Тествано съдържание на белтъчини в различни протеини

19.06.20
17:11

Здравейте

Пуснах няколко добавки за тестване в една лаборатория и искам да споделя резултатите с повече хора, да се вижда информацията. А и излязоха някои доста интересни неща.

Пуснах три протеина и 2 ЕАА за общо количество белтъчини.
1. Whey protein isolate на Now Foods, неувкосен. На кутия пише 89.29% протеин, излезе малко по-малко - 84.39%.
2. Platinum Hydro Whey, хидролизата на Optimum Nutrion, с шоколад. На етикета е 76%, излезе даже малко повече 79%. С този протеин съм си правил експерименти и най-добре го усещам.
3. Hydro Whey DH 32 на GymBeam. Етикетът казва 78%, а изследването 75.99%.
Тук започват изненадите. GymBeam-а е доста по-евтин от ON. Освен това хванах лъжичката, която дойде с протеина на ON (защото в GymBeam-а нямаше никаква) и измерих, че събира 50 грама. Тази същата лъжичка побира точно 40 грама от Platinum Hydro. Как е възможно да има 20% разлика в плътността, при положение, че става дума за два хидролизирани сурватъчни протеина? Съдържанието на протеин е много сходно, дори останлите неща вътре да са коренно различни, чак 20% разлика в плътността ми се вижда нереална. Като добавим и разликата в цената. Не знам какво да мисля, от къде може да идва това и се чудя дали да не пусна GB-то да се тества на друго място и изобщо дали да им вярвам на тези тестове. Другото, което ми хрумва, е, че може би има разлика в аминопрофила. Но и тази разлика няма как да е голяма, защото и двата протеина си идват от сурватка.

Другите изненади бяха аминокиселините.
Понеже са само есенциални АА в свободна форма очаквах тестовете или да покажат нула, или 100%, както си пише и на етикетите. Обаче не.
1. Тествах ЕАА на Островит (евтините). Според етикета 100% от праха вътре трябва да е ЕАА. Още повече, че си взех неувкосени, които са адски горчиви. Абсолютно нищо друго не трябва да има. Така тестът за белтъчини трябва да покаже или 100% или нищо да не хване. Обаче показа 77.6%. Значи ли това, че добавката е замърсена?
2. Другите ЕАА са на Олимп. Там излезе 55.53%. Доста странно. Това беше от дъното на кутия и то отдавна отворена, може просто да имало повече влага, не знам.

За мен извода е един, да залагаме на legit марки като Now и ОН.

Ако на някого му хрумват обяснения за тези резултати, ще се радвам да ги видя. Ако не, поне си споделям информацията.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1