В бездната на незнанието

Здравейте! От много време чета тук, наскоро се регистрах, а днес се осмелих и да пиша, защото достигнах до дъното на своята обърканост. 😂 На 16 години съм, тежа 51 кг и съм висока около 168. Наистина изглеждам мн слаба, единственото място, където мога да забележа по-голямо количество подкожни мазнини е около стомахът, талията (където обикновена се натрупват най-често). Дори не съм сигурна дали са много, но наистина искам да имам добре оформен корем, а също така и да кача някой килограм няма да ми е в излишък. Да, ама тук идва проблемът. Тренирам г/д от октомври и като цяло в тренировките не среща проблем, все още работя с по-леки тежести, смятам, че с постоянство това ще го надградя. Но не знам накъде да тръгна в храненето. Да бъда в калориен излишък или дефицит? Прочела съм всичко и според приблизителни изчисления са ми необходими около 1900-2000 калории за поддръжка на тегло. Да, но аз да горя ли мазнини, следователно да отслабна или да качвам мускулна маса? Защото наистина изглеждам доста слаба освен в корема и ако сваля няколко килограма наистина ще заприличам на нищо и най-вероятно нашите да откачат и да ме карат да ям убилно 😂. Наистина ми е мн трудно. Чудех се дали да си поддържам теглото, но така няма да загубя мазнини, нали? Смятах да потренирам временно така и с времето, когати напредна да видя дали ще ям повече или по-малко. Да, но се появи още един проблем. Много ми е трудно да набавям калории. Не мога повечр от 1000, да нв говорим за повече, освен ако не хапна нещо не особено благоприятно за организма с по-висока калоричност. Направо се чувствам много безпомощна и не знам кое е най-добре. Искаше ми да се случи всичко и без цялата занимавка с калориите, но като виждам как не успявам да покрия и половината от необходимите ми за деня, се притеснявам.

Здравей!

При така описана ситуация, може да опиташ подход с качване на активно тегло, т.е. да си дадеш и малко повече зор при тренировките.

Колкото за храненето - ако наистина едва успяваш да приемеш 1000 ккал и това е на редовна база, е недостатъчно.
Лесно се увеличава калорийният прием чрез мазнини в менюто.

Сподели един примерен ден с обичайно меню, за да се добие представа.

А не е ли не особено благоприятно ако приемам повечко мазнини?

Иначе днес се напънах да хапна повече и пак смятам че не е достатъчно.
Закуска: около 7 часа - 100-150 г макарони на фурна (обикновено закусвам кисело мляко, овесени ядки и много малко орехи, но днес реших да разнообразя)
Към 10 часа - една ябълка.
Около 12 часа - около 240 грама печено пилешко бон филе и около 200 г задушавани в много малко масло зеленчуци ( грах, царевица, броколи, моркови)
Към 14:30 бях на фитнес до към 16 и нещо. После изядох един банана, а когато се прибрах 2 яйца и 2 варени картофа.
Вечеря - не съм изчислявала количеството, но смятам около 100 г бяла риба печена в зехтин, около 100 г боб варен като супа, около 150 г. Краставица, овкусена с малко оцет, зехтин и 10-20 грама сирене и ако въобще ще го броим малко количество лютеница(домашна) с рибата.

Не знам дали днес се справих, но вложих всичко от себе си да ям повече. И също така да тренирам по-здраво.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1