24.09.05
22:12
50 гр зехтин (олио)
2 средно големи домата (300-400 гр)
500 гр. телешка кайма
1 голяма глава стар лук (заложила съм 200 гр в сметките)
един малък патлижан демек син домат- 250 гр
тарелка култивирани печурки-200 гр
10 средно големи чушки
в голямо тиганче или малка тенджерка, в зехтина последователно се задушават
1. нарязания на ситно лук
2.гъбките и патладжана на кубчета и гъбени филийки
3.домата на кубчета
4.каймата
5. 2-3 листа дафинов лист и черен пипер на вкус
Сместа се бърка докато изври водичката или докато майстора е на кеф обаче не е зле плънката да е полуготова преди да се пълни в пипера. Ако ядете сол я посолете.
Пипера се изтърбучва с финес и плънката се тъпче в него. В тавичка се реди така 4е въпросните 10 пиперки да я изпълнят цялата и се налива вода ( съ6то подсолена) поне до половината на тавата а мойе и повечко.
пе4е се около час в средна фурна. все пак пипера трябва да се опече добре.
За тези които оби4ат и сосче ето идея:
Сока на изпечените вече пиперки се изливав друг съд и се остава да поизтине. В пластмасова купа се разбиват 2 яйца и 300 гр. кисело мляко. Добавят се около 250 мл от сока на пиперчиците както се прави застройка - демек на тънка струйка в яйцата с млякото като се бърка интензивно. Вари се на слаб огън 5-6 мин. като се бърка за да не се пресече. Ако НВД-то ви не е стриктно мойе да прибавите и брашно за допълнително сгъстяване, но то не е заложено с сметките ми.
А ето и самите сметки:
хранителни стойности на пълнените чушки:
Б-482 гр-48%
М-197 гр-46%
В-57 гр- 6%, 92 ккал
класика
хранителни стйности на соса:
Б- 25гр- 25% М-17 гр.-58% В-18 гр.- 18 %- 60 ккал