Мен ме интересува как точно изследват тези белтъчини (13%-15%)? От това което съм чел през последните 5 години НЯМА НИТО ЕДНО изследване на протеин или храна съдържаща белтък което да съвпада или дори да е близко до етикета независимо дали е българска марка или чужда! Поне аз съм останал с това впечатление и се чудя колко едекватно го иследват. Второ тези проценти на база 100% сухо вещество ли е или % е отбелязан спрямо цялото тегло, включително водата?
Всички млечни продукти задължително минават през топлинна обработка за да се премахнат бактериите (бактериите по същество са белтъци) и за да се унищожат техният белтък трябва да се денатурализира, което значи денурализация на целият продукт. Освен това някои белтъци се разксъват до други съединения на по-ниско ниво, включително и аминокиселини (а и до някои вредни и токсични съединеня).
Мнението беше редактирано от perlsite на 22.08.09 16:36.
какво ще кажете за:
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367052/1024/food/IMG-0415.jpg
с хранителна стойност на 100гр
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367057/1024/food/IMG-0416.jpg
и за:
http://www1.picturepush.com/photo/a/2367059/1024/food/IMG-0417.jpg
http://www2.picturepush.com/photo/a/2367060/1024/food/IMG-0418.jpg
Здравейте.
Аз се интересувам от хранително съдържание на пушено сирене “Добрев”:
http://www.dobrev-cheese.com/prod6.php
Дали, както е описано на опаковката, количеството въглехидрат за 100гр е 2гр?
споделете на бързо кои български продъкти са читави(истински) : сирене, кашкавал, мляко, лютеница, масло, някое саламче от месо :)
и има ли изобщо някои от тия пълнозърнестите хлябове който да не е боядисан ?
казано от SayliS на 11.10.09, 16:06:
какво ще кажете за:
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367052/1024/food/IMG-0415.jpg
http://www4.picturepush.com/photo/a/2367057/1024/food/IMG-0416.jpgи за:
http://www1.picturepush.com/photo/a/2367059/1024/food/IMG-0417.jpg
http://www2.picturepush.com/photo/a/2367060/1024/food/IMG-0418.jpg
Няма ли кой да отговори за микса ?Ама не съм сигурен дали няма да попречи на хранителния режим, защото се пържи...
Чух много негативни отзиви за пилешките гърди(че са пълни с хормони и т.н),а тъй като заемат главна роля в диетата ми,се чудех дали ще окажат негативен ефект върху здравето ми.С какво мога да ги заместя?Фирмата е Поло Комерс.
Благодаря предварително.
23.05.10
19:28
казано от Carlyle на 17.04.10, 20:46:
Чух много негативни отзиви за пилешките гърди(че са пълни с хормони и т.н),а тъй като заемат главна роля в диетата ми,се чудех дали ще окажат негативен ефект върху здравето ми.С какво мога да ги заместя?Фирмата е Поло Комерс.
Благодаря предварително.
“Хормони”—> Растежен хормон—> който е протеин—-> Какво се случва с протеините в стомаха и червата ни , независимо от аминокиселинния им състав или произхода им в един здрав човек ?
Мнението беше редактирано от Петър Д. Петров на 23.05.10 19:34.
23.05.10
19:46
казано от Владимир Недков на 14.08.09, 13:15:
Кала, Пешо ми каза, че е изследвал 4-5 марки преди три дни в Пловдив. Цифрата, която посочи беше 13-15%. Ако той се включи в дискусията ще е най-точно.
Точно така, 5 различни произволно избрани извари имаха съдържание 13-15% белтък на 100 грама продукт.
Лактозата и мазнините не ги определях тогава, но белтъка го определих по Келдал с 4 паралелни проби за всеки продукт.
Въпроса е кое е по-евтино -
10 белтъка от големи (L) яйца - 40 грама протеин—> около 2 - 2,2 лв.
300 грама извара —> около 42-45 грама протеин—> около 1,8 -2,2 лв.
1 литър прясно обезмаслено мляко - около 30-34 грама протеин—> около 1,8 -2 лева
50 грама сух яйчен белтък -—> около 45 грама протеин—> около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат -около 40-42 грама протеин - около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат, тип “вълшебен” -около 40-42 грама протеин - около 2-2,50 лева (хранителна добавка).
На обичащите математиката - да Ви е вкусно :)
казано от Петър Петров на 23.05.10, 19:46:
казано от Владимир Недков на 14.08.09, 13:15:
Кала, Пешо ми каза, че е изследвал 4-5 марки преди три дни в Пловдив. Цифрата, която посочи беше 13-15%. Ако той се включи в дискусията ще е най-точно.
Точно така, 5 различни произволно избрани извари имаха съдържание 13-15% белтък на 100 грама продукт.
Лактозата и мазнините не ги определях тогава, но белтъка го определих по Келдал с 4 паралелни проби за всеки продукт.Въпроса е кое е по-евтино -
10 белтъка от големи (L) яйца - 40 грама протеин—> около 2 - 2,2 лв.
300 грама извара —> около 42-45 грама протеин—> около 1,8 -2,2 лв.
1 литър прясно обезмаслено мляко - около 30-34 грама протеин—> около 1,8 -2 лева
50 грама сух яйчен белтък -—> около 45 грама протеин—> около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат -около 40-42 грама протеин - около 1 лев (суровина за хран-вкусова промишленост)
60 грама сух суроватъчен концентрат, тип “вълшебен” -около 40-42 грама протеин - около 2-2,50 лева (хранителна добавка).На обичащите математиката - да Ви е вкусно :)
А би ли казал, на кои марки са били изварите ако си спомняте, благодаря :)
Мнението беше редактирано от Julius на 28.06.10 13:48.
Почти всяка насипана извара си мисля, че има поне 17-18г протеин. Виш Дядо Либен, аз лично не съм я пробвал, но има мнения, че е добра
казано от Rikoo на 28.06.10, 16:41:
Почти всяка насипана извара си мисля, че има поне 17-18г протеин. Виш Дядо Либен, аз лично не съм я пробвал, но има мнения, че е добра
Ами аз общо взето всичките видове ги знам точно за това питам, защото знам само, че тази на Олимпус е с 14гр протеиниекашкавалена. За това помолих да ми кажат и хранителните стойности ан другите, и дали са реални. :)
Здравейте, съжалявам, че пиша в толкова стара тема, но днес си купих риба тон в собствен сос от Билла и като погледнах съдържанието, то доста ме осъмни, струва ми се прекалено добре за да е истина. Ето и снимки на консервата и на хранителните й стойности:
Та интересува ме дали наистина е възможно в 100гр. да се съдържат 25гр. белтък и по-малко от 1гр. въглехидрати и мазнини ?
Мнението беше редактирано от Petya на 13.05.11 19:39.
5 причини поради които аз не бих си купил тази консерва:
1 - понятието парченца риба тон има много подвеждащ смисъл. Имам чувството, че в тези парченца има всичко друго, но не и месо. Опашки, разни смлени хрущяли, мариновани костици и най-лошата част от рибата са натъпкани там. От кой вид риба слагат вътре, въобще не мога да коментирам(те сигурно и производителите не са сигурни).
2 - средната цена на тази консерва риба е някъде около 1,50-2лв. Да предположим, че е 1,6. За толкова пари ти предлагат да си закупиш 130гр съмнителен продукт. Проста сметка показва, че 200гр охладена риба (без значение дали е скумрия, лефер или лаврак) струва 1,6лв, при 8лв за килограм.
3 - Знаеш ли как се прави собствена марка за дадена верига магазин? Не? Е, аз съм се интересувал и да ти кажа от това което разбрах стигнах до извода, че никога няма да си купя нещо с марка: Aro, Clever, Optima и тн. Просто с тези марки се прикриват едни “боклуци”, които се купуват предимно от пенсионерите заради изкуствено ниските им цени.
5 - никаде по етикета не виждам информация за съдържанието на хистамин в месото (ето ти една статия, ако не си я прочела линк)
пп: Ако все още търсиш причина номер 4, то значи въобще не е имало смисъл да пиша този пост.
казано от gips на 13.05.11, 22:08:
3 - Знаеш ли как се прави собствена марка за дадена верига магазин? Не? Е, аз съм се интересувал и да ти кажа от това което разбрах стигнах до извода, че никога няма да си купя нещо с марка: Aro, Clever, Optima и тн. Просто с тези марки се прикриват едни “боклуци”, които се купуват предимно от пенсионерите заради изкуствено ниските им цени.
Може ли малко по-подробна информация по този въпрос?
Магазин Х пуска ориз с негова марка Х. Провежда се нещо като конкурс на които всички фирми, които са заинтересувани да пакетират ориз с марка Х казват цена. Фирма Y, например казва, че може да направи 1кг ориз за 1лв. Фирма Y2 разбира, че цената за 1кг ориз е 1лв и смъква до 80ст. Фирма Y3 трябва още да смъкне от цената, ако иска да подпише договор за пакетиране, а тя определено има интерес да го направи защото това значи, че верига Х ще дърпа количество Х от продукта всяка седмица. За да смъкнат още от цената фирмите започват да правят компромиси с качеството. Оризовите зърна вече не са цели, а начупени. Оризът вече не е изчистен а е смесен с боклуци. Накрая се получава така, че този които е дал най-ниска цена е намерил оптимален начин да пакетира сметените зърна ориз, които падат около машините за преработка. Оризът и цената в случая са просто изразни средства.
Изказвам личното си мнение. Може и да не съм разбрал нещата, но това са мой наблюдения. Не ангажирам никога с мнението си
Мнението беше редактирано от Fallen на 14.05.11 17:14.
Твърде е възможно да си адски прав...
Аз съм забелязала, че на споменатите “марки” продуктите са в грозноватички пликчета - може би цената пада и заради по-ниските разходи за опаковане (липсват лъскави, “дизайнерски” етикети и кутии и не знам си кво).
12.06.11
19:16
Темата е чудесна, позволете ми да я съживя. :)
Аз искам да попитам относно пълнозърнестите продукти в нашумелите супермаркети Lidl - сякаш не са кой знае колко “пълнозърнести”, някой опитвал ли ги е? Правих сравнение с пшеничния пълнозърнест хляб на Вита, сториха ми се доста по-меки и сладки и липсваше леко киселият вкус. Освен това никъде не пише какво съдържат, което е... меко казано странно.
Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 12.06.11 19:17.
12.06.11
19:30
Като не трябва да купуваме на Clever,Aro и тн тогава? Какво правим:?
Подходяща ли е кайма “Народна” където е за принцеси за храненето ми и ако може някой да ми каже долу горе колко калории т.н. съдържа,че никъде не намирам.
26.09.13
11:44
Здравейте, всички, от доста време ви чета и днес в пристъ на скука реших да драсна няколко реда.
По - назад видях постове за ръжения хляб.От 100 % ръжено брашно не може да стане хляб, поне не и такъв , който да става за ядене,освен ако не си в Сталинград.
Да споделя моя опит с некупуването.Отдавна спях вафлички чипсове и тн . Всики знаем защо. Но преди около 2 месеца имах момент на просветление.Събота сутрин отивам в денонощния да купя нещо за закуска... хляб , кашкавал , Кренвирши, като последните ми струваха 8,50 ст. И се замислих как така предния ден съм дал 7 лева за 4 големи вратни пържоли , а сега давам толкова за нещо снеизяснен състав.
Да оставим настрана от какво се правят колбасите (остатъци, кости, дреболиии и тн.)За мен проблема в използването MSG - моно натриев глутамат.Отдавна знаех , че употребата му води до повишаване на апетита, но просто не подозирах колко вкусен може да стане един боклук.И така де да не пиша повече , че да не ставам досаден схванахте ми мисълта...