Прекъсване на растежа и травми на гърба

09.04.19
13:33

Здравейте, колеги!

В последно време като тренирам и се гледам на огледалото, имам чувството, че горната част на тялото ми (туловището) не е достигнала оптималната си височина. Прецених така, защото правя сравнения с други трениращи - изглежда ми, че дължината в краката е една и съща, но са с издължено туловище и са по-високи от мен.

В ученическите години - около 10-ти клас бях 177 см висок и започнах да вдигам тежести. Не си давах сметка, че може да се контузя с големи килограми на мъртва тяга и клек и често правех нови за мен упражнение с много килограми (дори все още да не бях заучил техниката).

Сега съм на 19 години и височината ми не се е променила от тогава и имам чувството, че съм “набил” туловището си.

Проблемите, които срещам от около 1 година са:
-> болки ниско в гърба при: извършване на работа в наведено напред положение, при правене на мъртва тяга с малко килограми и при клекове.
-> пукане в гърба и гърдите, когато се извия назад повече
-> понякога болки между плешките

Възможно ли е това да е повлияло на ръста ми и да не съм достигнал оптимален ръст за годините си, тъй като от няколко години не съм отчел разлика в него?

Височината, включително и пропорциите на различните части на тялото, са най-вече генетично заложени. Можеш да си прецакаш развитието чрез хронично недохранване например, но тренировките са минимален фактор. Всъщност тренировките със съпротивление стимулират костната обмяна и увеличават костната плътност и ако са дозирани правилно, дори подпомагат растежа.

Ти може и да си направил някои бели по гръбнака си и ако имаш болките, които описа, е добре да те прегледа специалист, но това е отделно от растежа ти.

Според мен, в общия случай родителите са добър ориентир за това колко висок може да очакваш да станеш.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.04.19 13:23.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1