Репички с аспирин

07.01.20
23:47

Проба 1,2,3
Добър вечер.
Аз тук минавах и реших да стартирам първия си дневник. Ще се старая да не изпадам в психо драми и ще синтезирам основното:
Жена на 30 г; Тегло 07,01,2020 - 68,80 кг;  Ръст 163 см
Цел - Преди да замина за Париж и Пътя Камино 800 км на 27,04,2020 - 55 до 60 кг
*Като цяло структурата ми слаба, до 24 г тежах 42-44 кг и припадах редовно с ниско кръвно съм, така че не се стремя към прекалено отслабване. Качването на килограмите стана със скоротта на свръхнова 10-15 кг за година като няма фактор смяна на обстановка или храна и продължих да качвам та досега.
Тренирала съм в миналото по малко, но никога не съм се изявявала като атлет.
Но по темата воля определено нямам бутане. Ако си го намисля го правя, проблема е, че не съм измислила какво да си намисля. Туй то. Стига празни приказки
Стартирах “програмата си” в началото на октомври 2019 от 79 кг. Не съм пазила хранителни режими досега, четох за НВД, кето и т.н., но не ми се получава придържането към тях.
Какво правех:
Сутрин закуска сок от морков и цвекло 300 мл
Никаква храна през деня. Вода от 1 до 2 литра (трудно пия и издържам с дни без вода, този 1 литър е с насилване и аларми) старая се още да увеличавам.
За вечеря яйца варени, салати като ям само цветни зеленчуци, млечни продукти, малко месо 2-4 пъти на седмица(не съм фен на месото също).
Напълно изключени храни - никакви прости захари, не съм яла шоколад или някаква захар от октомври. Никакви алкохоли или безалкохолни - само вода и сока от сутринта.
Никаква сол, никакво олио, зехтин. Никакъв хляб или хлебни изделя.
Маслини ям от там мазнини набавям, за енергия фъстъчено масло ако усетя , че ще се умира. Кисело мляко също ям доста, но тук не се удържам и си купувам от човек овче и биволско. Суров лешник ям също. Обожавам да ям нискомаслена безсолна извара.
Нямам проблем да ям безвкусни неща и да гледам другите. Липсват ми картофите най-вече.
Няма проблем да сваря 2литра вода без сол и олио само със зеленчуци и леща и да си го ям 3-4 дни.
Наскоро преоткрих и рибата, разбира се на пара, особено толстолоб много добре ми се получи вкусово нищо , че е без сол.
Но сега почваме храната ден за ден, че нещо много се разпрострях в обяснителен режим.
07,01,2020 Храна:
Закуска сок от морков и цвекло 300 мл около 8ч.
обяД Кафе с мляко около 200 мл
Вечеря печено заешко месо с моркови и салата домат с извара.
Упражненията, ето ги и тях. Аз не съм корифей в тази наука и няма как да обяснявам със сложни думички. Тренирам вкъщи и имам достъп до - бягаща пътека, гири от 1, 3 и 5 кг. Велоергометър, който не ми е много в стила. въженце за скачане (с него при едно падане в началото си пукнах едната вежда, сега много внимавам), и една топка от тези огромните , с които можеш да правиш упражнения.
Упражнения 07,01,2020
Бягане пътека 2ч. 3/2 т.е. 3 мин тичане 2 бързо ходене. тук съм заложила на продължителност, защото се готвя за Камино. Търси се издържливост.
Клекове с ръце напред 3 серии по 10 п
планк 3 по 60 сек
лицеви опори, ама от тези лесните със стол
С гирите тези от 3 кг правя 6 вида упражнения: легнало положение право нагоре, право назад и настрани ( О само какво обяснение!!!), всяко 3 серии по 10 п + 3 упражнения с тях в изправено състояние - избутване с лакът право нагоре, изтласкване на ниво брадичка и в клекнало положение ( кой знае дали някой ме разбра)
Коремни преси 3 серии по 10 п (от най-елементарните, без тежести с ръце зад врата)
Това не знам как се казва - легнало положение ножица с краката във въздуха, като се стремим да стягаме корема, а на краката съм сложила тежесто по 1 кг за всеки - 3 серии по 10 п
Завършвам с малко  напади с ритане по 10 за всеки крак и съвсем накрая разтягане тип мост.
Туй то.
И за един проблем да споделя пък ако получа съвет супер ще е.
Проблеми със съня: пропускам да спя буквало. Варира от 2 денонощия до 3 без да мога да заспя и за минута, после заспивам за 7-8 часа и после се повтаря.
И аз колко знам само аз си знам. Т.е. колко добре обяснявам, сигурно само аз се разбрах какво питам. Но щом Божинката са го разбрали защо пък мен не.
Така де със здраве.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

08.01.20
07:20

Здравей и добре дошла. И аз бях пробвал НВД и нещо не ми се получи. Обаче сега просто гледам да съм в калориен дефицит и съм си ок. За картофите щом ти липсват защо не прибваш сладък картоф той е с нисък ГИ? За съня аз понякога пия ZMA помага ми да заспя по бързо а и съня е по качествен 🙂

08.01.20
08:59

“никаква сол,никакво олио и никакъв зехтин” -защо???

мисля,че режима на хранене е мн рестриктивен и беден на хранителни вещества.

казано от Jivi на 08.01.20, 08:59:

“никаква сол,никакво олио и никакъв зехтин” -защо???

мисля,че режима на хранене е мн рестриктивен и беден на хранителни вещества.

Като цяло и аз ги избягвам, с изключение на зехтин, който ползвам в ограничени количества.  Използвам кокосово масло.

08.01.20
13:02

Има ли конкретна причина да се избягва солта?

Това, което мога да споделя от собствен опит е, че трябва да се отслабва плавно с балансирано и разнообразно хранене. Комерсиално, но организмът си иска своето.
Има заместители на всичко вече.
Вместо олио - кокосово масло.
Вместо картофи - сладки картофи.
Вместо бял хляб - всякакви ръжени, лимецови и прочее.
И така нататък.

За мен основния препъни камък беше, че си мислех, че супер храните са ок. Те са ок, но не и ако искаш да сваляш и не ако ги ядеш между основните хранения  - семена, ядки, авокадо,  сушени плодове..., както правех аз.

И да, в основата си остава това да си в калориен дефицит, но с разнообразно и балансирано хранене.
Препоръчвам следенето на ежедневен калориен прием. Ще се изненадаш как с едно капучино или лате, с една шепа ядки и едно авокадо си си достигнала лимита. 🙂

Желая успех. Ще следя дневничето.

Мнението беше редактирано от Малина Илиева на 08.01.20 13:10.

08.01.20
13:12

казано от Малина Илиева на 08.01.20, 13:05:

Сякаш има съществена разлика.

Мнението беше редактирано от Станимир на 08.01.20 13:12.

казано от Станимир на 08.01.20, 13:12:

казано от Малина Илиева на 08.01.20, 13:05:

Абе бая съществен си е гликемичният индекс. За друга съществена не се сещам. Може би и това, че съдържа и ония вещества, дето го оцветяват, ако се сещаш.

08.01.20
14:28

казано от Станимир на 08.01.20, 13:12:

Има разбира се - на вкус 🙂

Bart Simpson

08.01.20
14:42

И вообще не само вкус.
През цялата ми кариера в света на кулинарията по-тъппродукт, за нищо не ставащ от сладкия картоф не съм срещал.
Моля, да не се засягат харесващите го.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 08.01.20 14:45.

08.01.20
14:45

Нещо ,което лично за мен беше интересно.
Освен разлика в стойността на Бета-Каротина и Вит.А и вкуса, друго няма.

Мнението беше редактирано от ZshA на 08.01.20 14:51.

08.01.20
14:58

казано от Bart Simpson на 08.01.20, 14:42:

През цялата ми кариера в света на кулинарията по-тъппродукт, за нищо не ставащ от сладкия картоф не съм срещал.
Моля, да не се засягат харесващите го.

Тъкмо щях да кажа, че ми е непонятно как хората могат да го харесват изобщо. 🙂

08.01.20
15:24

казано от Малина Илиева на 08.01.20, 13:23:

Абе бая съществен си е гликемичният индекс.

Което има значение (евентуално) ако ядеш САМО картофи.

08.01.20
15:24

Колкото до солта, тя е доста важна за хидратацията и електролитния баланс, и физически активни и спортуващи хора би следвало да увеличат приема, а не да го ограничават.

Мнението беше редактирано от Станимир на 08.01.20 15:27.

казано от Z.A на 08.01.20, 14:45:

Нещо ,което лично за мен беше интересно.
Освен разлика в стойността на Бета-Каротина и Вит.А и вкуса, друго няма.

Има. ГИ (гликемичен индекс), който същност е доста важен ако човек има проблеми  в тая насока. На 150 гр. картоф ГИ е между 70-100, което е висок ГИ,  а на сладкия картоф е 40 - нисък ГИ.

Добре дошла! Готино начинание си предприела. Успех с подготовката за Камино. 🙂

Много краен звучи хранителният ти режим.
Каква е причината да налагаш толкова забрани?

Може да се сваля тегло с доста по-разнообразен режим и без да се налага да изключваш важни групи хранителни вещества, дори към това е добре да се стремим, ако мислим в дългосрочен план.

Оставам с впечатление, че се стараеш да изключиш почти напълно мазнините, а това не е ок (колко маслини и фъстъчено масло да изяждаш? П.П. да оставим настрана засега въпросът и колко е добре да си набавяш мазнини точно от фъсътчено), като и за солта са ти казали, че е необходима.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 08.01.20 20:50.

09.01.20
00:15

Ах, тези картофи. Но не сладкия картоф, не е по моя вкус. Тук се търси вкусен традиционен планински картоф. Ако може и пълнен с кашкавал и опечен на фурна, така де размисли и страсти.
Относно това, че не ми е разнообразно храненето, все си мисля, че от всичко има:
Млечни - да, прясно и кисело (киселото е 5-6% масленост), извара .
Месо - сухи меса без мазнотийки - пиле, пуйка, заек.
Риба - всички видове немазна риба, но само печена или на пара.
Зеленчуци - всякакви. Яйца естествено!
Плодове - не благодаря, само в редки случай киви и цитрусови.
Ядки - сурови лешници и орехи
Варива - леща, ориз
Хляб и хлебни - не виждам причина да заменям нещо, което не ми липсва и нямам нужда от него. Ако много ми се дояде нещо тестено забърквам една солена палачинка от овесени ядки, яйца и ленено семе, пека в тигана и ям като “палачинка - хлебче”.
Аз не разбирам, но за какво ми е олиото и зехтина? С какво те биха ми помогнали по пътя към целта? Относно маслините, ям доста - доста, мога и цял ден само на маслини, но това беше по-скоро страничен фал.
Фъстъченото масло е моя шоколад, т.е. когато много ми се дояде сладко минавам на него, а в най-кризисните ситуации опирам до меда.
Супер храните някак не ме вълнуват. Първите 2 авокадо ги изядох, но после само изхвърлях, така че няма смисъл.
Колкото до солта, това е нещо ново за моята енциклопедия. Досега смятах, че няма нещо по-добро от това да запазим храните във възможно най-естествен вид при консумация, т.е. колко сол има в тях, смятах че е достатъчно , за да си вирея нормално. Но сега ме убеждавате, че не е така, сега ще се коригираме все някак.
В този смисъл кои вещества и храни липсват? Аз лично не мога да се хвана което съм изпуснала.

08,01,2020 Тегло 67,8 кг
Храна: Закуска сок моркови и цвекло 300 мл; Обяд Кафе с Мляко 200 мл
Вечеря - 6 лъжици бял ориз без олио и сол сварен + средно голяма пилешка пържола + половин домат + 15 лешника сурови
Водата ми е малко - 1 литър само
Тренировка същата като вчера, само че на пътеката бягането беше само 60 минути, че нямаше време. То аз и други упражнения не знам.
Относно съня - 3,15 ч. сън, но още съм си енергична, засега е ок.
Пия и добавките от снимката, те май не са точно за отслабване, но аз ги пия повече като витамини, а едното се води антиоксидант.
Относно свалянето на килограмите, не мисля че целта ми е прекалено бързо сваляне. Все пак съм си сложила краен срок чак края на април , а са само 10-15 кг. Ще видим де, колкото толкова.
Утре ще е тежък ден, така че и в работата ще има мялко загряване, което е добре разбира се.
Само дано успея да поспя някой друг час...

10.01.20
10:34

здравей,от кога си на този режим?Как си се хранила преди това?

Ами ти май всичко си знаеш 🙂 Успех.

казано от Dhalya на 09.01.20, 00:15:

Аз не разбирам, но за какво ми е олиото и зехтина? С какво те биха ми помогнали по пътя към целта?

Да, така изброено в последното ни мнение, храненето изглежда добре, изключая въпроса за мазнините, за което ще спомена по-долу.

Но от първите ти мнения:

казано от Dhalya на 07.01.20, 23:47:

07,01,2020 Храна:
Закуска сок от морков и цвекло 300 мл около 8ч.
обяД Кафе с мляко около 200 мл
Вечеря печено заешко месо с моркови и салата домат с извара.

и ако това ти е обичайно хранене, има какво повече да се подобри.

За мазнините:
Аз лично нямах предвид олио/зехтин, а като цяло “мазнини”.
Сама си уточнила, че се храниш с немазна риба, с немазни меса - т.е. умишлено избягваш мазнините или поне с такова впечатление оставам.

Не знам, когато теглиш чертата с какво количесто прием мазнини си, защото не стават ясни количествата на яйцата, рибата, ядките и т.н., но си струва да прочетеш за важността на мазнините (виж по линия на хормоните) и също за видовете омега 3, омега 6 и съотношението между тях.

11.01.20
04:05

Добър вечер/сутрин. Тази нощ няма да се спи явно.
Ъпдейт 09,01,2020
Тегло 67,8 кг
Храна: сок от моркови и цвекло + 3 бадема сурови; обяд кафе с мляко; Вечеря 2 яйца на тиган без мазнина със сварен ориз 6 лъжици + една шепа лешници и 2 сурова моркова;
Тренировка: 15 км на пътеката само

Ъпдейт 10,01,2020
Тегло 68,1 кг
Храна: сок от моркови с цвекло; за обяд кафе с мляко; Вечеря 300 грама зелена салата с краставица, чери домати и морков  + 4 скариди - това към 17:30, но не се наядох, а бях навън и не исках да ям тестени или месо, което не го знам какво е. Така че към 19:00 пържола пилешка намазана с тънък слой топено сирене + 2 бонбона линдор и 2 парчета черен шоколад и домашно правено блокче от мен само от плодове без добавени захари.
Общо взето днес яденето беше фал, хем сладко , хем топено сирене...
Тренировка - изкарах си го на пътеката - 16 км за 65 минути, чак яд ме хвана.
Остави другото, ами днес ми пратиха мейл, че полета ми за Камино е отменен. Явно не ми е ден. Утре ще планувам наново, живот и здраве тази стачка все ще приключи някога, просто много искам да мина през Пиренейте, а не просто да прекося Испания.
Мисля Февруари ако няма сняг да направя една тренировка на Мальовица, но ще видим.

Утре ще се ровя в нета за упражнения със собствено тегло , тежести за крака и гири, че ми е много беден запаса в момента.
Туй то,
Бавно напред, бързо назад, все някак ще се придвижим.

11.01.20
04:09

казано от Малина Илиева на 10.01.20, 11:57:

Ами ти май всичко си знаеш 🙂 Успех.

А, всъщност нищо не знам. Много съм неука, но не ме е срам от това, нищо не съм чела и интересувала, само общи знания по биология. Ето примерно вече слагам сол на яденето.
Но от олиото и зехтина ми се повръща само като ги надуша.
Особено за упражненията съм като абориген седнал на салата...

11.01.20
04:22

казано от Jivi на 10.01.20, 10:34:

здравей,от кога си на този режим?Как си се хранила преди това?

Здравей! От октомври ям по този начин, но от октомври до ноември е хубаво да отбележа, че в работата беше като във филма СЕДЕМ и каквото можеше да се обърка се обърка, т.е. напрежение над обичайното ми ниво.
Преди това съм се хранила с всякакви джънкове и болкуци + вино, безалкохолни, сокове . Тоест чипс, пържени панирани меса, кашкавали, топ. сипена, свинско от по-мазничкото. Риба никаква не ядях, сладко и тогава не консумирах много, никога не съм била фен на захарта. Картофи много - варени, печени, пържени, пълнени, всякакви.
Като цяло промених коренно начина ми на хранене за 1 ден, изключих всичко тестено, всичко с бързи въглехидрати, захарта, алкохола и напитките, махнах пърженото, кашкавала и производните сирена, мазното месо разкарах и като цяло останаха храните, които описах предишния ден.
От понеделник мисля да почна да включвам лек обяд. Но ще трябва да привикна бавно, защото от години не съм обядвала, а всичко отиваше за вечеря.
Поне при мен е лесно живея на трети етаж, а работя на първия. Но също така е фал, защото нямам ходене до работа.
Та това е общо взето.
Приемам всякакви идеи, насоки, съвети, критики и т.н.....
Поздрави

11.01.20
11:10

казано от Dhalya на 11.01.20, 04:05:

16 км за 65 минути.

Дали?
Темпо 4:05/км за 16км?

Ако е така храната и сънят ми изглеждат крайно недостатъчно за такава активност. Като за начало бих вкарала трето хранене, или значително увеличила другите 2.

11.01.20
13:21

казано от BGDN. на 11.01.20, 11:10:

16 км за 65 минути.

Дали?

Ако е така храната и сънят ми изглеждат крайно недостатъчно за такава активност. Като за начало бих вкарала трето хранене, или значително увеличила другите 2.

Здравей,
Относно темпото - вчера имаше защо да бързам шоколада, 2те бонбони и топеното сирене. Имаше значение само тичането.
И все пак това не е най-бързото ми бягане, мога и доста по-добре.
За храната ядох колкото бях гладна вечерта, но както съм писала по-горе от понеделник почвам леко да добавям обяд.
За съня нямам какво да направя, към момента имам навъртяни 32 часа.
Ще се ходи на лекар явно.

Моля за съвет по следните въпроси:
1. Приложение за следене на калории?
2. Упражнение за прасец вдомашни условия?
3. Хранителна добавка допълнителна трябва ли?

11.01.20
14:20

казано от Dhalya на 11.01.20, 13:21:

16 км за 65 минути.

Дали?

Здравей,
Относно темпото - вчера имаше защо да бързам шоколада, 2те бонбони и топеното сирене. Имаше значение само тичането.
И все пак това не е най-бързото ми бягане, мога и доста по-добре.
За храната ядох колкото бях гладна вечерта, но както съм писала по-горе от понеделник почвам леко да добавям обяд.
За съня нямам какво да направя, към момента имам навъртяни 32 часа.
Ще се ходи на лекар явно.

Моля за съвет по следните въпроси:
1. Приложение за следене на калории?
2. Упражнение за прасец вдомашни условия?
3. Хранителна добавка допълнителна трябва ли?

1. Myfitnesspal, но без да ползваш ориентировъчните дневни калории, които ще ти даде, ползваш го просто да въвеждаш и следиш съдържанието на храни.

2. Разни повдигания на пръсти, на един крак за по-трудно, с тежест (каквото успееш вкъщи, раница с книги примерно), от стълби за по-голям диапазон на движението... Като цяло се фокусирай върху по-големи групи, ясно е че ще ходиш много на Камино, и все пак.

3. С такова бедно на хранителни вещества и количества хранене, могат много хранителни добавки да се наместят, ама не е това идеята. Обогати и разнообрази храненето. Вероника вече те препрати в сайта да се запознаеш с важността на мазнините, казвам го в контекста, че вероятно Омега 3 добавка би ти била полезна, като ДОПЪЛНЕНИЕ на вече оправеното хранене. Вит. Д и магнезий биха имали смисъл, второто особено при тези цели за издържливост.

А какво ти е бързото темпо в такъв случай?
Лекоатлет ли си (била)? Тренираш ли бягане структурирано?

Задавам тези въпроси, защото ако времената ти са вярни (и не си се объркала нещо, което е възможно и нормално) излиза, че си сред от най-бързите любители-жени-бегачи в страната 😀

Мнението беше редактирано от BGDN. на 11.01.20 14:21.

11.01.20
15:17

казано от BGDN. на 11.01.20, 14:20:

казано от Dhalya на 11.01.20, 13:21:

16 км за 65 минути.

Дали?

А какво ти е бързото темпо в такъв случай?
Лекоатлет ли си (била)? Тренираш ли бягане структурирано?

Задавам тези въпроси, защото ако времената ти са вярни (и не си се объркала нещо, което е възможно и нормално) излиза, че си сред от най-бързите любители-жени-бегачи в страната 😀

И не само любители...с подобно темпо спокойно влиза в тройката на полумаратона в София например 🙂

11.01.20
15:30

Това ми беше мисълта, “любители” в смисъл, че повечето не са професионални състезатели, национални отбори и т.н.
Дано да е объркване, защото иначе е пропиляна кариера 😬

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1