22.01.21
21:32
Здравейте! : ))
Гледам, че яко се размятат пудовки във форума и взех, че се зарибих и аз. Има някой неща обаче, които хич не са ми ясни и ще помоля за малко помощ. Никога не съм държал пудовка, освен 6кг пластмасова от Кауфланд, с която загрявам. Насочил съм се към 20кг. пудовка, защото знам, че мога да направя спокойно 10 повторения раменна преса с нея и мисля, че и на другите движения като суингове и изхвърляне също ще съм около тези бройки?? Не искам да се напъвам с нея, а да се движа елегантно и красиво, което ме кефи и привлича да се гмурна в тези води. Дори се чудя дали да не заложа на 16-ка? Нямам си идея как да се ориентирам. Военната ми преса с щанга, в момента е нещо такова : 15х40, 10х50, 5х60, 1х65 (не ми се напъва повече, но и единица на 70 ще ударя). Също така съм се насочил към състезателна пудовка. Нямам идея защо, но не ме кефят тези с кривите дръжки...
Та въпросите общо взето са ми:
1. Дали се ориентирам правилно в избора на 20кг?
2. Състезателната пудовка ли е най-подходящия избор?
3. Най-големия ми проблем е, че не знам от къде да си купя... Гледам някви обяви в Olx, обаче всички са от онези търговци, които внасят китайските тежести и лостове, и не ми се струват надеждни? Доста обяви има и цената е 160лв. за 20-ка. Има ли проблем според вас и мога ли да се прецакам? Пише, че са стоманени.
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат таблетки
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
Pure Nutrition Power Enzymes
Храносмилателни ензими
HS Labs Creatine Powder
Креатин монохидрат
Още предложения от BB-Shop
23.01.21
09:27
Пудовките не са фигурно пързаляне. А и тежко не значи непременно криво и грозно. Взимай смело от 24-ка нагоре, състезателна. Но дори и с нея съм сигурен, че ако се зарибиш, ще ти олекне, ще ти стане скучно и ще тръгнеш да търсиш по-тежка.
Аз без да имам раменна преса 70 си взех дЕректно 32ка....а после и втора такава.
23.01.21
10:05
Аз съм доволен от декатлонските 24ки, а на цена от 110лв за брой (65лв за 16ка) с безплатна доставка до магазин, едва ли има по-изгоден вариант за домашно ползване. Каучукът отдолу е много здрав, не мирише, не оставя следи и може да ги оставяш дори на паркет без допълнителна подложка, не пада боя, като от състезателните, дръжките не ръждясват (33мм за 24ките и 35мм за 16ките) и са с успореден захват към самото гюле, като при състезателните, но тези са по-широки и удобни, ако ще държиш с две ръце. Проблемът е, че рядко ги има в наличност онлайн и изобщо не ги зареждат във физическите магазини, тоест няма как да ги пробваш на живо, а по-леките са с различен размер и няма база за сравнение.
Аз лично виждам по-голямо натоварване от чифт леки, отколкото от една тежка и като те слушам, може би чифт 16ки или 20ки ще са ти идеални, но ако ще е една, нека е 24кг и нагоре.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 23.01.21 10:23.
23.01.21
11:13
казано от zvvsip на 22.01.21, 21:32:
1. Дали се ориентирам правилно в избора на 20кг?
2. Състезателната пудовка ли е най-подходящия избор?
3. Най-големия ми проблем е, че не знам от къде да си купя... Гледам някви обяви в Olx, обаче всички са от онези търговци, които внасят китайските тежести и лостове, и не ми се струват надеждни? Доста обяви има и цената е 160лв. за 20-ка. Има ли проблем според вас и мога ли да се прецакам? Пише, че са стоманени.
1. 32-ка. Много бързо олеква при сериозно занимаване.
2. Твърдо да.
3. Обяви колкото щеш. Питай Евлоги от къде е я взе неговата тази седмица. Пудовка много трудно ще прецакаш, не е невъзможно, но даже и чугунена да е пак ще трябва много усилия.
Аз бих заложила на олимпийските пудовки след като вече се прецаках с две х 16кг от Декатлон и съжалявам, че избрах евтиния вариант. Моята раменна преса е 30кг. със зор и пак си размятам 16ките. Пробвала съм изхвърляне с до 20кг. Суинг съм правила и с 32кг, но в старата зала, там имаше избор на пудовки.
Мнението беше редактирано от Дени на 23.01.21 16:32.
23.01.21
16:59
Ще е полезно, ако се обосновеш.
Аз имах и състезателна 16, 24 и 32кг и предпочитам декатлонските пред тях, за съжаление нямат 32-ки.
П.П. Пускам една снимка.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 23.01.21 17:03.
Състезателните са еднаква големина като за начало. 16ките не са толкова обемни, но дръжката не ми е удобна, формата променя и техниката. Дъното е удобно при гребане, тяга и т.н, при суинг също не ми прави впечатление. При обръщане, тласкане и изхвърляне обаче формата и дъното са минус. Центъра на тежестта не е като при състезателните и движението не е толкова плавно и лесно. Най-голям минус за мен е дръжката, сваля ми кожата на цялата длан, дори от тяга не съм си докарвала подобно чудо. Хвата не ми е слаб и не стискам пудовките, само отбелязвам. Със състезателна нямам подобен проблем, дори тези от спорт депо и подобни са ми ок за хвата, но пък те също, колкото са по-тежки, са по-обеми и дръжката
на 20ка и нагоре не ми идва удобно за хващане, не ляга добре. Принципно ръцете не са ми големи и последното си е доста индивидуално.
23.01.21
17:51
Хубаво е, като може да се чуят различни мнения. В това за свалянето на кожата може и да има истина, но при мен е по-скоро лоша техника при спускането. Не знам как може дъното да е проблем при обръщане, тласкане и изхвърляне, но според мен каучуковото дъно е голям плюс при домашни тренировки.
Всички във форума станахте големи техничари с леки пудовки. Ето тук https://kettlebellsworkouts.com/kettlebell-store/ има информация за подбор на пудовки.
23.01.21
18:46
Едно време какви техничари имаше - на леки, на средни и на тежки пудовки, това днешното никакви техничари не са.
Благодаря ви за включванията!
Аз като цяло си бях насочен към състезателните пудовки, защото ме кефят като визия.. и след като нямат минуси си оставам на това мнение. Очаквах, че може би някой ще каже, че тези с по-големите дръжки ще са по удобни за суинг с две ръце или нещо такова... или, че не е подходяща за нещо и тн... но след като няма нищо подобно, състезателна ще е : ))
За килограмите вероятно сте прави като препоръчвате по-тежките гири! Аз не, че искам да се лигавя и да танцувам с пудовката :D, но доста съм травмиран в рамене, лакти, китки, че се надявам да разчупя положението с пудовката и едва ли не да ми подейства рехабилитационно. Така си мисля поне. Представям си го така, че като направя 15 сиунга с 15 изхвърляния да се почувствам добре смазан и раздвижен. А и предвид, че никога не съм правил тези движения ми се ще да ги зауча с по-лека гира. В края на поста ще кача видео, което ме впечатли и надъха! Много красиво се получава и искам така да ми изглежда тренировката : ))
То и като гледам има голям интерес към пудовките, така че ако бързо свикна, лесно ще мога да е продам и да купя по-сериозна. Притеснения ми бяха по-скоро дали няма да ми е тежка 20-ката като за начало.
Стига толкова дрънкане.... Вижте ако може какви варианти окрих по българските сайтове и кажете кое ви се струва най Ок? Не ме бърка разликата в цената, пред това да взема по-хубавата гира. Ще пиша и на Евлоги да го попитам за неговата.
То 3 и 4 са еднакви май..
Мнението беше редактирано от zvvsip на 23.01.21 19:11.
казано от zvvsip на 23.01.21, 19:10:
Благодаря ви за включванията!
Аз като цяло си бях насочен към състезателните пудовки, защото ме кефят като визия.. и след като нямат минуси си оставам на това мнение. Очаквах, че може би някой ще каже, че тези с по-големите дръжки ще са по удобни за суинг с две ръце или нещо такова... или, че не е подходяща за нещо и тн... но след като няма нищо подобно, състезателна ще е : ))
За упражнения с две ръце не са много подходящи, лично на мен са ми ок, защото имам по-малки ръце. Прегледай линка по-горе, там са описани плюсовете и минусите и точно кой вид пудовка за какво е ок.
На Уеста не са зле като цена, техните съм пробвала, в залата има състезателна 8ца, 12ка и 16ка.
https://west-gym.com/tezesti/pudovki/s-stezatelni-pudovki-100579
Иначе всички варианти от 1 до 4ри са екстра. Аз лично не бих взела черната, а цветна, ако ще е състезателна. Състезателните според теглото имат различен цвят, с това се отличават. Например 16ката е жълта, 8цата розоваи тн. Дори няма нужда да се изписват килограмите, това ми харесва.
Мнението беше редактирано от Дени на 23.01.21 20:39.
23.01.21
20:45
Такива като от уестджим имам аз - 12-ка и 20-ка, и са ми супер удобни. И е супер, че пусна линка, ‘щото си търся същата 12-ка от известно време, а наличности - йок.
Пуснах им сега запитване. Тенк ю!
Този формат на гюлето е възможно най-удобният за мен. Пробвала съм декатлонските с грубата дръжка, имах винилови от спорт депо и в момента, в който ми презентираха олимпийските, ги продадох и си купих каквото “трябва”.
🤘🏻
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 23.01.21 20:51.
И най, най-яката пудовка да вземеш, накрая повече ще я псуваш, от колкото да и се радваш ... тийб@ и гюлетата.
П.П. Според мен, чифт 24-ки или 32-ка (ако ще е една)... само занимавка да взимаш малка/и и да ги продваш след няколко седмици.
Мнението беше редактирано от Splash на 23.01.21 21:04.
казано от nervak на 23.01.21, 20:36:
Ако ще взимаш една...то все тая каква ще вземеш.
казано от Brown Bomber на 23.01.21, 10:05:
Аз лично виждам по-голямо натоварване от чифт леки, отколкото от една тежка и като те слушам, може би чифт 16ки или 20ки ще са ти идеални, но ако ще е една, нека е 24кг и нагоре.
Обмислих го и този вариант ама малко дебело ми идва да взема две гири наведнъж... Като взема среден размер (16,20) ако е усвоя ще мога да ги направя чифт, вместо да е продавам.
казано от Дени на 23.01.21, 20:20:
Прегледай линка по-горе, там са описани плюсовете и минусите и точно кой вид пудовка за какво е ок.
Прегледах го, барабар с всичките коментари отдолу :D Полезно ми беше, да! Доста добре човекът е обяснил нещата и разбрах разликите, които ме вълнуваха, мерси.
казано от Splash на 23.01.21, 20:52:
И най, най-яката пудовка да вземеш, накрая повече ще я псуваш, от колкото да и се радваш ... тийб@ и гюлетата.
Аз затова така по-плахо искам да подходя и се надявам да не псувам след това.
казано от Т. Тодорова на 23.01.21, 20:45:
Пуснах им сега запитване.
И аз им пуснах по същото време... да не ни помислят за тролове само :D
За пръв път правя такова “мултицитиране” не знам какъв качамак ще се получи.
А ето и клипчето, за което споменах по-горе. И друг път е качвано във форума ама много мазно му се получава на този! Това ми харесва като лекота и движение.
23.01.21
22:55
По повод препоръките на много хора, ще ти цитирам нещо от романа, който чета в момента: “Яжте лайна! Невъзможно е милиони мухи да грешат.”
Каза, че целта ти е повече да раздвижваш тип рехабилитация - в такъв случай 16-ка ,състезателна. Само внимавай, че има едни с много лъскави дръжки !
Добър вариант са Amila.
Тъкмо и техниката по лесно ще заучиш ! Като олекне и още не ти е омръзнало, купуваш втора.
Това, че на повечето им се иска да вдигат тежки пудовки , не означава че могат,най-малкото с добра техника 😉
Мнението беше редактирано от Гюлето на 23.01.21 23:00.
Какъв e проблема с лъскавите дръжки? То като гледам почти никъде няма наличности и чакам утре отговор от “West Gym”, но ако и там няма щях да пробвам именно с лъскава дръжка ето ТУК ?
Днес гледам една обявя в Olx за чифт 16-ки от чугун... Много им се чудя, щото без пари излизат. 120лв. с доставката ще са ЦЪК
пс. Ами аз докато се чудя и реших да ги взема тези чугунените.... утре ще ми ги изпратят : )) Така поне за малко пари ще получa най-точен ориентир от какво точно се нуждая и след това ще мога да си надградя.
Мнението беше редактирано от zvvsip на 25.01.21 00:17.
24.01.21
18:26
Със здраве да ги мяташ и скоро да минеш на по-тежки.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече