09.04.19
13:33
Здравейте, колеги!
В последно време като тренирам и се гледам на огледалото, имам чувството, че горната част на тялото ми (туловището) не е достигнала оптималната си височина. Прецених така, защото правя сравнения с други трениращи - изглежда ми, че дължината в краката е една и съща, но са с издължено туловище и са по-високи от мен.
В ученическите години - около 10-ти клас бях 177 см висок и започнах да вдигам тежести. Не си давах сметка, че може да се контузя с големи килограми на мъртва тяга и клек и често правех нови за мен упражнение с много килограми (дори все още да не бях заучил техниката).
Сега съм на 19 години и височината ми не се е променила от тогава и имам чувството, че съм “набил” туловището си.
Проблемите, които срещам от около 1 година са:
-> болки ниско в гърба при: извършване на работа в наведено напред положение, при правене на мъртва тяга с малко килограми и при клекове.
-> пукане в гърба и гърдите, когато се извия назад повече
-> понякога болки между плешките
Възможно ли е това да е повлияло на ръста ми и да не съм достигнал оптимален ръст за годините си, тъй като от няколко години не съм отчел разлика в него?
NOW Foods Omega 3
Омега 3 мастни киселини
Pure Nutrition Power Flex
Комплексна формула за стави и хрущяли
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
10.04.19
13:23
Височината, включително и пропорциите на различните части на тялото, са най-вече генетично заложени. Можеш да си прецакаш развитието чрез хронично недохранване например, но тренировките са минимален фактор. Всъщност тренировките със съпротивление стимулират костната обмяна и увеличават костната плътност и ако са дозирани правилно, дори подпомагат растежа.
Ти може и да си направил някои бели по гръбнака си и ако имаш болките, които описа, е добре да те прегледа специалист, но това е отделно от растежа ти.
Според мен, в общия случай родителите са добър ориентир за това колко висок може да очакваш да станеш.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.04.19 13:23.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече