Нов дневник 2021

19.09.21
16:08

Явно след обновяването на сайта или защото не съм се логвал от години, старият ми дневник е изчезнал, но това е без значение. И без това не беше кой знае колко интересно четиво.

Накратко(без да се жалвам) - преди около 7 години скъсах кръстни връзки на дясно коляно и заради леки усложнения след операцията, възстановяване ми отне доста време - около 9 месеца. Трудно ми беше да се движа и невъзможно да работя. На 36 години съм и съм минал през доста спортове, но най-голяма част от време съм отделил на плуването и най-вече на фитнес залата. Отчасти заради обездвижването след операцията, отчасти заради неправилно хранене, успях за да кача доста килца. За справка 1,87 м. съм висок и за около 7-9 месеца успях от 95 кг. да стигна завидните 125кг. Няма да се оправдавам с гена или с това че минах 30те, защото лично за мен това не са извинения, но смъкването на килата се оказа доста трудна задача. Пробвах с добавки, пробвах с различни видове тренировки, но резултата беше 5 кила на долу, 7 на горе. Осъзнавам си сега грешките. Следващият ужас, който ме сполетя беше контузия в кръста по време на работа. Става въпрос за L3 и L4 прешлени и за съкратена дистанция между тях, което от своя страна, заедно с излишните килограми направо ми “разказа играта”. Снимки ще приложа малко по-нататък на скенера и на докторското заключение. На френски е, защото във чуждестранна клиника ми правиха изследванията. Резултата беше - на всеки 10 стъпки правех почивка и движението си беше предизвикателство. И пак се връщам там от където тръгнах - това което бях загубил като кила през последните години успях да го намеря. Отново 125 кг. Всички ми казваха, че трябва да се върна във фитнеса и в интерес на истината пробвах..многократно, но на 15тата минута от тренировката, дали силова, дали кардио, ми се ревеше от болка. Затова реших да предприема драстични мерки.

Преди няколко месеца реших да пробвам т.нар water fasting и до ден днешен се придържам към него и ще продължавам докато не си стигна целта(а може би и след) - 95 кг на 187 см. Втората ми цел е да се върна пак в залата, защото УЖАСНО МНОГО МИ ЛИПСВА ФИТНЕСА.

За момента положението е следното - от 125 кг съм ги докарал до 109 кг и продължавам. Оставам ми още 4 дена от този ми фастинг интервал. От 17 дена съм само на вода и кафе.
Мисля в този дневник да споделям прогреса ми до момента, какво се случва по време на тоя фастинг и как ще се възстановя след него и надявам се скоро пак да вляза в залата.

Всички мнения и коментари ще са ми от полза и благодяря предварително!

19.09.21
21:50

Здравей,
Първо ти пожелавам да се завърнеш скоро в залата, без каквито и да е болки!

Второ:
Не съм сигурен, това пълно гладуване до къде и какво ще доведе за толкова дълъг период?!
Всъщност знам,до няколко дни ще започнеш да миришеш на ацетон,ако вече не си ?!
Бъди сигурен в това 🙂

19.09.21
23:54

Здравей!

Ами да ти кажа честно, периода с ацетона отмина. Между първата и втората седмица беше. Сега всичко си е нормално и без нежелани странични ефекти. Всъщност наблюдавам няколко приятни такива - освен намаляването на килата, пулсът ми в покой падна от около 70 удара/мин на 58-62 удара, кръвното ми се закова на 120/80 , но безспорно най-приятния от всички е, че болката в кръста,с която живея вече толкова години изчезна напълно. Единствено като лош страничен ефект мога да отбележа е (понеже работя на кораб и съм на такъв в момента) буквално от 150 метра и през няколко етажа мога да кажа със 100% точност, дали готвача прави телешки или пилешки пържоли. 😂😂😂
Продължавам аз по тоя път и ще видим.
Поздрави!

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 20.09.21 01:25.

20.09.21
14:10

Днес си прегледах записките, които си бях направил преди да започна. Оказва се, че съм тежал 126кг. Днес се теглих (20.09) и съм 108 кг. Добър прогрес за момента. Още 4 дена остават.

1-7 ден: първите 3 дена бяха най-трудни. Често ме обвземаше едно чувство на паника дали ще оцелея :) До момента оцелявам. Единствените неща, които консумирам са кафе сутрин, кафе на обяд, кафе в полунощ(поради работната ми смяна) и 2 зелени чая. Вода пия между 3-5 литра на ден, като в един от тези литри добавям 1 супена лъжица сол (разбрах че така е правилно заради електролитния баланс)

8-14 ден: тук вече имаше период от няколко дена, в които се наблюдаваше една миризма на амоняк по-скоро в процеса на освобождаване на излишната вода. Както казах, неприятни странични ефекти няма кой знае какви, с изключение на обостреното ми обоняние (надушвам мръвката от стотици метри, като изгладнял карпатски вълк) и факта че от клекнало положение като се изправя  често ми се завива свят, но за това бях подготвен. Не изпитвах болки в стомаха, киселини или газове. Единствено се чувствам малко “пълен” заради всичките течности, които поглъщам. Като позитивни ефекти трябва да отбележа задължително изчезналата болка в кръста, която стигаше чак до края на ходилото и онова неприятно усещане, че ме “лазят мравки” по крака. Също така пулсът ми падна с около 10 единици - от приблизително 70 удара/минута, до 60 удара/минута. Никога не съм имал проблеми с кръвното (чукам на дърво), но за последните няколко дена съм го заковал на 120/80. Да уточня само - разполагам с доктор наблизо, така че всяка седмица ходя да ми прави тестове кръв,урина,пулс,кръвно и т.н.

15-17 ден : нищо ново в този период, освен драстичния пад на силата ми. От 1 ден до днес, всеки ден суплементирам с калций, магнезий, потасий. От ден 17ти почнах малко да намалявам дозата и след като се върна към нормалното хранене ще продължа приема.

Днес колега имаше рожден ден и останалите решиха да купят 20тина пици. Направо ми се ревеше. Но това, че гладувам не е техен проблем, а мой :)
Вече съм направил програма, която ще следвам след като приключа с фастинга и съм решил да му сложа края с един телешки булъон на 24.09 в 16:00, а няколко часа след това малко количество салата. Първите 2-3 дена ще съм само на бульони, следващите 2-3 дена зеленчуци на пара и зеленчукови сокове, като на 6 ден ще почна и малко по малко да вкарвам и протеин. Нормалното хранене ще почне на 7мия ден.

Вече за тренировките не знам какво точно ще правя. Понеже фитнес залата, с която разполагам е доста зле - лежанка има, ама няма лост, дъмбели бол, ама най-тежкия е 35 кг...нямам си идея. В общи линии става само за йога.Тренировки със собствено тегло може би и..не знам. Ще го измисля.
По-сериозни тренировки като се прибера в БГ. Не съм бил в зала, откакто болките в кръстта станаха нетърпими. Може би вече 3та година и не съм на себе си. Като силови постижения никога не съм бил кой знае какво - на лежанката до 90-110 кг, мъртва тяга до 140-160, лег преса - тука бая(лично за мен) - до към 380 - 400 кг...едно от малкото ми хобита и неща с които съм отраснал, от които трябваше да се откажа...временно ;)

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 20.09.21 16:45.

20.09.21
17:57

Ето и една снимка от смарт гривната. Теглото не е актуализирано все още.
Снимката отляво е от текущия период,а снимката отдясно е от седмицата преди да започна гладуването.

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 20.09.21 18:23.

23.09.21
17:13

Днес ми е последен ден от гладуването. За момента съм доволен. Килограмите ги мерих преди час и също съм доволен от резултата - 108 кг.
Утре в късния следобед мисля да “счупя” фастинга с един, по възможност, зеленчуков бульон в 1700, после в 1900 салата домати и краставици и може би ябълка около полунощ (когато започвам работа).

Също така, до 5-6 дена след като започна захранващия период, мисля и да вляза в залата. Няма да се зоря много, а то и без това няма тежести за това, но поне има доста дъмбели и ще гледам да направя поне по 1 упражнения за всяка част и ще завърша с коремни преси.
Нямам търпение ! :)

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 23.09.21 17:38.

25.09.21
15:16

Днес беше (24.09) последният ден от фастинга. В 1030 сутринта го прекратих с една круша. Спокойно мога да кажа, че е най-вкусното нещо което съм ял през живота си...след пълнените чушки с ориз на жена ми, разбира се :)

Резултатът е следния и съм доволен от себе си - от 126 кг ги смъкнах на 108 кг. Интересно че от тия 21 дена, през първите 4 смъкнах много малко (може би 1 кг) и горе-долу същото се случи през последните 4 (около 2 кг).

Следващите ми 2 яденета бяха минимални - в 1430 една салата домати и краставици - не повече от 100 гр; в 1830 - салата домати и краставици - 150 гр приблизително. Имайки предвид колко ми се е свил стомаха е разбираемо защо успях да се нахраня с такива малки порции и без месо при това. Малки порции и достатъчно смилане на храната преди поглъщане - кой би предположил че това е начина да си сит , без да се чувстваш пълен :) :) :) Иначе продължавам да си “пия хапчетата” - Магнезий, Ленено масло, Витамин С с шипка и скоро мисля и Витамин Д да почна пак.

Говорейки за месо - ще се наложи да съм на вегански режим през следващата седмица или може би ще изчакам до поне ден 5ти, преди да пробвам пак месо.

Относно тренировките - днес ми се очертава безсънна нощ. Ще се бачка от полунощ до поне 1430 следобяд, така че планираната ми за днес тренировка може и да отпадне. Не знам дали ще съм изморен, но май предпочитам да съм поспал поне малко , преди да се пускам отново в залата след толкова време пауза.

Ще ми трябва и съвет по един въпрос. Ластици за набиране? Какво мислите по въпроса? Доста ми е паднала силата и днес се пробвах и с много зор направи 3 набирания само, от които 2 чисти. Дали да не си купя едни ластици или да продължавам всеки ден по няколко набирания, докато не си върна силата ?

Поздрави !

25.09.21
22:46

Прави си единички без ластици.
Скоро ще възвърнеш силата.
Иначе с подходящи ластици, може да правиш такива тренировки, че изобщо няма да има нужда от набиране 🙂

26.09.21
17:51

Правил ли си изследвания (обременяване с глюкоза) да видиш кръвна захар и инсулин на 0, 60 и 120 мин?

Питам от чисто любопитство, защото
- не познавам друг човек, гладувал 21 дни, та затова чета какво споделяш :)
- затова пък много познати имат ИР (Инсулинова резистентентност) - като под “много” визирам сигурно 30-40% от хората, които са ми близки и споделяли. Та покрай тях съм чела от любопитвство какво е това. И ако имаш ИР, си направил много, много добър ход в посока подобряване :)

Успех и не се отказвай :)

Мнението беше редактирано от Atom на 26.09.21 17:53.

27.09.21
13:19

казано от Atom на 26.09.21, 17:51:

Правил ли си изследвания (обременяване с глюкоза) да видиш кръвна захар и инсулин на 0, 60 и 120 мин?

Питам от чисто любопитство, защото
- не познавам друг човек, гладувал 21 дни, та затова чета какво споделяш :)
- затова пък много познати имат ИР (Инсулинова резистентентност) - като под “много” визирам сигурно 30-40% от хората, които са ми близки и споделяли. Та покрай тях съм чела от любопитвство какво е това. И ако имаш ИР, си направил много, много добър ход в посока подобряване :)

Успех и не се отказвай :)

Здравей!

Честно казано аз не съм си правил такива изследвания, но това е много добра идея, тъй като мисля догодина по това време, живот и здраве, пак да правя 21 дни на вода(е, и кафе/чай).
Почнах този режим, надявайки се да ми помогне с болките в кръста, с които живеех доста години и това наистина се случи. До преди месец, ако трябва да ги оценя по скала, болката беше 8.5 - 9 по десетобалната скала. В момента е 1 до 1.5 по десетобалната, като само от време на време се проявяват, но не с такъв интензитет и спра ли се на едно място за 5-10 минути и изчезват. Не мога да си кривя душата. Разбира се, че очаквах и се зарадват, че успях да намаля и теглото и пак да обличам дрехи, които преди не можех, но не затова почнах гладуването.
Знам, че на баща ми му бяха правили такова изследване, но той има диабет, не съм сигурен точно кой вид обаче. Знам само, че за момента не е на инсулин. До колкото ни беше обяснено, при него това състояние беше отключено от стресови фактори / неправилно хранене / нездравословен начин на живот. Първият мъж в родата с диабет.
Аз, поради естеството на работата ми , всяко година съм принуден да си правя кръвни изследвания и то доста обстойни (последно тази година, Март месец), включително и кръвна захар, която по последна информация беше 5.2-5.3, ако не ме лъже паметта. През останалите месеца също се случва в произволни месеци да си я меря и никога не е била над 5.4-5.5 (до колкото си спомням). Утре ще накарам доктора на работа да ми я измери и да видя как е след като приключих.

Поздрави !

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 27.09.21 16:26.

27.09.21
13:36

За 25.09 и 26.09:

Яденето ми е по едно и също време и плюс-минус малко , е и едно и също количество:
- 1030 закуска : ябълка или банан
- 1430 обяд : салата от домати, краставици, моркови, броколи, репички - около 150-200 гр
- 1830 вечеря : салата от домати, краставици, моркови, броколи, репички - около 150-200 гр
Откакто прекратих постенето, килограмите са в границите 108 - 109.5 и не мърдат.

В един от предишни коментари, някой спомена “миризма на ацетон”, което явно не съм разбрал правилно, връщайки лентата седмица назад. В действителност имаше такава миризма. Дъхът ми смърдеше отвратително, чак една вечер се събудих сам от тая неприятна миризма :) За щастие, този очакван страничен ефект е в миналото (или поне така се надявам).

Друго, което искам да отбележа е факта, че крайниците ми, в частност ръцете, бяха ужасно/брутално студени през последната седмица. В началото си мислех, че е заради температурата в кабината ми, затова ми се наложи да спра климатика за доста време. И въпреки неработещият климатик, имах усещането че току що съм приключил с правенето на снежен човек без ръкавици. Това също е към графата на очакваните странични ефекти.

Приятен страничен ефект беше доста повишената ми концентрация. Най-ярък пример за това е едно от нещата, което правя всяка вечер на работа е да записвам работните параметри на определен брой машини. Да си кажа честно, над 120 са на брой (параметрите) и не ми се налагаше да ги записвам, а просто успявах да ги запомня. Все още не е “изветрял” напълно този страничен ефект и се възползвам за момента :) Явно когато “оцеляването” ти е поставено на карта се концентрираш на 110%.

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 27.09.21 16:24.

28.09.21
01:18

Днес закуската не беше плод. Ставайки в 1000 се запътих към столовата да си направя едно кафе и като внезапно ми замириса на прясно изпечени кроасани....ами, сгънах 2 :(

Закуска 1000 - Кафе и 2 кроасана с някакъв пълнеж
Обяд 1430 - салата ,смесена, домати, краставици, зеле, моркови, броколи - около 150 гр
Вечеря 1830 - салата ,смесена, домати, краставици, зеле, моркови, броколи - около 200 гр + 2 пилешки крилца.
Знам че май не трябваше да ям месо, ама се изкуших. То от сутринта ми тръгна така.

Фитнес залата днес е затворена, поради дезинфекция..цял ден :(

Консултирах се днес с доктора на борда на кораба относно теста за инсулиновата резистентност, който ми беше препоръчан от Аtom няколко поста по-горе. Докторът ми каза, че нямало смисъл да ми прави такъв, защото по принцип се правел на хора с висока кръвна захар и хора страдащи от диабет. Сега, за докторски работи няма да споря, защото нямам кетапа и знанията до го направя, а ползвам Гугъл, но за всеки случай като се прибера в БГ след някой друг месец, ще си го направя тоя тест. Да беше нещо в моята компетенция от инженерни работи, ще споря от оградата до обяд.
Иначе го помолих поне да ми измери текущата стойност - 5.27 беше
Кръвното малко високо (140/90), защото единия колега румънец така ме изнерви, че не мога да опиша…последно пинчера на съпругата ме докара до това състояние, когато се изпика върху работещият ми лаптоп…

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 28.09.21 01:18.

29.09.21
15:29

За днес 28.09:

-0600 закуска - парчета диня, пъпеш,манго около 100 гр
-1400 обяд - салата микс домати,моркови,маруля,репички,краставици,броколи плюс 4 слайса кашкавал(не знам колко грама) - 150 гр.
-1830 вечеря - тиквички(под 100 гр) плюс бял ориз (под 100 гр).

Не ми се ядеше ориз, но беше или това, или някакъв сладкиш.

Сега се опитвам да разреша една загадка. Как да комбинирам храненето с фитнеса до средата на Ноември, когато и се очаква да се прибера в БГ. Вкъщи е лесно, на кораба е трудно.
Вариантите, които виждам са два: закуска в 0600, тренировка 1400-1500, после обяд в 1600 и вечеря в 1830 (който вариант не ми допада), или закуска в 0600, тренировка 1400-1500, пропускам обяда и направо вечеря 1830?
Работното ми време е малко смотано и ще остане такова поне до средата на Ноември. От 2400 до 0600, после от 1000 до 1400, като понякога отива да 0630-0700, а следобяд до 1530-1600 и е доста трудно да планираш каквото и да е. Нито можеш да спиш както трябва, нито да се храниш както трябва, нито да тренираш както трябва.
Още малко ще го мъдря, но ми се струва че верният отговор е Б - пропускам обяда

04.10.21
14:38

От 29.09 до днес - тотално информационно затъмнение. В тая част на света, където се намирам в момента, образува ли се купеста облачност и сателитите губят връзка. Или пък интернет скоростта се забавя до степента от ерата на Dial-up модема. Това ъпдейт на дневника ми за 4ти път се пробвам да го постна, защото интернета е точно толкова бърз в момента.

От 29.09 до днес:
-0600 закуска - плодова салата(не повече от 150 гр) - диня, ананас, пъпеш
-1000 закуска - плод или малко плодова салата...или 1-2 кроасана
-1730 вечеря - салата (около 200 гр) от микс зеленчуци, но най-често домати, краставици, моркови, маруля

На 30.09 влязох в залата. На 36 год. за първи път изпитвам мускулни крампи и хич не ми хареса. Интересното е , че чак в края на тренировката се появиха. Аз очаквах в началото.
- избутване на дъмбел нагоре, от седнало положение - 4х12
- избутване на дъмбел от лег - 2х14, 2х12
- концентрично сгъване на дъмбел - 4х10
- трицепсово разгъване - 4х10
Накрая реших да завърша с корем, но тука стана забавно. Направих 2 серии коремни преси, когато усетих едно гъделичкане в коремната област. 3тата серия не успях да завърша, защото гъделичкането премина в крампи, в цялата коремна област. За около 3-5 мин ми беше зверски трудно да си поема въздух и целият ми стомах трепереше. Много интересно. Явно електролитния ми баланс наистина е отишъл по дяволите, или пък не съм загрял добре.
През следващите 3 дена пак се пробвах да тренирам, но за съжаление тренировките ми бяха прекъснати. Понеже на борда на кораба се качиха първите противни американски пасажери, влезе ли гост във фитнеса съм принуден да изляза..няма значение че съм офицер. КОВИД, социална дистаница..тъпотия абсолютна, но за съжаление гостите са с предимство.
Иначе след края на фастинга, килограмите ми са относително същите. От 108 на 110, но играят много. Сутрин по-малко, вечер повече, но все около 110.
Догодина по това време пак ще се пости за 21 дена. Засега гледам да се придържам към това хранене, след седмица почвам с “междинно” постене. Май така се превеждаше Intermittent fasting. 4 дена ядене, 3 дена глад.
Вече за догодина, определено по-добре ще се подготвя за дългите пости, защото тоя път хич не бях подготвен, но въпреки това съм доволен от себе си.

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 04.10.21 14:41.

04.10.21
14:48

казано от the.sound.of.truth на 04.10.21, 14:38:

след седмица почвам с “междинно” постене. Май така се превеждаше Intermittent fasting. 4 дена ядене, 3 дена глад.

Периодично хранене или периодично гладуване - зависи дали си позитивна или негативна личност :) На английски също има начин да звучи позитивно - Eat-Stop-Eat - никъде не се споменава гладуване или неядене да предизвиква негативни емоции.
На български “постене” няма общоприето значение на “неядене”, така че май не е удачно така да му викаме.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1