Peaceful mind and body ♥ Getting back in shape & Breastfeeding

Прескочи до:

26.12.20
18:40

Това, което пропуснах да кажа е, да, че оставям децата си само и единствено при спазване на МОИТЕ правила за гледане, за съществените неща, естествено. И никой никога не е посмял да си прави каквото прецени, освен, ако аз не съм казала “както намериш за добре”. Относно заетостта, естествено, но ние говорим за желание и готовност да го оставяме, а не за възможност. Защото някои родители, колкото и да искат, няма на кого да ги оставят, но това е съвсем отделно.

Теди, аз не давам съвети, защото смятам, че не съм изкарала нито едно дете на пътя, за да имам база, на която да казвам кое е правилно, кое не. Но като майка на момче, искам да ти споделя, че при всяко решение, което взимам в отглеждането, изхождам от мисълта, че възпитавам МЪЖ. От ден 1, възпитавам МЪЖ, нечий мъж. И затова се старая да не създавам условия за НЕскъсана пъпна връв. А твърдо мисля, че тези условия се създават именно с патологични страхове (не казвам, че твоят е такъв, а по принцип) да не докосва друг детето, да не прави друг Еди какво си. И искам да ти кажа, че съм видяла резултати от такива патологии и нещата не са добре.


Но! Наистина, всеки сам решава как да гледа децата си, въпросът е, че освен, че решава, носи и отговорността. А аз смятам, че първите 7 започват от ден 1 и включват всичко, което правим, в това число какъв кръгозор даваме, чрез даването на възможност на децата да комуникират с други хора (грижите от баба, дядо, леля и прочее са комуникация с други хора).
Подчертавам, че само си говорим тука, нито убеждавам, нито осъждам. Просто ти казвам върху какво разсъждавам вече шест години ежедневно. Може да ти е от полза. Фактът, че ти си най-добрият родител за своето дете, не подлежи на съмнение 😉

П.п.Съвсем отделна тема на разговор е какво са внуците за техните баби и дядовци, те са това, което им е останало от порасналите им вече деца. Това е също нещо, което често обмислям, когато решавам какво да правя. Представи си когато Матей има бебе, да, засега можеш само да си представяш, но внукът ще ти е връзката с порасналия малък Матей, който сега “е само твой”.

Моята свекърва е отгледала сина си сам сама. Искам да ти кажа, че й имах безпрекословно доверие, че щом е отгледала такъв мъж ❤️, значи няма защо да имам притеснения за това да гледа сина ми. Обаче тя в годините е станала доста страхлива и панираща се, така че, ми беше трудно да не се притеснявам. Така че, да, важно е за какъв човек, какъв е в момента, става въпрос.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 26.12.20 18:48.

26.12.20
19:38

Благодаря, Карфичке. Определено ми е от полза да чуя нови и различни мнения по темата за да имам върху какво да размишлявам и твоето ми е доста полезно. ❤️
Много важно спомена това за спазването на твоите правила - мисля, че е ключово в това еа си спокойна като оставяш децата си. Свекърва ми също е възпитала прекрасен мъж , изключително грижовен, отговорен и участващ във всичко вкъщи. Един ден като е по-голям Матей на нея бих го оставяла най-много без съмнение. Страховете ми са сега като е бебе и чисто породени от това как го държи (например държи го седнал понякога а той е на два месеца и това въобще не е хубаво)  и какво прави с него (например тя твърди, че не е проблем памперсите да не се сменят по часове наред и даже било излишно да се сменят често) за оствянето да плаче и даването на сокове няма да коментирам просто .. а що се отнася за възпитанието бих ѝ вярвала по-нататък. Просто те са доста по-възрастни от моите родители и са с много стари разбирания, но освен това главната причина поради която не искам да го оставям е именно, че те не приемат моето (или чието и да е) мнение и правила. Или не те изслушват, или те изслушват само колкото да наложат тяхното. Това по-нататък не знам дали ще има голямо влияние, но сега докато е бебе си има неща на които е свикнал и на които аз държа. След като не ги уважават не мога да разчитам да го оставям ако не се научат и те, че все пак ние сме родителите.  Споменавам и коментирам главно тях, защото те са единствените хора около нас които са напълно свободни. Съответно това ми е изборът за оставяне, освен от време на време на майка ми за по малко, което така или иначе го правя и не ми е такъв проблем. А като изборът за оставяне не ми допада по горните причини и няма много друг такъв.. някак си не мога и да свикна напълно с оставянето, защото не ми се случва никак често. И от там сякаш още повече свиквам на това което коментираме. Поне аз така си мисля. 🤷🏻‍♀️

Според мен все пак ще се нагласят тези неща с времето, той наистина е много малък още.

Мнението беше редактирано от Теди на 26.12.20 19:45.

26.12.20
19:53

Интересно, ние като отглеждам дъщеря ... трябва да я възпитаваме за нечия жена ли ? :P

При нас, първите месеци бяха зверски трудни и нямахме избор, освен да пречупим роднините и то бързо. Така разчитахме на помощ и нещата ставаха както ги искаме. С времето, им позволявам малко повече свобода, защото вярвам, че детето не трябва да расте в “саксия” и сблъска с живота е важен от най-ранна възраст, когато не застрашава здравето му и нашето ежедневие.

П.П. Ако ти остане време и ти е интересно, прочети какво са правили древните римляни с пеленачетата, няколко часа с несменен памперс определено не е края на света :)

Мнението беше редактирано от Splash на 26.12.20 19:57.

26.12.20
21:07

Хехе, Сплаш, а нима няма да бъде? Нима това не е част от възпитанието? :Р Нима не искаш партньорът на дъщеря ти, някой ден, да е възпитаван така че да бъде мъж?

Но, като цяло, мисля, че е напълно ясно какво имам предвид😉
А и не съм употребила израза “възпитавам за” 😉

Теди, разбира се, че ще се нагласят. Коментарите ми са базирани на тези части от твоите, в които казваш, че се чувстваш сякаш той е само твой, че дори в единия час, в който я оставяш на майка си, се чувстваш неспокойна, и нещата в тази линия.

Както ти казах, моята свекърва е прекрасна жена, но когато Дамян беше бебе, в деня, в който се прибрахме от Майчин дом, видях, че няма как да оставям детето на човек, който изпада в паника за едни пъпки от претопляне и е паникьосани шест пъти повече от хора, които току що са се сдобили с бебе, и още не знаят какво да го правят. 😂

От друга страна майка ми и сестра ми, която пък няма деца, винаги са били безкрайно стабилни и си оставям децата и си почивам без да ми мигне окото. ❤️

26.12.20
22:14

Аз мисля, че Теди имаше предвид нещо далеч по-елементарно от възпитанието. Наоример да не се оставя ревящо необгрижено дете или да не му се дават неща за ядене и пиене, които тя не би дала. В това отношение абсолютно бих я подкрепила. Ако имахме под ръка баба и дядо, бих им оставяла малчото, но само когато се убедя, че ще бъдат спазвани моите изисквания по отношение на храна, и някои елементарни навици, които се опитвам да изградя, например да не се пуска телевизор в негово присъствие и др. поодбни. От друга страна, той досега редовно е прекарвал поне една седмица месечно в присъствието на моите родители. Не мога да кажа, че нямат създадена връзка. Той много добре помни с кого какви любими занинания си има. Но, първите месеци, разбира се, е още рано за подобни неща.

26.12.20
22:35

Как може нормален човек да дава сок на двумесечно бебе, не мога да проумея. Още повече пък възрастни хора. Това и мен много ме учуди относно свекървата. Или той е вече на четири месеца?

Мнението беше редактирано от Кико Сан на 26.12.20 22:38.

26.12.20
22:56

Ами аз казах на които точно части от коментарите на Теди се базират моите 🙂 Така че смятам, че напълно правилно съм разбрала какво точно има предвид. Както казах, говорим си и си казваме гледните точки, не се съдим, не се сравняваме и не се поучаваме кое е най-добро, щото си мисля, че все още не знаем 🙂 За мен екраните, примерно, са част от възпитанието, допускането на други хора - също, защото касае късане на пъпната връв, възпитание е да не се люшка детето при всяко зареваване, да не се носи на ръце излишно, да не се приспива на ръце и т.н. Както казах, всичко е възпитание, от ден 1.
Това казвам - контакт->връзка, липса на контакт->липса на връзка. Точно щото те помнят много добре. Така че мисля, че сме на едно мнение, Марги 🙂

Да пристъпваш методите на родителя на своя глава и въпреки неговата воля, е нещо, което заслужава детето да не ти бъде предоставяно. Особено що се касае до бебе и храна.

Дадох си 50те стотинки по темата и гледната точка на човек с шестгодишно дете 🙂 Темата е доста широка 🙂

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 26.12.20 23:22.

27.12.20
00:43

Да, мисля, че и двете ме разбрахте и като цяло всички сме на едно мнение горе долу. Само дето на мен още ми е толкова ново всичко, че тепърва се уча и сблъсквам с тези неща. Така че ми е полезно да чуя и вашите начини. ☺️

Кико, тя не му е давала, защото не го оставям. Казвам само, че щом спори с мен, че трябва да се дава.. то нямам доверие да оставя детото там без мен. Защото за другите неща по които не сме на едно мнение виждам, че не ги спазват макар и да съм в стаята. А и ми стига да чуя акълите за да знам от там нататък дали бих се доверила или не хаха.
Иначе малчо ще прави 3 месеца скоро. Бебе което е изцяло на кърма и наддава добре няма нужда от захранване преди 5-6ти месец, а от сокове и захар няма никаква нужда въобще. Не бих дала сокове на толкова млад организъм. Но пак всеки си решава тук, да не започваме тази тема, че и тя е спорна май. 😁

Иначе и на мен ми казваха да не съм го учила на ръце защото после ще съжалявам и подобни, но аз си го правя с напълно съзнателно взето решение да е така. Гушкам го като заплаче, гушкам го за да заспи и всеки път в който не е на кеф. И да, виждам колко ми е трудно сега.. но пак бих го направила и друго дете като имам. Нито съжалявам, нито бих го променила ако можех. Може да не е правилно в очите на много хора, но си имам различно мислене и теория по тази тема и какво възпитава това.

БГ мама се премести тук. 😂
Много благодаря за отзивите! Супер обширни теми са това и са изцяло лични избори, но ми помогнаха да избистря моя поглед върху тях поне малко.

Мнението беше редактирано от Теди на 27.12.20 01:06.

27.12.20
09:30

Аз последно 😂

Конкретно за тези неща, които аз посочих горе - вдигането при плач носенето на ръце, които посочих като примерни мои правила, които, естествено, не са толкова прости, колкото съм ги написала - няма правилно и грешно, а взето решение->последствия (в различни аспекти и не само в близката година, а как тези неща рефлектират по-натам, доста по-натам, защото линията е една и съща). Абсолютно съм на мнение, че всеки сам определя това за себе си и своето дете, и никой не може да му казва, извън добронамерения съвет, какво да прави. Просто и при тези неща, понеже, както казах, всичко е част от възпитанието, има повече от една последици, не се заключват до простото:
- вдигаш веднага като се разреве => детето знае, че има твоята подкрепа;
- не вдигаш веднага (по определени широки за обсъждане причини) => детето се чувства само и изоставено, край, ти си лоша майка.

Нещата са доста по-сериозни и дълбоки, и с доста различни количествени, и ситуационни измерения.

Гледаме си децата кой как може и знае, гледаме какво сме свършили след двайсетина години ❤️ 

Важното, в крайна сметка, е да имаме добри хора, пък кой как...

Основната идея на нервака беше, да си почиваш като отстъпваш грижите без страх на някого,на когото имаш доверие. Отпочинали родители -> Щастливи родители -> щастливи деца, клиширано, но много вярно.

Ай 💚


П.п. Значи за сокчетата и захарта, и захранването след шестия месец на кърмаците, всички сме на едно мнение 😂

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 27.12.20 10:23.

28.12.20
20:13

28/12

Сън - 8 часа
Витамини - вит. Д, Лецитин
Движение - Разходка

Храна:
- Лимецови курабийки, 2 шоколадови бонбона линдор; 2 блокчета киндер
- Кисело мляко с овесени трици, овесено барче, мед, канела, орехи и тиква
- Два безглут. сандвича с кашкавал на грил, млечна салата, витаминозна салата + тиквени семки
- Шоколад, мандарина; Ментов чай
———————————————


* Значии от няколко дни съм доста по-добре, визирам състоянието на кърмата и съответно моето емоционално такова. 😁
Откакто говорих с Хедра и направих въоросните малки промени не съм имала никакви буци и запушване. Това е от 22ри насам, а цяла седмица без нито един такъв случай е голямо постижение в предвид, че до сега не съм имала такава.
Не знам колко е помогнал Нурофена и масажа, но определено се успокоих значително след разговора с нея и може би това също е дало влияние. От тогава насам след като спряха болките вече се опитвам да си почивам повече и да гледам малко по-спокойно и позитивно на нещата. Така започнах да се спрявам с тях по-леко и съответно не съм имала трудни моменти и драми. Мисля, че разговорът с нея сам по себе си доведе до подобрение, макар и да нямаше ясно решение за кърмата. Както казах и тогава -  умът и тялото са тясно свързани и това важи с пълна сила в този случай.

* Иначе тези дни по празниците нито имаше особено движение, нито храната беше изрядна и за това не виждах смисъл да пиша нещо особено. Ям курабий и шоколад всеки ден, дояждахме неща които родителите ни бяха пратили от празничните трапези и така. 😁 Днес вече направихме разходка на хубавото време. ❤️

* Матей става на 3 месеца съвсем скоро и смятам да започна с леки упражнения. Конците ми са разграждащи се и до 3тия месец вече би трябвало да са се разградили каза АГ-то. Предстои ми преглед и живот и здраве ще очаквам зелена светлина за раздвижване. Не знам какви ще са ми целите.. главно връщане на някаква мускулатура и малко качване. Претеглих се след всичкото ядене по празниците да видя дали съм качила, а то съм свалила още 1кг. което ме застопорява точно на 40кг. Хич не е окей това.. тепърва ще ми трябва сила.

Мнението беше редактирано от Теди на 29.12.20 00:40.

28.12.20
20:28

Не се притеснявай за килограмите. Когато захраних Вики и намалих броя на кърменията, постепенно започнаха да се възстановяват загубените от интензивното кърмене.

30.12.20
19:00

30/12
41кг.

Сън - 8 часа
Витамини - вит. Д, Лецитин х2; Нурофен стоплолд х2
Движение - Разходка ☀️

Храна:
- Кисело мляко с овесени трици, овесено барче, мед, канела, тиквени семки и банан
- 4 лимецови курабийки, 2 шоколадови бонбона линдор, блокче киндер
- Лимецови солети
...?

* После ще допиша, най-вероятно ще хапна омлет или сандвич.

——————————————-

* Днес пак тръгнах към буци, нещо изведнъж ми се препълниха гърдите. Този път обаче веднага овладях положението както Хедра ми каза и не се се стигало до болки. Още като ги усетих препълнени сутринта пих Нурофен + Лецитин, слеодбед като имаше вече наченки на буци веднага направих масаж да изпразня долната част на гърдите, изцедих (само в такива случаи ще цедя) и пих втората доза Нурофен + Лецитин,довечера пак масаж. Утре сутрин ако съм добре няма да пия повече, иначе ако пак съм препълнена мога и втори ден да направя същата процедура.

* Дребния го мъчат венците от седмица насам.. до сега беше подуто и беличко само от едната горна страна ама днес беше по-нервен и забелязах, че и от другат страна вече е така. То може и след много месеци да избият ама завалията всичко изгриза около него в опит да ги чеше. Взех му хомеопатични пиули и билково кремче, успокоява го . За щастие още си спинка цялата нощ, но има моменти в които се буди с писък за минута и после пак спи. Имаме 10 вида чесалки и какво ли не, но пръстите му явно са топ избор за дървчене и отказва всичко друго. 😁 Ако бях послушала поне да не си давам парите за жираф Софи и всичките глупости щеше да е супер.. ама аз съм твърда глава хаха.

Последния път направих грешка с дрехите като му взех твърде много от размер 62 без да преценя колко бързо ще ги израсте. От сега нататък ще взимам по 5 дрехи от размер колкото да има до другия.. толкова бързо ги израства, че няма никакъв смисъл. Поне успях да ги сортирам в две чанти  за да даря на майки в нужда и сега издирвам инфо за такива по групите. Някои дрешки ще запзя за второ дете , ако ми щукне пак такава луда идея. 😂😂

Мнението беше редактирано от Теди на 30.12.20 19:09.

30.12.20
22:07

Теди, като намериш къде да дариш дрехите, драсни ми, зарината съм с дрехи, които не знам какво да правя - мъжки, женски, унисекс. Някакъв кошмар е. А не искам да ги пратя в контейнера.

Рязкото препълване на мен ми се случва ден след като гърдите ми са били празнени от нея, тоест моментът, в който е започнала да изяжда 90% от млякото (нали обикновено ядат 70%) и тялото реагира на повишената консумация. Може на това да се дължи.

30.12.20
22:28

Карфичке, за сега под поста със запитване ми писаха, че има фейсбук група “Мами в нужда” и ако ги пусна там могат да се записват майки и да изпратя на първата писала или на случаен принцип. Бях тръгнала да правя това, но се отказах, след като няколко жени споделиха, че са хванали как майки от там продават после нещата им в OLX..🤦🏻‍♀️ Товест има огромна вероятност въобще да не стигнат до бебенце и жена е нужда, а да бъдат използвани за печаба. За това ме посъветваха да даря дрешките в дом за дечица или другият вариант да звънна на социалните и те да ми съдействат с даването на информация за наистина нуждаеща се жена. С дом за деца майка ми се свърза, но не приемали нищо в момента заради епидемичната обстановка или поне тези тук са така.. не знам за София. До социалните още не съм стигнала и ще го правя това след празниците. Давам ти само идеи сега ако искаш да се разровиш, а ще ти пиша на лично когато аз имам успех. ☺️

За кърмата - възможно е. Той суче повече сега като го сърбят венците и има логика да е така. Важното е, че бързо отмина без болезнени процедури. ❤️

Мнението беше редактирано от Теди на 30.12.20 22:30.

казано от karfi4ka на 30.12.20, 22:07:

Теди, като намериш къде да дариш дрехите, драсни ми, зарината съм с дрехи, които не знам какво да правя - мъжки, женски, унисекс. Някакъв кошмар е. А не искам да ги пратя в контейнера.

Рязкото препълване на мен ми се случва ден след като гърдите ми са били празнени от нея, тоест моментът, в който е започнала да изяжда 90% от млякото (нали обикновено ядат 70%) и тялото реагира на повишената консумация. Може на това да се дължи.

Аз дарявам от години. Вероятно част от дрехите са продадени, но майната му. За Варна си имаме дарителска агитка, а иначе проверена група с читави админи, на които съм дарявала е тази

30.12.20
22:51

Щом суче повече, 95% е това. Аз психиясах преди две седмици, защото гърдите ми се опразниха за един ден, след като предните два ядеше по-често и по-продължително, но активно. Предните два пъти в тая ситуация започвах безумна стимулация, тоя път обаче вече бях говорила с Хедра и тя ми каза да не пипам нищо, да не стимулирам и няма и 24 часа, без да пипна нищо, и те се препълниха сами. Така прозрях какво се случва всъщност и че не ми намалява кърмата, както си мислех, че става и губех звук и картина.
Така че твоето ми звучи точно като отговор на повишена консумация.

За дрешките ще поровя и аз. Аз съм зарината с дрехи на Дамян, с дрехи от приятелки и нови дрехи на Далия, които са на по две обличания. Ако ми хрумне идея за трето, първо ще си прочета дневника, така тази идея по-скоро да отпадне 😂😂😂(в кръга на шегата), та нищо не искам да пазя.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 30.12.20 22:54.

01.01.21
23:08

Честита Нова Година! Нека тази година бъде по-добра от миналата, нека и ние бъдем по-добри! 🙏🏻

Снощи мина тихо и приятно, бяхме у наши приятели с бебето. Обстановката беше тиха и много вкусна вечеря, разговори, винце.. даже музика не сме слушали. Матей беше многооо послушен и засмян, а през половината време си спинкаше. Бях притеснена как ще реагира на безумното гърмене в 00ч. но той взе, че ди заспа сладко точно повреме на гърмежите докато ги гледахме от прозореца.

Хранта беше основно месце на фурна, сладки картофки с пармезан, свежи салатки (зелена и витаминозна). Моята баница с оризови кори се получи уникално вкусна този път, а приятелите ни бяха приготвили едни гризини от лимец и кашкавал.. направо си облизахме пръстите! Дадоха ми рецептата и в този блог има още много, много готини полезни рецепти. Не знам кой ще гледа бебето ама аз съм навита да ги пробвам всичките! 😂
Което ми напомня, че от късметите пак ми се падна бебе. 😱

————————————————-

01/01

Сън - 6 часа
Витамини - вит. Д, Лецитин
Движение - Разходка ☀️ Откарахме 3 часа и половина по слънцето. ❤️

Храна:
Кафе със сметана
- Кисело мляко с овесени трици, овесено барче, мед, канела, тиквени семки и орехи; Мандарина
- Соево капучино, парче безглутеново брауни
- Сандвич с кашкавал на грил, сладки картофи с мащерка, салата моркови+цвекло и лъжица хумус
Чай мента


* Гърдите ми още са леко препълнени, надявам се да се регулират пак и да не стига до крайности. Пих нурофена, но този път не бих казала, че ми помогна по същият начин.

Мнението беше редактирано от Теди на 01.01.21 23:14.

05.01.21
00:10

04/01

Сън - 8 часа
Витамини - вит. Д, Омега 3, вит. Ц, Лецитин
Движение - 30 мин. йога ; 10 клека + повдигане на 6+кг бебе. 😁

Храна:
Вода с лимон, Кафе със сметана
- Кисело мляко с овесени трици, овесено барче, мед, канела, орехи и 3 фурми
- Банан, овесено барче
- Купичка леща; Салата моркови и цвекло + тиквени семки
- Банан, сусамов тахан
Ментов чай

——————————————-

Хайде и аз се включвам със зелена светлина за раздвижване! 🥳

Малкият стана на 3 месеца вчера, конците ми вече са разградени и раната е зарастнала супер. 🙂 Това не значи веднага да се хвърля на същите неща, които съм правила преди разбира се. Започнах днес с лека Postpartum йога от същият канал от който гледах и тази за бременни. Чувството на правя позите без огромен корем пред мен беше адски яко. 😂 Последно имах практика като бях в 9ти месец и 58кг. , сега направо се чувствах като перце . После докато танцувах с малкия из хола направих и 10 клека  с негово участие, на клековете го целувах, а като се изправя го вдигах във въздуха.. голям кеф падна. ❤️

* Отбелязвам, че от нова година насам корема ми много се подува вечер. Сутринта си е напълно хлътнал и до вечерта става подут и твърд както като бях бременна в 4-5 месец. Храня се с едно и също в горе долу едни и същи часове.. Вчера вечерях само пилешко с авокадо и пак стана така. Много е дразнещо и некомфортно, чудя се от какво може да е. Едната ми теория е да ми се е развалило нещо храносмилането от вируса когато повръщах. Другата е да съм си разширила стомаха по празниците като хапвах повече от обикнпвено.  🤔

Мнението беше редактирано от Теди на 05.01.21 00:16.

06.01.21
00:19

05/01

Сън - 9 часа
Витамини - вит. Д, Омега 3, Лецитин
Движение - 30мин. тренировка цяло тяло от същият канал за Postpartum recovery. Установих, че в момента мога да правя два пъти повече лицеви опори отколкото преди да родя, явно съм заякнала от носенето на бебе 24/7. Пък ще викат да не го уча на ръце.. 😏😂
Преди тренировката чистих апартамента с бебето в раницата, след тренировката 3км. разходка.

Храна:
Кафе със сметана
- Смути (горски плодове, мляко без лактоза, чиа и мед)
- Банан, сусамов тахан
- Още от смутито
- Шепа шоко лешници, 50гр. сушен банан
- Два сандвича с кашкавал на грил, 1/2 авокадо, блокче сирене и салата моркови + цвекло


* Сега се наслаждавам на чаша червено вино, солети от лимец и сериалче докато мъжете спят. Малкият мъж днес ме събуди в 7ч ухилен до уши и така се гледахме с усмивки около един час. 🙄 Хубаво ще е да спра да си лягам късно, но пък това е единственото време в което напирам пълен покой и не ми се иска да се лишавам от тези 1-2 часа само за мен, макар и по нощите. За сега дребния си спи до 11ч. и ми е окей, ще видим какво ще мисля като започне да ме вдига всеки ден както днес. 

Мнението беше редактирано от Теди на 06.01.21 00:26.

08.01.21
23:01

Предните дни правих по малко йога и имаше разходки, храната беше обичайната. Спирам обаче с йогата за малко, защото операцията започна да ме наболява и да усещам неприятно опъване, днес не можах да довърша практиката. Не съм сигурна дали ми е рано или просто нещо не правя правилно, най-вероятно и двете. При наличие на болка няма да се напъвам, ще пробвам пак като ми мине с по-бавно темпо.

Корема ми продължава да е доста подут и установих, че започва от ниско долу. Яйчниците доста ме болят и се напипват като натисна.. може пък и да ми идва скоро, знам ли. Апетита ми е зверски, постоянно ям нещо. Но пък съм така от 1 седмица насам и все още нищо. Направо е побъркващо, може и от самото подуване на корема да ме опъва операцията.

Чудя се дали мога да пия пробиотик докато кърмя? 🤔 Докато бях бременна доктора ми каза да не пия, но не съм сигурна за кърменето..

———————————————

08/01

Сън - 7 часа
Витамини - Омега 3, вит. Д, Лецитин
Движение - Опит за йога, но както казах спрях по средата. Да сметнем, че малко съм се разтегнала. Разходка нямаше днес.

Храна:
Кафе с мляко без лактоза 1,5%
- Кисело мляко с трици,овесено барче, мед, канела, орехи и 1/2 банан
- 1/2 банан, сусамов тахан
- Шоколад
- Лимецови солети
- Два сандвича с кашкавал на грил, 1/2 авокадо, млечна салата и няколко маслини
- Печена тиква и малко червено вино

Мнението беше редактирано от Теди на 08.01.21 23:03.

08.01.21
23:39

За пробиотиците по време на бременност те бях подвела малко, но при кърмене няма никакъв проблем да ги вземаш, даже още по-добре. 🙂

За йогата - позите се включват поетапно в месеците след раждане. Съвсем различно е възстановяването след секцио.
В този смисъл - обща практика няма да е подходящ вариант.

Мнението беше редактирано от Margi на 08.01.21 23:47.

09.01.21
00:04

Благодаря, Марги. Ще си ги пия значи. ☺️

За йогата аз уж правя практика за след секцио и е доста обрана. Главно правя разни движения да освободя напрежението в раменете и врата от кърменето и да раздвижа краката, то няма много пози включени. Малко воини, столче, куче гледащо надолу, детска поза и това е.. днес именно в куче гледащо надолу ме заболя.

Но пак казвам може да не е въобще от това, яйчниците са ми доста подути и кръста където ми биха спиналната упойка ме боли също.

23.01.21
23:46

Как успяваш да отслабнеш толкова? И аз кърмих, но качих вместо да сваля :(  Бебо е на 6 м и още съм в +.
Относно бебето и другите и аз се чувствам така. В началото беше по-обострено, но си поставих за цел да се успокоя. Някой друг като го държи си повтарям, че е за малко :) на тръни съм постоянно обаче.

24.01.21
00:14

казано от La libellule на 23.01.21, 23:46:

Как успяваш да отслабнеш толкова? И аз кърмих, но качих вместо да сваля :(  Бебо е на 6 м и още съм в +.

Ами не знам как да ти отговоря, защото не ми е била това крайната цел. Предполагам, че си е до ген и хормони. По принцип бих казала, че помага и това, че имам много спящо бебе и нормален сън. Въпреки това през последните седмици не пиша именно, защото малчо започнаха да го мъчат зъбите и е кошмар.. не съм спала нормално защото се буди през 15 минути цялата нощ с писъци. А аз от умора и недоспиване стигам до 2 шоколада на ден понякога плюс всичкат друга храна.. и пак не качвам. Ям от събуждането до след полунощ и пак съм постоянно гладна. Та щом на фона на безсъние и толкова сладко пак да не качвам вече съм убедена, че си е ген. 😂 Подпухвам лесно обаче, корема ми се подува и тн. Иначе целта ми беше да съм +5кг отгоре на сегашните ми.. но като спра да кърмя ще се нормализира това надявам се. ☺️ И все пак не мисля, че каквито и килограми трябва да са крайна цел. Просто гледай да се чувстваш добре и прави най-доброто спрямо теб за тялото и духа си. Моето е шоколад в момента.. 🐽
——————————————-

Ще излолзвам поста за да кача няколко снимчици и както казах горе -  не пиша, защото зъбите го мъчат и просто оцелявам ден за ден хаха. Матей стана на 3 и половина месеца и е 6,800кг.  Аз както споменах съм изпуснала края на храненето, както винаги правя при безсъние. През деня се овладявам с помоща на тахан и плодове, но безсънните нощи ме събарят и отварям шоколадите. Просто си търся постоянно бърза енергия и се тъпча със сладко. Тъпча се и защото знам, че след няколко минути Матей пак ще заплаче и няма да мога да ям като хората. Абее хич не е добре тази нагласа, ще се стремя към промяна. Иначе гърдите спряха да ми се препълват и вече цял месец стана откакто съм нямала буци. Раздвиждам се малко по малко за да не ме боли операцията като последния път когато май прекалих. Това е за сега, ще се завърна скоро като има сън и мотивация.. или поне мотивация. 😁

Мнението беше редактирано от Теди на 24.01.21 00:19.

23.03.21
16:05

Хеей, хора! ❤️ Мисля да се връщам към дневничето вече.  От утре ще започвам да пиша, че днес е хаос у нас и цял ден сме по други къщи докато чистят основно нашата. Дълга история.. 😁

В момента ми се е отдал шанс да пиша, детето спи от 1 час - чудо невиждано! И ще нахвърля някои основни неща преди да започна попълването.

В момента все още не тренирам нищо и май нямам нужда.. не само си се харесвам така ами и ще е хубаво да кача малко. Плочките вече се виждат така че всичко е точно откъм цели за момента хаха. Сега съм към 40 кила, все още кърмя.. и все още е ужас. Наскоро направих кофти мастит и стигнах до спешен кабинет, антибиотици ми изписаха и тн.  Аз обаче не се отказвам и не съм приемала нищо, кърмя си детето и през повечето време нещата са нормални така че това не ме събаря особено вече. 🤷🏻‍♀️ Не знам защо все още има такива моменти, но важното е, че са рядко. За сега ги оправям само по натурален начин с билки и масажи.

Бебчо е на 5 месеца и половина и мина 8кг. 😳 Едвам го нося. Ама е сладур де, вдига ми нервите яко от сега.. какво да го правиш. Още не е захранван понеже си му стига кърмата, предстои да започна след 6ти месец и съм решила да е по ЗВБ метода по ред причини, които няма да изреждам тук де.

В крайна сметка две са основните причини по които се връщам с писането:
- Аз трябва да се взема в ръце и да спра да се изхранвам на шоколади и оризовки.
- Детето ще яде по ЗВБ и смятам, че ще ми е полезно да си пиша и неговото меню тук под моето вместо да правя отделни таблици.

Взехме си мултикукър с опция за готвене на пара, също така блендер и чопър. Смятам да се напъна да готвя повече особено покрай малкия и евентуално на някой друг йога час да отида вече! 🥺 Все пак минаха почти 6 месеца, ще ми се отрази добре.
Това са ми скромните цели на този етап, а и ме кефи да си пиша тук, много често ме мотивира. Надявам се и сега да стане така, че мотивация от известно време липсва и не е хубаво това.

Много поздрави на всички тук и утре се включвам с храна и планове как да се раздвижвам. 🙏🏻

Мнението беше редактирано от Теди на 23.03.21 19:22.

24.03.21
21:59

24/03

💊 Витамини:
Б12, Омега 3, вит. Д
💧Течности:
200мл. топла вода с мед и лимон, Кафе със сметана х2, Чай мента, Вода 1,5л.
🧘🏻‍♀️Раздвижване:
15мин. Разтягания


🍎Храна:
- Кисело мляко с чия + гранола със семена, банан
- Препечени безглут. филийки със сладко от боровинки, 1/2 банан
- Шоколад
- Сьомга с картофи, моркови, розмарин и масло на пара, Домашен хумус, Чери доматки и 2 маслини

———————————————-

* Харесах си тренировките на Памела Рийф и смятам да започна с тях. Днес импровизирано направих бърз стречинг колкото да се раздвижа малко, че още не бях видяла нейните видеа. Мисля да започна от нивото за начинаещи, понеже 9 месеца бременност, секцио и 6 месеца без тренировки не са за подценяване.

* Май не съм споменавала тук, но моето бебе не иска да стои в количка по никакъв начин и разходките са ни мъка. В раницата стои, но доста ми натежава вече, а и там започна да прави бойкот от скоро. В крайна сметка където и да го сложа се прибирам едва носейки го на ръце и засрамена от писъците по пътя. За това за момента дългите разходки липсват, освен като успея да го хвана заспиващ и го усмиря в раницата за половин-един час. Мега активен е и не стои в абсолютно нищо. Когато (надявам се) мине е този период планувам хубави дълги разходки. 

П.С. Сега четох дневника на Рони и забравих да спомена, че и моя хубостник е с атопичен дерматит. Използвам Биодерма за атопична кожа и в момента пие Фенистил, изписан от алерголог, защото се беше и подул веднъж незнайно от какво и бяхме до спешното. Тези двете неща супер много ме притесняват за захранването. Към момента котката живее при нашите, фирма изчисти апартамента, сменихме прах, памперси, козметика.. Не е към храна, само това твърди алерголога. Аз обаче съм леко скептична към това изказване без изследвания и сигурно ще изисквам да се направят някакви. 🤷🏻‍♀️Подозираме и моето пиене на Нурофен повреме на последния мастит, но нищо не е сигурно. Та нестоенето никъде донякъде го отдавам на това, че постоянно го сърби и дразни кожата.. с тази козметика е доста по-добре в момента.

Мнението беше редактирано от Теди на 25.03.21 00:28.

26.03.21
23:04

25/03

💊 Витамини:
Б12, Омега 3, вит. Д
💧Течности:
200мл. Студена вода с лимон, Кафе със сметана х2, Чай мента, Вода 1,5л.
🧘🏻‍♀️Раздвижване:
15мин. Разтягания


🍎Храна:
- Кисело мляко с чия + гранола със семена, банан
- Ябълка със сусамов тахан
- 3 оризовки със сладко
- Банан
- Омлет със сирене и кашкавал, 1/2 авокадо, черита, кис. краставички и 3 маслини с бадем
- Ябълка с тахан

—————————————

26/03

💊 Витамини:
Б12, Омега 3, вит. Д
💧Течности:
200мл. Студена вода с лимон, Кафе със сметана х2, Чай каркаде, Вода 1,5л.
🧘🏻‍♀️Раздвижване:
1 час разходка с 8кг в ерго раницата


🍎Храна:
- Кисело мляко с чия + гранола със семена и тиква
- Банан със сусамов тахан
- Печена тиква
- Малко бяла риба и зеленчуци на пара
- Лимецка с нуга
- Протеиново барче с карамел
- Омлет със сирене и кашкавал, 1/2 авокадо, черита, кис. краставички и 3 маслини с бадем

——————————————

Вчера и днес беше кошмар с дребния.. събират ми се 4-5 часа сън за двата дни общо. Особено вчера не знам как мина този ден, пак му се е засилил дерматита и са му отекли крайниците. Милото не спа от 9 сутринта чак до вечерта от раздразнение. 🥺 Днес е по-добре определено и дори успяхме да излезем, но пак си имаше моментите и подпухването. Вечерта успокоихме нещата с тетра във ваната и сега заспа вече.
Четох много по темата за подуването на крайниците, дерматита и т.н. и реших, че няма да слушам лекарите и ще спра напълно всички млечни продукти и яйца от менюто си за 2 седмици поне. Ако се оправи от това ще се докаже моята теория за алергия към белтъка.. ако не, ума не ми побира какво още ще пробваме.
Мислех си да изключа всички алергени, но пък така трудно ще разбера от кой е реакцията ако се повлияе, а и ще отнеме доста време да ги връщам едно по едно. За това започвам с най-често срещаната и тази, която подозирам спрямо това кога се влошава. Ако не е това или ще направим тестове ако педито благоволи да позволи или ще търсим по друг начин проблема. И така от утре нула млечни и яйца, да видим. Като махнем глутена и липсата на обич към месо и манджи не знам какво ще ям. 😁 По-скоро проблемът е, че съм гладна постоянно колкото и да ям. Може би безсънието играе роля тук, защото като се наспивах не беше така.

Готова съм за захранването скоро, днес дойде столчето от Икеа ии онзи ден взех чинийките, проборки и лигавници за обличане. Май ще започвам с тиква на пара. 😍

Мнението беше редактирано от Теди на 27.03.21 19:10.

27.03.21
20:09

27/03

💊 Витамини:
Пих само активен въглен сутринта с водата, по препоръка на Марги да премахне алергените в кърмата
💧Течности:
200мл. Студена вода с лимон
Кафе с овесено мляко х2
Фреш портокал и банан
Вода 1,5л.
Преди лягане чай Лайка
🧘🏻‍♀️Раздвижване:
Памела Рийф - 15мин стречинг + 4км с ерго раницата


🍎Храна:
- Овесена каша (с овесено мляко )+ орехи, мед, канела и банан
- 4 Оризовки с фъстъчено масло, сладко от арония и чия
- Лимецка вафла
- Оризовки
- Леща яхния, 1/2 авокадо, моркови кис. краставички, няколко маслини

—————————————————

Днес малчо е многоо по-добре, даже нищо му нямаше от обривите и подуването. Само че зъбите не прощават.. подути са му венците и ставахме на всеки 20-30 минути цялата нощ. Добре, че беше майка да спаси положението като го изведе докато си почина. Пак не е стоял в количката, мъкнала го е на ръце. 😁

Мнението беше редактирано от Теди на 27.03.21 20:10.

28.03.21
20:22

28/03

💊 Витамини:
Вит. Д, Лецитин
💧Течности:
200мл. Студена вода с лимон
Кафе с овесено мляко и следобед една чисто
Вода 1,5л.
Преди лягане ще пия чай Лайка
🧘🏻‍♀️Раздвижване:
Няма, понеже бяхме цял ден на път и на гости у свекърите, само кратка 2,5км разходка имаше днес. ☀️
*Утре смятам да започна вече тренировките на Памела, раздвижих се малко с разтяганията. Ще избера 30 минутната ѝ програма, защото и толкова време ако имам ще е страхотно. 😁

🍎Храна:
- Банан + с.л. фъстъчено масло
- Пиле с плънка от нахут и зеленчуци, Салата моркови и цвекло
- Мандарина, сурови орехи
- Вафла лимецка, веган курабийка с овес
- Оризовки, няколко сушени кайсии
- Пиле с плънка от нахут и зеленчуци, 1/2 авокадо, кис. краставички и 2 маслини

* Пилето с нахут е специалитета на свеки и си взех за вкъщи. Не знам как го прави, но го обожавам ❤️

Мнението беше редактирано от Теди на 28.03.21 22:42.

29.03.21
21:13

29/03

💊 Витамини:
Само активен въглен
💧Течности:
200мл. Студена вода с лимон и резенчета портокал
Кафе с овесено мляко и следобед една чисто
Вода 1,5л.
Преди лягане ще пия чай Мента
🧘🏻‍♀️Раздвижване:
6км разходка с ерго раницата

🍎Храна:
- Овесена каша с овесено мляко + банан
- Фъстъчено масло намазано на 3 оризовки
- Вафка лимецка
- Морков, хумус, няколко маслини
- Оризовки
- Леща яхния, авокадо, хумус, салата моркови с магданоз

————————————————

Днес трябваше да избирам между тренировка и разходка и избрах разходката по семейно. Много кът беше времето, защото малкия откакто не е проявявал алергията тези 2-3 дена е страшно див! 😳 Не спира да играе, пищи, смее се, подивява... и всяко приспиване за дрямка ни отнемаше по близо 2 часа. Храня го и се надявам да заспи на гърда, той си пълни устата с кърма и после ме плюе и се плези. 😂
Взе ни тока и на двамата, не знам как издържахме на тази енергия. Също така днес официално пролази.. и от момента в който откри,че може искаше да прави само това.😅 Започвам да се замислям дали ми трябват още тренировки. Надявам се утре да мога да ги започна.. пък ще видим какво мисли по въпроса диването.

Мнението беше редактирано от Теди на 29.03.21 21:16.

30.03.21
22:00

30/03

💊 Витамини:
Вит. Д
💧Течности:
200мл. Студена вода с лимон и резенчета портокал
Кафе с овесено мляко и следобед една чисто
Вода 1,5л.
Йоги чай с копър и маточина
🧘🏻‍♀️Раздвижване:
15мин. разтягания с Памела Рийф и  3км разходка с ерго раницата.

* Искаше ми се повече ама дребния се разсърди че е навън и трябваше да се прибираме. В това хубаво време направо ме убива стоенето вкъщи, а той грам не иска навън... мъка. Отделно започва да ми е доста топло с раницата и не знам как ще излизаме като се стопли още ако не свикне в количка.

🍎Храна:
- 2 препечени филийки с фъстъчено масло и сладко от арония, Банан
- Безглутенови бисквити с фурми, фреш банан и портокал
- Ябълка, шепа сурови орехи
- Оризовки
- Сьомга с картофи и моркови на пара, лъжица хумус, 2 маслини и черита
- Банан, лъжичка фъст. масло

* Тествахме столчето, защото очаквах и там да откаже да стои. Той обаче явно ще е лаком като майка си, защото не само му хареса в него ами започна да ми иска храната и да блъска по таблата. 😆 Ще го видим от Понеделник дали ще хапва сладко. 🐽
* Подстригах се късо, защото косопада ме влудява. Всяко ресане или пускане на косата ми от опашка изисква да има метла или прахосмукачка до мен.

Мнението беше редактирано от Теди на 30.03.21 22:41.

04.04.21
11:51

Хелоу. Не писах тези дни, понеже дермарита на малчо пак се беше влошил и беше същински кошмар. Сега в крайна сметка няма алергия, а просто атопичния дерматит му се засилва от определени неща и това трябва да овладяваме - прах, косми, пране и т.н. Вчера както му нямаше нищо като влезнахме в колата (където беше прашно) рязко се зачерви, киха, чеше се, плака. Ще го водя при добър доцент другия месец, само тогава има час.. до тогава ще се надяваме да минимизираме активните фази. Изключването на мляко не подобри грам нещата, даже май беше по-зле. Аз пък се измъчих също, защото по цял ден се тъпча с какво ли не и пак си лягах гладна. 😁 Абе пробвахме и не е това, ядох млечни вчера и той не е имал никаква различна реакция. Сега мисля да пробвам с ядките, но утре сме на лекар и ще питам за изледване ако е възможно на тази му възраст за да захранвам идея по-спокойно.

Тези неща си ги пиша за референция, въпреки, че не е по темите на дневниците. Така проследявам моето хранене, кога се е влошавал, сега вече и неговото хранене. Иначе не очаквам някакви съвети понеже само в момента комуникираме с трима различни лекари и предстоят изследвания, доцент, хомеопат и отноовоо смяна на козметика. Все пак ако някой има личен опит ( не просто мнение) може да ми сподели на лично. 🤗

Вчера стана на 6 месеца. 💙
Захранихме го с тиква, понеже вече многоо напираше. Голям апетит има детето, дано така да си остане. Видеата са много сладки, но за жалост не може да се качва тук. 😁 Но ето ви снимки. 😍 Ние пък си поръчахме безглутенова торта от моята позната, която направи такава и за погачата. Изядохме я цялата само двамата до вечерта.. Само това ще кажа. 😂 Ще се включа довечера с моето и неговото хапване.

04.04.21
13:15

Каква козметика имаш предвид? Ако е само за хигиена, бебетата нямат нужда от козметика.
От раждането на Виктор до сега съм ползвала единствено кокосово масло и бебешки сапун. Имам и крем за подсичане, който съм ползвала 2 или 3 пъти. От няколко месеца ползвам някои етерични масла - лавандула и куркума.

Не е имал никакви кожни проблеми, само преди месец едни лишеи се появиха, предполагам защото се вре във всякакви мръсотии, но с масло от куркума минават бързо

Мнението беше редактирано от Margi на 04.04.21 14:16.

04.04.21
18:02

казано от Margi на 04.04.21, 13:15:

Каква козметика имаш предвид? Ако е само за хигиена, бебетата нямат нужда от козметика.
От раждането на Виктор до сега съм ползвала единствено кокосово масло и бебешки сапун. Имам и крем за подсичане, който съм ползвала 2 или 3 пъти. От няколко месеца ползвам някои етерични масла - лавандула и куркума.

Не е имал никакви кожни проблеми, само преди месец едни лишеи се появиха, предполагам защото се вре във всякакви мръсотии, но с масло от куркума минават бързо

Аз също ползвах кокосово масло с Матей и вана с тетра, но откакто му започнаха тези проблеми и посетихме лекар му изписаха медицинска козметика за атопична кожа. Дадохме към 200лв за това нещо, но не виждам никакъв резултат вече 2 седмици и сега трябва да сменяме с друг вид. Моя приятелка например смени 4 вида докато нацели коя помага на нейното бебе. 🙄 Иначе включва с какво да го къпем, лосион да мажем, добра сънцезащита, спрей за сърбеж, за крусти нещо си.. може и да пропускам нещо. Като не знам какво му е и не виждам изход всичко давам да ти кажа. Искам просто да се успокои и да спи поне 1 час на ден, дори да не се оправи напълно да има малко покой.

Мнението беше редактирано от Теди на 04.04.21 18:04.

05.04.21
22:49

05/04

💊 Витамини:
Вит. Д, вит. Ц
💧Течности:
Кафе с овесено мляко и следобед едно със сметана
Фреш портокал
Вода 1,5л.
Йоги чай с копър и маточина
🧘🏻‍♀️Раздвижване:
5км. с ерго раницата

🍎Храна:
- Кисело мляко + фин овес, мед, канела, гранола със семена и банан
- Овесено барче с орехи, остатъка от банана на малкия
- Лимецови бисквити с кокос
- Оризовки
- Омлет със сирене и кашкавал, малко млечна салата, 1/2 авокадо, чери
- Ябълка, тиквени семки


👼🏻Бебе опита:
03.04 - Тиква
04.04 - Морков, тиква
Днес - Банан, авокдо, морков и тиква

Мнението беше редактирано от Теди на 06.04.21 00:10.

06.04.21
22:56

06/04

💊 Витамини:
Вит. Д, вит. Ц
💧Течности:
Кафе с овесено мляко х2
Вода 1,5л.
Йоги чай с копър и маточина
🧘🏻‍♀️Раздвижване:
Днес няма, дъжд навън и дребния не пожела да спи..

🍎Храна:
- Кисело мляко + фин овес, мед, канела, гранола със семена, банан и фурми
- 4 Оризовки с тахан и сладко от боровинки
- Ябълка
- Няколко оризовки с още тахан
- Домашни такос ( царевични питки + гуакамоле, хумус, различни зеленчуци, червен боб и царевица)

👼🏻 Бебе опита:
З: Банан, тиква
СЗ: Ябълка
В: Тиквичка, пащърнак, авокадо

Мнението беше редактирано от Теди на 06.04.21 22:57.

06.04.21
23:08

Всеки ден ли му даваш нови храни?

07.04.21
00:29

По принцип при този метод се оставят по няколко неща пред него и той да си избира, но аз ги въвеждам една по една към предходната. Идеята е, че след 6ти месец стомахчетата им са по-развити и няма такава опасност от реакции. Също така да ги яде е силно казано, при пюретата ядат количества, но тук е буквално близване в началото и повече мацане с ръце, като детето си остава освновно на кърма. Така днес например е близнал от това и онова, но в никакъв случай не е изял всичко което съм написала. За това пиша “опита”  😁. Комуникирам с доста майки захранващи така които стартираха месец преди нас и вече дават почти всичко на малките, но аз ще чакам теста за алергени преди да му предложа такива. Реално това е най-плавно преминаващото захранване, защото оставяш детето само да прецени кога, колко и какво да прояде вместо да му тикаш с лъжица определени грамажи. За това го избрах с идеята ако не прояви интерес тогава да предложа пюре, но той е безкрайно щастлив да си опитва сам. ❤️ Иначе да, няма никаква схема, предлагат се разнообразни храни всеки ден.

Мнението беше редактирано от Теди на 07.04.21 00:50.

07.04.21
09:37

А ако даде реакция, как се разбира на кое е реагирало?

07.04.21
10:17

казано от karfi4ka на 07.04.21, 09:37:

А ако даде реакция, как се разбира на кое е реагирало?

И това, и защо човек с неразвита храносмилателна система и без зъби се оставя сам да се справя с твърда храна, която му е съвсем непозната. Нито устата му, нито стомаха са в състояние да обработват цели хапки. На Виктор като му предложих и намачкан тиква и парченце - към парчето нямаше никакъв интерес, откъде да знае за какво служи, досега само си беше пил храната...
Не разбирам логиката на ЗВБ.

Мнението беше редактирано от Margi на 07.04.21 11:12.

Прескочи до:

Имаме план за твоята по-добра спортна форма!

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1