Изчерпана воля по пътя към качването на килограми

24.03.20
18:20

Здравейте, BB-Team общество!

Изчел съм много материал относно това как реагира човешкото тяло при прием на храна, спорт, сън - хормонално, метаболитно или както искате го наречете... Когато бях ученик, на базата на нещата, които научих, в рамките на 6 месеца, всекидневно четене (форуми и научни статии), успях да кача 10 килограма за 4-5 месеца, но изключително чисто - под 8% телесни мазнини (70 килограма). Бях изключително доволен от резултатите и ценните знания, които придобих.

В момента нещата стоят по друг начин - запазил съм физиката си (минаха 3-4 години от тогава), но професионалната среда, университета, промяната в начина на живот - всичко това, както на всеки е известно, ни лишава от времето и спокойствието, което сме имали, когато сме били ученици (деца).

Намирам се в огромен застой - правя опити от 2 години да кача килограми, но нещата не се получават, не поради липса на знания, а поради липса на най-важната движеща единица - ВОЛЯТА.
Какво имам впредвид? - изчислявам калориите, които ще ми трябват, както и всичко останало, започвам да се храня и да тренирам, но ... волята ми се изчерпва след около 1 седмица, всеки път, когато започна. Започвам постоянно - този понеделник, по-другия понеделник (вече не започвам в понеделниците, а веднага, когато онази воля се появи отново, защото знам, че няма никакво значение дали ще започнеш от понеделник или не - това психически на мен не ми помага). Чел съм най-различни “хакове”, както и съм опитвал да “наруша” правилата и да го правя като повечето трениращи на принципа - “забрави знанията, яж всичко (junk) и ще качиш!”. Не ми харесва обаче този вариант - отказах се от него, защото е изключително нездравословен.

Също така ... чел съм голям брой статии в интернет, както български, така и чуждестранни на теми - “липса на апетит”, “как да ядем по 4000 калории на ден”, “как стреса оказва влияние на апетита” и много други ... в крайна сметка - без резултат. Писнало ми е от някакви “крайно общи съвети”, които навсякъде се дават, но не, защото не са аргументирани (напротив, добре аргументирано звучат и са логични), но при мен това не работи - защото ми липсва воля, която аз не успявам да върна по никакъв начин - нито чрез приложения за измерване на калориите и макронутриентите, нито чрез календари, нито чрез краткосрочни и дългосрочни цели, нито чрез мотивиращи видеа (както казах, всичко при мен трае 1 седмица и не успявам да продължа).

—-

Моля Вас за компетентно мнение по въпроса - в момента смятам, че съм пробвал всичко възможно, но волята ми не успява.

Не ми липсват знания относно хранене и тренировки.

24.03.20
22:41

казано от fitlover на 24.03.20, 18:20:

Не ми липсват знания относно хранене и тренировки.

Със сигурност  е така. Но не си написал на какво ниво си сега-ръст и тегло. И занимаваш ли се с някакви тренировки, с фитнес или нещо друго. Ако да, по колко пъти седмично. Темата само за хранителния режим ли се отнася или и за тренировките? Малко е неясно, въпреки подробното описание за някои неща.

26.03.20
10:03

Здравей, Миро!

Да, занимавам се със спорт - тренирам 2-пъти седмично цяло тяло за момента (така имам време и енергия). Правя само базови упражнения.

Като цяло, тренировките в момента нямат толкова значение за мен. Има значение храненето и как да успея с него.

—-

Ръст: 178, Килограми: 70

Деян

26.03.20
10:08

Ами не яж всичко, а просто повече, без да броиш калории. Щом като със сметките не излиза. Но пък само с 2 тренировки седмично, не знам дали няма да омазниш осезаемо. До колкото въобще това ще се случи, щом толкова трудно качваш кила.

26.03.20
17:07

@Деян - добре, че са сметките, защото нямам апетит да се храня иначе. Ако не целя калории, става още по-трудно. Имал съм дни, в които не съм ял нищо, освен някоя вафла например.

26.03.20
22:58

казано от fitlover на 26.03.20, 17:07:

@Деян - добре, че са сметките, защото нямам апетит да се храня иначе. Ако не целя калории, става още по-трудно. Имал съм дни, в които не съм ял нищо, освен някоя вафла например.

Здрасти. Не съм никакъв специалист, нито съм много навътре във фитнеса. Само ще ти кажа нещо накратко , защото случая малко ми напомни за моя, та просто да го имаш предвид. Как са ти нервите? Случайно да се е случвало нещо, което някога те е сринало психически или нещо, което системно те затормозява? Помисли си и го обсъди с другите, които са малко по-навътре в нещата.

27.03.20
16:47

казано от fitlover на 26.03.20, 17:07:

@Деян - добре, че са сметките, защото нямам апетит да се храня иначе. Ако не целя калории, става още по-трудно. Имал съм дни, в които не съм ял нищо, освен някоя вафла например.

Здравей

иди си направи едни изследвания . На мой колега например така му откриха хипертиреоидизъм. Слаб, без апетит, умора и т.н просто търси причината и не чакай доктора да те прати на изследване :-) !

Поздрави !

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1