22.01.21
21:32
Здравейте! : ))
Гледам, че яко се размятат пудовки във форума и взех, че се зарибих и аз. Има някой неща обаче, които хич не са ми ясни и ще помоля за малко помощ. Никога не съм държал пудовка, освен 6кг пластмасова от Кауфланд, с която загрявам. Насочил съм се към 20кг. пудовка, защото знам, че мога да направя спокойно 10 повторения раменна преса с нея и мисля, че и на другите движения като суингове и изхвърляне също ще съм около тези бройки?? Не искам да се напъвам с нея, а да се движа елегантно и красиво, което ме кефи и привлича да се гмурна в тези води. Дори се чудя дали да не заложа на 16-ка? Нямам си идея как да се ориентирам. Военната ми преса с щанга, в момента е нещо такова : 15х40, 10х50, 5х60, 1х65 (не ми се напъва повече, но и единица на 70 ще ударя). Също така съм се насочил към състезателна пудовка. Нямам идея защо, но не ме кефят тези с кривите дръжки...
Та въпросите общо взето са ми:
1. Дали се ориентирам правилно в избора на 20кг?
2. Състезателната пудовка ли е най-подходящия избор?
3. Най-големия ми проблем е, че не знам от къде да си купя... Гледам някви обяви в Olx, обаче всички са от онези търговци, които внасят китайските тежести и лостове, и не ми се струват надеждни? Доста обяви има и цената е 160лв. за 20-ка. Има ли проблем според вас и мога ли да се прецакам? Пише, че са стоманени.
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работим23.01.21
09:27
Пудовките не са фигурно пързаляне. А и тежко не значи непременно криво и грозно. Взимай смело от 24-ка нагоре, състезателна. Но дори и с нея съм сигурен, че ако се зарибиш, ще ти олекне, ще ти стане скучно и ще тръгнеш да търсиш по-тежка.
Аз без да имам раменна преса 70 си взех дЕректно 32ка....а после и втора такава.
23.01.21
10:05
Аз съм доволен от декатлонските 24ки, а на цена от 110лв за брой (65лв за 16ка) с безплатна доставка до магазин, едва ли има по-изгоден вариант за домашно ползване. Каучукът отдолу е много здрав, не мирише, не оставя следи и може да ги оставяш дори на паркет без допълнителна подложка, не пада боя, като от състезателните, дръжките не ръждясват (33мм за 24ките и 35мм за 16ките) и са с успореден захват към самото гюле, като при състезателните, но тези са по-широки и удобни, ако ще държиш с две ръце. Проблемът е, че рядко ги има в наличност онлайн и изобщо не ги зареждат във физическите магазини, тоест няма как да ги пробваш на живо, а по-леките са с различен размер и няма база за сравнение.
Аз лично виждам по-голямо натоварване от чифт леки, отколкото от една тежка и като те слушам, може би чифт 16ки или 20ки ще са ти идеални, но ако ще е една, нека е 24кг и нагоре.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 23.01.21 10:23.
23.01.21
11:13
казано от zvvsip на 22.01.21, 21:32:
1. Дали се ориентирам правилно в избора на 20кг?
2. Състезателната пудовка ли е най-подходящия избор?
3. Най-големия ми проблем е, че не знам от къде да си купя... Гледам някви обяви в Olx, обаче всички са от онези търговци, които внасят китайските тежести и лостове, и не ми се струват надеждни? Доста обяви има и цената е 160лв. за 20-ка. Има ли проблем според вас и мога ли да се прецакам? Пише, че са стоманени.
1. 32-ка. Много бързо олеква при сериозно занимаване.
2. Твърдо да.
3. Обяви колкото щеш. Питай Евлоги от къде е я взе неговата тази седмица. Пудовка много трудно ще прецакаш, не е невъзможно, но даже и чугунена да е пак ще трябва много усилия.
Аз бих заложила на олимпийските пудовки след като вече се прецаках с две х 16кг от Декатлон и съжалявам, че избрах евтиния вариант. Моята раменна преса е 30кг. със зор и пак си размятам 16ките. Пробвала съм изхвърляне с до 20кг. Суинг съм правила и с 32кг, но в старата зала, там имаше избор на пудовки.
Мнението беше редактирано от Дени на 23.01.21 16:32.
23.01.21
16:59
Ще е полезно, ако се обосновеш.
Аз имах и състезателна 16, 24 и 32кг и предпочитам декатлонските пред тях, за съжаление нямат 32-ки.
П.П. Пускам една снимка.
Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 23.01.21 17:03.
Състезателните са еднаква големина като за начало. 16ките не са толкова обемни, но дръжката не ми е удобна, формата променя и техниката. Дъното е удобно при гребане, тяга и т.н, при суинг също не ми прави впечатление. При обръщане, тласкане и изхвърляне обаче формата и дъното са минус. Центъра на тежестта не е като при състезателните и движението не е толкова плавно и лесно. Най-голям минус за мен е дръжката, сваля ми кожата на цялата длан, дори от тяга не съм си докарвала подобно чудо. Хвата не ми е слаб и не стискам пудовките, само отбелязвам. Със състезателна нямам подобен проблем, дори тези от спорт депо и подобни са ми ок за хвата, но пък те също, колкото са по-тежки, са по-обеми и дръжката
на 20ка и нагоре не ми идва удобно за хващане, не ляга добре. Принципно ръцете не са ми големи и последното си е доста индивидуално.
23.01.21
17:51
Хубаво е, като може да се чуят различни мнения. В това за свалянето на кожата може и да има истина, но при мен е по-скоро лоша техника при спускането. Не знам как може дъното да е проблем при обръщане, тласкане и изхвърляне, но според мен каучуковото дъно е голям плюс при домашни тренировки.
Всички във форума станахте големи техничари с леки пудовки. Ето тук https://kettlebellsworkouts.com/kettlebell-store/ има информация за подбор на пудовки.
23.01.21
18:46
Едно време какви техничари имаше - на леки, на средни и на тежки пудовки, това днешното никакви техничари не са.
Благодаря ви за включванията!
Аз като цяло си бях насочен към състезателните пудовки, защото ме кефят като визия.. и след като нямат минуси си оставам на това мнение. Очаквах, че може би някой ще каже, че тези с по-големите дръжки ще са по удобни за суинг с две ръце или нещо такова... или, че не е подходяща за нещо и тн... но след като няма нищо подобно, състезателна ще е : ))
За килограмите вероятно сте прави като препоръчвате по-тежките гири! Аз не, че искам да се лигавя и да танцувам с пудовката :D, но доста съм травмиран в рамене, лакти, китки, че се надявам да разчупя положението с пудовката и едва ли не да ми подейства рехабилитационно. Така си мисля поне. Представям си го така, че като направя 15 сиунга с 15 изхвърляния да се почувствам добре смазан и раздвижен. А и предвид, че никога не съм правил тези движения ми се ще да ги зауча с по-лека гира. В края на поста ще кача видео, което ме впечатли и надъха! Много красиво се получава и искам така да ми изглежда тренировката : ))
То и като гледам има голям интерес към пудовките, така че ако бързо свикна, лесно ще мога да е продам и да купя по-сериозна. Притеснения ми бяха по-скоро дали няма да ми е тежка 20-ката като за начало.
Стига толкова дрънкане.... Вижте ако може какви варианти окрих по българските сайтове и кажете кое ви се струва най Ок? Не ме бърка разликата в цената, пред това да взема по-хубавата гира. Ще пиша и на Евлоги да го попитам за неговата.
То 3 и 4 са еднакви май..
Мнението беше редактирано от zvvsip на 23.01.21 19:11.
казано от zvvsip на 23.01.21, 19:10:
Благодаря ви за включванията!
Аз като цяло си бях насочен към състезателните пудовки, защото ме кефят като визия.. и след като нямат минуси си оставам на това мнение. Очаквах, че може би някой ще каже, че тези с по-големите дръжки ще са по удобни за суинг с две ръце или нещо такова... или, че не е подходяща за нещо и тн... но след като няма нищо подобно, състезателна ще е : ))
За упражнения с две ръце не са много подходящи, лично на мен са ми ок, защото имам по-малки ръце. Прегледай линка по-горе, там са описани плюсовете и минусите и точно кой вид пудовка за какво е ок.
На Уеста не са зле като цена, техните съм пробвала, в залата има състезателна 8ца, 12ка и 16ка.
https://west-gym.com/tezesti/pudovki/s-stezatelni-pudovki-100579
Иначе всички варианти от 1 до 4ри са екстра. Аз лично не бих взела черната, а цветна, ако ще е състезателна. Състезателните според теглото имат различен цвят, с това се отличават. Например 16ката е жълта, 8цата розоваи тн. Дори няма нужда да се изписват килограмите, това ми харесва.
Мнението беше редактирано от Дени на 23.01.21 20:39.
23.01.21
20:45
Такива като от уестджим имам аз - 12-ка и 20-ка, и са ми супер удобни. И е супер, че пусна линка, ‘щото си търся същата 12-ка от известно време, а наличности - йок.
Пуснах им сега запитване. Тенк ю!
Този формат на гюлето е възможно най-удобният за мен. Пробвала съм декатлонските с грубата дръжка, имах винилови от спорт депо и в момента, в който ми презентираха олимпийските, ги продадох и си купих каквото “трябва”.
🤘🏻
Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 23.01.21 20:51.
И най, най-яката пудовка да вземеш, накрая повече ще я псуваш, от колкото да и се радваш ... тийб@ и гюлетата.
П.П. Според мен, чифт 24-ки или 32-ка (ако ще е една)... само занимавка да взимаш малка/и и да ги продваш след няколко седмици.
Мнението беше редактирано от Splash на 23.01.21 21:04.
казано от nervak на 23.01.21, 20:36:
Ако ще взимаш една...то все тая каква ще вземеш.
казано от Brown Bomber на 23.01.21, 10:05:
Аз лично виждам по-голямо натоварване от чифт леки, отколкото от една тежка и като те слушам, може би чифт 16ки или 20ки ще са ти идеални, но ако ще е една, нека е 24кг и нагоре.
Обмислих го и този вариант ама малко дебело ми идва да взема две гири наведнъж... Като взема среден размер (16,20) ако е усвоя ще мога да ги направя чифт, вместо да е продавам.
казано от Дени на 23.01.21, 20:20:
Прегледай линка по-горе, там са описани плюсовете и минусите и точно кой вид пудовка за какво е ок.
Прегледах го, барабар с всичките коментари отдолу :D Полезно ми беше, да! Доста добре човекът е обяснил нещата и разбрах разликите, които ме вълнуваха, мерси.
казано от Splash на 23.01.21, 20:52:
И най, най-яката пудовка да вземеш, накрая повече ще я псуваш, от колкото да и се радваш ... тийб@ и гюлетата.
Аз затова така по-плахо искам да подходя и се надявам да не псувам след това.
казано от Т. Тодорова на 23.01.21, 20:45:
Пуснах им сега запитване.
И аз им пуснах по същото време... да не ни помислят за тролове само :D
За пръв път правя такова “мултицитиране” не знам какъв качамак ще се получи.
А ето и клипчето, за което споменах по-горе. И друг път е качвано във форума ама много мазно му се получава на този! Това ми харесва като лекота и движение.
23.01.21
22:55
По повод препоръките на много хора, ще ти цитирам нещо от романа, който чета в момента: “Яжте лайна! Невъзможно е милиони мухи да грешат.”
Каза, че целта ти е повече да раздвижваш тип рехабилитация - в такъв случай 16-ка ,състезателна. Само внимавай, че има едни с много лъскави дръжки !
Добър вариант са Amila.
Тъкмо и техниката по лесно ще заучиш ! Като олекне и още не ти е омръзнало, купуваш втора.
Това, че на повечето им се иска да вдигат тежки пудовки , не означава че могат,най-малкото с добра техника 😉
Мнението беше редактирано от Гюлето на 23.01.21 23:00.
Какъв e проблема с лъскавите дръжки? То като гледам почти никъде няма наличности и чакам утре отговор от “West Gym”, но ако и там няма щях да пробвам именно с лъскава дръжка ето ТУК ?
Днес гледам една обявя в Olx за чифт 16-ки от чугун... Много им се чудя, щото без пари излизат. 120лв. с доставката ще са ЦЪК
пс. Ами аз докато се чудя и реших да ги взема тези чугунените.... утре ще ми ги изпратят : )) Така поне за малко пари ще получa най-точен ориентир от какво точно се нуждая и след това ще мога да си надградя.
Мнението беше редактирано от zvvsip на 25.01.21 00:17.
24.01.21
18:26
Със здраве да ги мяташ и скоро да минеш на по-тежки.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече