клякането с щанга пре4и ли на растежа ? :)

Темата е заключена.
Прескочи до:

26.06.08
14:21

Аз кат съм на 14 и си правя серийте със 50 кг кво да правя? Джудже ли ще остана?

казано от vencibs на 26.06.08, 14:05:

Аз на 18г бях 192см висок обаче почнах да тренирам..съответно и да правя клекове...иии  сега съм на 23 и съм 168см. 
Спирайте клека, ако искате да растете или да останете високи :)  много съжалявам, че почнах с клековете :(  ама от утре спирам с бодибилдинга и почвам волейбол надявам се да дръпна поне 20см нагоре. Айде, чао и приятни клекове

Тая подигравка е доста неуместна, приятел. Доста се чудих дали да те модерирам :) Сега момчето ми пише и е наплашено от хитрият ти пост.
Реших да не го правя, нали имаш интерес към bb-team сбирките в Бургас, а и освен това да се посмеят малко колегите на дивотията... Но е хубаво да се усещаш когато прекаляваш.

БТВ съществува такава травма и става именно при клек или тяга. Димитър Михайлов може да каже повече, но по мой спомени негов приятел, трибоец, при максове си беше смазал хрущялите между няколко прешлена и беше загубил 1-2 см. от ръста си... Да ме поправи, ако греша. Но определено не се губят 30 см. И всъщност намаленият ръст е по - малкото наказание при тази травма, човекът след нея остава... нефункционален.

Поздрави!

26.06.08
15:41

казано от D3BEP на 24.06.08, 14:04:

Клякането с голяма тежест във възраст за растеж може да навреди на растежа. Костите растат преодолявайки гравитационната сила. Когато са под натиск, те имат по - голяма съпротива и по - бързо вкостеняват, спират да растат. Има и генетично влияние ръстът, но определено така е един от начините да му се влияе.
Ако искаш ръст, търси упражнения против гравитацията. Волей, баскет, плуване...

ами може би и затова повечето щангисти остават ниски и  са с къси крайници. Колкото до идеята, че като играете баскетбол или волейбол, ще израстнете на височина това е мит, само вижте Геори Младенов от колко години играе и то професионало, и си е нисък, но затова стреля от зоната на трите точки.

26.06.08
17:36

казано от jalokin на 26.06.08, 11:38:

казано от D3BEP на 26.06.08, 09:37:

Не знам... Възможно е. Не съм професионалист.
Но ако тренирам борба, аз лично задължително бих правил. Как ще вдигнеш някого от партер? Как ще го притиснеш в директен сблъсък, глава до глава? Иска се кръст и крак, привикнали към тежестта.

Да бе, братле, така е. И аз не съм професионалист, съвсем малко съм тренирал. Мисля като теб, ама ще ти кажа какво ще ти каже някой с различно мнение- ще се научиш да вдигаш някого от партер като вдигаш някого от партер, ще направиш издръжливост с тичане, тежестите ще разбият ставите ти, които в мачовете ще ти трябват.  Ние разбираме, че правилно използваните тежести са плюс и че има и по-ефективни начини за издръжливост от тичането, но на практика и от др-те стават добри бойци...

Прави си така  е !!! Методики много !! Що според теб  тежестите  прецаква  ставите като загряваме и  дигаме  работните кила постепенно !!Тичането само по себе си ако е много време  не е  много  хубаво както за  ставите  така и попринцип !!Но все пак изместихме темата искам да  ми се обесни ДЕДМЕН откъде  разбра че  извън БГ  не се ползва много клек и тяга  а  в  БГ  се ползва много повече

BU

26.06.08
17:54

Обикновенно летните месеци имам много контакти с чужденци.Предимно мой набори +- 3-5 години.Половината от трениращите не упражняваха тяга,другата не правеха клек.

В България чак “много” повече- едвали.Работата е там,че тук информацията за този вид спорт не е толкова разпространена и хората изпълняват това,което чуят от по-опитните,докато на запад един льохман обеснява на втори..и така..грешните подходи (заразата) се разпространява в пъти по-бързо.

ПС:Нали сте виждали залите им?Не е лесна задача да откриете раклата измежду бягащите патеки,лежанките и велоергометрите.

Мнението беше редактирано от BusyMan на 26.06.08 17:58.

26.06.08
18:51

Ти висок щангист виждал ли си?

26.06.08
20:34

казано от dieseldriven на 26.06.08, 18:51:

Ти висок щангист виждал ли си?

Да, виждал съм. Дори познавам един, макар и бегло. Ако следеше събитията в този спорт, и ти щеше да си виждал. Примерно - Hossein Rezazadeh, най-големия в спорта - 1,86. Не е само той. Какво доказва това? Нищо. С примери доникъде не може да се докара, трябва да се работи с факти - факти, каквито D3BEP примерно приложи. Иначе с цитиране на имена, кой висок, кой нисък само се доказва, че има и правило, има и изключения.

26.06.08
20:53

и защото гледаме баскетбол по телевизията, мислим , че от баскетбол се расте, защото всички на екрана са високи, ами не, просто това му се вика селекция, и ниските трябва да са невероятно добри, като Мъгси Бокс или Аизия Томас , за да играят изобщо на терена с останалите които са по два метра. От натиска с тежест се набиват прешлените  в междупрешленното пространство надолу, а както знаем растежа на скелета човешки спира на 29 години, поне така разправяха в НСА когато ходих на курсове. Знам човек дето висеше по лостове и даже май си вързваше тежести на краката -  правеше какви ли не номера за да се издължи,резултата беше нулев, 
отскока има как да го вдигнеш, ама за ръста незнам!

Мнението беше редактирано от ognem на 26.06.08 21:03.

Селекцията всъщност е мит, повечето борци и щангисти ги почват от 10-12 годишна възраст, баскетболистите най много от 14. Освен с хвърляне на боб, не знам тренерът по друг начин как би познал колко ще порастне детето. На панаирите има наистина добри циганги с боб, кристални кълба и други подобни.

Иначе е верно, че растежът по - лесно се забавя, отколкото се ускорява. Ак орастежът ти е слаб, трудно да го емнеш.
А този човек, Огнем, случайно да е вземал стероиди?

26.06.08
21:26

казано от D3BEP на 26.06.08, 21:11:

Селекцията всъщност е мит, повечето борци и щангисти ги почват от 10-12 годишна възраст, баскетболистите най много от 14. Освен с хвърляне на боб, не знам тренерът по друг начин как би познал колко ще порастне детето. На панаирите има наистина добри циганги с боб, кристални кълба и други подобни.

Иначе е верно, че растежът по - лесно се забавя, отколкото се ускорява. Ак орастежът ти е слаб, трудно да го емнеш.
А този човек, Огнем, случайно да е вземал стероиди?

селекцията е избора на момчетата които ще играят в стартовата петица. Това се случва и през годините, много кадърни момчета от Академик Соди в момента не играят, защото не им достига ръст, а единствената позиция е гард, защото крилата трябва да са поне 185 - 190 см. минимум. Нашето поколение 1977 - 1978 продължиха сериозно само Тодор Стойков и Иван Друмев, другите малко по малко си отидоха от отбора на Варна. Когато идват по училищата да събират момчета за разлчини спортове винаги гледат техните генетични показатели, респективно, най - високите от класа отиват за баскетбол или волейбол. Аз играя от доста време и съм тренирал малко също, играя и волейбол!

Мнението беше редактирано от ognem на 26.06.08 21:36.

26.06.08
22:10

казано от D3BEP на 26.06.08, 21:11:

Поне във волейбола чак мит не е. Естествено варианта и е различен от споменатия. В началото всички тренират заедно, с течение на вр-то ако някой не компенсира липсата си на ръст с нещо друго, техника или физически качества (а вече често и 2те) отпада от отбора. Естествено и самоходни тояги, колкото искаш. Така че към автора на темата- братле, ръста не е всичко ;)

Аве волейбола... И аз съм играл баскетбол в училищния отбор, бил съм и в отбор по борба... Недейте така, молим са, децата почват от малки и въобще е безумна хипотезата че някой ги гони заради ръста им.
Остават(или отиват на състезание) по борба тея, които са добри спортисти.
За състезанието те се класират, Огнем, не ги избират. Не знам в какви отбори си играл та са ги избирали.

А като цяло баскетболистите остават по - високи, борците със среден или нисък ръст, щангистите направо по - ниски.
Волейболът като цяло може и в по - напреднала възраст да се стартира, НО всек итреньор по борба/щанги ше ти каже, че ако идеш там на 20 години, сигурно нищо няма да излезе. Пък ти иди колкото висок си искаш.

Което отново връща в изходна точка: няма подбор по ръста, защот одецата там най -често още не са почнали да растат.

Както и да е.

ПП. Огнем, искам да те питам, аз съм със скромни бакетболни познания, но как един защитник и борец под коша може да е добър и успешен по твоите думи, ако е с дребен ръст? За мен това е абсурд, това че върти топката на игрището вънка не го прави добър играч в професионален отбор. И като цяло крилото е пост за по - слаби играчи.
Ти си голям на възраст като те гледам, а Тайрън - Мъгси Богс помниш ли го? Беше поинт гард. Т.е. реализатор.
Колко санта беше? 159? При среден ръст 201?
А сега е треньор. Никога не са го спряли заради ръста му, а конкуренцията в НБА беше жестока в онези години.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 27.06.08 06:41.

27.06.08
07:14

казано от D3BEP на 27.06.08, 05:20:

.
Ти си голям на възраст като те гледам, а Тайрън - Мъгси Богс помниш ли го? Беше поинт гард. Т.е. реализатор.
Колко санта беше? 159? При среден ръст 201?
А сега е треньор. Никога не са го спряли заради ръста му, а конкуренцията в НБА беше жестока в онези години.

не четеш какво пиша изобщо, по - горе съм споменал и Мъгси Бокс и Айзия Томас и стелбата от тройката на пойт гардовете, да си го видял да пробива под коша, а пък Майкъл Джордан при 1, 98 см играеше крило май. Аз няма смисъл да споря, това което го говоря е от лични наблюдения а също на ръст 180 в седми клас ми отказаха да ме вземат в Черно Море Соди, защото вече било късно, сеиозно говоря,  тук всички се знаем от деца и тези от отборите и  любителите се събират всеки ден в едно и също училище където ходя да играя и аз.. Има много добри момчета, които не играят защото нямат ръст дори  и то съвсем сериозно, иначе веднага като срещна тук един тренер, мога да го попитам как ги подбира за петицата, аз мисля, че според това колко могат и показват на тренировките, а той ги съсипва, че и с щанги тренират като в Америка.

Е тогава искам да те питам за какво спорим? Или си имаш отделна тема :)
Казваш туй, което казвам и аз. Че децата ги избират малки и че гледат какво могат. А не колко ше пораснат. Евентуално.
При това не знам дали аз не чета или ти, но определено аз говоря за борба, а ти ми говориш за баскетбол :)
Темата изхвърча много в офтопик. Загубихме основната идея. Кой къде играл... Как го селектирали...

27.06.08
07:37

казано от D3BEP на 27.06.08, 07:33:

Е тогава искам да те питам за какво спорим? Или си имаш отделна тема :)
Казваш туй, което казвам и аз. Че децата ги избират малки и че гледат какво могат. А не колко ше пораснат. Евентуално.
При това не знам дали аз не чета или ти, но определено аз говоря за борба, а ти ми говориш за баскетбол :)
Темата изхвърча много в офтопик. Загубихме основната идея. Кой къде играл... Как го селектирали...

аз лично само исках да кажа, че от баскетбол не се пораства, според мен. Потвърждавам вашата теория, която съм цитирал по - горе за щангистите, ръстът и набиването на прешлените и ставите.
и вярно развалихме тематa на момчето с офф топик.

Мнението беше редактирано от ognem на 27.06.08 07:59.

Възможно е да си прав.
Според мен се пораства. Аз играех баскетбол именно в пубертета.
Значително по - висок съм от майка ми, баща ми, сестра ми, бабите и дядовците ми. Всъщност, съм определено най - високият в родата.
Дали е само заради баскетбола - не знам. Сигурно не.
Но и професорът го е казал - антигравитационните упражнения помагат. Баскетбола в това число. Скокове.
Определено не помагат с 20 санта. Но вероятно имат значение.

Но никой не е изследвал баскетболистите и растежа им. Би било добре ако има два близнака, единият да играе много баскетбол, другият да седи и да дреме пред компютъра... Само така може да се направи разлика със сигурност.

27.06.08
08:19

От баскетбола и волейбола несе расте на височина,това че играчите са високи нищо не означава просто треньорът пуска само високи играчи в отборът,а за това с щангистите има доста които са над 1.80 и са професионалисти.

казано от misho280 на 27.06.08, 08:19:

От баскетбола и волейбола несе расте на височина,това че играчите са високи нищо не означава просто треньорът пуска само високи играчи в отборът,а за това с щангистите има доста които са над 1.80 и са професионалисти.

Айде за да не става така  -всеки който се включи чел, недочел, да започва дискусията отначало, ето ви този линк.
Четете, проследете. И после коментирайте. След като човекът е казал че може, вярвам че може.
Ак оимате как да го оборите, оборете го.
Моля ви, не ме карайте пак да ви го прочитам вместо вас, сигурен съм и сами можете да откриете точните цитати, и аз съм ви ги дал.

http://64.233.183.104/search?q=cache:kQAMhTuH4t8J:www.iofbonehealth.org/download/osteofound/filemanager/publications/pdf/invest_in_your_bones_bg.pdf+%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B6+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5&hl=bg&ct=clnk&cd=2&gl=bg

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 27.06.08 08:54.

27.06.08
12:32

Извинявайте наистина не бях прочел всичко.

28.06.08
08:12

вчера говорих с момчетата на игрището, повечето от които бяха трениращи в отборите из града, според всички от баскетбола се ръстяло, ама незнам аз тази работа, те повечето са мутанти, на 19 по а са по близо два метра. Мутанти, дали е от баскетбола или от гена/ но имало такъв вариант, че освен гена и баскетбола ти давал 4 -5 сантиметра,  предполгам за поне 5 - 7 години постоянна игра и тренировки/. Един от гардовтете който е нисък и играе от доста време а сега е в университет, разви някаква много интересна теория за щитовидната жлеза и хормона на растежа, според която това нямало как да стане, защото като играеш баскетбол, нямам как да отделяш повече хормон и от въпросната жлеза за да растеж на височина, но не съм много сигурен дали разбрах правилно името / щитовидна, почти сигурен съм принципно/ защото съм слаб по анантомия, което май е само минус.

28.06.08
19:21

По никакъв начин няма да ти пречи-дамо не го прави с много тежко докато не заякнеш доста на това упражнение,че е опасно.Като ученик висях заедно с един приятел всяка вечер на лоста пред блока да му правя компания.Той пък беше нисък и искаше да порасне.Той не порасна ама аз се сдобех с широк гръб,щото тъй и тъй вися поне да се набирам и да правя коремни.Гъй че ако ти е заложено в гените да станеш 183 см.ще станеш 183 см.

09.06.09
16:18

А някога замисляли ли сте се ,че това упражнение го правите за 15 максимум 20 минути 1-2 пъти в седмицата ,а в една седмица колко минути има 10080 минути (с калкулатора го сметнах). Е това мислите ли,че пречи на растежа?

Мнението беше редактирано от No_CoNnEcTiOn на 09.06.09 16:19.

No_CoNnEcTiOn мнението ти е направо за бисерите. Как го изчисли представа си нямам.

S7

09.06.09
17:14

казано от Иван Шишманов на 09.06.09, 17:05:

No_CoNnEcTiOn мнението ти е направо за бисерите. Как го изчисли представа си нямам.

Ако говориш за частта с минутите:

1 час има 60 минути
Eдно денонощие има 24 часа. В минути това е: 24 x 60 = 1440
Една седмица има 7 денонощия, което прави 1440 x 7 = 10080 минути

Друг е върпоса, че ако се прави клек веднъж в седмицата изпълнението не е 20минути, а около 40секунди на серия (при десетина повторения). Ако се правят 4-5 серии, това са 160-200секунди или в минути: 2,6 - 3,3.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1