Peaceful mind and body ♥ Getting back in shape & Breastfeeding

Прескочи до:

07.04.21
11:52

Марги, стомаха му със сигурност не обработва цели хапки, защото той не поглъща такива - смуче и пюрира хранта с венците. А ако се разровиш как са захранвани децата преди появата на АМ (съответно нуждата от по-ранно захранване , която е довела до пюрета) ще видиш, че те реално са изключително способни на това, което ЗВБ предлага. Не винаги и далеч не навсякъде хората хранят децата с пюрирана храна, както в миналото, така и в много други държави в момента си е съвсем нормално и ествествено детето да се храни с храната на семейството и да не му се пюрира всичко. При положение, че то си остава изключително кърмено и в началото само опитва докато не стане готово, не е кой знае какво.

Аз пък не разбирам принципите на другото захранване, това ми е много по-естествено. НО за всеки влак си има пътници. Факт е, че има много бебета захранвани по този начин и са живи и здрави, нали така. Това е важното като теглиш чертата, не кой кого разбира и какво избира. ☺️

07.04.21
12:04

Нуждата от течна/кашеста храна не е породена от храненето с АМ. Не мисля че в историята ни има такъв народ, който да е захранвал бебета с твърда храна. Това е съвсем нова идея. Но да, в крайна сметка е важно да са здрави бебетата и да са посрещнати адекватно хранителните им нужди. Това обаче става ясно напред в годините, не веднага.

15.04.21
23:53

15/04

💊 Витамини:
Вит. Д, Геритамин
💧Течности:
Кафе с овесено мляко х2
Вода 1,5л.
Чай мента
🧘🏻‍♀️Раздвижване:
Цял ден основно чистене и купища перални + сушилни за сгъване 😅

🍎Храна:
- Кисело мляко + фин овес, мед, канела, гранола със семена, банан и кокосови стърготини
- Банан
- Препечени филийки с тахан и сладко, няколко ягоди
- Оризовки, хумус, морков
- Пиле с картофи, млечна салата, черита

————————————

* Някаква лудост е с този атопичен дерматит.. посетихме въпросната доцентка и имаме един лист с насоки за пране, пазене от слънце и не знам си още какво, козметики. Гръмна ми главата последната седмица, но важното е, че уж го увладяваме на моменти. Направо е различно дете като не го дразни кожата постоянно, милият. Ама пак си има моментите. Купихме и сушилня поради тази причина, има резутат за сега от тези мерки.

* Иначе реших да не вписвам храната му тук, не желая поводи да стават дискусии като горната с какво и как си храня детето. Всеки си прави изборите в крайна сметка, но пък аз съм си виновна, че го пиша. Не знам какво очаквах. 😁
Само да спомена, че спряхме напълно каквото и да е захранване още на 5тия ден, поради разни причини. Предстоят ни още прегледи тази седмица и после ще е Ок вече да яде.

* Нааай-якото нещо се случи - можем да излизаме! ❤️ Писна ми да стоя затворена и просто заведох Матей в магазин за колички и започнах да го слагам в случайни да видя къде ще стои. Първата в която реално седна и не започна да плаче и пищи я взехме и от тогава никъв проблем с разходките. По цял ден сме навън, камък ми падна от сърцето. Започнах да правя по поне 5км на ден, като планувам да увелича. Само днес беше изключение и излезе с майка ми на разходка докато чистя.

Мнението беше редактирано от Теди на 16.04.21 00:03.

16.04.21
07:02

Теди, разбира се, ти си решаваш какво и дали да пишеш, а също и как да гледаш детето си. Но, мисля че дискусии принципно са от полза (особено когато мненията са добронамерени). Можеш да сравниш различни гледни точки и да събереш нови идеи, независимо дали после ще ги използваш.
Не ги приемай като нещо негативно. ☺️

16.04.21
08:43

А съвсем отделно, има опция за скрито вписване, щом не желаеш коментари. Тук темите са видими за всички и в крайна сметка подлежат на коментар, бидейки обществени.

Да, всеки гледа децата си както сам прецени, но, както Марги е казала, не е лошо да има гледни точки за информиран избор.

Не знам дали си гледала дневника на Вероника, но не е лошо да му хвърлиш едно око. Добронамерен съвет. Защото, аз примерно, попитах, понеже не ми е ясно, но никой не ми отговори, като дадеш три храни на бебе и то реагира, кка разбираш коя е причината. А на такова с атопичен дерматит не е лошо човек да е наясно на кое реагира.

А ако си напълно 100% убедена в това, което правиш и неговата правилност, ничие мнение, противно на твоето, не би ти пречило 😉

И нещо, което съм забелязала в твоя дневник, ти смяташ, че тук (във форума) чуждо мнение не се приема, обаче доста често, когато някой запише свое мнение в дневника ти, не го приемаш като чуждо мнение, а като критика към своето. И в крайна сметка ти самата не приемаш чуждо мнение, различно от твоето.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.04.21 09:17.

16.04.21
10:50

Марги, Карфиче.. със сигурност не мисля даденото мнение за негативно или някакъв вид нападка. То дори не е написано като такава. Да не говорим, че особено конкретно от мнения Марги (независимо дали тук или на лично) съм имала много ползи! Това искам да го подчертая и по принцип нейно мнение не подминавам, както и да е казано най-малкото ще се замисля дори и да не го използвам. 🙏🏻 

Това което исках да кажа е, че има неща за които не желая да повдигам на дискусия и да се обсъждат тук, а не се досетих, че захранването например е тема, която неминуемо ще стане на въпрос и дискусия. Това бих го обсъждала например с педиатъра ни, мъжа ми, семейството и т.н. или бих попитала някого на лично за съвет. Ако не се лъжа даже точно на Марги бях писаха преди няколко месеца да я питам именно за ЗВБ и как тя е захранила Вики. 🙂

Това, че не искам мнения по тази тема тук в момента не значи, че през изминалите 6 месеца не съм приемала мнения и не съм се информирала. Напротив, още откакто бях бременна проучвам темата и комуникирам с майки които захранват така. Просто това решение вече е взето от нас на базата на много фактори и не виждам смисъла да трябва да го обсъждам, отговарям на въпроси и защитавам тук. Не се бях замислила наистина, че ще е обект на дискусии и исках да мина с по-лесно слдене на неговата храна. Сега имам тефтер за него вече. 😁


П.С. Относно атопичния дермарит и това захранване.. повярвай ми има разлика дали детето ще изяде 180 мл пюре от алергена или само ще си близне (защото про ЗВБ дълго време не изяждат големи количества и са основно на кърма). Разбира се лесно на кое реагира и то в доста по-лека форма от това да изяде цялата купичка, например. Отделно такова бавно въвеждане на храна има и своите ползи при деца предразположени към алергии. Аз не очаквам да замествам хранене преди 10 месеца , а и след тях.. когато стане. Като алергените ще въвеждам късно и по малко. Ние също ще правим в Понеделник тест за алергии. 
Надявам се това да отговаря на въороса.

Мнението беше редактирано от Теди на 16.04.21 11:03.

16.04.21
11:18

казано от Теди на 16.04.21, 10:50:

и не виждам смисъла да трябва да го обсъждам, отговарям на въпроси и защитавам тук.

Не разбрах, какво лошо има да се говори за храна? Половината форум, се върти около това - ОМАД, IIFYM, фастинг, ЗБВ и прочие :D
Според мен, смисъла да го обсъждаш, е че може да си полезна за някой друг, а и никога не е излишно човек да подлага на съмнение “вярванията си”.

Мнението беше редактирано от Splash на 16.04.21 11:25.

16.04.21
11:44

казано от Теди на 16.04.21, 10:50:

повярвай ми има разлика дали детето ще изяде 180 мл пюре от алергена или само ще си близне

Благодаря ти за тази информация :D Напълно наясно съм на кое количество как се реагира, все пак 7 години съм гледала едно дете, да чукам на дърво, до момента е здраво и право ;) Аз питам единствено като дадеш три храни как знаеш на коя е реагирало, защото, повярвай ми ти, има силни алергични реакции на докосване и близване, дето не можеш да си познаеш детето от отоци за доста малко време.

В нито един момент не съм се занимава с това да те убеждавам как се захранват деца или пък да ти казвам кое захранване е по-добро. Аз само зададох въпрос, на който отговора не знаех. Не знам защо сравняваш предоставянето на дадена храна за близване с изяждане на цялата купичка, след като при всяко захранване храната се дава за опитване, а не за наяждане. Лично аз съм захранила напълно около годинка. Но аз пак казва, че въобще не споря по темата, защото нямам мнение и най-вече интерес да убеждавам някого. Само питах. Така че, пийс, дет се вика.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 16.04.21 13:21.

Включвам се само да кажа, че ако е силно алергично към Х, остра реакция може да има и от лизване.

И това го казвам не само заради личния си горчив опит, но и от споделено от приятели със сходни драми - буквално заради лъжичка.

Затова е най-добре само 1 нова храна. Поне да се знае от какво е реакцията.

Също, едно на ум с толкова ранни тестове за алергии. Знам за много случаи, при които тестът показва, че детето с атопичен дерматит не е алергично към Y, дават му Y и то прави реакция. :(

Най-добронамерено сподерям, защото е наистина сериозно. А както един лекар ми каза: “с атопичния дерматит и със захранването никога не се знае”.

Дано го израстат мъниците ни! За това се моля.
И то час по-скоро. :)

Здравейте,
имам регистрация от 100 г., май от времето когато Лазар Радков пишеше тук. И само чета, но сега постовете на Теди и Вероника ме накараха да пиша, и ако мога да помогна.
Имам 15 год. син с атопичен дерматит. Много се надявах с времето да го “израсте”, но не стана.
На 5 г. разви и алергичен ринит. На 10 - студова алергия. За такова развитие ме предупредиха още на 7 месеца, но все се надявах нещо пък да се размине. Няма обаче алергия към храна, никаква. Изключително кърмен до 9ти месец, а реално захранването започна на 1 г. някъде.
Не мисля обаче, че това е причината да няма алергия към храната.
И сега, защо пиша - има много алергии към лекарства - пеницилин и производни, но шпа, синекод и др. За съжаление всеки път свършвахме в спешното. Дори и сега го лекувам само с една шепа проверени лекарства и не смея да дам нещо ново. Така, че и това отношение бъдете внимателни.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1