25.02.2017 г.
Добавки:
1. Към 7 - 1 грам магнезий бисглицинат.
2. Преди лягане (план) - 5 грама креатин на AST Sport Science, 10 грама рибено масло, 1 грам магнезий бисглицинат.
Обобщение за деня:
Сутринта приготвяне на багаж, следобед шест часа полет.
26.02.2017 г.
Добавки:
2. Преди лягане (план) - 5 грама креатин на AST Sport Science, 10 грама рибено масло, 1 грам магнезий бисглицинат.
Обобщение за деня:
Натъпках се отвратително още на закуска. Сутринта беше облачна, но все пак слязохме до плажа. По обяд седнахме на едно заведение буквално до океана и бирите станаха доста.Следобед все пак поплувах - първо в Атлантика, после и в басейна. :)
Не знам колко килограма ще съм, като се върна в Стокхолм, но май в момена не ме интересува.
На Тенерифе се сблъскахме с презастрояване, помпозен кич, лошо поддържане и почти всички останали симптоми на Слънчев бряг. Разликата е, че сезонът е 12 месеца, а обслужването и отношението - усмихнати и на прилично ниво.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.02.17 22:53.
27.02.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Днес вместо плаж, се качихме до връх Тейде - активен вулкан на 3700 метра надморска височина. Едно от най-впечатляващите места, на които съм бил. Калдерата под вулкана с пейзаж като от долината на смъртта в Калифорния, навсякъде полета от лава от последното голямо изригване, миризма на сяра. Разходихме се до един от най-пресните кратери, но дишането на тази височина се оказа същинско предизвикателство и не прекалихме с разходката. Гледките бяха страхотни - от по-високо виждахме предимно облаци, но след като слязохме по-ниско, сред тях успяхме да видим и съседния остров - Ла Гомера.
На отиване имахме малко приключение с маршрута, който Гугъл мапс ни избра - най-стръмния път, по който съм карал някога. Оказа се, че се е опитал да ни спести 2-3 км, вместо да ни прекара по главния, но и това беше доста интересно.
Спорт - никакъв. Храна - безобразна. Днес за пръв път от години усетих, че нещо в областта на корема ми се клати, докато ходя. Като се върна от отпуска, е време да се взема в ръце.
28.02.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта - зоопарк. Първоначалното впечатление беше на изключително комерсиално предприятие със скъп вход и допълнителни такси за всичко вътре. Допъни се и от вързани грабливи птици. След това обаче нещата леко се компенсираха от останалите животни - категорично в чудесно състояние и добре гледани. Накрая се спряхме за шоу с морски лъвове.
Следобед посетихме и малка винарна нагоре в планината и си взехме няколко бутилки местни вина. Сега да видим как ще си ги закарам до Стокхолм...
Започват да ми минават мисли за смяна на тялото на апарата. D7000 се справя добре, но поостаря. Чудя се обаче дали да скоча на D500, да взема D7200 или да изчакам още малко да излезе D7300 (за Nikon говоря, разбира се). D500 ще иска нови обективи, за които не ми се дават пари, D7200 не е толкова по-различен от D7000, че да го сменям, а D7300 още не е на пазара... Ще го измислим. :) Може и да си остана със стария засега. Ето какво може (от днес):
Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.03.17 01:21.
01.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Честита Баба Марта на всички! Здрави и засмени, весели и зачервени (от кардио, не от алкохол)! :)
Днес прекарахме деня на басейна на хотела. То не било лошо да се грижат за теб аниматори като за малко дете в детски кът!
Първо играхме водна топка. Паднах се с в отбор трима чичковци (по моито стандарти), които ги мързеше да се мръднат на повече от два метра. Срещу нас играеха няколко доста нахъсани младежи. Понеже съм състезателна натура и не мога да играя за кеф, а през повечето време падахме здраво, се пренавих и всичко завърши с това, че при една борба за топка след отскок успях да ударя доста лошо един от противниците с лакът по окото. Боя се, че му развалих почивката. Цялото око се зачерви, а на горния и долния клепач се образуваха кръвонасядания. Утре вероятно ще го питат кой го е бил. Много ми е гузно и го мисля това момче цял ден, ама какво да направя - да не е играл срещу човек с моите размери. Никой не е казвал, че ще е балет. За да не наклонявам везните, излязох от играта заедно с него и паднахме с един гол след продължения.
После за да се успокоя, спечелих състезание по дартс (много съм зле, но всички останали бяха по-зле). Един от съотборниците ми от водната топка направи опит да се пошегува, че този път се мина без пострадали, но нещо не ме развесели особено.
Вечерта пък ходихме на доста интересно шоу с испански танци - не само фламенко, но и друго. Богат репертоар, добри танцьори, красива хореография. Издържах цели 15 минути, преди да ми е доскучало тотално, което е с около 10 повече от обикновено. С други думи наистина страхотно представление - Antologia. Ако някой обича подобни неща и има път към Тенерифе, препоръчвам го:
02.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта разходка в отливната зона доста встрани от туристическите плажове. Усещането е съвсем различно! Около теб гъмжи от живот, раците гледат да използват ниската вода, за да се нахранят, а рибките в изолираните басейни защитават територията си от натрапници, все едно са в аквариум. Зеленушки, дамзели (не съм сигурен как се казват на български), зеленушки...
Видяхме и няколко вида раци - един хванах аз, а друг ме хвана мен, докато се опитвах да го издебна в гръб. :) Пострадах повече от подхъзване на покритите с водорсали скали, отколкото от щипките на дребосъка, но ще живея.
Имаше и много интересни червени скални раци, доста по-едри от тези, с които се ловихме взаимно, но до тях дори не можах да се доближа - скриваха се с невероятна скорост в дупките на проядените като лабиринт от морската вода вулканични скали.
Следобед си стана жега - 25 градуса след дългата зима си е нещо като 40 през юли. :) Приятна ваканция се оформи. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 02.03.17 20:25.
03.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Последен ден от ваканцияа. Вместо да отидем до Санта Круз, решихме да се разходим из Лос Кристианос без бързане и зор. Изпускаме карнавала, но не ми пука особено. Утре - обратно на студа. За щастие тъмницата вече я няма.
От плюскането и пиенето тези дни съм качил доста. Ще знам точно колк, като се претегля на кантара у нас в неделя сутрин. Дано възстановяването на нервната система да си е струвало. :)
04.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
След на практика цял ден пътуване се прибрахме в студения, мрачен (поне в момента) Стокхолм. В понеделник - обратно на тръстиката, а утре - тренировка.
05.03.2017 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
1. Силова част (по ред през 10 секунди):
1.1. Мъртва тяга с широк хват - 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125 кг.
1.2. Раменна преса от стоеж в подхват - 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55 кг.
1.3. Гребане с трап бар - 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96 кг.
1.4. Кофички на халки - 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3.
2. Коригиращи упражнения:
2.1. Румънска тяга с дъмбели (до под коляното) - 11x42½, 9х42½ кг. (на ръка)
2.2. Външни рамени ротации с дъмбели от хоризонтална позиция на мишницата - 9х9 кг. (на ръка)
2.3. Разтягане с ластик пред гърди - 11 (зелен).
2.4. Издърпване на ластик с две ръце назад до мишници, успоредни на гръдния кош, ротация нагоре и после избутване нагоре до изпъване на ръцете - 8 (зелен, 6 плочки).
2.5. Повдигане на крака от лег без опора със задържане в горно положение - 9 на крак.
3. Разтягане и мачкане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
След толкова почивка най-после тренировка!
Положително:
- Очаквах трагедия, но всъщност се получи доста бързо (22:49), стегнато и без да ме заболи нищичко.
Отрицателно:
- Виеше ми се свят и ми приченяваше още на тягата, а на раменната преса пулсът и дишането бяха с такава честота, каквато бих очаквал от кросфит или интензивоно кардио, но не и от силова тренировка. Отдавна си знам, че дори седмица почивка при мен означават огромна крачка назад както в силово отношение, така и като издържливост. Единственото решение е изобщо да не почивам. :)
Колоездене:
Без.
Добавки:
2. Преди тренировка - 4 грама бета аланин на Bulk, 4 грама аргинин алфа кетоглутарат на Bulk, 1 грам ALCAR на PrimaForce
3. По време на тренировка - 14 грама IntraWorkout на Bulk.
4. Преди лягане - 1 грам магнезий бисглицинат, 10 грама рибено масло.
Обобщение за деня:
Тренровка с отварянето на залата. Сега се занимавам със сваляне, подреждане и архивиране на снимки, плащане на сметки и какви ли не още занимания. После ако ми остане време, ще погледна и форума. :)
Обобщение за февруари 2017
И пак стигнахме до обобщение, макар това да идва малко късно.
Средният ми прием на калории през февруари е бил 3312 - горе-долу на нивото на януари.
Теглото съответно се е задържало - 109,8 кг както към 1-ви февруари, така и към 5-ти март (не съм се мерил от няколко дни заради пътуването. Това означава едно - неутрален баланс.
При коефициент на физическа активност 1,55 формулата на Мифин-Сейнт Жур дава резултат от 3233. Учудващо, но този път всички сметки излизат с доста прилична точност.
Тук обаче има и друга подробност. Месецът имаше два добре изразени периода - докъм 15-ти бях свалил до 108 кг, но след това отново започнах да качвам, като в края на месеца с ваканцията това се усети най-явно. Сега тенденцията е нагоре, а вече не е време за качване.
Пътувания не се очертават в близките седмици, така че би трябвало да мога да огранича щетите.
Ето и доказателство за тях - моментната ми форма. Снимката е отдалеч, но така ме устройва, защото отблизо не съм за гледане. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.03.17 14:31.
05.03.17
18:30
Само едно уточнение :D
Тези, които сме лайкнали мнението /поне аз/ не е защото сме се съгласили, че отблизо няма да си за гледане ;) Отчетени са по-горните пасажи 8-)
06.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Понеделник без тренировка. Това обобщава деня.
07.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Днес един корпоративен “бумеранг” се върна сигурно за 10-ти път и ми отиде денят. Нагледен пример как след определени размери на бизнеса печалбите от мащаба се превръщат в загуби, като една от причините е нарояването на хора по разни централи, чиято единствена задача е да си заслужат огромните заплати, като създават безсмислена работа на други.
Никакъв шанс за зала - още има време, но нямам абсолютно никакво желание за друго, освен за чаша вино. Утре сутрин, ако стана навреме...
08.03.2017 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
1.1. Преден клек - 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95 кг.
1.2. Набирания на въже - 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 2.
1.3. Избутване на прав лост от лег - 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105 кг.
1.4. Борческо въртене с дъмбели - 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16 кг.
2.1. Бедрено разгъване (горната част на движението без заключване на коляното) - 15х45, 15х45 кг.
2.2. Степ-ъп (вариант Поликуин) - 12 (ляв), 12 (десен крак) в суперсерии с разгъванията.
2.3. Изометрия в горна позиция на набиране (подхват) - 21, 16 с.
2.4. Изхвърляне от седеж с опрян гръб - 8х30, 6х30, 6х30 кг.
2.5. Ренегатско гребане със задържане в горна позиция - 4х26, 4х26 кг.
Време за интервалите - 30:57.
Положително:
- Ми... тренирах.
Отрицателно:
- Бавно като цяло, а на лега направо заспах - сигурно загубих 3-4 минути само там от размотаване. 12 минути с прехода между уредите.
Колоездене:
Без.
Добавки:
2. Преди тренировка - 4 грама бета аланин на Bulk, 4 грама аргинин алфа кетоглутарат на Bulk, 1 грам ALCAR на PrimaForce
Обобщение за деня:
Вчера не успях да се изнижа по-рано, затова днес реших да си открадна малко време за тренировка сутринта, преди да са ме заринали с глупости и пак да отложа тренировка. Така е по-добре. :)
09.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Поработихме и днес...
Снощи догледах последните серии на първия сезон на “Stranger Things”. Страхотен сериал! :) Препратки към Спилбърг и Кинг, както и към други филми и книги от ‘80-те, но пипнати без да изглеждат клиширани. Мистерия, достатъчно интересни герои (макар малко полоски и предвидими на моменти, но доста по-добре от повечето подобни сериали), добра игра и режисура. Финалът не беше на нивото на завръзката, но въпреки това беше добре до края. Чакам втория сезон. :)
10.03.2017 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
1.1. Мъртва тяга с широк хват - 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125, 3х125 кг.
1.2. Раменна преса от стоеж в подхват - 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55, 3х55 кг.
1.3. Силово гребане с дъмбел от земя (на ръка) - 3х50, 3х50, 3х50, 3х50, 3х50, 3х50, 3х50, 3х50, 3х50, 3х50 кг.
2.1. Румънска тяга с дъмбели (до под коляното) - 12x42½, 9х42½ кг. (на ръка)
2.2. Външни рамени ротации с дъмбели от хоризонтална позиция на мишницата - 9х9 кг. (на ръка)
2.3. Разтягане с ластик пред гърди - 10 (зелен).
2.4. Издърпване на ластик с две ръце назад до мишници, успоредни на гръдния кош, ротация нагоре и после избутване нагоре до изпъване на ръцете - 9 (зелен, 6 плочки).
2.5. Повдигане на крака от лег без опора със задържане в горно положение - 9 на крак.
Тренировка преди работа без нищо особено за отбелязване.
Положително:
- Субективното усещане беше, че се раздадох днес, макар времето за интервалите да не го показва.
Отрицателно:
- Общо време за интервалите 26:06 - над 3 минути по-бавно от предния път и то без да разбера откъде дойде това замотаване.
Колоездене:
Без.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутрешна тренировка, после на работа, а довечера сме на гости. Петъчно общо взето. :)
11.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта ходихме на басейн. Мислех да плувам, но както 50-метровия басейн, така и зоната за релакс бяха като чорба от хора - направо беше невъзможно да се плува, без да се блъскаш в крака и ръце. Изплувах 200 метра и се отказах.
После се натъпках порядъчно с китайско на много приличен ресторант с блок-маса. Трябва да ми се забрани да влизам на такива места - нормалните хора ще изядат нещо като една порция. Аз видя ли бюфет или блок маса, откачам и ям до болка в стомаха.
Тренировка - утре.
казано от Boby_ на 11.03.17, 17:24:
Трябва да ми се забрани да влизам на такива места - нормалните хора ще изядат нещо като една порция. Аз видя ли бюфет или блок маса, откачам и ям до болка в стомаха.
И аз съм така с едно малко уточнение - налага се да дояждам и храната от чиниите на жената и детето, че мразя да се хвърля храна, още повече от блок маса. То като видя 15-20 вида храни и от всичко ми се прияжда и от всичко искам искамда опитам.
12.03.2017 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
1.1. Преден клек - 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95, 3х95 кг.
1.2. Набирания на въже - 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 2, 2.
1.3. Избутване на прав лост от лег - 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 3х105, 2х105 кг.
1.4. Борческо въртене с дъмбели - 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16, 3х16 кг.
2.1. Бедрено разгъване (горната част на движението без заключване на коляното) - 13х50, 13х50 кг.
2.2. Степ-ъп (вариант Поликуин) - 11 (ляв), 11 (десен крак) в суперсерии с разгъванията.
2.3. Изометрия в горна позиция на набиране (подхват) - 23, 16 с.
2.4. Изхвърляне от седеж с опрян гръб - 8х30, 7х30, 7х30 кг.
2.5. Ренегатско гребане със задържане в горна позиция - 6х26, 4х26 кг.
Време за интервалите - 27:51.
Положително:
- Доста по-добре от предния път, макар че пак имаше елементи, които можех да избегна.
Отрицателно:
- Мога да кажа вече съвсем определено, че съм се изхвърлил с работната тежест на лежанката. Дори месеци след началото още не мога да обера паузите до 15 секунди, а когато опитам, стигам до отказ в последните серии, както се случи днес. Същото важи и за набиранията на въже, но там няма как изведнъж да стана по-малко дебел за времето на интервалите.
Колоездене:
Без.
Добавки:
Обобщение за деня:
Тренировка с отварянето на залата днес, че после става навалица.
Шефката пък взела, че се притеснила за нивата на стрес в отдела. Свързала се с някаква финландска фирма, която има доста интересна технология за измерване на стреса чрез анализ на вариабилността на сърдечния ритъм. В последствие изработват индивидуални анализи, схеми за подобряване на възстановяването и т. н. Работят както с фирми, така и с активни спортисти, като техни клиенти са отбори от НБА, НХЛ, европейски футболни отбори (включително националните на Англия и Испания) и т. н. Изработват софтуера за спортни устройства на Гармин, Самсунг и други големи фирми. Ако някой се интересува, фирмата се казва FirstBeat (https://www.firstbeat.com/en/).
Та от тази сутрин за три дни и аз ще съм закичен с една джаджа с два електрода, залепени на тялото ми. Мига там една зелена лампичка, мери нещо, после като минат трите дни, я слагам в един плик и я пращам в централата във Финландия, а след още няколко дни би трябвало да си знам резултатите. :)
Днес дори тренирах с това. Ще ми е интересно какво ще излезе на графиката за пулса. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 12.03.17 18:11.
12.03.17
16:02
Егати докъде са стигнали хората от бизнеса в социалната си политика! Мога само да мечтая след 50-100 год в родната ни мизерия да се случи нещо поне малко подобно. Но тогава Швеция и Финландия ще са 300 год напред :)
12.03.17
18:43
Като за начало,всички олигофрени наоколо, трябва да спрат да си изхвърлят боклуците,където им падне,защото сме заприличали на бунище
Пък после да мислим ,социалната ни политика да е нещо различно от това да храним мангалите и данъците ми ,да НЕ отиват за държавни чиновничета, дето се чешат по цял ден и за телкове и здравеопазване на бързо плодящи се и бавноразвиващи малцинства.............
Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 13.03.17 07:42.
13.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Понеделниците са най-лоши, като останат недовършени неща от предната седмица, а днес беше точно така. За съжаление в последно време това се случва все по-често.
Чудя се какво ли ще излезе от измерването.
Утре мисля да тренирам сутринта, защото после като ме подкарат, няма да мога да се измъкна в подходящо психическо състояние за тренировка.
14.03.2017 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
1.3. Гребане с трап бар - 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96, 3х96 кг.
2.1. Румънска тяга с дъмбели (до под коляното) - 12x42½, 10х42½ кг. (на ръка)
2.2. Външни рамени ротации с дъмбели от хоризонтална позиция на мишницата - 7х9 кг. (на ръка)
2.3. Разтягане с ластик пред гърди - 10 (зелен).
2.4. Издърпване на ластик с две ръце назад до мишници, успоредни на гръдния кош, ротация нагоре и после избутване нагоре до изпъване на ръцете - 8 (зелен, 6 плочки).
Сутрешна тренировка преди работа.
Ако плановете ми не се объркат, трябва да е последната преди заплануваните за края на шестия месец по тази програма контролни... Интересното предстои.
Положително:
- С 24:47 за интервалите малко по-бързо от предния път, но далеч от най-добрите ми времена.
Отрицателно:
- Днес признавам, че не прекалих с даването на зор. Иначе нищо конкретно, от което да се оплача.
Колоездене:
Без.
Добавки:
Обобщение за деня:
Започвам да поотхвърлям някои от неотложните неща и да виждам светлина в тунела. Още няколко дни така и ще ми стане скучно на работа, което ще рече, че ще трябва да обърна внимание и на по-дългосрочните планове. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 14.03.17 12:20.
15.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
На фона на последните седмици днес беше стряскащо спокойно. Доста от текущите неща вече ги приключих и дори си позволих да си тръгна от офиса преди четири следобед. Утре мисля да тренирам сутринта, а после да работя от нас, че следобед пък имам родителска среща. :)
16.03.2017 г.
Контролно А1
Загрявка.
Работни серии:
1. Силова част:
1.1. Преден клек - 11х105, 1х140 кг.
1.2. Набирания на въже (с доп. тежест) - 6х16, 2х32 кг.
1.3. Избутване на прав лост от лег - 9х120, 1х155, 1х160 кг.
1.4. Борческо въртене с дъмбели - 8х22, 2х30 кг.
2.1. Бедрено разгъване (горната част на движението без заключване на коляното) - 14х50, 14х50 кг.
2.2. Степ-ъп (вариант Поликуин) - 9 (ляв), 6 (десен крак) в суперсерии с разгъванията.
2.3. Изометрия в горна позиция на набиране (подхват) - 28, 16 с.
2.4. Изхвърляне от седеж с опрян гръб - 7х30, 5х30, 5х30 кг.
2.5. Ренегатско гребане със задържане в горна позиция - 5х26, 4х26 кг.
И така - първо контролно със структура първа серия с цел десетка, втора с цел единица.
Преден клек - на 105 може би щях и 12-то повторение да направя. 140 ме смачкаха, не слязох дълбоко, после ме удари и кръст. Не съм за тази тежест в момента, така че я броя за моментен максимум
Набирания на въже - тук направих 6 плюс едно с компромис с 16 кг, на 32 двойката си беше чиста. Максът за единица може би е 40-45 с оглед и на това, че аз самият доста натежах за последните шест месеца.
Лег - може би щеше да стане и десетото повторение на 120, но реших да не рискувам негативен отказ. 155 леки до степен да реша да не правя второ, а да сложа 160 за трети подход. На 160-те повторението беше не твърде трудно, но надигнах задника от пейката, така че ги броя и тях за моментен максимум.
Борческо въртене с дъмбели - На 22 добре, с 30-те кила обаче не бях в състояние да започна с втората ръка, докато не съм завършил повторението с първата, така че стана малко странно.
Положително:
- Изненадах се приятно от това, че не съм загубил толкова сила, колкото предполагах.
Отрицателно:
- Всички контузии, които мислех за отшулеми или поне позаспали, се обадиха отново, щом сложих малко по-тежко - лакътят не по време на тренировката, но след нея, кръстът още веднага след клека, коленете отказаха на степ-ъпа... Кекава работа!
Колоездене:
Без.
Добавки:
Обобщение за деня:
Тренировка сутринта, после ходих да се занимавам с Тигуана. От една страна изпитвам облекчение, че се отървах от него срещу някакви пари, от друга пазарът се е променил много от есента, има нови модели и загубата ми беше съществена. Изобщо откакто съм дошъл в Швеция, само губя пари и цялата работа започва да ми изглежда леко безсмислена.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.03.17 13:28.
казано от Boby_ на 16.03.17, 13:28:
Изобщо откакто съм дошъл в Швеция, само губя пари и цялата работа започва да ми изглежда леко безсмислена.
От това което съм чел, включително и споменатото от теб в дневника, възможностите които имаш за развитие в Швеция са по-големи. Като се изключим теб, тъй като и в България си заемал висока корпоративна позиция/ако мога така да се изразя/, възможностите за развитие, които имат децата и средата и начина по които се възпитават/говоря за училища и институти/ са несравними спрямо с България. Изобщо там имат една много по-безопасна среда, отколкото тук . Колкото и странно да звучи - в чужда държава интересите и правата ти са по-добре защитени, отколкото в собствената. Тук като си пусна новините и като видя почти всеки ден побойща в училищата и тормоз на деца и никаква реакция от никакви институция, се замислям дали да не направя детето частен ученик, когато му дойде времето и да не го пускам на училище.
П.П. - Всичко написано е от косвени впечатления от писаното в дневника ти и разговори с други хора пребивавали/щи в скандинавските страни, примесени с моя горчив привкус от родната действителност ...
казано от Иван Марков на 16.03.17, 13:45:
Изобщо откакто съм дошъл в Швеция, само губя пари и цялата работа започва да ми изглежда леко безсмислена.
От това което съм чел, включително и споменатото от теб в дневника, възможностите които имаш за развитие в Швеция са по-големи. Като се изключим теб, тъй като и в България си заемал висока корпоративна позиция/ако мога така да се изразя/, възможностите за развитие, които имат децата и средата и начина по които се възпитават/говоря за училища и институти/ са несравними спрямо с България. Изобщо там имат една много по-безопасна среда, отколкото тук . Колкото и странно да звучи - в чужда държава интересите и правата ти са по-добре защитени, отколкото в собствената. Тук като си пусна новините и като видя почти всеки ден побойща в училищата и тормоз на деца и никаква реакция от никакви институция, се замислям дали да не направя детето частен ученик, когато му дойде времето и да не го пускам на училище.
П.П. - Всичко написано е от косвени впечатления от писаното в дневника ти и разговори с други хора пребивавали/щи в скандинавските страни, примесени с моя горчив привкус от родната действителност ...
Точно така е. Затова все още съм тук. :) А и все си мисля, че като свикна малко с нещата, като усетя как е устроен пазарът на различни неща, ще спра да си давам парите за глупости.
Така например оказа се, че цените на колите 4х4 са високи на есен и падат драматично към пролетта. Как можех да предположах, като купувах таратайката през септември? Отгоре на това цената на втора ръка кола намалява от година на година и още повече с излизането на по-нов модел на марката.
16.03.17
14:42
казано от Иван Марков на 16.03.17, 13:45:
Тук като си пусна новините и като видя почти всеки ден побойща в училищата и тормоз на деца и никаква реакция от никакви институция, се замислям дали да не направя детето частен ученик, когато му дойде времето и да не го пускам на училище.
Аз пък много се дразня, като кажат “Пореден побой в училище”. Децата винаги са се били в училище ( и не само ). Просто в днешно време има телефони с камери и е “модерно” да се снимаме как унижаваме някоя кифла или пък като снимаме истерията на някоя по-нервна учителка. И новините правят сензация от това, поради простата причина, че народът иска зрелища, иначе никой няма да ги гледа тия новини. ( между другото има канали, като Европа и BiT, чиито новини са съвсем други ;) )
Същото е и с престъпността. Престъпност винаги е имало и ще има. Ако искате се върнете назад във времето до Крумовите закони. Нали не си мислите, че Кан Крум ги е измислил, щото е бил е*ати садиста и се е кефел да реже ръце и езици. На феновете за нулевата престъпност по време на соца мога да препоръчам да отворят някой учебник по криминалистика или да разгледат разни сведения на МВР от онова време.
Дайте да не правим от мухата слон. То човек, ако си гради представите за света от комерсиалните новини, по-добре да си тегли куршума :)
казано от Alexander Krastev на 16.03.17, 14:42:
Ако искате се върнете назад във времето до Крумовите закони. Нали не си мислите, че Кан Крум ги е измислил, щото е бил е*ати садиста и се е кефел да реже ръце и езици.
И да и не .
казано от Радо на 16.03.17, 14:57:
казано от Alexander Krastev на 16.03.17, 14:42:
Ако искате се върнете назад във времето до Крумовите закони. Нали не си мислите, че Кан Крум ги е измислил, щото е бил е*ати садиста и се е кефел да реже ръце и езици.
И да и не .
Строгостта на законите не определя това доколко се спазват.
Хайде да се върнем на спортната тематика, че не ми се ще да се пълнят две страници с дискусия колко гадно е в България и колко хубаво - в Швеция или обратното.
17.03.17
13:33
Тренировка сутринта, после ходих да се занимавам с Тигуана. От една страна изпитвам облекчение, че се отървах от него срещу някакви пари, от друга пазарът се е променил много от есента, има нови модели и загубата ми беше съществена. Изобщо откакто съм дошъл в Швеция, само губя пари и цялата работа започва да ми изглежда леко безсмислена.
а) Все пак не си автоджамбазин и явно и не ставаш за такъв :D
б) В България вeроятността да губиш пари едва ли е по-малка от тази в Швеция :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 17.03.17 13:33.
казано от James Hinks на 17.03.17, 13:33:
а) Все пак не си автоджамбазин и явно и не ставаш за такъв :D
б) В България вeроятността да губиш пари едва ли е по-малка от тази в Швеция :)
a) Категорично не ставам - две мнения по въпроса няма. :)
б) Рано или късно и тук ще трябва да спра да губя, но все се надявах да е по-скоро рано.
17.03.2017 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Вече усещам, че е петък. :) Дори ми се струва, че ще мога да си тръгна по-рано от офиса днес, да мина през монопола да заредя вино и бира (дежурна шведска привичка за петък след работа) и после да почивам пасивно.
Мислех да откривам велосезона днес, но с оглед на това, че тренировъчният ми план включва четири поредни контролни, реших първо да приключа с тях, за да не повлияя на резултатите.
Боби, нормално е да е така с разходите. На практика стартираш на ново,това си е инвестиция. Жилище,кола ...всичко се купува от начало.
Постепенно ще се НС естят нещата.
Не си на гурбет за 1 година и да живееш като Скот за да изкараш някакви пари да ги харчиш в БГ.
Аз смятам, че си взел добро решение.
Възможно е стреса в работа също да те кара да се съмняваш в правилността на избора.
Отговори си пред себе си имаш ли причина, изключвам сантиментални / родители и приятели/ която да те кара да се върнеш в България, ама честно за пред себе си.
18.03.17
10:57
Само леко включване правя да споделя, че дневникът ти е страхотен! На мен ми приличина на документална поредица почти :D Следя с голям интерес какво пишеш, макар и да не влизам редовно. За Швеция винаги ми е било интересно и цялото ти преместване там, климата, хората, снимките. За Тенерифе също беше много интересно, както го описваш.- продължавай в същия дух! :)
@Иво - Така е. В България в момента нямам нито работа, нито някаква перспектива, да не говорим, че не виждам бъдеще и за децата си там. При мен така се получи, че не аз съм избирал страната, в която да отида, а тя ме избра. Затова не знам как ще се развият нещата и колко ще остана - ако утре кариерата ме “отвее” към Германия или Швейцария, а защо не и Калифорния, ставам и тръгвам. Нищо не ме задържа и в Швеция. :)
@introducer - Сапунена опера викаш? :) Шегувам се. Радвам се, че някой намира словоизлиянията ми за интересни.
18.03.2017 г.
Контролно Б1
Загрявка.
Работни серии:
1. Силова част:
1.1. Мъртва тяга с широк хват - 8х150, 2х180 кг.
1.2. Раменна преса от стоеж в подхват - 6х65, 2х75 кг.
1.3. Гребане с трап бар - 9х111, 3х136 кг.
1.4. Кофички на халки (с доп. тежест) - 6х20, 2х40 кг.
2.1. Румънска тяга с дъмбели (до под коляното) - 13x42½, 10х42½ кг. (на ръка)
2.2. Външни рамени ротации с дъмбели от хоризонтална позиция на мишницата - 8х9 кг. (на ръка)
2.3. Разтягане с ластик пред гърди - 8 (зелен).
Контролно и на тази тренировка.
Мъртва тяга с широк хват - изненадах се колко леки бяха 150, а хватът (който на тази тяга винаги е бил ограничаващият ми фактор) - железен. На 180 евентуално можех и още едно повторение, но може би щеше да е отказ. Иначе лоша форма, ужасна флексия не само в горната част на гръбнака, а и долу... Явно няма да я оправя тая тяга, каквито и варианти да въртя. Да кажем, че в момента максът за единица вероятно е към 190-195.
Помолих малката щерка да снима, тя пък изпуснала първото повторение. Все пак ето второто:
Раменна преса в подхват - отказът дойде рано, за сметка на това на 75 двойка, вместо единица. Реалният ми максимум е поне 80.
Гребане с трап бар - почти същото, като при раменната - тройка, вместо единиана 136. Може би 150 ще ги отнеса за макс.
Кофички на халки - С 20 кг имах чувстото, че нещо в гърдите ще се скъса. Двойката на 40 с голяма мъка - второто на чист инат. Максът най-много 45.
Положително:
- Не съм много доволен от резултатите, така че няма какво положително да кажа.
Отрицателно:
- Никак не ми хареса формата на тягата. Съвсем друго субективно усещане имам. А после се чудя защо като подмина 220-230 кила, все се случва да щракна кръста и да се върна на нула. Поне широкият хват ограничава тежестта и не съм се контузвал на този вариант, доколкото това е някакво успокоение.
Колоездене:
Без.
Добавки:
Обобщение за деня:
Тренирахем сутринта с малката, следобед ще ходим на детски рожден ден. Общо взето нормален ден.
Щерката гледа разни там “кросфитърки” с техните псевдо-набирания и преко сили правят двойки-тройки. Скочи детето на лоста и направи чиста тройка в подхват от заключени лакти до брадичка върху лоста, бавно и котролирано. Каките се скъсаха да ахкат и да я поздравяват. :) Аз на нейните 10 години висях на лоста като кренвирш - никакъв шанс дори за едно набиране. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.03.17 13:34.
18.03.17
13:16
Боби, тази форма на тягата само заради максималната тежест ли се получава? Предполагам на интервалите я изпълняваш стриктно, нали?
Имаш много хубави и мъжествени рамене, ръце и предмишници :) (nlove4)
Може би интуитивно пазиш колената и за това не тръгваш по отдолу.
Иначе аз първия път се строших точно на широка тяга...пу пу разбира се.
Мнението беше редактирано от nervak на 18.03.17 14:19.
18.03.17
15:53
казано от Boby_ на 18.03.17, 13:04:
Мъртва тяга с широк хват - изненадах се колко леки бяха 150, а хватът (който на тази тяга винаги е бил ограничаващият ми фактор) - железен.
Зимата и аз изкарах около 2 месеца на интервални тренировки, в които имах 2 пъти седмично 10х3 и веднъж 15х1 тяга през 10 сек. и забелязах същото за хвата. Та който иска як хват - най-простото е да прави обем на тяга ;)
Иначе за формата на широката тяга - според мен, стартовата позиция би трябвало доста да се доближава до долна мъртва точка на клек , та за да не се изгърбиш ти трябва
1. достатъчна мобилност
2. достатъчно сила в бедрата за старта
Предвид твоите проблемни колене, мисля че не е толкова зле положението :)
18.03.17
16:19
Обем на тягата е много общо казано и е хубаво да се уточни, защото може да доведе до неприятности ;)
18.03.17
16:30
Конкретно аз правех интервалите със 70% от 1 ПМ, за 10х3 през 10 сек.