21.06.19
22:20
Здравейте имам един доста важен за мен въпрос...
от една година се бора със така наречената Инсулинова Резистентност.
Добрите новини че една година по късно благодарение на терапията със хапчетата Метфодиаб и малко диета съм официално здрава.
Но уви ми остават още поне 15кг които трябва да сваля за срок от поне 3 месеца.... продължавам си хапчетата минах на хранителни добавки които ми помагат за поттискане на апетита но все пак работя в такава среда че абсолютния глад е нещо невъзможно тъй като кръвната ми захар пада рязко и не знам как да избегна това. Искам да сваля тези килограми но това нещо ми пречи а наистина искам да сваля и официално да не съм застрашена от диабет ... Благодаря ви за отделеното време
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим28.06.19
08:38
В интернет има куп инфо за хранене при ИР. А ендокринологът ти какво съветва?
04.07.19
00:46
да спра газирано тестено сладко и какво ли още не вредно да мина изцяло на зеленчуци белтъчини витамини най-много едно пакетче солетки да имам до себе си за по време на работа и когато захарта ми падне доста ниско да смуча лукчета... доста вода да пия и ходене пеш
Опитай се да държиш кръвната захар стабилна, не е нужно да изключваш всички въглехидрати, яж само бавни въглехидрати (с нисък ГИ). Изключи млечните продукти, плодовете също. Разбира се веднъж седмично е нормално да си позволявал разни изкушения. Ако хапваш нещо сладко го ръси с канела за да стабилизираш кръвната захар, също така помагат и упражнения между подобни хранения, 20 клека собствено тегло биха свършили работа колкото и налудничаво да звучи, разходка след вечеря също е добър вариант. Принципно лекарката ти е дала добър съвет, защото е много по-лесно да се спазва подобна диета, но реално, ако имаш повече познания относно какво са белтъчини, полезни мазнини и подбираш въглехидратите ще се справиш мнофо по-добре. Тъй като си писала, че си уж здрава вече и си била все пак на някаква диета, моя съвет е да си дадеш малко почивка, която ще те отведе до целта. Тоест диетата да е щадяща. Вариант е да ядеш едно и също на закуска, обяд и вечеря, тоест във всяко хранене да имаш белтъчини (месо, яйца) + зеленчуци + бобови (боб, червен, черен и тн, леща, грах, нахут). Ако ти е по-дълъг деня можеш да включиш и още едно междинно хранене, храни се горе долу на 4ч. за да не си гладна и да не ти пада рязко кръвната захар. Веднъж на 7-10 дни хапвай всичко, което ти се яде като ръсиш с канела сладкишите. Сигурно ще има хора, които ще скочат срещу съвета, който ти давам да ядеш каквото си поискаш веднъж седмично при твоето положение, та ще вмъкна още няколко реда. При жените цикъла може да спре, ако нивата на лептин са твърде ниски. Преяждането (мръсен ден) може да увеличи количеството на свободния лептин с около 40%, спомага също метаболизмът (функциите на щитовидната жлеза, преобразуване на Т4 в Т3 и тн) да не се забавя заради по-малкия калориен прием. Разбира се горното е само вариант, варианти са ти и НВД, както и кетогенна диета. Успех!
Борислава, понякога здравословните проблеми могат да са голям стимул за генерални промени (към добро) в начина на живот. Не е нужно чак да гладуваш. Изключи добавената захар, тестото и излишните въглехидрати (не всички!) от храната си и наблягай повече на зеленчуци, източници на белтъчини и малки количества полезни мазнини. Подкрепям Дени за НВД под някаква форма. Спортуваш ли? Много е важно да се движиш повече и да спортуваш.
05.07.19
13:45
Дени, а защо да изключва млечните продукти и плодовете. Например ябълки, сливи, круши, сушени кайсии, грейпфрут, череши и т.н. ги дават с нисък гликемичен индекс, нискомаслените млека-също
казано от Деян на 05.07.19, 13:45:
Дени, а защо да изключва млечните продукти и плодовете. Например ябълки, сливи, круши, сушени кайсии, грейпфрут, череши и т.н. ги дават с нисък гликемичен индекс, нискомаслените млека-също
Не съм Дени, но все пак ...
Конкретно сушените кайсии и др. сушени плодове обезателно трябва да ги изключи, защото са пълни със захар...
От плодовете -в нейния случай за предпочитане са такива с нисък гликемичен товар.
Млякото и Млечните продукти са едни доста спорни храни.... особено кравето 🙂 Конкретно аз ги избягвам заради лактозата, която ми причинява дискомфорт 🙂
Мнението беше редактирано от Marcheto на 05.07.19 14:06.
05.07.19
14:14
:-) E тя Дени си го е казала по-горе, правилно се обръщам към нея. Но явно си на същото мнение:-)
казано от Дени на 04.07.19, 06:53:
Изключи млечните продукти, плодовете също.
казано от Деян на 05.07.19, 13:45:
Дидо бъркаш се за нискомаслените млека, те съдържат по-малко мазнини, но не и лактоза. Тук няма да подхващам лактозата, а ще я разгледам само като въглехидрат. При една кофичка кисело мляко са си едни 16гр. Много е относително и индивидуално при всеки един, тук ставаше дума за проблема на авторката, която е била или е с инсулинова резистентност, всеки един болен има различна толерантност и може при едни 10гр. да повишат кръвната захар, при други не. Аз лично съм малко крайна и, ако имах подобен проблем бих ходила с глюкомера и лентичките за да знам кое как ми се отразява.
Потвърждавам мнението на Марчето:
Конкретно сушените кайсии и др. сушени плодове обезателно трябва да ги изключи, защото са пълни със захар...
.
Иначе за останалите заради фруктозата. Зелени ябълки и разни берита (ягоди, машини, къпини) в умерени количества, което не значи над 100-200гр. може.
Мнението беше редактирано от Дени на 05.07.19 16:18.
Не ми стигна времето, защото съм на работа и почивката ми свърши. Та тук ще вметна още нещо за нискомаслените и ниско калорични продукти. Те следва да се усвояват по-бързо. Ето затова предложих хранене, което съдържа бавни въглехидрати, богато на белтъчини, фибри и мазнини също, в умерени количества, но не и да липсват. Нещо странично: напитките без калории също повишават кръвната захар, затова всичко с подсладители също трябва да се ограничи. Аз затова се стремя примерно до кенче кока кола зеро 😀
Мнението беше редактирано от Дени на 05.07.19 17:36.
Дени, абсолютно си права.
Наскоро гледах един документален филм, в който една жена - учен обясни нещата така: когато се консумират газирани напитки без калории, но с подсладители, организмът регистрира сладкия вкус и очаква калории, защото “знае”, че сладкото обикновено = калории. В резултат на това, че не получава тези калории от сладките газирани напитки, обикновено след консумацията им човек огладнява, за да си получи калориите, които организмът му очаква. Така че, ако човек съвсем не може без газирано или сокове, по-добре да изпие един фреш или една нормална кола, и ако може това да се случва рядко, толкова по-добре.
казано от Елена Биларева на 05.07.19, 18:12:
Така че, ако човек съвсем не може без газирано или сокове, по-добре да изпие един фреш или една нормална кола, и ако може това да се случва рядко, толкова по-добре.
Аз лично бих си пила сок Аспазия без калории, колата зиро и студения чай Азпазия също без калории, наскоро открих още един дето е 1kcal. на 100мл. във Фантастико, Oshee също имат zero студен чай. Количеството е важно, една-две чаши не са фатални. БЦАА-то разтворимото също е с подсладител, не се чудете, защо ви е по-добре като го приемате, ако ви пада захарта. Както казвам едно степче върши същата работа.. пак се отклоних 😀
05.07.19
19:10
Дени, абсолютно си права.
Наскоро гледах един документален филм, в който една жена - учен обясни нещата така: когато се консумират газирани напитки без калории, но с подсладители, организмът регистрира сладкия вкус и очаква калории, защото “знае”, че сладкото обикновено = калории. В резултат на това, че не получава тези калории от сладките газирани напитки, обикновено след консумацията им човек огладнява, за да си получи калориите, които организмът му очаква. Така че, ако човек съвсем не може без газирано или сокове, по-добре да изпие един фреш или една нормална кола, и ако може това да се случва рядко, толкова по-добре.
баси, това да не е наркомания! Ай стига глупости!
когато се консумират газирани напитки без калории, но с подсладители, организмът регистрира сладкия вкус и очаква калории, защото “знае”, че сладкото обикновено = калории.
Значи ако пуснат напитки с вкус на пържоли ще трупаме мускули, защото организмът “знае”.
Мнението беше редактирано от Станимир на 05.07.19 19:38.
06.07.19
21:58
прочетох всички отговори и ви благодаря и да бих искала да отбележа че поне един ден в седмицата си позволявам да хапвам дюнер например ... разбира се без картовки и сос само зеле месо и хляба дето е овил всичко така хем не лишавам организма си хем се старая да е в рамките на нормалното ... не допускам да съм гладна разбира се макар и без хляб както диетични подбирам храните да бъдат хранителни например в работата обикновенно или хапвам банан или активия ( знам че в нея има захар) или солети ( позволени са ми от ендрокриноложката) със кисело мляко или нещо от сорта а за обяд обикновенно гледам да ям картофена салата или някаква друга придружена със нещо месно защото в крайна сметка и желязо е нужно... вечер най късно в 17:30 хапвам нещо или сготвено или в най-ошия вариант си намажа една две филии хляб и това е или ги ям сухи но от там на там не поглеждам храна разбира се движа се но гледам да го съчетавам със домакинските си задължения до тук ефектът е супер и съм благодарна на всички ви
Ама тези неща,които изброяваш мисля не са много добър избор в случая. Има ли шанс да ядеш месо,салати,ядки и пр. без солетите,картофите,дюнерите и хляба..не е толкова трудно всъщност.
Опитай да си приготвяш храна от предишния ден,за да не се налага да ядеш Активия-пълен шит е!
Вмнвд пробвай - смятам че е подходяща за състоянието ти.
Мнението беше редактирано от Веси на 07.07.19 11:03.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече