19.06.20
17:11
Здравейте
Пуснах няколко добавки за тестване в една лаборатория и искам да споделя резултатите с повече хора, да се вижда информацията. А и излязоха някои доста интересни неща.
Пуснах три протеина и 2 ЕАА за общо количество белтъчини.
1. Whey protein isolate на Now Foods, неувкосен. На кутия пише 89.29% протеин, излезе малко по-малко - 84.39%.
2. Platinum Hydro Whey, хидролизата на Optimum Nutrion, с шоколад. На етикета е 76%, излезе даже малко повече 79%. С този протеин съм си правил експерименти и най-добре го усещам.
3. Hydro Whey DH 32 на GymBeam. Етикетът казва 78%, а изследването 75.99%.
Тук започват изненадите. GymBeam-а е доста по-евтин от ON. Освен това хванах лъжичката, която дойде с протеина на ON (защото в GymBeam-а нямаше никаква) и измерих, че събира 50 грама. Тази същата лъжичка побира точно 40 грама от Platinum Hydro. Как е възможно да има 20% разлика в плътността, при положение, че става дума за два хидролизирани сурватъчни протеина? Съдържанието на протеин е много сходно, дори останлите неща вътре да са коренно различни, чак 20% разлика в плътността ми се вижда нереална. Като добавим и разликата в цената. Не знам какво да мисля, от къде може да идва това и се чудя дали да не пусна GB-то да се тества на друго място и изобщо дали да им вярвам на тези тестове. Другото, което ми хрумва, е, че може би има разлика в аминопрофила. Но и тази разлика няма как да е голяма, защото и двата протеина си идват от сурватка.
Другите изненади бяха аминокиселините.
Понеже са само есенциални АА в свободна форма очаквах тестовете или да покажат нула, или 100%, както си пише и на етикетите. Обаче не.
1. Тествах ЕАА на Островит (евтините). Според етикета 100% от праха вътре трябва да е ЕАА. Още повече, че си взех неувкосени, които са адски горчиви. Абсолютно нищо друго не трябва да има. Така тестът за белтъчини трябва да покаже или 100% или нищо да не хване. Обаче показа 77.6%. Значи ли това, че добавката е замърсена?
2. Другите ЕАА са на Олимп. Там излезе 55.53%. Доста странно. Това беше от дъното на кутия и то отдавна отворена, може просто да имало повече влага, не знам.
За мен извода е един, да залагаме на legit марки като Now и ОН.
Ако на някого му хрумват обяснения за тези резултати, ще се радвам да ги видя. Ако не, поне си споделям информацията.
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат таблетки
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
Pure Nutrition Power Enzymes
Храносмилателни ензими
HS Labs Creatine Powder
Креатин монохидрат