Въпрос относно белтъчини и техния количествен прием

Здравейте на всички. Имам един въпрос, който предполагам е дъвчен години наред из форумите и интернет пространството, но понеже са минали години и разни статии и сайтове където човек може да научи много неща, но може и за много неща да е объркан. Тренирам от години и що годе гледам да спазвам златното правило за прием на белтъчини около 2,2 гр. на 1 кг телесно тегло. От няколко дни насам виждам по-разни “известни” места (било списание или сайт), че това съвсем не е правилно.
Нуждата на спортуващ човек от такова “огромно” количество протеин е напълно излишна според сайт на известни хранителни добавки, а може би най-добрите хранителни добавки. Казва се че:

Учените са установили, че за нормалното функциониране на човешкото тяло е необходим прием около 0,7-0,9 гр протеин за 1 кг телесно тегло. В същото време, за покачването на 1 кг телесна маса са ни нужни около 300 гр белтък, но поради различната скорост на усвояемост трябва да добавим поне още 50 гр и общо стават 350 гр.
Ако сте с тегло 60 кг и искате за месец да качите 2 кг, то формулата за изчисляване следва да изглежда така:
60кг х 0,9 гр. = 54 гр белтък дневно за нормалното функциониране на тялото.
Ние обаче искаме да трупаме по 2 кг месечно мускулна маса. За целта се нуждаем от 350 х 2 = 700 гр допълнително за 30 дни.
За да изчислим дневната доза е необходимо 700 гр / 30 дни в месеца = 23,3 гр (кръгло 24 гр) прием на протеин за ден.
24 гр обаче е допълнителната норма, над обичайната. За да изчислим колко да бъде общия ни дневен прием събираме дневната доза от 54 гр + допълнителната за натрупване 24 гр = 78 гр. Това е 1,3 гр на 1 кг телесна маса.

Вярно е, че всяко тяло е строго индивидуално, но всеки индивид трябва да има цел за всичко за да гони и достига. В случая ако наистина нуждата от белтъчини дневно е сведена от 2,2 на 1,3 или 1,5 това е до известна степен голямо облекчение на по-младите спортисти, ентусиасти с по-малко финансови средства и т.н. А за мен? Обичам да се ровя в теоретични доказвателства и науки. Благодаря за търпението за четивото и силно се надявам аз да съм се изразил правилно и да сте ме разбрали! Поздрави и да сте живи и здрави.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

28.12.20
19:12

Няма данни, че повече от 1.6 гр/кг водят до по-голям мускулен растеж, т.е., това е горе-долу максимума, ако целта е хипертрофия.
Освен това, качването на 2 кг. мускули на месец и за начинаещите е невъзможно, а при напредналите пък съвсем. Осве това, при тях тренировкит не водят до чак такъв протеинов разпад, така че нуждите им са още по-малки. При прием на стероиди може би трябват повече, но не чак толкова много повече.
Разбира се, по-големите количества не са непременно излишни, примерно за контрол на апетита или при сваляне на мазнини. Но чисто от към мускулна маса, 1.6 гр. са достатъчни, за максимален растеж.

Мнението беше редактирано от Петко К на 28.12.20 19:14.

Няма данни, че повече от 1.6 гр/кг водят до по-голям мускулен растеж, т.е., това е горе-долу максимума, ако целта е хипертрофия.

Благодаря за подробния и ясен отговор. Това значи ли, че примерно за НВД не са излишни по-високите приеми между 2.5 и 3 гр. /1 кг или са кажи речи задължителни?

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1