Газове, Запек, Гастрит - малко повече по въпроса!

Темата е заключена.

27.05.04
01:06

Подуване на стомаха / Газове
——————————————————
По неизяснени причини подуването на стомаха след хранене се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Обикновено то се предизвиква от слаби или разстроени контракции на стомаха или тънките черва, или от отпускане на стомашните мускули. Изглежда стресът и неспокойството също играят важна роля за това състояние. Разстройването на стомаха с някои храни и бързото хранене може да доведат до подуване, затова е желателно това да се избягва. Независмо, че подуването на стомаха е доста неприятно състояние, то не е сериозен проблем.
В дебелото черво има буквално стотици различни бактерии, които се развиват там. Те живеят мирно в нашия стомах и някои имат положително влияние върху организма. Повечето бактерии са безвредни и не предизвикват проблеми. Те използват за хранене несмляните остатъци от нашата храна. Недостигът или отсъствието на нормалните ‘полезни’ бактерии води до размножаването на ‘газ формиращи’ и ‘формиращи миризма’ бактерии. Антибиотиците убиват полезните бактерии, а определени храни (въглехидратите и монозахаридите) предизвикват растежа на ‘газ формиращи’ бактерии. Те отделят газове като водород и метан. При различните хора организмът реагира по различен начин на едно и също количество въглехидрати - някои отделят повече газове, други - по-малко.


Запек
———-
Почти всеки един от нас е имал запек по едно или друго време. Някои от симптомите на запека включват: нередовно ходене по голяма нужда - по-малко от 2 пъти седмично, съпроводено с твърди изпражнения, усещане за надут стомах, дискомфорт. Какво го предизвиква? Той се получава когато дебелото черво абсорбира твърде много вода. Това се случва когато свиванията на мускулите на дебелото черво са слаби. Най-честата причина за появата му е бедната на влакна храна, намиращи се в зеленчуците, плодовете, зърнените храни и богата на мазнини, съдържащи се в кашкавала, яйцата, месото. Хората консумиращи храни, богати на растителни влакна рядко страдат от запек. Други причини за появата му са липсата на достатъчно движение, прекомерната употреба на лаксативи и обезболяващи лекарства. От голямо значение е недостатъчното количество ‘приятелски’ бактерии в дебелото черво. Те са полезни при стимулирането на перисталтиката - ритмичното свиване на мускулите, което придвижва съдържанието на червата по-нататък. Перисталтиката е по-ефикасна, когато киселинността на средата се увеличава, а именно тук бактериите са полезни. Като част от ферментационния им процес, тези Лактобактерии отделят млечна киселина и други киселини, създаващи среда, която подпомага перисталтиката. Няколко изследвания, проведени в Швеция от Д-р Ливиа Алм показват, че хроничният запек се причинява от нарушение в баланса на тези бактерии.
Запекът се среща най-често при жените, децата и възрастните над 65 години. Независимо, че в повечето случаи е временено състояние, това е често оплакване.
Консумирането на достатъчно течности - около 8 чаши на ден, ще подпомогне отстраняването на проблема. Друг начин за отстраняване на неприятните странични ефекти от запека е употребата на Пробиотици.


Гастрит, стомашни язви и язви на дванадесетопрътника
—————————————————————————————————
Гастритът е раздразване на стомаха, което е остро или хронично и означава, че бели кръвни клетки се движат в стените на стомаха в отговор на някакво поражение. Първоначално се е считало, че причината за гастрит или язва са повишеното наличие на стомашна киселина и стреса. Изследванията през последните години доказаха, че в действителност най-честият причинител на гастрита е Хеликобактер Пилори. Това е името на бактерията, която живее върху защитните тъкани на стомаха и за която се знае, че в 90% от случаите е причинител на язва на стомаха или на дванадесетопръстника. За разлика от болшинството бактерии Хеликобактер Пилори не прониква в стомашните клетки, но организма отделя антитела в кръвта. Все още не е изяснена връзката между повишеното отделяне на кисел стомашен сок и Хеликобактер Пилори, но такава съществува. Пациентите, които нямат киселина в стомаха не развиват язва на дванадесетопръстника. Приема се, че пряк виновник за язвата на дванадесетопръстника е инфекцията, причинена от Хеликобактер Пилори. Затова приемането на лекарства за намаляването на киселините в стомаха само ще облекчи състоянието, но няма да излекува язвата. Докато организмът не се очисти от Хеликобактер Пилори, язвата винаги ще се повтаря.
Вероятно заразяването с Хеликобактер Пилори става чрез приемане на бактерията в храна, течност или чрез замърсени съдове и в повечето случаи няма никакви симптоми за наличието й в организма. Инфекцията остава локализирана в стомаха докато не я излекуваме. Освен до язва, по-късно, при някои хора може да доведе и до рак на стомаха. Някои от лекарствата за облекчаване на болката и лечение на артрит (Адвил, Напрозин, Ибупрофен, Волтарен, Фелден, Лодин) и аспирина, намаляват защитното вещество в стомаха, наречено простагландин. Обикновено, когато се приемат за кратко време, тези лекарства не предизвикват проблеми. Но редовната им употреба може да доведе до гастрит. Лечението на гастрита е в зависимост от причината. При повечето типове гастрити, намаляването на стомашната киселина води до облекчаване. Когато е предизвикан от инфекция, традиционната медицина прибягва до употреба на антибиотици. Най-силните от тях са Кетоконозол и Амоксициклин, комбинирани с минерала бисмут.
През 1997 г. британски учени, с цел предпазване от развитие на рак на стомаха, започват изследване за лечението на най-честите стомашни проблеми. При 55% от случаите на рак на стомаха, причинител е Хеликобактер Пилори. Изследванията показват, че хората имащи микроба са 4 до 5 пъти по-склонни да развият рак на стомаха. Според изследователите, чрез лекуването на бактерията този риск може значително да се намали.
Според проф. Уолд от Института за превантивна медицина на Кралското Лондонско училище за медицина, това е важно проучване, тъй като ще се знае дали премахването на Хеликобактер Пилори при здрави възрастни ще намали риска от рак на стомаха и други заболявания. Ако това стане, то няколко седмично лечение на Хеликобактер Пилори ще предпази много хора от възможността да развият рак.
Според проучване, проведено от Института Пало Алто - Калифорния, САЩ, повече от половината хора в света имат Хеликобактер Пилори.

Темата беше редактирана от Петко К на 03.11.10 14:01.

27.05.04
09:05

Поста е много як, ама защо тук си го постнал 8)

BA

27.05.04
13:34

alex ами къде трябва да е поста? Точно за раздел хранене е...

ВН

28.05.04
00:55

Лечението на запека е елементарно - включване на богата на влакна храна, или взимане на влакнинни в добавка.
Лечението на гастроентерологичните поражения в стомаха, дванадесетопръстника и тънките черва се повлияват от взимане на пробиотици в добавка. Щамовете на млечнокиселите бактерии и бирените дрожди изместват щама на споменатата в по-предния пост бактерия.

28.05.04
00:58

Zna4i Image da te pitam kakva e razlikata mejdu aktiviata i normalnoto kiselo mliako. Te tolkova ia hvaliat, a ne vijdam goliama razlika…

ВН

28.05.04
01:03

В активия се води, че бактериите са пъти повече. Вземи си едно евтино кисело мляко, остави го отворено за 24 часа на топло, като вкисне го изяждаш и получаваш активия :).

28.05.04
01:10

Maika mi 6te ostane o4arovana ot tova, poviarvai. :lol:  Kato po4ne da mi obiasniava kolko bilo po-vkusno, po-polezno, kak vednaga se 4uvstva6 kato nov 4ovek…vse edno ne mliako qde6 ami i az neznam kakvo. Vse pak Danone iako si go prodavat. :roll:

ВН

28.05.04
01:27

Няма да вкуся кисло мляко носещо име чуждо от българско! Французи да ме учат какво е кисело мляко? Ти купувай каквото поискаш!

03.11.10
13:15

Здравейте!

Аз също имах този ужасен проблем. Ходих до тоалетната не често, бях подута, чувствах се като плондер. Обаче един приятел ми препоръча Натуралакс 3 - било на билкова основа, без странични ефекти и американско. Реших да проверя в аптеката и го имаше. Евтино е и го има по 20 и по 100. Какъв е изводът - забравих какво е запек и съм много щастлива.
Та искам да помогна и на вас :)

03.11.10
13:54

Ах, колко мило от твоя страна.
За щастие сравнително приличното ми хранене ме лишава от необходимост да финансирам този безумен бизнес.

Благодаря за загрижеността и успех в онлайн маркетинга.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1