Явно правя нещо неправилно

Прескочи до:

Здравейте на всички,

Искам да чуя вашето мнение по тези въпроси, ако е възможно. За мен са важни и с нетърпение ще очаквам адекватен отговор.
  Аз съм момиче, което е на 15 години, с ръст 170 см и тегло 57-57,5. Целта ми е покачване на мускулна маса, обаче и чистене (по-важно ми е покачването, тъй че дори да е с минимално увеличаване на мазнини- не е голям проблем). Не знам дали ще ви потрябва минала информация, но претърпях анорексия преди година и оттам се промениха много неща (спирането на менструацията е едно от тях).
  Нека започна с храненето- ям по 2,500 калории на ден (изчислявам ги) и съм вегетарианец (не ям месо от година). Пия много вода- по минимум 4 литра на ден, както и ям напоследък много сол.Надявам си около 155 грама протеин (може и да превиша понякога) от сирене, извара, варени яйца, печена леблебия (на марката “роко”) и много наскоро почнах с протеинов бар (на “nutrim”, тъй като са на по-прилична цена и са по-свестни), тахан, пълнозърнест домашен хляб, кисело мляко 2%, сушено годжи бери и т.н. Въглехидратите ги запълвам (даже препълвам) с пълнозърнест хляб, плодове, печени картофи, варен бял ориз, оризовки, варена царевица и т.н. Мазнините (също вече взех да препълвам)- тахан, кокос (понякога когато има), ядки, черен шоколад, семена и т.н. . Не ям никакви нездравословни храни също от година... Не се сещам за друго в момента 😅😀.
  Идва ред да ви разкажа за тренировките ми. Преди ходех на фитнес по 2 часа поне (има какво да правя просто), но тъй като си е някакъв допълнителен разход- спрях и почнах с домашните тренировки. Правя по един час кардио упражнения (jumping jack, планински катерач, shuffles и др.) и половин час силова (клекове, лицеви опори, plank, коремни преси и др.), но от около три дни махнах кардиото и правя един час силова тренировка, тъй като след нея отивам да ходя- после пак към следобедната ми закуска, защото излизам да си купя да ям и от там излизам. Общо на ден правя по минимум 20 км бързо ходене. Ходя също на плуване поне два пъти в седмицата (заради проблеми с гърба), но не съм била от две седмици- този спорт не ми е от най-приятните. Ходя на лека атлетика, но гърбът ме “хваща” и не тичам толкова често вече. Карам колело (минимум 20 км), ала и той е зле за гърба ми и го карам по-рядко. Правя yogalates през почивните дни, както и ходя, което е през сряда и неделя.
  След като описах храненето и тренировките си, време е да пристъпим към въпросите ????😀:
1. Мисля (не знам дали е така) че свалям мускулна маса или не мърдам. Дали е от многото ходене? Именно заради това спрях home cardio-то.
2. Отдавна се боря за по-добър корем, но не се получава. Стегнат е, но има мазнини в предната област. Всъщност напоследък усещам, че май ги горя, но не съм убедена. Как да го стегна?
3. Имам стегнати крака, но не мърдат от тази позиция (според мен). Телефонът ми е малко прецакан и после ще дам снимки, защото не ми дава.
3. Храненето ми правилно ли е? Вече ям необходимите ми калории, но се чувствам замаяна по време на тренировка (явно заради наличието на месо).
4. Лошо ли е да премахна напълно ” вредните” храни? Защото някои казват, че не е, а другите обратното, само защото било монотонно или “not long-termed way”. Също така ме е страх да я ям... Малко смешно, даже детински...
5. Кантарът ми все е нагоре-надолу. Ту 57.5-ба другият ден е 58, а на следващия-59. Мисля, че е вода. Но все ме е страх от него. Знам, че не показва всичко, но съм зависима от него. :’(
6. Как може да ми дойде менструацията? Няма я от поне година. По-удобно е всъщност😃. Как да я “подтикна” по някакъв начин?
7. Наскоро (наскоро, наскоро, но в края на юни) бях на изследвания и нивата ми на еритроцити бяха занижени. MCH също (ако не се лъжа). Това причина ли е за честото замайване, както заглъхване и усещането на пулса в ушите, когато тренирам?
Е, май това е всичко. Със сигурност не е, но не се бойте- има още, откъдето е дошло😃. Извинявам се предварително. Даже ми е малко неудобно. И благодаря за отделното внимание и за отговорите (ако има такива 🙂 ). Пожелавам всичко най-хубаво!

Темата беше редактирана от Ивон Антонова на 30.07.19 11:48.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

30.07.19
12:08

Аз мога да говоря само като човек, който също заради глупостите си, си изгуби менструацията за почти 2 години. Щетата е поправима, но дори когато започнеш да правиш всичко както трябва, ще трябва да поизчакаш още докато организмът се оправи. Няма да стане веднага.

Като за начало спри да бъдеш роб на кантара и да се притесняваш ако покаже с половин килограм нагоре или ако днес изядеш 2700 калории, вместо 2500. Така или иначе теглото ти е ниско за ръста и ще трябва да го покачиш, първо за да ти се регулират хормоните и второ за да си постигнеш целта за покачване на мускулна маса. Щом в момента поддържаш 57 кг. с толкова храна, можеш постепенно да я увеличаваш с примерно по 100 калории на седмица и да следиш дали качваш.

Друг съвет, който мога да дам е да си намалиш поне малко активността  (кардиото). Твърде много е.

На въпроса ти за “вредните” храни: преживяла си анорексия и разбирам, че все още имаш страх от яденето на вафли, шоколади и др. Да, не е препоръчително да се прекалява с тях, но ако ти се яде сникърс, купи си го, изяж го и толкова. Без да го мислиш излишно.Не казвам да се тъпчеш, а че не трябва да позволяваш на храната да те контролира.

ПС: Сега обърнах внимание, че си само на 15. Ходила ли си на доктор заради изчезналата менструация?

Мнението беше редактирано от Petya на 30.07.19 12:14.

30.07.19
12:45

Petq добре е обяснила. бих допълнила, че на 15 години цикълът все още не е толкова редовен и трябва да се консултираш с ендокринолог и гинеколог. Храната не е вредна, нито полезна , а просто източник на енергия (е, може би единствено маргаринът бих определила като наистина вредна храна, но дори той се “преживява” в малка дневна доза), така че може да ядеш каквото ти се прииска, стига да е в нормални граници и да си хапнала важните неща- протеини и сложни въглехидрати.
Таханът не е протеин, а ядково масло. Пълнозърнестият хляб е чудесно нещо, но е основен въглехидратен източник, не е при протеините. Годжи бери са просто сушени трънки и не знам защо ги ядеш—освен ако не са ти вкусни, де.
Не ядеш ли месо? Риба?
20 км пеша всеки ден + 20 км колело+ 1 часа тренировка + кардио - това е много и излишно.
Теглото ти е съвсем нормално за ръста. Друг е въпросът как е разпределено като телесна композиция. Качването на чиста мускулна маса за 15 год. момиче  е доооста трудна работа, но с времето и силовите тренировки се постига рекомпозиция, без особена промяна в теглото.
На 15 год. си в средата на пубертета когато се развива хормоналната система и е противопоказно да правиш ограничителни диети, особено след анорексията. Не се насочвай към режим, а балансирано хранена.

30.07.19
13:12

Определено, физическата ти активност е излишно много. Тези 20 км. ходене и колелото ги остави за дебелите и обездвижени лелки 🙂 Продължавай да се храниш достатъчно и наблегни на по-силови тренировки ( такива с тежести ).
Тялото ти сега се оформя,така че не се притеснявай - щом искаш ще качиш килограми 🙂

30.07.19
16:39

казано от Queen Cobra на 30.07.19, 12:45:

Храната не е вредна, нито полезна , а просто източник на енергия

😢
...и качеството на тази енергия е без значение??
Дори за двигателя на колата има значение качеството на горивото, а какво остава за човешкия организъм?

Здрасти!

Извинявай за личния въпрос, не отговаряй, ако не си ок с това - посещаваше ли специалист заради анорексията? Посещаваш ли го още?
Родители/близки наясно ли са през какво преминаваш и сега (страхът от храната)?

Надявам се, че има с кого да споделяш и кой да ти помага, включително по гинекологичния въпрос.

Сега на въпросите: казали са ти, че кардио активностите ти са много. Намали ги.
Спокойно може да ги редуцираш с едно 40-50%.
Увеличи силовите тренировки. Имаш ли възможност да добавиш тежести/ластици, било то и в домашни условия?

1. С гадаене е трудно да се прецени дали сваляш мускул. На теория е възможно.
2. Коремът ти е най-малкият проблем. По-важно е да се работи върху отношението ти към храната, върху необходимостта да се мериш непрекъснато и от склонността ти да прекаляваш с движението.
3. А в каква посока искаш да мръднат краката ти? Имай търпение.
3. Много общо си описала храненето си. По-точно ще е да кажеш какво си яла днес, вчера, онзи ден. 
4. “Вредните” храни, ако изпитваш потребност да ги ядеш, е добре да са на минимум. Просто да не преобладават в менюто ти. Да не са тухлите на храненето ти. Страхът от храната е добре да обсъдиш със семейството си и специалист, ако прецените.
5. Вариации от 1-2 кг са нещо обичайно. Вода, съдържание в червата. С каква честота се мериш? Всеки ден? Няколко пъти дневно?
6. Ходила ли си скоро на гинеколог-ендокринолог?

казано от Petya на 30.07.19, 12:08:

Аз мога да говоря само като човек, който също заради глупостите си, си изгуби менструацията за почти 2 години. Щетата е поправима, но дори когато започнеш да правиш всичко както трябва, ще трябва да поизчакаш още докато организмът се оправи. Няма да стане веднага.

Като за начало спри да бъдеш роб на кантара и да се притесняваш ако покаже с половин килограм нагоре или ако днес изядеш 2700 калории, вместо 2500. Така или иначе теглото ти е ниско за ръста и ще трябва да го покачиш, първо за да ти се регулират хормоните и второ за да си постигнеш целта за покачване на мускулна маса. Щом в момента поддържаш 57 кг. с толкова храна, можеш постепенно да я увеличаваш с примерно по 100 калории на седмица и да следиш дали качваш.

Друг съвет, който мога да дам е да си намалиш поне малко активността  (кардиото). Твърде много е.

На въпроса ти за “вредните” храни: преживяла си анорексия и разбирам, че все още имаш страх от яденето на вафли, шоколади и др. Да, не е препоръчително да се прекалява с тях, но ако ти се яде сникърс, купи си го, изяж го и толкова. Без да го мислиш излишно.Не казвам да се тъпчеш, а че не трябва да позволяваш на храната да те контролира.

ПС: Сега обърнах внимание, че си само на 15. Ходила ли си на доктор заради изчезналата менструация?

Благодаря за вниманието, Петя!

Вече намалих кардиото от няколко дена и правя само над 20 км ходене, и един час силова тренировка, обаче в домашни условия с телесно тегло.
  По-скоро въпросът ми за “вредните” храни е дали мога напълно да ги премахна? Добре ми е без нея до момента и засега нямам намерение да я включа в менюто ми. Забравих да вметна, че имам гастрит (може и да е преминал), но когато хапна нещо такова- подувам се, газове, болки в корема...
  Когато бях в периода на психическото ми разтройство, отивах при личния си лекар. каза, че трябва да кача малко и да наваксам с изпуснатата храна, за да ми дойде отново. Също да ям яйца, млечни, тлъста риба... Друго нищо... Не ми помогна много... За съжаление, сама трябваше и трябва да се справя. А и не ми дава бележка за гинеколог или друг подобен лекар, работещ с тази сфера...

казано от Вероника Налбатска на 30.07.19, 19:15:

Здрасти!

Извинявай за личния въпрос, не отговаряй, ако не си ок с това - посещаваше ли специалист заради анорексията? Посещаваш ли го още?
Родители/близки наясно ли са през какво преминаваш и сега (страхът от храната)?

Надявам се, че има с кого да споделяш и кой да ти помага, включително по гинекологичния въпрос.

Сега на въпросите: казали са ти, че кардио активностите ти са много. Намали ги.
Спокойно може да ги редуцираш с едно 40-50%.
Увеличи силовите тренировки. Имаш ли възможност да добавиш тежести/ластици, било то и в домашни условия?

1. С гадаене е трудно да се прецени дали сваляш мускул. На теория е възможно.
2. Коремът ти е най-малкият проблем. По-важно е да се работи върху отношението ти към храната, върху необходимостта да се мериш непрекъснато и от склонността ти да прекаляваш с движението.
3. А в каква посока искаш да мръднат краката ти? Имай търпение.
3. Много общо си описала храненето си. По-точно ще е да кажеш какво си яла днес, вчера, онзи ден. 
4. “Вредните” храни, ако изпитваш потребност да ги ядеш, е добре да са на минимум. Просто да не преобладават в менюто ти. Да не са тухлите на храненето ти. Страхът от храната е добре да обсъдиш със семейството си и специалист, ако прецените.
5. Вариации от 1-2 кг са нещо обичайно. Вода, съдържание в червата. С каква честота се мериш? Всеки ден? Няколко пъти дневно?
6. Ходила ли си скоро на гинеколог-ендокринолог?

Благодаря за вниманието, Вероника!

Посещавах, но е ми помогнаха. Сама преоткривам себе си и подобрявам себе си. Бяха наясно, но сама се борех. Те просто ми позволиха да кача здравословно и да ми говорят тук-таме. Имам добри родители, може да са се тревожили, но не усетих голяма подкрепа... И  гинекологичното отношение е “западнала”, ако мога да се изразя, тема.
  Ние сме малко финансово ограничени и не знам дали баща ми ще ми вземе- но съм мислела и мисля за ластици. Един час силова тренировка добре ли е?
  Да, наистина прекалявам с активността... Започвам- даже съм зависима, малко или много.
  Търпението ми е от няколко седмици или месеци. Аз имам търпението- винаги чакам.
  Ами храненето ми преминава по следния начин:
След тренировка (това е към 10:50-11:00) закусвам кисело мляко с банан (илли някакъв (и) друг плод, черен шоколад (или кокосови стърготини), може а сложа и сушено годжи бери, канела, може да сложа и 10-20 грама тахан. Но напоследък имам и pre-workout- два банана, но тогава не добавям в закуската си.
На обяд (към 14:30-15:00) ям 150 грама пълнозърнест хляб с 50 грама краве сирене, 2 варени яйца, около 160-190 грама домат и 10-12 грама чесън.
Следобедната ми закуска (към 18:00-18:30) включва три пакета леблебия на “Роко”, но от няколко дни вече са два пакета и един протеинов бар на “Nutrim” с 38% протеин.
Печени картофи (450-470 грама), домати (180-250 грама), краставица (120-150 грама), лук (30-50 грама) и извара (100 грама) е вечерята ми.
  Дори и да го обсъдя, ако не се самоосъзная и актуализирам в друга посока с мой труд, едва ли ще стане. Не става само с учене и чуждо натякване- трябва сам да съзерцаеш това. Така изграждаш себе си, но и сам научаваш нещо, което не всеки ще узнае... Нямат моя начин на разсъждение и мислене, нормално, и не ми помагат особено... Не искам да прозвучи надуто, но е така...
  Меря се всеки ден. Това вече нещо като рутина. Всяка сутрин, след като си измия зъбите и изпразня червата, отивам да се меря..
  Не, не съм и ходила. Личният ми лекар каза, че не ми е нужно или избягва темата... И не съм си взимала бележка за такива специалисти. Но скоро пак ще попитам вероятно.

казано от Margi на 30.07.19, 16:39:

Храната не е вредна, нито полезна , а просто източник на енергия

😢
Дори за двигателя на колата има значение качеството на горивото, а какво остава за човешкия организъм?

И аз съм на това мнение.

казано от Гюлето на 30.07.19, 13:12:

Определено, физическата ти активност е излишно много. Тези 20 км. ходене и колелото ги остави за дебелите и обездвижени лелки 🙂 Продължавай да се храниш достатъчно и наблегни на по-силови тренировки ( такива с тежести ).
Тялото ти сега се оформя,така че не се притеснявай - щом искаш ще качиш килограми 🙂

Благодаря за вниманието, Гюля (извинявай, ако съм сгрешила)

Нямаме много възможност за купуването на тежести или фитнес и затова правя упражнения с телесно тегло.
  Лошото е, че искам да кача мускулна маса, но ме е страх повишеното число, показано от кантара. Смешно е, но работя над това.

Деян

30.07.19
22:11

казано от Ивон Антонова на 30.07.19, 22:06:

😄😄😄😄😄
Гюля не произлиза, както например от Юлия/Юлето-Юле.
Не гЮлето, а гюлЕто, т.е. гюле-топка от метал 😉
И успех с начинанието 💪

Мнението беше редактирано от Деян на 30.07.19 22:15.

Petq добре е обяснила. бих допълнила, че на 15 години цикълът все още не е толкова редовен и трябва да се консултираш с ендокринолог и гинеколог. Храната не е вредна, нито полезна , а просто източник на енергия (е, може би единствено маргаринът бих определила като наистина вредна храна, но дори той се “преживява” в малка дневна доза), така че може да ядеш каквото ти се прииска, стига да е в нормални граници и да си хапнала важните неща- протеини и сложни въглехидрати.
Таханът не е протеин, а ядково масло. Пълнозърнестият хляб е чудесно нещо, но е основен въглехидратен източник, не е при протеините. Годжи бери са просто сушени трънки и не знам защо ги ядеш—освен ако не са ти вкусни, де.
Не ядеш ли месо? Риба?
20 км пеша всеки ден + 20 км колело+ 1 часа тренировка + кардио - това е много и излишно.
Теглото ти е съвсем нормално за ръста. Друг е въпросът как е разпределено като телесна композиция. Качването на чиста мускулна маса за 15 год. момиче  е доооста трудна работа, но с времето и силовите тренировки се постига рекомпозиция, без особена промяна в теглото.
На 15 год. си в средата на пубертета когато се развива хормоналната система и е противопоказно да правиш ограничителни диети, особено след анорексията. Не се насочвай към режим, а балансирано хранена.

Благодаря за вниманието, Queen Cobra!

Таханът ми предоставя мазнини и протеин в известно количество, защото ям само по 10-20 грама. Пълнозърнестият хляб пък ми доставя добро количество виглехидрати, но и протеинът не изоставя- около 21-25 грама протеин. Сушеното годжи бери ми харесва, аи ми дава протеини.
  Не, не ям никакво месо. Просто още не съм превъзмогнала страха.
  Да, насочвам се към балансирано хранене, Вече това е начинът ми на живот. А за телесна композиция- мъжка структура. Нямам дебели крака, нито бричове или голям глутеус, но в корема по-бързо напулнявам по принцип.
  Вече (от скоро) правя на ден само по минимум 20 км и едночасова силова тренировка.

казано от Деян на 30.07.19, 22:11:

казано от Ивон Антонова на 30.07.19, 22:06:

😄😄😄😄😄
Гюля не произлиза, както например от Юлия/Юлето-Юле.
Не гЮлето, а гюлЕто, т.е. гюле-топка от метал 😉
И успех с начинанието 💪

Мислех, че както при Юлия, буквата “я” се видоизменя в “е”. Ама не ударих печалбата този път. 😄😄

31.07.19
09:36

Таханът ми предоставя мазнини и протеин в известно количество, защото ям само по 10-20 грама.

Протеин- в количество 2 до 4 гр. ОК, щом те устройва.

Пълнозърнестият хляб пък ми доставя добро количество виглехидрати, но и протеинът не изоставя- около 21-25 грама протеин.

Тоест ядеш ок 400 гр. хляб (средно по 8 гр./100гр.) , което никак не е малко и носи много въглехидрати..

Сушеното годжи бери ми харесва, аи ми дава протеини.

При 15гр. протеин на 100 гр.за сушен плод- предполагам ядеш 100 гр. годжи бери?
Структурата ти е съвсем нормална. Точно сега е моментът, в който ще се оформи към по-”женствена”, така че не се самосаботирай с нисък калориен прием.
===============

Всъщност да, но няма смисъл да споря с теб. Енергията за клетките е глюкоза, а при нейната липса в храната- кетони. Не знам за какво качество изобщо говориш, когато става въпрос за макроси.

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 31.07.19 10:04.

31.07.19
10:40

казано от Queen Cobra на 31.07.19, 09:36:

Всъщност да, но няма смисъл да споря с теб. Енергията за клетките е глюкоза, а при нейната липса в храната- кетони. Не знам за какво качество изобщо говориш, когато става въпрос за макроси.

Мира, често се изказваш изключително извън компетенциите си, но поне се опитвай да ограничиш тези изяви само до собствения си дневник. Да съветваш човек, който тепърва изгражда хранителните си навици, че няма значение какво приема и какво „налива“ в тялото си стига да му отговаря на формулите, е меко казано нелепо. Храната не е само енергия – храната е градивен материал.

Разбирам, че някои хора са приели като лична мисия да опонират на Маргарита за всяка дума, която излезе изпод нейните пръсти във форума, но, моля ви се, поне съобразявайте ситуациите.

Ивон, извинявай за лирическото отклонение. Преди години една мнооогоооо възрастна жена каза нещо, което и досега помня – „Каквото ядеш, това си“. Затова е и от първостепенна важност с какво се храниш и какво пиеш и е чудесно, че още на тази възраст обръщаш внимание. Вероника добре го е обяснила 😊

Мнението беше редактирано от E D на 31.07.19 10:41.

31.07.19
10:48

казано от E D на 31.07.19, 10:40:

. Храната не е само енергия – храната е градивен материал.

Права си-градивният матариал са аминокиселините и мастните киселини. Ако приемаш нужните такива , за организма няма значение откъде и под каква форма идват.
Нищо лично против Марги-просто винаги се изказва по свои усмотрения, а не се подкрепя с някакви изследвания , например.

Енергията за клетките е глюкоза, а при нейната липса в храната- кетони.

Всъщност, енергията за клетките е АТФ, а дали ще дойде от глюкоза или кетони, и откъде идват от своя страна глюкозата и кетоните е друг въпрос.

Деян

31.07.19
10:53

казано от Queen Cobra на 31.07.19, 10:48:

Ако приемаш нужните такива , за организма няма значение откъде и под каква форма идват.

Т.е. няма никакъв проблем да ям панирани и пържени храни-въобще не ми вреди, след като например месото е смляно на кайма пред мен и от него съм си направил кюфтета и съм изял около 500 грама общо. Отделно съм си панирал пилешки хапки, пържени яйца с бекон. Дал съм на организма достатъчно протеин за деня и всичко с този макрос е ок. Пържа си и картофи - ей ги на и въглените. Ям си и пресни зеленчуци обаче. И така я карам всеки ден :-)
Мисля, че макар да давам необходимите аминота, няма да е много ок с такова хранене.

Мнението беше редактирано от Деян на 31.07.19 10:55.

31.07.19
10:58

казано от Alexander Krastev на 31.07.19, 10:52:

Всъщност, енергията за клетките е АТФ, а дали ще дойде от глюкоза или кетони, и откъде идват от своя страна глюкозата и кетоните е друг въпрос.

Yep!
A какво им е на пържените храни, освен ако не  си превишаваш нуждата от определен вид  мазнини мазнини?

31.07.19
11:40

казано от Queen Cobra на 31.07.19, 10:58:

Yep!
A какво им е на пържените храни, освен ако не  си превишаваш нуждата от определен вид  мазнини мазнини?

Имаш претенциите да си образован човек и после изскачаш с подобно изказване. Сериозно ли твърдиш, че да изядеш 3 парчета торта/3 пържени мекици/каквото и да е подобно за тялото е същото като да изядеш 1 диня (това е съвсем примерно, нямам идея каква е калорийната стойност на всяко)?? И преди да кажеш още нещо, с което да се изложиш, не забравяй, че тя има преди всичко психически проблем - там нещата не опират САМО до калории, микроси, макроси и т.н, а до отношение. Съветвайки я да яде каквото й падне, не е начинът.

Искрено се надявам Ивон да може да подбира информацията, която получава и да я отсява спрямо нуждите си.

31.07.19
12:06

казано от E D на 31.07.19, 11:40:

(това е съвсем примерно, нямам идея каква е калорийната стойност на всяко)??

В случая конкретно ти нямаш информация, но твърдиш неща.

31.07.19
12:33

Мира, не забравяй, че заедно с макросите, които, според теб няма значение от къде се набавят, в органима влизат и “микроси”...а те има огромно значение откъде идват.

И ако това, което се съдържа на “микро” ниво в храната, защо вашата агенция трепе свинете с африканска чума, нали пак си има протеини в свинското??? Нали все пак макросите са най-важни...
Боклучавата храна е същото, но на по-малка степен - тялото може да се справи, докато не се натрупат в него неща, за да се получи диабет, рак, сърдечно-съдов проблем и т.н.

Не мисля че това има нужда да бъде подкрепяно от изследвания, въпрос на здрав разум е. Ако нямаш такъв - ходи търси нещо в pub med, да ме обориш.

31.07.19
12:40

казано от Димо на 31.07.19, 12:06:

Димо, акцентът е на качеството на споменатото, не на калорийната стойност. Колко по-ясно да го обясня? Моля ви, отсявайте есенцията и не се хабете да се хващате за най-маловажното в случая. На теб добре ли ти е да се храниш безразборно? Постигаш ли си целите? Точно ти, НЕПРЕСТАННО бичуващ се за избора си на храна.

Нямам какво да добавя повече. От този момент нататък всичко ще се превърне в лични нападки, което по никакъв начин няма да е конструктивно за момичето. Бъдете здрави.

31.07.19
12:43

казано от Margi на 31.07.19, 12:33:

Мира, не забравяй, че заедно с макросите, които, според теб няма значение от къде се набавят, в органима влизат и “микроси”...а те има огромно значение откъде идват.

И ако това, което се съдържа на “микро” ниво в храната, защо вашата агенция трепе свинете с африканска чума, нали пак си има протеини в свинското??? Нали все пак макросите са най-важни...
Боклучавата храна е същото, но на по-малка степен - тялото може да се справи, докато не се натрупат в него неща, за да се получи диабет, рак, сърдечно-съдов проблем и т.н.

Не мисля че това има нужда да бъде подкрепяно от изследвания, въпрос на здрав разум е. Ако нямаш такъв - ходи търси нещо в pub med, да ме обориш.

Мда...а защо не и енергията на храната,къде я забравяш...положителна,отрицателна,добра,лоша а???
Къде отиде-микроси и контагиозност и патогени???Ей така си ги пишеш...

Мнението беше редактирано от nervak на 31.07.19 12:43.

31.07.19
13:29

казано от Margi на 31.07.19, 12:33:

Да, много са важни и незаменими, има значение тяхната химична форма и степен на усвоимост и пр., но откъде идват- значение няма.

тялото може да се справи, докато не се натрупат в него неща, за да се получи диабет, рак, сърдечно-съдов проблем и т.н.

За последните десетилетия медицината не е доказала категорично кое предизвиква тези заболявания, а само кое е рисков фактор. Основната част от тях са резултат на фактори извън храната, но ти си убедена в себе си.  Кандидатствай за нобел, моля те.

Ако нямаш такъв - ходи търси нещо в pub med, да ме обориш

Именно там търся, ако имам нужда. Здравият разум се подкрепя с доказателства и статистика.
===========
Крайно вредно е да се учи подрастващ с хранително разтройство, че храната е “полезна” или “вредна”. Ивон именно от сега трябва да научи състава на храната и функциите й, а не да вярва, че има “полза” от неща като годжи бери....
Дали тортата е равна на диня- не, едното има доста мазнини и малко протеини. Дали трябва да се ядат изобщо - по-скоро не са нужни и двете. Но ако ще ги яде, да си сметне , че в деня с торта няма да яде кило диня и толкова.

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 31.07.19 13:30.

31.07.19
14:13

казано от E D на 31.07.19, 12:40:

На теб добре ли ти е да се храниш безразборно? Постигаш ли си целите? Точно ти, НЕПРЕСТАННО бичуващ се за избора си на храна.

Нещо не си разбрала, никога не съм съжалявал (според теб бичувал) за избора си на вид храна, а само и единствено за количеството ѝ. Със същия успех мога да съм си дебел нагъвайки по цял ден мака, авокадо и годжи бери (или каквото там смятате за ПОЛЕЗНА храна 😄 ). Полезна за кое? Вредна за кое?

Аз не вярвам че ще променя мнението/вярванията на някой, който си ги има вече изградени , но за мен е поразително в 21-ви век в точно този форум да се говори за полезни и вредни храни и да се приписват някакви магически качества на храната.

31.07.19
14:45

казано от Димо на 31.07.19, 14:13:

[за мен е поразително в 21-ви век в точно този форум да се говори за полезни и вредни храни и да се приписват някакви магически качества на храната.

Никой не говори за магически храни, но за мен пък е поразително как в 21 век, при толкова много информация, хората все още избират да са неграмотни по отношение на храната.
(Освен ако не намираш за магия факта, че когато ядеш бразилски орех, нивата на селен в тялото ти драстично се покачват (примерно)...но, това говори по-скоро за невежество...)
Но, прав си, трудно се променят вече изградените възледи на хората, а и аз нямам такава мисия, така че - толкова от мен по темата.

31.07.19
16:00

Яж активен въглен и гледай там аюрведата какво казва, всичко ще е наред. Само недей да мътиш главите на и без това объркани деца по интернета.

Кво беше - биохакери? 😄 Сега имаме и фудхакери - “качеството на енергията” “селен от бразилските орехи” кой изобщо ги споменава бразилските орехи бе жена, какво ми намесваш произволни факти в разговора... Изказванията ти са пълни с фалации.

Мнението беше редактирано от Димо на 31.07.19 16:14.

Carbohydrate

31.07.19
16:17

отпуснете се))))))

31.07.19
16:45

Направи си един дневник тук, ще ти е полезно, така ще си записваш нещата и ще си следиш прогрес. Относно храната малко “джънк” може,стига да не прекаляваш. Няма нужда да изпадаме в перфектност, особено има ситуации понякога

Таханът ми предоставя мазнини и протеин в известно количество, защото ям само по 10-20 грама.

Протеин- в количество 2 до 4 гр. ОК, щом те устройва.

Пълнозърнестият хляб пък ми доставя добро количество виглехидрати, но и протеинът не изоставя- около 21-25 грама протеин.

Тоест ядеш ок 400 гр. хляб (средно по 8 гр./100гр.) , което никак не е малко и носи много въглехидрати..

Сушеното годжи бери ми харесва, аи ми дава протеини.

При 15гр. протеин на 100 гр.за сушен плод- предполагам ядеш 100 гр. годжи бери?
Структурата ти е съвсем нормална. Точно сега е моментът, в който ще се оформи към по-”женствена”, така че не се самосаботирай с нисък калориен прием.
===============

Всъщност ям по 150 грама пълнозърнест хляб. На 100 грама протеинът е около 13-15 грама. А и дори въглехидратите да са много, те са ми нужни, тъй че не ми е проблем. 🙂
Не, ям по 50 грама на ден. Не винаги трябва да глеаш макросите. А и дори да ги гледах, здравето ми щеше да е със сигурност по-различно, ако ядях пирожки, баници, понички  и кроасани купени от навън. 🙂
  Но не го приемай като караница. Не е нужно всеки път да се карате така. Ще прозвучи гадно, но не е с такъв контекст, а по-скоро съвет, в който да се замислите- пораснете.

казано от kaloyan на 31.07.19, 16:45:

Направи си един дневник тук, ще ти е полезно, така ще си записваш нещата и ще си следиш прогрес. Относно храната малко “джънк” може,стига да не прекаляваш. Няма нужда да изпадаме в перфектност, особено има ситуации
понякога

Благодаря за вниманието, Калоян!
  Ще го направя, благодаря за съвета! Така е възможно и хората а споделят полезно мнение.

казано от E D на 31.07.19, 12:40:

казано от Димо на 31.07.19, 12:06:

Димо, акцентът е на качеството на споменатото, не на калорийната стойност. Колко по-ясно да го обясня? Моля ви, отсявайте есенцията и не се хабете да се хващате за най-маловажното в случая. На теб добре ли ти е да се храниш безразборно? Постигаш ли си целите? Точно ти, НЕПРЕСТАННО бичуващ се за избора си на храна.

Нямам какво да добавя повече. От този момент нататък всичко ще се превърне в лични нападки, което по никакъв начин няма да е конструктивно за момичето. Бъдете здрави.

Просто трябва да се разбере, че с такива спорове няма да са ефективни за никого, не само за мен. Хората тук търсят ефективен съвет, а не безразборни “философии”, които даже не дават правилното за човека напътствие. Не е нужно всеки път да се стига до такива неща.

Carbohydrate

01.08.19
13:22

Първо за мускулите.
Тук на форума има много хора които тренират по много различен начин, защото и целите им са разлечни. Ако питаш ББ (бодибилтър), той ще ти отговори по различен начин от трибоец (който се стреми да повиши абсолютната си сила в дадено упражнение), да речем. И за двамата основната дума е МУСКУЛ, но до като първия цели хармонично развито тяло и обема на мускелите има значение, то за вторият важно е мускела да е силен, а това че е изразен е вторичен фактор от тренировките му.
Така е и с отслабването. На форума има различни хора, които са отслабнали по различен начин, например: Маги поддържа здравословно хранене, себепознание чрез йога; Мира поддържа и корегира теглото си чрез физически натоварвания и балансирано хранене, което може да не е толкова стриктно, защото физическите натоварвания го тушират....Има и други, разбира се, но всеки гледа от своята камбанария и съветите им са верни за тях...което не ги прави грешни за те.
спича ми компа))))..после ще добавя.

01.08.19
13:37

А защо като знаеш отговорите на всичко и кое било добре за теб, изобщо задаваш въпросите в първия пост?
Наистина ми е странно как може да се извървят 20 км на ден. 🙂 Остави, че са 4-5 часа ходене, ами това си е разходка София Перник 🙂

Т. Тодорова

01.08.19
15:20

Не падаш по гръб обаче.
Никъде не е казала, че си знае всичко, а само, че търси градивен съвет.
Твоят съвет не е такъв - яж, кака, грес на битумна филия, стига да ти влиза в макросите.

Ивон има против разправиите и определено разбирам защо (напоследък чета и гледам, че 99% са перманентно във фаза и става прекалено вече), но на теб конкретно са ти опонирали не за забавление, а понеже за пореден път сипеш глупости със самочувствие и даваш съвети на ПОДРАСТВАЩИ (помня, че и като треньор се изживяваше по едно време с някакво хлапе), да не говорим, че става дума за дете на 15, което до съвсем скоро се е борило с анорексия - последното, което й е необходимо, е да седне да брои калории по цял ден, мислейки кой макрос на кое й пасва, че да не вземе да огелпи нещо с мускулната маса...). Не ти влиза в компетенциите, където не попадат и много от нещата, за които си позволяваш да се изказваш от позицията на голям авторитет.

Не знам как не ти е неудобно вече, честно.
————————————————————————-
Ивон,
извинявай, че се включих и аз, но някои неща не е редно да се пускат от едното през другото ухо - най-вече когато могат да  са във вреда. Успех. 🌸

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 01.08.19 15:29.

01.08.19
15:28

Няма какво да ми е неудобно, а ти , лично, прочети повече истинска литература от компетентни източници, а не само да разчиташ на собственото си мнение или такова на твои приятели. Прекалено често виждам мнения, подкерепени от нечии “съвет” или “личен опит”, което е безсмислено от практична гледна точка.
Ако Ивон има анорексия, тя се лекува от лекар, а не сама или във форуми. Разбира се, че е добре да знае състава на храната , дори да не си смята макросите. Как иначе  ще избере да яде едно или друго, ако не знае какъв резултат да очаква?

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 01.08.19 15:29.

Т. Тодорова

01.08.19
15:42

Ох, от много неща има да ти е неудобно. 🙂 Няма да споменавам друго, освен писанията в този случай (и многото му подобни, но все тая), тъй като останалото си е чисто твой проблем.

Аз ‘лично’ чета съвсем достатъчно литература, не ме мисли и не бързай да правиш отново супер компетентните заключения - този път пък за това кой как се информира.

Моля, когато се сдобиеш със собствени деца, води ги в Макдоналдс, за да си набавят мазнинки (примерно, щото нали е все тая, само сметката да излиза), но не разчитай, че някой ще ти трае насреща, когато заблуждаваш чуждите.

Анорексия често се лекува и извън лекарския кабинет - има прекрасни примери и във форума. Така или иначе, Ивон е написала, че е минало вече, тъй че не търси помощ за този проблем тук. Ти обаче, като уж много информирана от най-сериозните източници на тая планета, предвид претенциите си, си длъжна да отчетеш факта, че такова разстройство е имало и да си мериш малко приказките.

Това от мен.

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 01.08.19 15:50.

казано от Carbohydrate на 01.08.19, 13:22:

Първо за мускулите.
Тук на форума има много хора които тренират по много различен начин, защото и целите им са разлечни. Ако питаш ББ (бодибилтър), той ще ти отговори по различен начин от трибоец (който се стреми да повиши абсолютната си сила в дадено упражнение), да речем. И за двамата основната дума е МУСКУЛ, но до като първия цели хармонично развито тяло и обема на мускелите има значение, то за вторият важно е мускела да е силен, а това че е изразен е вторичен фактор от тренировките му.
Така е и с отслабването. На форума има различни хора, които са отслабнали по различен начин, например: Маги поддържа здравословно хранене, себепознание чрез йога; Мира поддържа и корегира теглото си чрез физически натоварвания и балансирано хранене, което може да не е толкова стриктно, защото физическите натоварвания го тушират....Има и други, разбира се, но всеки гледа от своята камбанария и съветите им са верни за тях...което не ги прави грешни за те.
спича ми компа))))..после ще добавя.

Благодаря за вниманието!
Разбирам какво се опитваш да обясниш, но все пак търся лично мнение и опит. И, естествено, пробвам или избирам това, което мисля, че ще има ефект, или пасва на моята цел.

казано от Queen Cobra на 01.08.19, 13:37:

А защо като знаеш отговорите на всичко и кое било добре за теб, изобщо задаваш въпросите в първия пост?
Наистина ми е странно как може да се извървят 20 км на ден. 🙂 Остави, че са 4-5 часа ходене, ами това си е разходка София Перник 🙂

Никой не е казал, че знам отговорите на всичко 😄 . Но 20 км се правят, да. Но вече ще си знам, че когато отивам за София, първа ми дестинация ще е Перник 😄 .

казано от Т. Тодорова на 01.08.19, 15:20:

Не падаш по гръб обаче.
Никъде не е казала, че си знае всичко, а само, че търси градивен съвет.
Твоят съвет не е такъв - яж, кака, грес на битумна филия, стига да ти влиза в макросите.

Ивон има против разправиите и определено разбирам защо (напоследък чета и гледам, че 99% са перманентно във фаза и става прекалено вече), но на теб конкретно са ти опонирали не за забавление, а понеже за пореден път сипеш глупости със самочувствие и даваш съвети на ПОДРАСТВАЩИ (помня, че и като треньор се изживяваше по едно време с някакво хлапе), да не говорим, че става дума за дете на 15, което до съвсем скоро се е борило с анорексия - последното, което й е необходимо, е да седне да брои калории по цял ден, мислейки кой макрос на кое й пасва, че да не вземе да огелпи нещо с мускулната маса...). Не ти влиза в компетенциите, където не попадат и много от нещата, за които си позволяваш да се изказваш от позицията на голям авторитет.

Не знам как не ти е неудобно вече, честно.
————————————————————————-
Ивон,
извинявай, че се включих и аз, но някои неща не е редно да се пускат от едното през другото ухо - най-вече когато могат да  са във вреда. Успех. 🌸

Няма проблем, Т. (предполагам Теди?),
Не се ядосвам покрай такива коментари. По-скоро се замислям. А и ни дава добър не само за поведение, но и за личностно изграждане. Неочаквано добра комбинация 😄 .
  Но това “последното, което й е необходимо, е да седне да брои калории по цял ден, мислейки кой макрос на кое й пасва, че да не вземе да огелпи нещо с мускулната маса” ме накара да се замисля повече. Когато го прочета, имам чувството, че ме удря в земята 😄🙃... Благодаря за което, честно казано.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1