Достоверност на състав на извара

Сис

07.09.18
19:55

Както става ясно от заглавието имам въпрос, свързан със съмнителна извара със следните макронутриенти:
-Мазнини-10,5 г, от които 8,3гр наситени мастни киселини
- Въглехидрати- 1,4гр, от които 1,4гр захари
- Белтъчини- 14,5гр
Със сестра ми днес дискутирахме изварата и тя е на мнение, че въпросната извара има съмнително много наситени мазнини( които според нея са от палмово масло, допълнително добавяно). Сурватката я купувам от млекарницата в квартала. Много е вкусна, но понякога добавят доста сол в нея. Какво мислите, подходяща ли е за НВД/Кето и най-важният въпрос - имам ли основание да се съмнявам в състава и?

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 08.09.18 05:47.

08.09.18
08:03

Млякото съответно суроватката, съдържа  основно наситени мазнини.То е животински продукт. При палмовото мазнината се хидригенира за да се втвърди.
Извара се прави от отпадния продукт ,при нея няма стандарт и не подлежи на постоянен контрол за състава, тъй че не разчитай на много точни макроси. Описаните макроси са нормални за необезмаслена извара. Дали е подходяща прецени индивидуално, има и привърженици и отричащи я.

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 08.09.18 08:07.

08.09.18
13:39

казано от Queen Cobra на 08.09.18, 08:03:

При палмовото мазнината се хидригенира за да се втвърди.

Хидрогенират се мазнини, които са течни, т.е. ненаситени.
Самото хидрогениране е превръщане на ненаситените мазнини в наситени, твърди. Палмовата мазнина е наситена, затова е толкова удобна за влагане във всякакви неща, на които пише “без хидрогенирани мазнини”. 🙂

08.09.18
15:47

Така е , натуралното палмово масло е твърдо , но само до определена температура, ок 30 градуса, което е подходящо най-вече за маргарин. За влагане в други продукти като бисквити, полуфабрикати, имитиращи млечни продукти и пр. се използва хидрогенирано и частично хидрогенирано.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1