Качване на килограми при отслабване

Здравейте.Ще се опитам да бъда максимално изчерпателна, за да успеете да ми дадете най-точен съвет :)
Момиче на 18г. съм , с ръст 1,75 и тегло 55-55,8кг(варира постоянно). Основният ми проблем е,че реших през месец януари да започна с отслабване (бях 61кг. ,което за моята фигура изглеждаше ужасно е въобще не се възприемах). Намалих си храната само, тъй като нямах възможност за физическа активност заради училището. Предполагам съм приемала по около 800 калории на ден (знам,че са малко, но за никаква физическа активност трябаше да има калориен дефицит само чрез храна). Бях си казала , че искам да свалям по 1,5кг на месец, като през това време пиех и много вода. Така дойде месец май , през който бях вече 53кг. Бях доволна, но цикълът ми пропусна два последователни месеца и се уплаших. Обикновено закусвах една сутрин банан, друга - бисквита, но като цяло бях спряла всичко от тесто (позволявах си веднъж - два пъти в месеца), а за сладкото въобще забравих. Предимно ядях пилешко месо, картофи, супи,леща,боб, малко ориз, яйца, салати и плодове (поне по 2-3 плода на ден), без пържено, предимно варено и печено, както и ядки от време на време,без газирано. След като стана това с цикъла, реших да започна постепенно да се захранвам, като започнах първоначално да включвам някои храни , които до този момент бях спряла - пържола ,кашкавал,сирене,сладолед от време на време, но тестените все още ме беше страх да включа в менюто си, или два пъти дневно месо, както и всяка сутрин да закусвам с някаква бисквита (почти винаги белвита) .Започна да се затопля и да си възвръщам физическата активност, като и увеличавах храната постепенно, защото изведнъж щеше да се лепне много бързо. През месец юни станах 54-54,5кг., юли - около 55кг, като започнах всеки ден да изминавам по 15км., водата по 1,5л. всеки ден. Увеличих си приема на калории - 1000-1200, като отново и до сега не приемам тестени изделия, а от сладкото - главно сладолед , ако реша да ям и то е по веднъж седмично, но без торти, без шоколад, основно увеличеният калориен прием е чрез месо, млечни продукти - кашкавал, както и яйца, също ям и много зеленчуци и плодове (всеки ден поне по 2-3 плода), вечер задържително салата,ядки и довашно кисело мляко, но прясно не пия, защото се издувам, без никакво пържено,без газирано.Та големият ми въпрос е - защо след като горя по толкова калории дневно и при хранене с качествена (домашна) храна, без фаст фууд, без пакетирани храни, всичко истинско от село, качвам килограми?Тоест възможно ли е да качвам мускулна маса и от това да са се вдигнали килограмите, имайки предвид , че правя бърз ход - веднъж 8км до обяд и вечер още 7-8-9км,  съчетано с увеличението на дневния калориен прием? Моля за помощ, защото ,като се погледна в огледалото, не виждам промяна във външния ми вид( да съм надебеляла), но за сметка на това кантарът ми отчита + почти 3кг. откакто реших да се храня повече и същевременно да горя повече. Ще съм много благодарна, ако някой се отзове, защото искам да знам занапред (зимата) , ако си оставя храната по 1200 кал на ден, но намаля физическата активност, дали ще кача килограми, и дали качените сега са мускул или мазнина, при положение, че виждам тялото си по-стегнато, свален корем, по-ясно очертани форми?

Темата беше редактирана от Михаела Ангелова на 04.08.20 14:01.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

казано от Sarid Ismailov на 04.08.20, 15:44:

Здравей! Ето малко от мен по темата, за да разбереш организма си. Първо, каквото и да казват, на 17 години се стартират много от заложените в гените програми във организма ти. Второ, има много сценарии, какво ще се случи, ако се манипулира с дневният ти хранителен режим и физическата активност. Ще се спра на някои.
Да приемем, че ти трябват около 2000 ккал за твоето ежедневие.
1. 800 ккал и никаква физическа активност
При здрав организъм, това ще води до отслабване. Как и какво става? Ако сутрин няма да има храна в стомаха, тогава ти ще харчиш енергия, която ще е под формата на запасите ти на гликоген в мускулите и мазнина,  пак която се намира в мускулите. Ако седнем, да речем и поспим или си починим малко, тогава, мастните депа ще се разделят със своите запаси и част от тях ще попълнят запасите от липсващите мазнини в мускулите, а друга част от тях, ще отиде за необходимите пластични процеси в организъма. Ако седнем и изядем храна, то процеса на топенето спира и за енергия ще се използва такава от изядената храна. Това сваляне на мазнина, като цяло, защото това ще е факт, ще продължи до тогава, до като индокринната ти система не се умори. А тя ще се умори приблизително за две седмици, после ще видиш резултат - спиране на цикъла и т.н., но ти го знаеш вече.....
1. 1100 ккал от необходимите 2000 ккал. Тук, резултатът ще е много различен, от начало, но после пак ще се сведе до т.1, след известно време. Първо, ако активно се движиш, (това е от поста ти), ще гориш по-активно мазнините и хормоните, които се синтезират, ще помагат за това. естествено е, че през това време може да градиш и мускулна маса, защото имаш допълнителна енергия. Липсващите ккал ще се попълват от мазните депа. Те ще намаляват.

Обаче, има нещо много важно! Домашната храна е със много съдържание на мазнини и това спира активното топене на своите. За да топиш активно от своите запаси, се препоръчва в менюто да се ограничи приема на мазнина. Белтъчините и въглехидрата може да делят калориите. Това пак ще трае определено време - топенето, защото индокринната система пак ще се износи и всичко ще спре. Това означава, че ако искаш да отслабваш (процеса да е по-дълъг, без да си навредиш), трябва да правиш почивки от режима и 1-2-3 дни да ядеш по необходимити ти калории, без да ги надвишаваш. Почивката зависи от продължителността на “гладуването”......
Това ставаше и става със теб сега, по твоето описание.
Информация:
1. Ако правиш физическа активност (вървене, умерено бягане), при липса на храна в стомаха, топиш мазнини.
2. Има ли храна в стомаха и червата, харчиш нея, тя ще попълва запасите първоначално.
3. Ако след бягането, не ядеш 1 час, то топенето ще продължи, при условие, че няма храна в стомаха.
...и т.н.
ето моите пет стинки по темата))

Благодаря много!Напълно е така, но главното ми притеснение също е ,дали трупам и поради факта ,че съм 10кг под нормата и тялото ми се опитва да ги навакса, след като съм започнала да се храня нормално, защото не мога цял живот да гладувам,защото 800кал на ден си е чист глад, дори да хабя по 1800 на ден при зимни условия и по-забавен метаболизъм?

Благодаря много, надявам се да запазя теглото и при нормално хранене, щом е така. Ще се радвам и на други мнения , повече гледни точки :)

04.08.20
16:27

Домашната храна е със много съдържание на мазнини и това спира активното топене на своите. За да топиш активно от своите запаси, се препоръчва в менюто да се ограничи приема на мазнина.

казано от Sarid Ismailov на 04.08.20, 16:02:

...Отслабналият човек трябва до края на живото си да внимава с храната! ;)

Прегледах съвсем диагонално и не съм задълбавал в твоите “пет стотинки”
Не ти идва на ум, че ги пишеш тия глупости на 18 годишно момиче, с потенциални хранителни проблеми, докарала се до 53 килограма при височина 1,75 ... с глад.

Не се смятам за достатъчно компетентен, да давам съвети ... единствено бих препоръчал на момичето е да приема писаниците по форумите, с голяма доза скептицизъм. Има достатъчно информация и тук в сайта на бб-тийм, която би трябвало да даде добър ориентир и начална отправна точка - хранене

Мнението беше редактирано от Splash на 04.08.20 16:41.

казано от Splash на 04.08.20, 16:27:

Домашната храна е със много съдържание на мазнини и това спира активното топене на своите. За да топиш активно от своите запаси, се препоръчва в менюто да се ограничи приема на мазнина.

казано от Sarid Ismailov на 04.08.20, 16:02:

...Отслабналият човек трябва до края на живото си да внимава с храната! ;)

Прегледах съвсем диагонално и не съм задълбавал в твоите “пет стотинки”
Не ти идва на ум, че ги пишеш тия глупости на 18 годишно момиче, с потенциални хранителни проблеми, докарала се до 53 килограма при височина 1,75 ... с глад.

Не се смятам за достатъчно компетентен, да давам съвети ... единствено бих препоръчал на момичето е да приема писаниците по форумите, с голяма доза скептицизъм. Има достатъчно информация, и тук в сайта на бб-тийм, която би трябвало да даде добър ориентир и начална отправна точка - хранене

Прочетох , но все пак исках отговор на лично поставения от мен въпрос, тъй като не се съдържа в статията. От хора, които са наясно с това , тъй като късно си разбирам грешката и искам да науча малко повече за моя проблем.

04.08.20
17:50

Васил, отговарям последно и приключвам темата. Молбата ми беше, преди да праскаш съвети, като тези които ти цитирах, да помислиш за човека, на който пишеш и конкретната му ситуация. Не смятам че е нужно повече спам.

04.08.20
19:28

Ти байноле Василе не проумя ли,че в 95%от случаите на “помощ” си абсолютен Дънинг...което и всъщност ти дава самочувствието да раздаваш съвети от всякакво естество.

13.08.24
06:41

Ако търсиш съвети за отслабване, сайтът BAV.BG предлага полезна статия, която разглежда няколко ключови аспекта на здравословното отслабване. В статията се подчертава значението на балансирания хранителен режим, като се избягват драстични диети, които могат да доведат до загуба на мускулна маса и забавен метаболизъм. Препоръчва се повишаване на приема на протеини и редовни физически упражнения, за да се запази мускулната маса и да се ускори метаболизмът. Също така се обсъжда важността на добрата хидратация и умерената физическа активност за постигане на дългосрочни резултати​ https://www.bav.bg/blog/hranitelen-rezhim-za-otslabvane/

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1