12.09.05
15:05
Интересува ме каква е разликата в усвояването на суровите яйца от сварените и в какво точно се състои тя? За рисковете при приемането на сурови яйца съм наясно...
12.09.05
18:39
#1
еми чел съм че суровите яйца се усвояват по-добре от варените,при топлинна обработка спадат малко съдържащите се в тях вещества и т.н. на всяка една храна.Така че да речем ако се усвояват 90% от яйцата сурови,то варени ще е около 85%.Аз понеже боледувах от салмонела мога да ти кажа,че вече си ги варя,но преди си беше по-бързо.
12.09.05
18:40
#2
Така сигурно знаеш за салмонелата това е добре.Суровите яйца се усвояват по-бавно,защото белтъчните съединения в тях са в необработена форма и се изисква повече време на организма за да разгради белтъците до аминокиселини.От друга страна в обработените яйца(варени,пържени) белтъците са денатурирани под действието на високата температура и са се превърнали в заменими и незаменими аминокиселини, от който организма веднага се възползва.Яйцето между другото е еталон за PER(protein efficiency ratio).В него съотношението между заменими и незаменими аминокиселини е 50/50!Това ти го пиша от научна гледна точка-3ти курс студент по медицина съм.Ако има нещо друго питай!
13.09.05
07:48
#4
каква е тая салмонела?как може да се разболея от нея ?
пс аз до вчера ги ядях сурови вече започвам да ги пъжа :wink:
Просто спри да ядеш сурови яйца, човече, в голяма грешка си!! Освен, че салмонелата/егати думата, така ли се пише?!/ е нещо супер гадно, но и епидемията от птичи грип, с която все ни плашат и все не идва....Ама в едно съм сигурен-ще дойде! Не искам да съм лош пророк, но има ли нещо гадно, да ни е заобиколило?!