19.12.19
16:17
Здрасти! Какво ще стане ако човек приема много малко количество протеин? Да речем 0,5гр. на килограм активно тегло и в двата случая - без да е в калориен дефицит(кд) и в кд. За бълка е ясно - ще трупа мнн по-бързо мазнини от колкото мускулна маса, обаче едно не ми е чсно, наистина ли е нужен приема на толкова протеин (2-3гр. на кг акт.тегло) когато отслабваме?
Аз далеч не съм специалист по фитнеса и храненето, но скромните ми познания ме карат да си мисля, че твърдения от сорта на “бай-бай мускулна маса” при нисък прием на протеин и наличие на средна интензивност на тренировки, са неверни. Основната функция на мускулите е движението и именно неналичието на основната им функция би довело до неща от сорта на “бай-бай мускулна маса” и обратното.
Протеинът в цялата картинка с тренировките и мускулите мисля, че се вписва в митозата, т.е за да минат мускулните клетки от интерфаза в митоза, трябва да съберат достатъчно енергия и протеин и ако не приемаме количеството протеин смятано за оптимално и също така сме и в кд просто на мускулните клетки ще им отнеме повече време да съберат нужната енетгия и протеин за да минат в митоза, да се разделят и да се възтановят микроруптурите по мускулните влакна, причинени от тренировката вследствие на което ставаме по силни. Ама не, то нали мускулите са диференцирани клетки и такива не се делят и затова май възтановяването на муслулните влакна се осъществява чрез синтез на миофибриларни белтъци от страна на мускулните клетки? .....Незнам.....
Вие какво мислите по въпроса? 🙂
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим20.12.19
11:15
Поинтересувай се какво е ставало с хората по време на блокада на Ленинград и ще разбереш какво ще стане с 0,5 кг/кг активно тегло...
p.s. Пише се не знам, не незнам.
Много просто е - при дефицит на незаменими амино-киселини (и в частност на левцин, който е прекурсор за протеиновия синтез в мускулите) нямаш никакъв шанс да запазиш мускулна маса, камо ли да изграждаш нова такава.
Една средна пържола ти набавя 40 грама протеин, или 0,5 г./кг., ако си 80 кила. Не знам защо изобщо се задава подобен въпрос. Освен ако не гладуваш яко или не ядеш само треви, не знам какво трябва да се случи, че да си набавяш САМО 0,5 г./кг.
20.12.19
11:55
Той пита за 0,5 гр на килограм АКТИВНО тегло 😄
20.12.19
12:07
Последния месец приемах 70-80 гр белтъчини дневно при ~85 кг ЛТ. Калории не съм смятал, но не мисля, че съм изгорил много мускули, сигурно съм нямал излишни и при други ще е различно.
казано от Brown Bomber на 20.12.19, 12:07:
Последния месец приемах 70-80 гр белтъчини дневно при ~85 кг ЛТ. Калории не съм смятал, но не мисля, че съм изгорил много мускули, сигурно съм нямал излишни и при други ще е различно.
Това е ЕДИН грам на килограм ОБЩО тегло. Авторът пита за половин грам на килограм активно тегло - кажи-речи 2,5 пъти по-малко белтъчини.
Прочетете трудовете на д-р Микел Хиндхиди.
https://archive.org/details/b28129155/page/n4
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/18074324/
казано от Петьо на 20.12.19, 17:10:
Нямат друга стойност, освен историческа.
казано от Boby_ на 20.12.19, 11:26:
Много просто е - при дефицит на незаменими амино-киселини (и в частност на левцин, който е прекурсор за протеиновия синтез в мускулите) нямаш никакъв шанс да запазиш мускулна маса, камо ли да изграждаш нова такава.
Аз мисля, че щом съответни мускулни групи се ползат активно, едва ли биха изчезнали.
До колкото изграждането на мускулна маса(мм) - мисълта ми дойде от това, че изграждането на мм е вследствие на възтановяването на микроруптурите които се образуват по влакната на мускулите по време на тренировката т.е зарастването им, което ме кара да си мисля, че да се твърди, че не можеш да се натрупа мм при нисък прием на протеин е еквивалентно да се твърди, че ако приемаме малко количество протеин и се порежем, раната няма да зарастне....неезнам...
казано от James Hinks на 20.12.19, 11:55:
Той пита за 0,5 гр на килограм АКТИВНО тегло 😄
Офф добре.....по-правилно би било ако бях казал “нормално тегло” (и ако държиш на такава пунктуалност - под нормално разбирай тегол при ~10% подкожни мазнини.)
казано от Петьо на 20.12.19, 17:10:
Интересни четива, мерси! 🙂
Кое беше еквивалентното (и изобщо общото) на мускул и епидермис, че нещо се обърках?!
Като дойде петък и се мъчите да променяте света...
В сайта, в чийто форум си го има накратко:
Протеинът е с може би най-голямо значение. Мускулната маса и нейното поддържане е въпрос на азотен баланс (метрика, която показва дали протеинът, който си набавяме чрез храната е достатъчен за нуждите ни).
Ако азотният баланс е отрицателен, това показва, че не си набавяме достатъчно протеин от храната и в този случай тялото е принудено да разгражда мускулна (най-вече) и друга органна тъкан, за да си набави протеин.
Мнението беше редактирано от ULTRA на 20.12.19 22:11.
казано от ULTRA на 20.12.19, 22:09:
Кое беше еквивалентното (и изобщо общото) на мускул и епидермис, че нещо се обърках?!
С епидермиса - нищо, с дермата от друга страна......... абе не съм сигурен много как точно се възтановяват мускулите, ама ще разбера (за кожата знам - дерма, митоз избутване на стари клетки, вроговяване и т.н...) просто си обяснявах нишката на мисълта 😄
Аз обикновенно се опитвам да го променям в понеделниците......
Като дойде петък и се мъчите да променяте света...В сайта, в чийто форум си го има накратко:
Протеинът е с може би най-голямо значение. Мускулната маса и нейното поддържане е въпрос на азотен баланс (метрика, която показва дали протеинът, който си набавяме чрез храната е достатъчен за нуждите ни).
Ако азотният баланс е отрицателен, това показва, че не си набавяме достатъчно протеин от храната и в този случай тялото е принудено да разгражда мускулна (най-вече) и друга органна тъкан, за да си набави протеин.
Трябва да е написано “други тъкани и органи, включително и мускулна маса(в краен случай, и като се започне с най-малко ползваните мускулни групи) най-накрая даже и сърцето .........
казано от zdrav4an на 20.12.19, 21:27:
Аз мисля, че щом съответни мускулни групи се ползат активно, едва ли биха изчезнали.
Хайде да си изясним защо си я пуснал тая тема. Задаваш въпрос, получаваш отговор, после се оказва, че вече си имаш мнение (при това - грешно). Какъв всъщност е смисълът на разговора, след като дори не си осмислил написаното по-горе?
казано от zdrav4an на 20.12.19, 22:22:
като другите тъкани и органи след като мастните резерви са били изчерпани, не по-рано...
Това може да го напише само човек, който никога не е отслабвал..
казано от Boby_ на 20.12.19, 22:26:
казано от zdrav4an на 20.12.19, 21:27:
Хайде да си изясним защо си я пуснал тая тема. Задаваш въпрос, получаваш отговор, после се оказва, че вече си имаш мнение (при това - грешно). Какъв всъщност е смисълът на разговора, след като дори не си осмислил написаното по-горе?
Отговорих ти така, защото въпросът ми е <при ниско количество аминокиселини>, а не при дефицит на съответни такива. Без тухли колкото и цимент да има, стена не може да се вдигне - това е ясно. Тази тема има за цел да ми изясни каква е връзката между количеството протеин и възтановяването на мускулите(възтановяване->хипертрофия) и по-точно наистина ли ниският прием на протеин не би позволило на мускулите да се възтановяват или просто забавя възтановяването и ако не им позволява - защо?
edit: и другото което е - мнение по темата нямам, само предположения, ако имах мнение нямаше да пускам темата и нямаше да пиша неща от сорта “аз мисля...”, а щях да напиша “аз съм на мнение, че....”
Мнението беше редактирано от zdrav4an на 20.12.19 23:04.
казано от Любомир на 20.12.19, 22:32:
казано от zdrav4an на 20.12.19, 22:22:
като другите тъкани и органи след като мастните резерви са били изчерпани, не по-рано...
Това може да го напише само човек, който никога не е отслабвал..
😄 😄 😄
21.12.19
13:12
казано от zdrav4an на 19.12.19, 16:17:
Здрасти! Какво ще стане ако човек приема много малко количество протеин? Да речем 0,5гр. на килограм активно тегло и в двата случая - без да е в калориен дефицит(кд) и в кд. За бълка е ясно - ще трупа мнн по-бързо мазнини от колкото мускулна маса, обаче едно не ми е чсно, наистина ли е нужен приема на толкова протеин (2-3гр. на кг акт.тегло) когато отслабваме?
...
Вие какво мислите по въпроса?
Ако не е в калориен дефицит - нищо кой знае какво. 0.5/кг активно тегло не е никаква драма. Мазнините не се трупат така. Допреди 20тина години преобладаваше мнението, че предсъстезателното чистене изисква да се седи на калориен дефицит под 1200 кал. Не е здравословно, но нищо общо като ефект с твята теза. Като цяло смятам, че масово трениращите хабят белтъчините и цялата драма с 2 г./кг е голям балон.
21.12.19
13:19
Даже скоро четох една теза-особено ако си в дефицит, а и с по-ниски въглехидрати, че поради невъзможността тялото да усвои целия протеин, започва да го използва за енергия. Нещо повече-приучавайки тялото да гори протеина, то продължава да го прави и когато дозите станат по-ниски, включително се създава опасност да “яде” и от мускулите. С оглед на това, количество от 1.1 гр. на кг. телесно тегло е напълно достатъчно, а 1.5 е макса. Повече не е необходимо дори и при отслабване. Говорим разбира се за натурално трениращи.
казано от zdrav4an на 20.12.19, 22:41:
въпросът ми е <при ниско количество аминокиселини>, а не при дефицит на съответни такива
Май не ти е ясно значението на думата “дефицит”.
21.12.19
13:24
Това е когато вземаш заплата, а в магазина няма олио.... 😂
казано от Деян на 21.12.19, 13:19:
Даже скоро четох една теза
казано от Деян на 21.12.19, 13:19:
количество от 1.1 гр. на кг. телесно тегло е напълно достатъчно, а 1.5 е макса. Повече не е необходимо дори и при отслабване
Аз пък четох една теза, че ако ходиш да прегръщаш дърветата, така можеш да си набавяш нужния протеин и въобще не трябва да ядеш.
Да правиш толкова уверени заключения на база “една теза”, не е сериозно. Тези бол.
21.12.19
19:52
Тази “теза”, виждане, заключение е мнение на треньор, яко копеле, изпилен и т.н. и т.н. от световен ранг. Тренирал всевъзможни спортисти, билдери и какви ли не десетилетия. А и не само негова. Видни съфорумници тук, също я споделят, относно количеството протеин на кг. телесно тегло....или поне това пишат по блоговете си, със съответните аргументи, базирани на изследвания.
Естествено, че водещото е това количество да съдържа всички аминота, т.е. профилът да е пълен или поне почти пълен.
Дай линк, че и по телевизията нацепени батки рекламират ‘колан за отслабване’, ама и на децата им е ясно, че не са изваяли формата си с него.
Без тухли колкото и цимент да има, стена не може да се вдигне - това е ясно.
Не ти е добро сравнението, щото аз почти цял живот живея в апартаменти от цимент без тухли. Питай всеки живеещ в панелка.
21.12.19
20:31
Кристиан Тибодо се казва човека. Линк не мога да дам веднага, защото не мога да помня точната статия, а те са няколкостотин-за хранене, тренировки, та какво ли не. Упоменава го не веднъж, а и не само той. Това е вече общоизвестно. Обаче не е много ок да се приеме за вярно, тъй като ойде бизнеса с протеиновите пудри у ряката. Намираш, влизаш, четеш и така.
А иначе линк може към статията от блога на нашия съфорумец
http://power-building.blogspot.com/2018/05/blog-post.html?m=1
И обърни внимание на пасажа:
Както се вижда от изследването, за качване на близо 9 кг. мускулна маса е бил достатъчен прием от 1.2 г./кг., и това при ускорените темпове на протеинов синтез. Без стероиди, темпото на качване е по-малко, съответно и нуждите ще са по-малки.
Мнението беше редактирано от Деян на 21.12.19 20:39.
Да беше почнал от тук. Стероиди => различна хормонална среда => различни резултати.
На 5 групи са давани различни дози тестостерон – 25, 50, 120,300 и 600 мг. седмично. Групата, която е получавала максималната доза, е качила средно 8.9 кг. чиста маса за 20 седмици, и е свалила око 2 кг. мазнини. По интересното е, че това е станало без никакви силови тренировки
Трябва да знаеш, че повечето анаболни стероиди стимулират по-доброто усвояване на протеин, а в допълнение на това - самият синтез е по-качествен.
Обобщено: Под въздействието на стероиди, по-малкото количество протеин (като грамаж) има сходен ефект с това да приемаш повече протеин, който няма да се усвои толкова добре.
Второ - стероидите блокират кортизолния ефект (или по-точно рецепторите), това предотвратява разрушаване на мускулите, което се наблюдава при различни обстоятелства при натурално трениращите.
Въобще, не знам защо отклони натурално заложената основа на темата към стероиди.
ПС: От тази “статия” (blogspot, батко, ако се имах за сериозен щях да дам някой лев за читав хостинг и домейн, да вдъхна малко истинност, не заради друго) или по-точно от този ‘пасаж’:
Пето - приема на огромни дози протеин, препоръчвани из фитнес средите, е напълно излишен. Както се вижда от изследването, за качване на близо 9 кг. мускулна маса е бил достатъчен прием от 1.2 г./кг., и това при ускорените темпове на протеинов синтез. Без стероиди, темпото на качване е по-малко, съответно и нуждите ще са по-малки.
... аз го разбирам еднозначно като “Няма нужда да си вземате протеин. Взимайте си стероиди - ще получите същия ефект без да тренирате, без да обръщате внимание на храната си, а и за много по-кратко време”.
Това го оставям за свободна интерпретация:
Шесто: ако искате да копирате методите и тренировките на професионалните бодибилдери, първо копирайте дозите и циклите на препаратите, които взимат.
Мнението беше редактирано от ULTRA на 21.12.19 21:25.
21.12.19
21:35
Мисля не си разбрал насочеността на статията и цитираното изследване.....и какво съм искал да кажа, съответно защо се намесват стероидите. Изводът е, че щом със стероиди, където синтеза е бил в пъти по-висок, е стигнало толкова малко количество протеин на кг. телесно тегло, за да се изгради такава маса, какво остава за един натурално трениращ, на който синтезът е по-бавен, т.е. дори по-малко протеин може да е достатъчен.
А при калориен пък излишък, със сигурност такива големи дози протеин не са необходими, стига и въглехидратите да са ок. Т.е. кортизолът не е ангажиран при калориен дефицит и липса на въглехидрати, та тялото да посяга към мускулите.
В крайна сметка, всеки си има мнение, като не си съгласен ок. За мен тези мантри 2.2-2.5 гр. на кг. са изхвърляне. Защото от храна трудно ще ги постигнеш, ако не прекаляваш и с калориите и щеш не щеш запълваш с пудра. Демек налага се мнението за необходимостта от много протеин, та и бизнесът с пудрите да върви.
Мнението беше редактирано от Деян на 21.12.19 22:35.
казано от Станимир на 21.12.19, 13:21:
въпросът ми е <при ниско количество аминокиселини>, а не при дефицит на съответни такива
Май не ти е ясно значението на думата “дефицит”.
казано от Димо на 21.12.19, 20:26:
Без тухли колкото и цимент да има, стена не може да се вдигне - това е ясно.
Не ти е добро сравнението, щото аз почти цял живот живея в апартаменти от цимент без тухли. Питай всеки живеещ в панелка.
много пунктуални тука бе.... 😄
Мнението беше редактирано от zdrav4an на 22.12.19 14:11.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече