концентрично бицепс 20 на ръка @5
Флайс полулег 12@2х8
3 кръга:
Избутване гири полулег 8@2х8
Бицепс сгъване от стоеж 20@2х5
Фейс пул 12@30
Кабел крънг 12-15@60
Вдигане крака/таз от стенд 3х15
Вдигане от наклонена пейка 1х15
Стречинг 5-6 мин.
Мега пълна зала. Хубаво, че има кавалери(и дами) и досега не съм срещала грубо или заядливо поведение.
25.03.19
21:25
За лицевите задника и таза трябва да са стегнати, опашката прибрана навътре, кръста се изправя и става в една линия с гърба 🙂 Някой може и по-хубаво от мен да го обясни. За лактите е ясно, че трбява да сочат назад, не настрани.
Мнението беше редактирано от Милена Генова на 25.03.19 21:27.
Ай ай ай - как си успяла да си извиеш така раменете и лактите толкова към главата... Самата ти постановка като тръгваш още да правиш лицевата ти е неправилна и затова ти отиват толкова неестествено напред лактите. Слагай дланите по-успоредно и близо до тялото и на нивото или по-назад от раменете, не към главата. Кръста трябва да не пропада.
Иначе изглеждаш много силна. А и не са много жените, които могат без някога да са правили лицеви да направят няколко серии (особено с толкова кофти постановка на ръцете). Според мен си струва да се научиш правилно и да почнеш да правиш лицеви, особено щом имаш такава сила за старт. Много жени само си мечтаят за пълни лицеви.
26.03.19
07:03
Хайде и аз да кажа: Радост, заеми поза за лицеви точно така, както си хванала лоста за лега, т.е. ширина на хват, ъгъл на лактите спрямо торса и т.н. и т.н. Просто както си хванала лоста, по същия начин следва общо взето да ти дойде и пода.
Иначе позата за лежанката от към хват и начин на изпълнение при избутване ми се види много добре 😎 Е, някой ще каже, че и мост трябвало, ама и така е ок.
Мнението беше редактирано от Деян на 26.03.19 07:06.
26.03.19
09:19
Много добре са се аргументирали колегите. Но позицията на лицевите ти е такава, защото това е по-лесен начин на изпълнение-да използваш лостовата система на тялото и е класическа грешка при начинаещи (и не толкова). Сигурно до 2014 ги правих така и даже си мислех, че е правилно.
Още в началото застани за планк , глътни корема и събери ръцете под рамене , както на лежанката.
Е, как ще е по-лесно да се извиеш и да правиш лицеви, явно е по-лесно за хора, които не ги боли кръста... тялото трябва да се право като дъска и другото Мира го е написала, само не съм съгласна, че е по-лесно, на мен даже ми изглежда ужасно гадно, реших да пробвам сега в офиса и затова се включвам 😄
26.03.19
10:38
казано от Блажка на 26.03.19, 10:32:
Е, как ще е по-лесно да се извиеш 😄
Аз коментирах позицията на лактите , които стоят на 90 градуса спрямо тялото- както се случва и при лежанката с много хора. Така се бута по-голяма тежест,а при лицевите опори е по-лесно, но не активира необходимите мускули и травмира раменете.
За извиването е ясно, най-вероятно липса на контрол в пояса.
Още нещо, пробвай да не сгъваш ходилата. Като буква Г да са ти спрямо краката - само на върха на пръстите да седиш на пода. Така мисля че по-лесно се стяга задната верига и съответно няма да ти пропада гъзето и ядрото.
Аз се усещам, че до скоро мислех, че лицевите напрягат само горната част, но реално корема, даже краката участват за стабилизация. Затова и ми харесва на теория това упр. Стартовата позиция е голям % важна, оттам вече и стабилността играе, защото се усещаше, че нещо не е наред хаха
Ще ги мъча още
26.03.19
12:03
Може да пробваш с много тънък ластик, опънат през гърба и ръцете, да прибира и стабилизира ръце и лакти, а гърдите ще го отнасят.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 26.03.19 12:05.
26.03.19
12:05
Баси, явно съм мастър и на лицевите, знаех си 🙂
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 26.03.19 12:06.
Тва с ластика и през лост(напр нисък лост на външен фитнес) съм го пробвала и помагаше. Но то ако не чувстваш позиция, таз, корем, не знам.
2ра тренировка, вторник: Гръб + Трицепс + Задно рамо(малко)
Тази комбинация доста ми допада.
Положителни неща:
* Коремът заяква като допир, тая нощ несъзнателно съм се пипнала там и се учудих, че има твърдина(може и да сънувах хахаха). Мега бавен процес, но това е, когато се подобри, тогава. Реалистично края на годината(6-8 месеца) мога да очаквам чудна форма. Тук даже не говорим за размери и тегло, а форми...
* При тичането дори и скромно разстояние имам напредък. В момента приятния лимит до близко до отказ в зала е 1.5 км, пулс 150-155 и много рядко 160-166. Тръгнах от пулс при тичане 170-175.
Навън е по-добре 2-2.5 км, но не ми е удобно вече като локация, защото не съм пробвала през деня(без коментар).
* Като енергия през деня и вечерта 9/10.
* Храна средна работа, държа някакъв дефицит, около 8000 кал от началото на месеца.
Въпреки дефицита кантара не мърда целия месец(сутрешно теглене): 61.3-61.5 и пр.
Очаквах да падне 60, но скоро ще стане.
Та тренировката:
1.5 км обичайното време и темпо
Гребане щанга 1х15@12
3х8@32
По 3 кръга:
Кик бек 12@2х5
Гребане гири стоеж 12@2х10
Екстензия над глава за трицепс 12@12
Едностранно гребане опора 12@15 ръка
Френско разгъване с гири 15@2х5
Вертикален скрипец 10@30
Кабел крънч 15@65
Фейс пул 12@30
Трицепс скрипец 12@20
Обратен флайс стоеж наклон 12@2х5
Стречинг 4 мин
Движение стъпки около 10 000-11 000 за деня. Велосипед 5-6 км. Средна работа
Мнението беше редактирано от Radost на 26.03.19 23:28.
Активност за деня от ходене около 12к крачки и тренировката.
Сряда 3та тренировка: долна част
Тичане 1 км с 8.5 км в час. Едно от най-лекото досега с пулс 145-150;
Клек ст, лост 20 кг; 3х8@40
3 кръга:
Румънска с дъмбели 8@2х17.5
Суинг 12-15@16 - отказ от сърцебиене;
Седеж прасец машина 12@30
Отпади щанга 8 на крак @30
Хип тръст 7@60 - до отказ
Доста се натоварих, най-вече пулса. От скрийншота се вижда как скача. Аз и затова тичам, за да си оправя издържливост. Отказите на 90% не са от таргетирано муслулно натоварване, а от задух и сърцебиене.
И да се похваля, че дадохме под наем на свестни хора!!! досегашния апартамент. С освежаването и вложени няколко бона стана доста...свежо 🙂 Даже се престарахме откъм нови щори, гранитогрес, мазилка, детайли, но по-добре да дадеш и хората да стоят дълго, надявам се!!
Мнението беше редактирано от Radost на 27.03.19 22:09.
27.03.19
22:27
казано от Radost на 26.03.19, 23:24:
тая нощ несъзнателно съм се пипнала там и се учудих, че има твърдина(може и да сънувах хахаха).
Много внимавай с пипането на твърди неща посред нощ, че да не те върнат до начална позиция от след раждането 🙂
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече