|
Дата: 07.06.2007
От: София
|
Здравейте дами! Вчера докато задушавах едно печено предварително на грил и купешко пиле със зеленчуци за вечеря, ми хрумна следната идея за тема. Какво и как готвите здравословно в къщи, за да може хем да спазвате вашия режим, хем семейството ви да не страда. Пък виж ти - домашните са прояли по-правилно.
Обръщам се към всички, които не само готвят, но и обичат да го правят. Понякога е трудно за си измисляш нон стоп здравословни манджи и може би бихме могли да си бъдем полезни, ако си публикуваме готварския опит от време на време. Какво ще кажете?
Впрочем - темата е за всички отворена, по презумция повече жените готвят, но пък мъжете могат да го правят по-добре. smile
Забравих - разделът с рецепти е много добър тук, но нищо не пречи, мисля, да го обогатим.
Обединих ти 3 поста! Имаш бутон за редакция на мнението, използвай го!
Jorku
|
|
|
|
|
|
Дата: 30.01.2004
|
Идеята е чудесна, общопризнатите рецепти може да ги публикуваме и в раздела на изданието.
|
|
|
|
|
|
Дата: 29.03.2007
От: Troyan,BG
|
Тц... за сега няма никакви постнати рецепти... е аз ще се отбележа с може би най-популярната рецепта:
Нужни продукти:
Пилешки гърди/филе/пържола
Зеленчуци: лук, чушки, морков, зеле, домат или доматено пюре- може и без него
Гъби(по избор)
Грах(по избор)
Царевица(по избор)
Сусам(по избор)
Соев сос
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на кубчета и се запича в нагрят тефлонов(за предпочитане) тиган до златисто, прибавя се нарязаният лук и чушки. След 1-2 мин. се слагат и моркова, за предпочитане нарязан на лентички и зелето. Поръсва се със соев сос, докато постоянно се разбърква. Най- накрая се слага сусам, грах и/или царевица(след като зелето е омекнало).
Ако слагате гъби, могат да се изпържат след като сложите лука и чушките, а домат или доматено пюре накрая.
След като цялата смес покъкри малко на слаб огън се отмества от огъня. Препоръчвам да се сложи някакъв капак за 5-10 мин. за да омекне месото, ако е все още жилаво, но ако е ОК може направо да се пристъпи към най-важната процедура...бон апети !!!
Забележки: Рецептата е изкючително вкусна(лично мнение) и може да се експериментира с различни продукти според сезона и възможнистите. Не е трудна за изпълнение и не отнема повече от 20-30 мин.
.....................................................
П.С. Съжелявам ако вече я има някъде тази рецепта, просто не я бях срещал.
“Man is a goal-seeking animal. His life only has meaning if he is reaching out and striving for his goals.“ -Aristotle
|
|
|
|
|
|
Дата: 19.03.2007
От: BN/Варна
|
Тъй като и аз се пиша любител кулинар, мятам една любима рецепта.
Нужни продукти
яйца
кашкавал
прясно/кисело мляко (по избор)
карфиол/броколи/тиквички/гъби/домати (изобщо всякакъв зеленчук, който е годен за запичане)
Тъй като любимият ми вариант е с карфиол или карфиол с броколи поствам него
Карфиолът се нарязва на филийки и се нарежда във формичка за печене. Яйцата се разбиват, може да се прибави мляко към тях, за да стане повече сосчето. Вътре черен пипер, червен пипер и други подправки по вкус. Карфиолът се залива със сместа и се слага във фурната. Пече се докато вече не е течно. 5-10 мин преди да е напълно готово се поръсва с кашкавал, за да се разтопи.
Евентуално при яйцата може да се добави и сиренце или шунка. 
Добър апетит!
My hands may be rough, but I look better than you do naked!
Remember, if you get away from what you fear, you get weaker. But when you move toward what you fear, you get stronger.
дневник
|
|
|
|
|
|
|
No_WaY - 23.09.2007, 20:34 Тц... за сега няма никакви постнати рецепти... е аз ще се отбележа с може би най-популярната рецепта:
Нужни продукти:
Пилешки гърди/филе/пържола
Зеленчуци: лук, чушки, морков, зеле, домат или доматено пюре- може и без него
Гъби(по избор)
Грах(по избор)
Царевица(по избор)
Сусам(по избор)
Соев сос
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на кубчета и се запича в нагрят тефлонов(за предпочитане) тиган до златисто, прибавя се нарязаният лук и чушки. След 1-2 мин. се слагат и моркова, за предпочитане нарязан на лентички и зелето. Поръсва се със соев сос, докато постоянно се разбърква. Най- накрая се слага сусам, грах и/или царевица(след като зелето е омекнало).
Ако слагате гъби, могат да се изпържат след като сложите лука и чушките, а домат или доматено пюре накрая.
След като цялата смес покъкри малко на слаб огън се отмества от огъня. Препоръчвам да се сложи някакъв капак за 5-10 мин. за да омекне месото, ако е все още жилаво, но ако е ОК може направо да се пристъпи към най-важната процедура...бон апети !!!
Забележки: Рецептата е изкючително вкусна(лично мнение) и може да се експериментира с различни продукти според сезона и възможнистите. Не е трудна за изпълнение и не отнема повече от 20-30 мин.
.....................................................
П.С. Съжелявам ако вече я има някъде тази рецепта, просто не я бях срещал.
И аз имам нещо подобно - но определено твоята също много вкусно изглежда. Сусамът ми е любим и навсякъде го бутам и аз!
Ето какво спретнах в петък вечер. Имахме едно полупиле - тоест купено пиле на грил и недоядено. Бяха останали само гърдите и половин бутче от горната част. Обезкостих го, и го накъсах на парчета.
В тефлонов тиган задуших ( със супена лъжица зехтин, лимонов сок, вода и малко соев сос) голяма глава червен лук, ленти моркови нарязани с помощта на картофобелачката, кръгчетга зелени чушки (нарязани с помощта на ножица оставена именно за такива домакински цели ) и пилето, разбира се.
Докато се задушава - може леко да хрупкат зеленчуците - ръсих и подправки:
щипка сол, малко черен пипер, току що смлян кориандър, 2-3 щипки канела на прах, 2 чаени лъжички кокосови стърготини, 2-3 щипки чили - това са някакви приблизителни мерки, аз винаги готвя на око.
Преди да сваля от огъня - ръснах добре манджата с сурово слънчогледово семе и малко ситно накълцани листа от целина (чудна е за ставите). Вкусът трябва да се докара малко ала 116 -ия братовчед на тайландското: нежно кисело-люто с тук-там екзотично сладък послевкус от канелката и кокоса.
В къщи се харесва и топла и студена от хладилника-
Единствената забележка , която получих бе: “Ммм, абе едни маслини да му беше сложила още по-добре ще стане!“. 
|
|
|
|
|
|
Дата: 19.03.2007
От: BN/Варна
|
Иииии малко съм офтопик, обаче много се радвам, като видя някой да готви с много подправки. Комбинацията канела и кориандър е невероятна! Също много добре пасва на картофи. Също страхотно става канела комбинирана с джинжифил, за овес например. Или горчица с мед и балсамиков оцет, като заливка на салата. 
My hands may be rough, but I look better than you do naked!
Remember, if you get away from what you fear, you get weaker. But when you move toward what you fear, you get stronger.
дневник
|
|
|
|
|
|
|
Ами аз смятам, че подправките правят едно ядене много вкусно, особено ако са живи - китка босилек, целина, магданоз, гюзум (джоджен) и т.н.
Джинджифилът е страхотен , особено ако е коренче. Това ми напомня една рецепта за крем супа от тиква, в която винаги се слага джинджифил за да не сладни. Всъщност много от вегетарианските и нискокалоричните ястия могат да бъдат особено вкусни ако се ползват в умерена степен подправки. Понякога НВД-тата са много скучни и еднообразни - това вариант за разнообразяване. Този дресинг за който казваш е много хубав и за марината на месо, като оцетът може да се замени и с лимон. Аз много харесвам и варено месо в тенджера под нялагане с бахар и малко карамфил
Всъщносст пишейки това съм преяла със следната вариация на салата от домати:
4 наразяни домата
1 китка магданоз накълцана с ножичката изцяло, барабар с дръжките
1/4 чаена лъжица сол
зехтин на вкус
2-3 чаени лъжици ленено брашно
около 5 супени лъжици сусамово семе
1 средно голяма накълцана глава червен лук
Става много приятно и пикантно ако се обели кардамон (тоест 4-5 зрънцоа, че е адски силен)) и му се счукат в хаванче малките черни зрънца, ама ме домързя. Имах интензивно кардио, а програмата ми за деня се преобърна три пъти на 180 градуса...
|
|
|
|
|
|
Дата: 17.12.2006
От: Варна
|
Ето нещо и от мен:
Пилешки гърди с кашкавал и гъби
Необходими продукти:
Една пеперуда гърди - 280 - 300 гр. са обикновено
100гр, гъби печурки
80гр.кашкавал
1 глава лук, средна, и тя е към 100гр.
2 супени лъжици олио
Месото се нарязва на хапки и се запържва в тигана с олиото. Като започне да става златисто, се прибавят нарязания на ситно лук и накълцаните на полумесеци гъбки. Добавят се сол и черен пипер на вкус. След 10-тина минути всичко е готово. Спира се огъня и ястието се посипва с настъргания кашкавал.
Калории на цялата порция - около 700.
|
|
|