03.12.21
23:44
Преди около 8 месеца започна да ме наболява предното рамо в района на захващането му за мишниичната кост. След доста четене реших, че вероятно е възпаление на дългата/външната глава на бицепсовото сухожилие. (Ха, почти бях шокиран да разбера, че бицепсите се хващат най-общо казано за определени части на лопатката.)
Доктора обаче отрече да е точно такова възпаление и без реално да разбере какво точно ми е (никакви тестове не правихме на подвижност и болка в определени положения) ми предложи да бием инжекции с кръвна плазма в ставата, въпреки, че болката не беше в ставата, а в основата на рамото. След снимки, 4 инжекции и достатъчно изхарчени прари се отказах.
Проблема е от преди 8 месеца, като най-показателното е, че не мога да правя кубинска преса с гиричка от 1кг, а и не мога да си повдигна ръката, когато е изпъната около тялото и виси от лежанката - легнало положение.
Спрях всичко наподобяващо бутане (швунг и лежанка) заради болката и има тенденция на отшумяване - правя клек, обръщане до гърди и тяга за за обръщане (тренирам в зала за вдигане на тежести и терминологията малко по-различна) и малко набирания. Въпросите ми са два:
1. Дали да се опитам да ускоря процеса с физиотерапия и с какви лекарства и мехлеми да подпомогна и
2. В кои бутателни упражнения рамото влиза минимално? (Предполагам лежанка тесен хват, но...) Благодаря за коментарите!
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат таблетки
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Power Enzymes
Храносмилателни ензими
Още предложения от BB-Shop
04.12.21
01:42
Най-вероятно става въпрос за разкъсване на сухожилие на ротаторния маншон. Има различни мануални тестове, с които може да се определи за кое сухожилие точно става въпрос, но най-добре се вижда ЯМР. След това вече ще се прецени кои движения да изключиш, но принципът е, че не трябва да има болка по време и след тренировка. Аз лично имах подобно сериозно разкъсване и ми отне 1.5-2 години, за да се възстановя напълно. Първо пробвах НСПВС локално и орално, но ефектът беше слаб и временен. После направих шокуейв терапия 5-6 процедури, която предшестваше 3 процедури плазмотерапия, 4-5 месеца след която болките изведнъж изчезнаха и поднових натоварвания на рамото, а вече имах записана дата за операция, която за късмет ми се размина.
8 месеца са малко време, ако разкъсването е сериозно и ако не му даваш време да зарасне, а тези места са зле кръвоснабдени и зарастват много трудно.
Даже според мен е най-добре да оставиш на мира ръката и да правиш само упражнения от рехабилитатор. Но така като гледам ти не си спрял, а тренираш неща , които не ти пречиняват болка, което не значи че това е показател за възтановяване.
Малко отчет да дам:
Ходя на физиотерапия. Правят процедури, така наречените от персонала: ток и магнит. Имах оплаквания и от голф лакът, та и предмишницата също го отнася. Гадна история - нито мога да бутам заради рамото, нито да дърпам заради предмишницата. Затова и попитах, кои бутания най-щадят рамото.
Питах за разни леки упражнения, но ме гледат с неразбиране - пълна почивка, че иначе ще съм съботирал оздавителният процес. Сякаш не мога да повярвам в компетентността им.
Мисля си, дали да не си взема гимнастически халки с които след време, на пролет да скалирам натоварвания в стабилизиращ, бутащ и дърпащ аспект. Ако някой може да даде мнение за това, ще съм много благодарен.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече