Отрицателни ефекти при бягането

08.08.05
09:51

Здравейте,
Иска ми се да обсъдиме възможните отрицателни ефекти при бягането...кости, стави, колене, кръст и т.н.  Пускам тая тема, защото смятам, че ще е полезна за хора занимаващи се предимно с бягане. На мен това ми е основна тренировка, но в тая област съм некомпетентна и искам да науча. Сигурно има и други като мен. Ако има и линкове за литературни източници ще е супер, защото аз не успях да намеря нищо, само колко е полезно бягането и пр.
Аз от около 2 седмици имам болки в коленете и затова спрях да тичам (незнам докога), щото ме е страх да не стане по-лошо, като добавя, че не е за първи път. Отдавам го на бягането, тъй като не виждам друга причина. Болките се появяват при клякане или изкачване на стълби. По време на бягането няма болка, но непосредствено след това има. За недостатъчно трениране не може да става въпрос. За наднормено тегло...мисля, че си е добре: 177см,58кг,27г.
Това е моя опит по темата.
Поздрави... :P

08.08.05
13:13

Еми аз тичах по-често преди. ама нещо колената почнаха да ме ядосват и спрях...

08.08.05
19:55

А аз имах супер болки в костите (където е прасеца) и спрях. Оттогава само велоергометър;)

08.08.05
23:56

Освен натоварванетов ставите друго всичко е положително при бягането, ако не сме с наднормено тегло няма проблеми

09.08.05
09:22

Благодаря ви, ама то излиза, че не трябва да се бяга, а аз не съм на това мнение. Даже велоергометъра много малко може да го сравнявам с бягането (мое мнение). Наднорменото тегло, поне при мен, не може да е проблем. Настилката може би...незнам.
Професионалните бегачи как се справят с болежките...

09.08.05
19:12

Как не трябва да се бяга тобно обратното ако има наднормено тегло тогава да се премине на велото тъй като там отсъства натоварването в ставите

12.08.05
09:16

Астор, знам, че е така. Прав си. Наднорменото тегло би трябвало да е ясно за всеки. Аз питам за възможни болки, които не се дължат на наднорменото тегло. Ако съм с такова тегло едва ли ще издържа ежедневно 10км. На друго място трябва да са причинитеи ако някой знае, да каже pls. Примерно настилката. Чувала съм, че не било хубаво да се бяга на асфалт, а на мен от терена около 15мин. ми е бягане на асфалт. Нямам друг начин. Дали може да се появят болки от това?
Навсякъде се пише колко е полезно бягането, как да се бяга...и аз съм съгласна, ама все пак най-полезното и безопасно упражнение си остава ходенето.
Поздрави  :P :P :P

12.08.05
10:07

Най-доброто упражнение със аеробен характер,с цел сваляне на мазнини е според мен качването и слизането по стълби.Страхотно натоварва,при положение че при него липсват тези състресения за тялото,които има при бягането,и от които се получават болките в коленете и кръста.Освен това ритъма на дишане е доста по-естествен и доста по лесно се усвоява от начинаещи,които много по-бързо достигат до тренировъчни натоварвания.

12.08.05
15:39

Болките в коленете са неизбежни при тичането. Вечер ако има болка сложете лед на. След известно време го намажете с някакъв загряващ мехлем и свиите колената на около 20-25 градуса или просто навиите едно одеало на руло и го сложете под краката. Никога не ги изпъвайте напълно в легнало положение, тъй като така ставите натоварват повече. Профилактично може да се приема лекарствени средства със съдържание на глюкозамин. Аз лично съм доволен от Артрогард-а, който пих точно поради тази причина.

RA

07.09.05
15:55

Здравейте,мисля,че мога да се произнеса по тази тема защото тренирам футбол от околко 10години. ССГ,ако ме питаш мен по-добре въобще не тичай по асвалта. Мисля че тези 15минути са напълно достатъчни за да те болят коленете след това.При всеки човек е различно,но 15минути бягане по асвалт си е едно сериозно натоварване за ставите и сухожилията. Не мисля,че трябва да те притеснява това,че те болят коленете. Аз ти препоръчвам да си тренираш до момент в който наистина те болят коленете и чувстваш,че трябва да спреш. Тичането е прекрасен вид натоварване. Мога да ти кажа различни видове хапчета(хранителни добавки) които можеш да пиеш,но не мисля,че е нужно да си харчиш парите за тях. Пак казвам ако болката ти е поносима,леко неприятна не виждам смисъл да се лишаваш от бягането. И най-важното - ако можеш тичай по тартан,трева по-меки настилки,защото ако тичаш по асвалт нищо чудно да се контузиш. Успех!

09.09.05
14:34

[quote author=“raz-r”]Здравейте,мисля,че мога да се произнеса по тази тема защото тренирам футбол от околко 10години. ССГ,ако ме питаш мен по-добре въобще не тичай по асвалта. Мисля че тези 15минути са напълно достатъчни за да те болят коленете след това.При всеки човек е различно,но 15минути бягане по асвалт си е едно сериозно натоварване за ставите и сухожилията. Не мисля,че трябва да те притеснява това,че те болят коленете. Аз ти препоръчвам да си тренираш до момент в който наистина те болят коленете и чувстваш,че трябва да спреш. Тичането е прекрасен вид натоварване. Мога да ти кажа различни видове хапчета(хранителни добавки) които можеш да пиеш,но не мисля,че е нужно да си харчиш парите за тях. Пак казвам ако болката ти е поносима,леко неприятна не виждам смисъл да се лишаваш от бягането. И най-важното - ако можеш тичай по тартан,трева по-меки настилки,защото ако тичаш по асвалт нищо чудно да се контузиш. Успех!

Абе недей да я подучваш така да прави. С коленете шега не бива!!! От опит го казвам. Така ме боляха че не можех да клекна изобщо, ама в буквалния смисъл. Остави фитнеса, не можех да си върша работи от ежедневието. Като седнех на стол, после без да се подпра някъде не можех да стана.!!! Като прибавим и факта че съм на 16 години и имам и големи проблеми и с китките, се отказах от фитнеса... от април месец не съм ходил. Коленете вече не ме болят, но в китките все още имам известна болка. С Коленете шега не бива хора!!! Взимайте и най-малката болка насериозно, щото нямате си на представа колко сложни могат да станат работите... Аре по-здрави

LA

09.09.05
15:39

Момчета аз съм чувал че при мъжете може нещо да стане с тестисите при бягане!Имаше някакъв футболист дето му правиха операции от това...

RA

09.09.05
16:01

УКТЦ,съгласен съм,че трябва да се взима под внимание,както всяка контузия,но казах ако чувства лека болка,че това не трябва да я притеснява. Ако започне да я боли силно,разбира се,няма да бяга. Но според мен това е нещо преходно. Ако всеки път ходим на доктори дори за най-малкото нещо няма да ни останат нито пари нито нерви,защото много често докторите те вкарват в някакви филми за операции и т.н. само защото искат да изкарат пари(примерно).Тя сама ще си усети,просто исках да и кажа,че според мен може да си тича стига да е лека болката. Аз примерно всеки път когато имам тренировка ВИНАГИ ме боли нещо(примерно крак,ръка,кръст) и след като го разгрея или след 2/3 тренировки отшумява. Мисълта ми е,че не всеки път трябва да спираш да тренираш за най-малкото нещо,често трябва да продължаваш да тренираш за да засилиш мускулатурата,връзките и сухожилията. ССГ сама ще прецени.

09.09.05
21:16

е да брато и ти си прав, .но ако болката се задържи повечко да се замисли малко. Все пак не си заслужава да си преебем колената за едната тренировка. Плюс тва, ако разтегнеш мускул примерно, мое да се въстанови, ама с коленцата е по-сложничко. Мускулът отпочива лесно, ама коста преебе ли се... лошо. Абе да внимава момичето и тва е. По-здрави

LA

10.09.05
19:42

[quote author=“largozol”]Момчета аз съм чувал че при мъжете може нещо да стане с тестисите при бягане!Имаше някакъв футболист дето му правиха операции от това...

Искам коментари е по те тая мисъл...

10.09.05
21:21

...

11.09.05
00:49

Хора бягането е едно от наи ценните/комплексни упражнения.
Аз съм тренирал 5 години лека атлетика. Не знам колко километра правиш щом имаш 15 мин на асфалт, но ми се струват доста.
Тичането на асфалт е натоварващо ако не си с маратонки за тичане.
И все пак не тичам повече от 4 км.Имам един приятел който избяга 25 км,
после естестевено го боляха колената.Няма начин.
А моите тестиси са си съвсем здрави, въпреки трудовия стаж :)

15.09.05
14:03

Наскоро реших да включа два кроса седмично по 10 обиколки на стадиона ( 4 км) за да продухам сърдечно-съдовата с-ма и дробовете, въобще да допълня силовата тренировка. При първия крос на петата обиколка ми се вдървиха прасците в областа малко над глезените,направо станаха като дърво - не можех да ходя, а започна да щрака и лявото коляно. А ме бяха предопредили да избягвам кросовете, защото натоварвали ставите, особенно при по-тежките (а аз съм 102 кг, 177 см). Та се притесних, но не се отказах. Следващият път започнах по-внимателно, около 10 мин. общо разгряване и разстягане,особенно на глезените, коляното и тазобедренната става. И повече нямам проблеми (да чукна на дърво!). Така че смятам загряването и разтягането за много важни, особенно ако бягаш като мен сутрин на гладно и мускулите и сухожилията са още студени.
    Така,че SSG, когато отшуми болката започни пак, но по-внимателно. Чао!

19.01.11
18:07

Здравейте,
при мен винаги проблем са били коленете! Искам да попитам някой има ли впечатление дали някакви наколенки или ластичен бинд би помогнал по време на тичане?

28.01.11
11:47

ха сега де..аз пък имам малко по-различен проблем, който се прояви от бягането..при опит да застана на пети дясния ми крак отказва. Принципно знам, че това става когато има проблем в кръста и при хора с дискова херния обаче аз тези проблеми ги нямам и не знам защо стана така...толкова е неприятно, че не мога да го обясня с думи :(  Пазете се хора!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1