След 2-3 дни “хормонално обусловен” глад, условно казано 🙂, от днес апетитът е под контрол, смея да твърдя. В последните 2 дни беше извън контрол и калориите бяха над 2500 и двата дни.
Храната:
1 с.л. ябълков оцет с 1 ч. вода;
Закуска: 50 г овесени ядки, 1 лъжица чиа, 15 г бадемов тахан, 50 г малини, кафета
Обяд: 170 г печено пиле, кисело зеле, 40 г кафяв ориз, 5 г масло
Вечеря: същото като обяда
Междинни: ще видим дали ще има
Грамажите на всички храни в моя дневник са записани и измерени в сурово състояние, освен ако не е изрично отбелязано, че са измерени в сготвено.
Тренировка: 75 мин. хатха йога, с акцент върху раменете
Крачки:
Мнението беше редактирано от Елена на 05.02.19 15:17.
Какво е “хормонални обусловен “ глад и в какво се изрази ? Тоест 3 дни не си яла нищо ?
Какво е “хормонални обусловен “ глад и в какво се изрази ? Тоест 3 дни не си яла нищо ?
А, не, не, напротив! 😄 2-3 дни в месеца (понякога и повече дни), точно по време на мц, съм извънредно гладна и ям много. В този случай, т.е. този месец: Ден 1: 2600 калории, Ден 2: 3000 калории.
Обаче така, както съм го написала, изобщо не се разбира.
Ще го редактирам веднага.
Благодаря за включването!
п.п. Хормонално обусловен глад или просто лакомия - не е съвсем ясно, но няма да правя трагедия от това. Продължаваме напред. 🙂
Мнението беше редактирано от Елена на 05.02.19 15:21.
Регулирай си хормоните. ПМС и гладът свързан с него не са нормално явление за балансирани хормони.
Колко ти е таргета, когато искаш да сваляш? Колко енергоразход имаш за деня ? И последно - не си ли се опитвала да изпробваш някой метод за контрол на глада преди МЦ?
Марги, знам, че не е нормално. Права си. Последно правих хормонални изследвания точно преди една година и от резултатите стана ясно, че имам инсулинова резистентност. Изчетох един куп неща за това как да се подобри инсулиновата чувствителност. По принцип свалянето на килограми, тренировките (особено силовите) и промяната в начина на хранене помагат за регулиране на хормоните. Това се опитвам да правя и давам най-доброто от себе си...
Колко ти е таргета, когато искаш да сваляш? Колко енергоразход имаш за деня ? И последно - не си ли се опитвала да изпробваш някой метод за контрол на глада преди МЦ?
Средно енергоразходът ми е 2500 калории, грубо. Целя се в 2000 калории/ден, но често ги превишавам със 100-200. Затова и свалям бавно, но не искам и не мога да бързам. Важното за мен е да се върви напред и да се затвърждава постигнатото.
По последния въпрос: преди и по време на мц пия много вода, билков чай, консумирам сурово какао, бульони, но никакви специални добавки не взимам.
Мнението беше редактирано от Елена на 05.02.19 15:33.
Добре, чакай сега да оправим сметките, аз тичам по 5км, ходя пеша по 8-9км със средна скорост, за да изгоря около 850-900-1000kcal на ден + 1350 ( които са стандартни за съществуване) = 2300-2400… имам 2 часа на ден от висока до умерена физическа активнкост, ти как изчисли, че гориш 2500 на ден. Не коментиран с лошо, а за да ти помогна да си преизчислил нещата и да започне режимът и активностите да работят за теб. После ще ти напиша и за ПМС и хормоните няколко съвета, че влизам в среща.
На мен само BMR ми е към 1850.
Числото, по което умножавам BMR е 1.375 (лека активност) и се получава 2540 кал/ден.
И не знам какви сметки толкова има за оправяне. 🙂 Едва ли някой може да изчисли с абсолютна точност колко точно му е дефицита, колко точно гори и т.н. Свалянето на мазнини може да бъде много трудна задача.
Мнението беше редактирано от Елена на 05.02.19 15:52.
05.02.19
15:47
Блага, Елена е около 100 кг., така че има доста повече телесна маса за поддържане от теб.
Блага, Елена е около 100 кг., така че има доста повече телесна маса за поддържане от теб.
Е, аз съм 1,50см - 70кг... ако реша да ги поддържам, а не да ги сваля, мога да се справя доста добре 🙂
Иначе за ПМС и водни задръжки яж копър, магданоз и пий магнезиев цитрат, много помагат, а и да ги включиш ежедневно също много помага като цяло за регулация на кортизола в частност. Поне за тоя хормон поназнайвам това онова и смятам, че може да съм от полза. Една връзка на ден магданоз да ядеш, веднага ще усетиш разликата в ежедневието си.
@Елена, я си дай актуалните мерки, ако не е проблем и години да проверя нещо в справочника и да видя какво ще ми излезе. Ако искаш на лично, може да бъда полезна, надявам се.
Мнението беше редактирано от Блажка на 05.02.19 15:53.
05.02.19
15:52
Ако целта и е да ги поддържа тия 100 и кусур кила - да, има за поддържане. Но тя иска да ги сваля. А Блага има много повече активно тегло, което наистина носи някакъв енергоразход.
Инсулиновата резистентност не е причина, тя е следствие.
Ясно е че тялото се стреми да поддържа това, с което разполага (защото е по-лесно,отколкото да се променя), затова постоянния глад. Ако искаш дапромениш това, което имаш, няма полза да констатираш глада и да му се отдаваш, ттрябва малко воля и дисциплина. Когато тежиш толкова килограми, е доста лесно да сваляш по-бързо. Но аз почти не виждам храни богати на фибри и вода в менюто ти. Остави тези пилета и тахани - трябва ВОДА. Запомни този израз, повтаряй го и медитирай над него: Nature’s solution to pollution is dilution.
Хубава мантра.
Фибри приемам над 30 г всеки ден. За водата... има какво да се желае.
Благодаря на всички.
Мнението беше редактирано от Елена на 05.02.19 16:10.
Благодаря за съвета.
Попринцип си права и по моите данни, въпросът в случая е дали -500kcal на ден са достатъчен дифицит за постигане на целта и дали точно йога би било най-добрия вариант за постигане на целите. Има ли причина да не посещаваш фитнес, където може примерно да правиш ходене на пътека на някакъв ( не голям) наклон ?
Има причина да не ходя на фитнес.
Още веднъж благодаря за съветите - те са полезни и смислени.
А за волята - вероятно не я упражнявам достатъчно, но правя максималното, което мога.
Аз и най-вече аз имам интерес от това да сваля килограми и да си вкарам в ред нещата, но когато не си в обувките на другия, е много по-лесно да съдиш. Не визирам никого конкретно, това важи за всички ни.
Пожелавам ползотворна и приятна вечер на всички.
Мнението беше редактирано от Елена на 05.02.19 16:22.
Сигурна съм, че точно в bb-team няма никой, който да те съди, тук всички сме нормални хора, чиито основно занимание със сигурност не е спорт и хранене. Форум сме и всеки помага с каквото може, както и сама виждаш обиждаме се постоянно, спори се за рецепти, обсъжда се алкохол, лечение на деца, министерския съвет, финансовата обстановка и т.н.
От 2011 година съм в тозо форум, най-близките ми съфорумници са ме обиждали ( тук не става въпрос за съдене, а за тежки обиди, всичките ги помня, ама после това ми е помогнало много, за да си постигам целите) не само, че съм дебела , за всичко говоря, както виждаш и Нервака ме обижда, че съм дебелогъза до ден днешен, ама ми дава рецепта за сос за калкан и как да си почистя съдовете от ръжда. ( само ако ми продаде и от прословутата ракия...)
Сашо ме засегна преди 2 седмици за скоростта на бягане 3км за 22 мин, по-добре да ги ходя. Да, Сашо, не е в моите обувки и имаше хора, които ме подкрепиха... Но Сашо смята, че се лигавя и сигурно беше прав, иначе нямаше да сваля с 2 мин за 14 дни, а щях да си пуцам и да си мисля, че правя нещо, но го приех навътре, защото МИСЛЕХ, че правя нещо.
Друг е въпросът, че Сашо знае мои времена на 5км за 24:33 (най-доброто ми време) и знае, че мога.
Ти пусна онази снимка преди няколко поста, как искаш да изглеждаш отново, смятам, че всеки човек има дадена мотивация и всичко е в главите ни, ти имаш спомен за себе си на онзи фотос, аз имам спомен за 25мин, че бягам 5км, и двете имаме да извървим доста път, за да стигнем до целта и аз се надявам и двете да намерим правилния и да я постигнем.
В тоя форум лоши хора, които съдят - няма, познавам само хора, които искат да помагат.
Сори за спама, но ми дойде музата, изтрий го, ако прецениш.
Няма да трия нищо. Много позитивен пост. Благодаря! 🙂
Ясно е, че като една бяла врана във форума, имам най-много работа да свърша и вниманието се насочва към мен - всеки посочва евентуални грешки и дава насоки как според него ще се случат нещата.
Понякога имам чувството, че се смята, че 2 и 2 = 4 и всичко е толкова лесно и просто: ядеш малко, движиш се много и хоп - всичко е тип-топ, как може да има такива дебели, мързеливи и лакоми хора!
Но понякога 2 и 2 = 22, нали 😄, т.е. има различни отговори на въпросите. 🙂 Както и различни причини за нещата. Хора сме, да - всеки си има проблеми, емоции, трудности и силни страни.
И всички се борим за/с нещо.
Just saying.
Мнението беше редактирано от Елена на 05.02.19 16:53.
И пак за сметките и за обувките. Този път ще пробвам накратко и да ти кажа, правя голяма жертва с моето его да си сложа снимки от 2011, когато бях на 23, правя го, защото искам да ти покажа, че и аз съм била в много лоша форма, която на всичкото и отгоре ми се отразяваше и на здравето... никога няма да забравя първото си тичане в парк - 400м за 10 мин, после вървях 5 мин и бягах още 200м и се прибрах в нас... после си направих дневник в бб-тийм и вече не помня с подробности, как ми се развиха нещата, но ето ти по две снимки - на 23г ( 85кг ) и на 31г (68кг). Можех и 55 сигурно да съм, ако, както се вижда по дневника ми, не бях минала през осемнайсет хиляди спорта да се доказвам и не бяха качила толкова МОСКОЛИ 🙂 Успех, Елена, бъди упорита, хубава вечер и от мен!
П.С. Сега Сашо ще ми пише на Уатсап - въй ти си била страшна хахаха, истината е, че във форума вече бях достигнала около 75кг като се включих.
Мнението беше редактирано от Блажка на 05.02.19 17:45.
На снимките не си личи, че си била 85 кг, но оценявам жертвата. 🙂 🙂
п.п. На втората снимка повече си личи - по бузките.
На 68 кг, както и сега, изглеждаш супер!
Мнението беше редактирано от Елена на 05.02.19 18:17.
Бях, бях... но не това е най-лошото.. в следствие на това имаше занижено подаване на кислород към моЗъка и ме диагностицираха с епилепсия 🙂 Живи и здраве, да чукна на дърво, в отлично здраве съм.
Не изглеждам зле, но тряба да съм по-малко, поне 60, все пак съм 1,52 висока.
Мнението беше редактирано от Блажка на 05.02.19 18:20.
От наднорменото тегло, особено от по-голямото такова ВИНАГИ има последствия. Важното е, че сега си добре!
Благодаря, че сподели.
Като гледам скоростта, с която се движиш, скоро ще си постигнеш целта. 🙂 <3
След дискусията (благодаря на Блажка, Марги, QC и JH, както и на всички останали, които не се включиха с коментар, но бяха съпричастни 🙂), размислих и промених плановете за храната.
Значи днес:
1 с.л. ябълков оцет с 1 ч. вода;
Закуска: 50 г овесени ядки, 1 лъжица чиа, 15 г бадемов тахан, 50 г малини, кафета
Обяд: 170 г печено пиле, кисело зеле, 40 г кафяв ориз, 5 г масло
Междинно: 1/3 връзка магданоз с вода и лимон (препоръката на Блажка влиза в сила, хаха)
Вечеря: 2 малки ябълки, ок. 100 г кисело зеле и 30 г кафяв ориз
ок. 1300 kcal
Тук връзките магданоз са много големи (или поне аз такива намерих), затова 1/3.
Тренировка: 75 мин. хатха йога, с акцент върху раменете
Ходене: 10 - 11 км.
Мнението беше редактирано от Елена на 06.02.19 09:30.
Сега ще ти покажа нещо, което не можеш да промениш и недай си Боже да харесваш дребнички мъже 😄
Мнението беше редактирано от Блажка на 05.02.19 19:23.
Вчера бях на 1300 калории.
Не е геройство, но не вярвах, че ще издържа.
Вечерях с 2 малки ябълки и после, преди да си легна, хапнах една десертна чиния кисело зеле, смесено с кафяв ориз. Пак е много по-добре от предишните дни. Изпих около 3 л. вода, може и малко повече да е.
Над половин кило съм надолу, сравнено с вчера.
“Nature’s solution to pollution is dilution.”
Умни думи.
Ще се справиш, зорът е първите няколко дни, после ти става все тая, особено като започнеш да усещаш ползите и да гледаш как намаляват грамажите на кантара 🙂
Сутрин пробвай да вкарваш някакъв бъркоч в блендера ( сега се наричало смути) от магданоз, зеленолистни по избор ( бейби спанак примерно), 1/4 авокадо, сока на два лимона и 1 малка ябълка. Последната половин година чувам много добри отзиви за този вид смутита с цел намаляне на апетита. Браво!
Без да искам да съм в опозиция на Блага, да споделя съвсем малко личен опит от отношение на предложеното смуути (не, че като е личен, е универсален, но може и при други да е така): когато сутрин на гладно изям ябълка (евентуално в комбинация с лимон), особено зелена, после цял ден изобщо не мога да се контролирам. Адски ми “остъргват” стомаха, постоянно съм гладна и е доста страшно. Многократно съм правила опити и резултатите винаги са едни и същи.
Тя ябълката се слага да убие леко вкуса на другите треволяци, магданоз обичам и не ми пречи, ама като дойде пролетта слагам тученица, киселец, манголд и спанак в смуутитата и без тая ябълка... никакъв шанс няма да се изпие. А и идеята му е да донесе витамини по по-скоростен начин и ако наистина човек има липса, притъпява глада.
Нека да пробва как ще и е, а тя ще си реши дали е добре за нея или не, всеки организъм е различен.
Мнението беше редактирано от Блажка на 06.02.19 11:04.
И при мен е като при E D.
Чела съм за тези зелени смутита със спанак, кейл и т.н., правила съм си даже. Номерът е така да си съчетаеш продуктите, че хем да не е много калорично, хем да не огладнееш след 1-2 часа. Вариант е.
Благодаря, момичета!
Преди закуската: 1 с.л. ябълков оцет с вода
Закуска: 2 с.л. чиа, 25 г ов. ядки, 80 г ягоди, чаша бадемово мляко, кафета, вода 🙂;
Обяд: супа от тиква (почти 500 г), къри, джинджифил, кокосово олио (1 с.л.);
Следобед: смути от магданоз, мандарина и вода;
краставица, 60 г маслини, 20 г орехи;
Вечеря: 220 г бяла риба и рукола с 15 г семки, 10 мл зехтин, балсамико, 2 мандарини
Калории: ок. 1350.
120/72/70
Движение: няколко часа по-леко и по-тежко 🙂) почистване + 5 км навън.
Мнението беше редактирано от Елена на 06.02.19 21:17.
Нека да пробва как ще и е, а тя ще си реши дали е добре за нея или не, всеки организъм е различен.
Естествено, че тя ще реши, къде пише друго? Точно и защото всеки е различен, е необходимо да е запознат с различните варианти. Това и казах - че е възможност. На мен ми отне много време, за да направя връзката и тъй като съм доста дисциплинирана с храната от години, изключително ме озадачаваше и демотивираше. А когато човек тепърва си създава подобни навици, е излишно да се съмнява в собствените си сили и да се обезкуражава за нищо.
Извинявам се на Елена за спама. Желая ти успех!
Естествено, че тя ще реши, къде пише друго?
.... просто съм написала, нека тя да си реши, и съм обяснила защо слагам въпросната ябълка АЗ, не намирам смисъл от горното изречение, особено написано по този начин, но ще приема, че всеки си има проблеми.
Мнението беше редактирано от Блажка на 06.02.19 16:25.
Ехо, момичетата, спорът е излишен. 🙂 На мен зеленчуковите смутита ми понасят добре следобед - и с ябълка, и без ябълка.
За закуска си държа на чиа + овес + плод + бадемово мляко в момента.
Аз тук съм се заела с основно чистене и ако някой има изпробвани методи за почистване на фурна, моля да сподели. Напръсках фурната с препарат за фурни, изчаках 1 час и я изтърках с гъба (с обратната страна първо), но още има отлагания. :(
Иначе съм на 800 ккал до сега и се наливам с вода (и магданоз 😄). Добре, че имаше кой да ми каже (всъщност не само един човек), че си хапвах доста стабилно допреди... два дни. 🙂 И бяхте забележително деликатни, впрочем. 🙂 Hats down to you!
Мнението беше редактирано от Елена на 06.02.19 17:12.
Ако можеш да си намериш тази паста... действа безотказно на всичко.
Иначе самия плот, ако е като моя, намазваш го с циф и след това изтъргваш с такова ножче - “ножче за почистване на керамични плотове”.
Мнението беше редактирано от Блажка на 06.02.19 17:21.
По плота (почти 🙂) няма отлагания, защото го чистя редовно, ама фурната нямам навик да я почиствам редовно и... после се чисти ужасно трудно.
Циф-ът е добра идея - ще го пробвам за фурната. Ако не стане, ще търся паста и ножче.
Много мерси, Блажка!
Мнението беше редактирано от Елена на 06.02.19 17:30.
По плота няма отлагания, защото го чистя редовно, ама фурната нямам навик да я почиствам редовно и... после се чисти ужасно трудно.
Циф-ът е добра идея - ще го пробвам за фурната. Ако не стане, ще търся паста и ножче.
За фурна препаратът трябва да поседи по-дълго време. 3 - 4 h дори и цяла вечер.Таблетка за съдомиялна + телче за тенджери много добре почиства загорели повърхности.Внимавай как натискаш при стъргането да ненадереш повърхността.
То на шишето пише 20 минути (ама това е сигурно за почти напълно чисти фурни), аз чакам 1 час и се чудя защо не излиза, а то трябвало 4 часа да седи така. 🙂 Благодаря много, Мария!
п.п. Цифът почисти перфектно вратата на фурната.
И стига вече за фурни съм говорила. 😄
То на шишето пише 20 минути (ама това е сигурно за почти напълно чисти фурни), аз чакам 1 час и се чудя защо не излиза, а то трябвало 4 часа да седи така. 🙂 Благодаря много, Мария!
п.п. Цифът почисти перфектно вратата на фурната.
И стига вече за фурни съм говорила. 😄
пробвай и с обезмаслител - Меглио ако има там такава марка е доста добър, но пак трябва да поседи
06.02.19
19:11
Най- добре си я измивай с гъбичка с обезмаслителя на всяко готвене и нямаш ядове, 5-10 мин е. Пак си я чисти основно уикендите, но ще е доста по- леко.
06.02.19
21:34
На всяко оплескване мия веднага с гъбка с веро (когато не е врял вече котлонът), обирам препарата с ония попиващите гъбокърпички и подсушавам с кухненска хартия. 2-3 минути и даже е полирано накрая. 🙂