Лазерна операция за корекция на диоптър

Привет, група! Решил съм да си правя лазерна операция за корекция на зрението. Късоглед съм, като диоптъра ми е -4,50 и -4,75. Нося очила, което в много ситуации ми създава неудобства. Когато ритам и карам ски например, съм принуден да слагам лещи. Когато плувам, нищо не мога да слагам и съответно не виждам много-много. Има си и доста други недостатъци, та съм решил да премина към операция. Насочил съм се към очна клиника „Св. Николай Чудотворец“ във Варна. Миналата седмица ми правиха изследвания, като ми казаха, че съм подходящ за корекцията и може да ми се направи операция.

Имам няколко въпроса и ще се радвам да се включат хора с мнения и препоръки, които вече са минали по пътя или имат някакви преки впечатления. Първо за клиниката- чувам много добри отзиви и се води от добрите, но все пак ще е хубаво да знам, ако има и други клиники, които бихте ми препоръчали. Двама приятели си правеха операцията там, като и двамата нямаха забележки. Цената ми казаха, че е около 1200лв на око.

Другия ми въпрос е за тренирането след самата операция. На сайта на клиниката пише, че 1 месец след операцията, не трябва да се предприемат големи физически натоварвания. Докторката, при която бях на изследване, ми каза 3 седмици да не вдигам тежко, но като я попитах да уточни, не можа да дефинира по конкретно какво е „тежко“, мога ли примерно да бягам и ходя на фитнес с по-малки килограми или да карам колело, тя не ми каза точно. На други  места в интернет чета, че им препоръчвали да „избягват сериозни физически натоварвания“ по 3 месеца след операцията. Явно причината е, че все пак е операция на ретината и не е хубаво да се напъваш определено време след операцията, за да не се прецакат хептем нещата, както и може би потенето не е препоръчително или поне в първите дни. Сега се замислям, че при напъването от вдигането на тежко, може би се повишава вътрешноочното налягане, но то човек и сутрин в тоалетната се напъва…

Благодаря предварително на включилите се с коментари!

27.01.20
21:27

казано от Николай Филипов на 23.01.20, 13:59:

Другия ми въпрос е за тренирането след самата операция. На сайта на клиниката пише, че 1 месец след операцията, не трябва да се предприемат големи физически натоварвания. ... На други  места в интернет чета, че им препоръчвали да „избягват сериозни физически натоварвания“ по 3 месеца след операцията. Явно причината е, че все пак е операция на ретината и не е хубаво да се напъваш определено време след операцията, за да не се прецакат хептем нещата, както и може би потенето не е препоръчително или поне в първите дни. Сега се замислям, че при напъването от вдигането на тежко, може би се повишава вътрешноочното налягане, но то човек и сутрин в тоалетната се напъва…
Благодаря предварително на включилите се с коментари!

Нямам личен опит, но от това което съм чел операцията е на роговицата на окото, а не на ретината. С лазер се правят тънки нарези по компютърни изчисления. И това е с цел да се коригира изпъкналата форма на късогледото око.. А след операцията е добре да ограничиш както физическите натоварвания, така и четенето и гледането на телевизия или компютърен екран от близко разстояние. Изобщо всичко което води до напрежение или спазъм на очните мускули, цилиарния мускул на акомодацията. Ако се стигне до умора или спазъм на този мускул преди окото да е заздравяло след операцията, има известен риск да се върне отново някакъв диоптър късогледство. Точно това, което искаш да премахнеш изцяло. И в това е смятам основната опасност. Може би ще е възможно да караш колело по равни терени без големи усилия. Правиш тази операция за години напред, тъй че трябва да имаш търпение за възстановителния период.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1