Тренировки и почивки - помощ

Здравейте на всички.
Имам няколко неща, които искам да споделя с Вас и се надявам, ако някой може да ми каже някоя дума за това, което правя.
Ще започна с това, че съм среднонапреднал с тренировките в залата. Моят проблем е, че съм започвал по няколко пъти отначало и отначало поради една или друга причина. Точно вляза в ритъм и нещо се обърква и спирам, това се повтаря 3-4 пъти. за около 2 години. Но съм имал и плътна година с тренировки, преди  8 години 🙂 В момента съм 110 кг. 180 см.
Начинът, който съм измислил за момента да тренирам е през ден, като тренировките са по следния начин :

ден1 - гърди, 4 упражнения с 4х10-12 повторения
повивка
ден2 - бицепс + трицепс, 3 упражнения с 3х10-12 повторения
повивка
ден3 - гръб, 4 упражнения с 4х10-12 повторения
повивка
ден4 - рамо с трапец, 3 упражнения с 3х10-12 повторения
повивка
ден5 - крака, 4 упражнения с 4х10-12 повторения
повивка

Като след всяка тренировка правя по 30 мин. кардио. А корема го вкарвам межу почивките.
Понеже вкъщи съм с малко дете и то си иска внимание затова съм решил да си правя тренировките през ден.
Как ви звучи програмата и упражненията?

Благодаря предварително за коментарите.

Здрасти!

Първо, това, че си написал мускулните групи и броя упражнения за всяка, не дава ясна представа за тренировката. Поне уточни кои са упражненията, защото не е като да няма значение.
Второ, защо не се насочиш към друг тип тренировки, като например горна/долна част или пък цялото тяло в 1 тренировка?

Понеже мисля, че темата ще стане доста дълга и досадна за четене.
По-скоро въпроса, който искам да си изясна е самите дни като тренировка дали са добре нагласанеи. Това да бъдат през ден и отделното трениране на мускулите.

15.03.19
01:18

Със сигурност във форума има доста по-знаещи и опитни от мен, но мога да дам малко инфо от това, което четох последните седмици, в опит и аз да съставя моя оптимален сплит.
Първо: Няма перфектна програма. За някои действа и се възстановяват добре при тренировка цяло тяло през ден, на други това може да не е ОК, нито като обем, нито като възстановяване.
Второ: Много хора са писали конкретни сплитове(или тренировка цяло тяло), но ето тук намерих наистина полезно инфо: Как да изберем фитнес програма

За мен лично твоята програмка не ми допада по няколко субективни параграфа :
* По-сегментирана е - натоварваш по-съсредоточено 1 муслулна група около 1 път седмично, а не през 2-3 дни например(особено за човек със стаж). Може да видиш статийката за “анаболния прозорец” горе.
*Даденият обем не е много натоварващ(според мен е средно) - 4-5 упр х 3 серии с 50-60 1RM така го виждам. Има голямооо значение какви са ти упражненията - базови или изолиращи. На базовите с този обем - да, екстра би било, но като чета бройките малко ме съмнява да правиш само клек, набирания, тяга и пр.
* 30 мин кардио - тва е доста спорно защо и дали има смисъл, ако си имал убийсвената тренорвка преди това. Има различни ЗА и Против, аз лично съм ЗА умереното кардио и че човек не може да се раздаде в една тренировка И силово И в по-прилично кардио(не да ходи 30 мин като се държи).

Харесва ми, че имаш мезоцикъл, а не “седмица” 🙂

Това са моите скромни виждания, с които не обвързвам никого.
Желая ти успех и постоянство занапред!! Има смисъл, каквото и да правиш! 🙂

15.03.19
01:43

казано от Михаил Михайлов на 15.03.19, 00:20:

Това да бъдат през ден и отделното трениране на мускулите.

През ден е добре, но не и при “отделното” трениране. Най-вероятно ще имаш жестоки мускулни трески при толкова редки тренировки и с такъв обем, а и след като нямаш време да си всеки ден в залата, е малко глупаво да имаш отделен ден за бицепс или рамо, и да правиш сума ти излишни упражнения. За какво са ти 4 упр. за гърди, като една лежанка в общия случай е достатъчна? 3 упр. за бицепс? От сгъванията няма особен ефект, концентрирай се върху набиране на лост.
Избери си 4-5 основни, базови упражнения, които да натоварват цялото тяло и ги тренирай през ден.

Благодаря на висчки за коментарите и съдействието.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1