04.09.18
22:53
Здравейте имам един малко глупав въпрос 🙂
Когато премеря месото в сурово състояние е примерно 500 грама а когато го направя на грил тигана става 300 грама. Кои грамове да гледам за изчислението на калориите ?
Месото е свинско.
Благодаря предварително.
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим05.09.18
08:49
Аз мисля, че се отчитат стойностите на готовия продукт, тъй като го приемаш сготвено не сурово, но изчакай поне още едно мнение.
05.09.18
13:39
казано от Petya на 05.09.18, 11:12:
Смятай го сурово.
Сигурно ли е това?Аз също съм се чудил до сега и не намерих инфо по въпроса
Имате глави на раменете. Ако ползвате таблици с хранителни стойности на суровия продукт, каква е логиката да го теглите сготвен? Колко вода ще се загуби зависи от начина на приготвяне, но хранителните вещества са си там като цяло.
05.09.18
15:47
Винаги смятам теглото на месото след готвене, защото е пълно с добавена вода, а освен това част от мазнини изгарят. По груби сметки 1/3 от теглото му изчезва след топлинна обработка.
05.09.18
19:33
Храната се мери винаги сурова. Крайното тегло е относително в зависимост от начина на готвене, който може и да увеличи калориите- ако добавяш сос, разни подправки, мазнина. Мазнините определено не изгарят, за това са нужни ок. 1000 градуса. Просто изтичат в соса.
05.09.18
20:59
Написах месото, а не храната.
Не знам колко е температурата на горене на мазнините в месото, но точката на горене на свинската мас е ~180гр. Така че, ако баба ти го сготви може да приемеш 10гр протеини, а да си мислиш че вътре има повече, понеже си го измерила сурово и не си сметнала 1/3 добавени вода и соли.
п. с. Днес готвих телешка кайма на фурна и от 550гр излезе 330гр. Съгласен съм, че е най-добре и месото да се мери сурово, но вече нищо не е истинско.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 05.09.18 21:38.
06.09.18
07:37
казано от Brown Bomber на 05.09.18, 20:59:
но вече нищо не е истинско.
Като почна да чета такива глупости, ми се гади 🙂 при всичките усилия животните да се хранят с обогатени и концентрирани фуражи, очаквам достатъчно висока хранителна стойност.
Месото има 70% вода, разбира се, че ще намалее поне 1/3 при печене. Рибата се свива още повече.
За температурата виждам, че съм цъкнала една нула в повече, техническа грешка.
06.09.18
10:43
Забелязал съм, че не схващаш много бързо. Опитах да ти обясня, че добавят вода допълнително за да тежи повече.
06.09.18
11:24
Зависи за какви продукти говориш. Добавя се в адски много месни продукти, да, водят се окрехкотени, мариновани и пр. термини, в бекони, пушени меса, заготовки. В замразените също.
Но за разфасовки прясно месо -по- скоро не. Не знам какво значи бавно да схващам, все пак работя контрол на храните. За цяла БГ не знам, в предприятията тук нямат машини за шприцоване на прясното месо.
06.09.18
12:00
Все пак никой не успя да те убеди, че това, че работиш в БАБХ, не те прави богинята на хранителното производство, нито пък успя да те убеди, че това, че нещо е позволено от великата институция, не го прави редно, безвредно, адекватно или коректно.
06.09.18
12:16
Хранителната индустрия е частен бизнес и предлага неограничен избор.
А какво е редно , полезно и пр, мен не ме касае, нито лично, нито служебно, щом е законно разрешено, аз не виждам проблем. Някои хора смятат дори глутамата в храната за вреден, или пищят срещу ГМО без да знаят дори кои продукти се модифицират. Въпрос на частна инициатива. 🙂
П.п. Всяко обработено месо си е записано че е такова и има посочен състав на етикета.
казано от Queen Cobra на 06.09.18, 12:16:
Хранителната индустрия е частен бизнес и предлага неограничен избор.
А какво е редно , полезно и пр, мен не ме касае, нито лично, нито служебно, щом е законно разрешено, аз не виждам проблем. Някои хора смятат дори глутамата в храната за вреден, или пищят срещу ГМО без да знаят дори кои продукти се модифицират. Въпрос на частна инициатива. 🙂
П.п. Всяко обработено месо си е записано че е такова и има посочен състав на етикета.
Като не те касае, предложи информацията, с която разполагаш по обективен начин и остави хората да си направят изводите за себе си. Не си налагай постоянно и навсякъде мненията като закон Божи. Нито са нужни във ВСЯКА една тема, засягаща храна, нито меродавни.
06.09.18
12:25
Какво общо имат конспирациите, които иронично споменаваш, с това, което е казал бомбърът - че се добавя вода, за да тежи повече?
И фактът, че си юрист в подобна институция и не те вълнува ни лично, ни служебно дали нещо е коректно или не, говори достатъчно за институцията (предполагам, че всички служители са на една вълна).
Ужасна работа.
06.09.18
12:38
Аз нямам никаква допълнителна информация, повече от наличната. Има излишък дори от информация която може да намерите в сайта на EFSA относно безопасността на храните в ЕС.
Обясних на Бомбър че е малко вероятно( не казвам невъзможно) да се шприцова прясното охладено месо. Така че излишен солен разтвор в пържолите и филетата най вероятно няма.
Ако става въпрос за различни заготовки и колбаси, да, това си влиза в технологията им на производство.
Темата за храната и държавните институции явно е въпрос на вяра , а аз в такива теми нямам желание да се меся.
06.09.18
12:53
Кобре, то и по темата за една чума преди време вЕрваше на колегите от БАБХ. После се оказа, че кравата не е женска, а е мъжка, а накрая се оказа, че даже не е крава, а коч. Ако ми разбираш метафората. Ама очи да излезеш и да кажеш “е*а го, сгреших” - нЕма ; ) Само дето се правеше на последна инстанция, защото си в БАБХ. 😄
06.09.18
13:28
казано от Queen Cobra на 06.09.18, 12:38:
Аз нямам никаква допълнителна информация, повече от наличната. Има излишък дори от информация която може да намерите в сайта на EFSA относно безопасността на храните в ЕС.
Обясних на Бомбър че е малко вероятно( не казвам невъзможно) да се шприцова прясното охладено месо. Така че излишен солен разтвор в пържолите и филетата най вероятно няма.
Ако става въпрос за различни заготовки и колбаси, да, това си влиза в технологията им на производство.
Темата за храната и държавните институции явно е въпрос на вяра , а аз в такива теми нямам желание да се меся.
Ще ти кажа във нашата фирма как е... ми началника си измисля състав на продука.Обажда се печатат го и го лепим.Ама той само като го гледа ме съмнява да знае какво има вътре и ни проверяват ама яко но до сега никой не взе един продукт да го изследва да види дали вътре има това което пише на етикета.Та по закон може си пише квото си иска.На етикета също докато нещо не мине изследване никой не знае какво има.Над 20 години е фирмата тъй ,че тоя контрол на храните е да лапат кинти проверяващите а не да пазят нормалните хора.
06.09.18
13:29
Разбира се и за щастие колегите се справиха със ситуацията и чумата не се разпространи извън карантината. Не че има общо де. Не знам за какво да ср извинявам но едно благодаря към институцията можеше.
——
Стефан, казах че няма невъзможни неща. Фирмички и далавери всякакви. Аз говоря за качествени производители , които следя и които имат самоконтрол хилада пъти по-добър от държавния върху тях.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 06.09.18 13:31.
06.09.18
13:50
казано от Queen Cobra на 06.09.18, 13:29:
Разбира се и за щастие колегите се справиха със ситуацията и чумата не се разпространи извън карантината. Не че има общо де. Не знам за какво да ср извинявам но едно благодаря към институцията можеше.
——
Стефан, казах че няма невъзможни неща. Фирмички и далавери всякакви. Аз говоря за качествени производители , които следя и които имат самоконтрол хилада пъти по-добър от държавния върху тях.
Тая институция, ако я видя избухнала в пламъци, ще ме хване яд, че “само толкова” гори. 🙂
Имам достатъчно наблюдения по направления, различни от хранителното производство, за да съм развила такива чувства и предполагам, че и по другите звена положението е същото.
А за тая чума по-добре не подхващайте. Видяхме и колко правомерно, и колко хуманно ги умъртвявахте животните. Като цяло, много им харесва на бабхаджиите да трепят - екзотични птици, спасени кончета на път за регистрация, кучета по един или друг повод, добитък, к’от падне. Голям срам. На БАБХ имам да кажа много неща, но “благодаря” със сигурност не е едно от тях. 🙂
А за държавния контрол в производството - нали е ваша работа да го налагате? Какво значи: “ние следим едни, дето имат съвест и самоконтрол, далавераджиите да се спасяват”? 😁
Ох, аз приключих тук, щото ми се вижда изгубена кауза. 🤓
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 06.09.18 14:02.
06.09.18
14:57
При нас си го налагаме. Казах за цялата територия на БГ не отговарям. Лични сълзливи охкания по кончета кученца козички пеперудки и друга сган не са ми служебен ангажимент.
Е, кажи ги кои са тия фирми, дето ги следиш и контрола им е ок.
А иначе в ЛидЪла всички сме равни...
Понякога имам чувството, че шефа на Кобрата чете форума. Така възхвалява Агенцията. 🙂
06.09.18
17:33
казано от Queen Cobra на 06.09.18, 14:57:
При нас си го налагаме. Казах за цялата територия на БГ не отговарям. Лични сълзливи охкания по кончета кученца козички пеперудки и друга сган не са ми служебен ангажимент.
Не става дума за сълзливи охкания (личната ти нападка не ме достига, защото съм щастлива с факта, че съм състрадателна), а за неправомерно отнемане на животи и унищожаване на нечий поминък. Което си е престъпление, достойно за хубаво наказание.
Както и да е, много тъжна работа. Щастлива съм и че в обкръжението ми липсват хора, които биха съставили подобно изречение.
Със здраве. 🍀
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 06.09.18 17:34.
06.09.18
17:39
казано от Margi на 06.09.18, 16:04:
Понякога имам чувството, че шефа на Кобрата чете форума. Така възхвалява Агенцията. 🙂
Човек никога не знае 🙂
Да, в Лидл всички сме равни 🙂
============
Иначе по въпроса с калориите- всичко в смятането им е относително. Дори да няма добавена вода и пр. всяко животно е натрупало различен % мазнини и белтъци и смятането по зададени формули, които дават 25% за свинско или 5% за пилешко са много относителни.
Същото е с плодовете и зеленчуците- да, средностатистически една ябълка има 20% захар, но конкретната , която ядеш може да има само 17% ако е зелена или 24%, ако е презряла позавехнала. Това има голямо отражение върху калорийния прием , но не можем да го избегнем.
Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 06.09.18 17:40.
С други думи, признаваш, че нямаш нищо смислено за казване? Просто си знаеш всичко и няма да ни проствелиш. 😄
казано от Queen Cobra на 06.09.18, 17:39:
Това има голямо отражение върху калорийния прием , но не можем да го избегнем.
Което означава единствено, че броенето на калории е безсмислица. 🙂
06.09.18
17:46
казано от Brown Bomber на 06.09.18, 10:43:
Забелязал съм, че не схващаш много бързо. Опитах да ти обясня, че добавят вода допълнително за да тежи повече.
И сол... И хормони а ве доста неща хаха
06.09.18
17:46
Казах ясно каквото имам по въпроса с калориите.Както и къде да четете информация, ако ви интересува нещо, свързано с храните.
http://www.efsa.europa.eu/
Ако имаш някакъв личен въпрос, пиши ми ЛС. Не съм оправомощена да коментирам каквито и да е подробности във връзка с търговския сектор или конкретни дейности на агенцията.
06.09.18
19:10
Преди този пост се чудех дали при теб става дума за психична диагноза или за тежък гьонсуратлък и липса на елементарен морал. Вече съм убеден, че са и двете 😉 Даже министъра и шефа на БАБХ не защитават толкова фанатично тъпизмите си. Дано поне това износване на сливиците ти донесе повишение и не е зян 😂😂😂
П.П. Не става дума за “сган”, а за спазването на закона. Който четеш явно както дявола евангелието (или както кажат отгоре 😉). А в някоя нормална държава за мнение като цитираното щяха да те изхвърлят с 300км/ч от работа.
06.09.18
20:12
О, прощавай, забравих, че си едновременно съдия, прокурор и екзекутор в личната си вендета срещу държавните органи. 🙂 Чудя се, дали ако бях в РЗИ или РДГ, пак щеше да си така агресивен? Може би.
Както веднъж ти писах, ако някой не е спазил закона , то ще си понесе последствията. Освен поисканите оставки в кабинета, които са политическо решение, а не наказание, никой от колегите ми очевидно не нарушил закона.
Хм, това, че работя основно с едър и дребен рогат добитък, не значи, че трябва да го наричам с гальовни имена. За твоя информация дребните гадинки, която не става за ядене, се наричат “животни компаньони”.
Със здраве, Ники 🙂
Кобра , осем години съм работил в правосъдната система и през това време съм имал възможността да контактувам с юристи , имам такива контакти и до днес , дори в семейството имаме юрист.Имам наблюдения в сферата и съвсем отговорно ти казвам , че не проумявам как ти си се добрала до тази позиция , понеже не притежаваш никакви качества да бъдеш такава.Още повече вулгарния ти речник , който сигурно е някаква извратена форма на сексуалност , но пък ясно говори за моралното ти ниво, да не говорим за това че демонстрираш недвусмислено почти напълно асоциално поведение , самообсебена си от собствена илюзия за непогрешимост и някаква мания за изопачен здравословен начин на живот.Сега с такова дискриминационно изказване направо изгони рибата.Вместо да се изявяваш наоколо , като безмилостен палач , що не обърнеш поне минимално внимание на менталното си здраве.Това е хора...това е България...радвай се че си тук и можеш да си позволяваш такива неща , че ако живееше в развита и цивилизована страна , щеше да работиш с метла.Малко съжалявам че ти говоря по този начин , но това ти изказване лишено от всякаква човечност беше много грубо.
Не моа разберем , кък така не ви писна да се изтъквате и да са прайте на властелини и тарикати тузари и кокони.Явно си мислите , че някой ви се хваща на сапунените мехури )))
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече