19.06.15
16:24
Месец 6. Седмица 4/29
Тренировка 3 - рамо, бицепс, трицепс
Корем – 5 серии за коси коремни (с тежест и без)
Рамо
4 кръга от:
раменна преса с дъмбели от седеж и вертикална облегалка: 4 х 14 кг на ръка
вертолет: 8 х 26 кг
вертолет зад гърба с дискове, от седеж: 15 х 5 кг на ръка
4 кръга от:
изнасяне напред и повдигане с диск: 4 х 20 15 15 15 кг
разтваряния в страни с дъмбели: 8 х 9 9 8 8 кг на ръка
задно рамо с дъмбели от наклон напред: 15 х 7 6 4 4 кг на ръка
Бицепс
4 кръга от:
сгъване с щанга от стоеж и облегната на стена: 4 х 22 20 20 20 кг
скотово с крив лост: 8 х лост + 12, 14 14 14 кг
чуково с дъмбели: 15 х 4 кг на ръка
Трицепс
4 кръга от:
лег с щанга и тесен хват: 4 х 44 40 40 40 кг
горен скрипец с въже: 8 х 25 20 20 20 кг
Горен крипец - V ръкохватка: 15 х 10 кг
20 мин ходене по наклон, пулс 145-148
Днес усещах, че имам повече сила. Можех да натисна на раменните преси с повече килограми, а и на други упражнения - поне в първите серии. Болката обаче все още не е отшумяла напълно и не исках да рискувам. Поиграх си с темпото в негативна фаза. :)
Храна: 500 г пъстърва (мерена с глави и кости), 2 глави зеле, 25 мл оризово олио, 300 г сладки картофи.
Много апетит имааааам - едва се удържам. :) Водната задръжка е вече 3 кг. Излишно се зарадвах вчера... :)
20.06.15
15:10
Днес, по обясними причини, се оказа, че няма да мога да отида до залата.
Реших да не позволявам на гнева да ме обземе, а вместо това да отворя път на креативността и да си спретна тренировка у дома.
Не само, че съдбата “не ми избоде очите, но ми изписа и веждите”, защото се получи доста симпатична тренировка, имайки предвид, че се падаха крака, а моите крака трудно се тренират добре без наличие на много тежести.
Месец 6. Седмица 4/29
Тренировка 4 - квадрицепс, глутеус, У ДОМА
ЕДНОСТРАННО изпълнение: по 6 кръга на всеки крак от следния трисет:
- 4 повторения Х Български клек с тежест на гърба - 4 повторения, по 5 секунди в негативната фаза и по 2 секунди задържане в долно положение
- 8 Х пистолет (левият крак ми е доста по-слаб от десния и на моменти помагах)
- 15 Х статични напади
Трисет за глутеус, изпълнен в 3 кръга (с повече повторения - около 15-20 навсякъде)
- Сумо клек с тежест
- Глутеус мост с краката на фотьойла
- Обратни хиперекстензии на дивана
Кардио: 20 мин изкачване на табуретка, пулс 140
Храна: 150 г свинско на фурна с подправки, 2.3 кг краставици, 15 г фъстъчено масло, 10 мл мазнина, 1 парче гречков кекс (по-нагоре има рецепта)
В края на тренировката снимах няколко повторения на статичните напади и обратните хиперекстензии, за да добиете представа какви ги измислях.
Фоумролерите дойдоха! Жестоки са!
Статични напади:
Упражнението за глутеус на дивана:
(то е нещо средно между обратни хиперекстензии и магарешки ритници)
Табуретката я знаете :D
(ще я припомня)
Снимки на фоумролерите и главните действащи “лица” в тренировката ми:
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 20.06.15 15:11.
21.06.15
17:36
Днес - ден с повече калории :D
500 г пилешки гърди, 100 г оризовки, 2 бр айсберг, супа гаспачо, 80 г шоколад със стевия, 10 г фурми, домашен сладолед с кокосово мляко и протеин (100 мл кокосово мляко и 2 дози протеин)
Сладоледът е в процес на разработка и когато направим най-добрата рецепта, най-вероятно ще я споделя с подробности.
Вчера явно добре ми се е отразило по-различното натоварване (най-вече трисети с едностранно изпълнение), защото днес имам приятна мускулна треска.
Събудих се рано, но после си заспах пак и така до към 11 ч. После поработих стабилно и сега ще направя почивка от компютъра.
Хубава неделна вечер на всички!
22.06.15
14:54
Започвам месец 7 от днес вместо да е делоудинг: идната седмица ще го прекъсна, защото съм на море за 12 дни. Там ще правя deloading тренировки.После се връщам към програмата и ще продължа от където съм спряла.
Месец 7. Седмица 1/30
Тренировка 1 - гръб, задно бедро
Корем – 5 серии на машина с тежест
Гръб
4 кръга от:
горен скрипец, широк надхват: 4 х 65 61 60 60 кг
чукчета: 8 х 64 64 62 62 кг
хоризонтален скрипец с успореден хват: 15 х 35 35 30 30 кг
4 кръга от:
горен скрипец, раменен подхват: 4 х 60 60 55 50 кг
пулдаун: 8 х 45 40 40 40 кг
хиперекстензии с тежест: 15 х 35 35 30 30 кг
Задно бедро
4 кръга от:
glute-ham raises: 4 х
румънска тяга: 8 х 30 30 28 28 кг в ръка
бедрено сгъване от лицев лег: 15 х 30 30 25 25 кг
20 мин пътека, ходене, наклон, пулс 143
Храна: 500 г телешко на бавен огън в йенско(младо и крехко месо), 100 г екструдирани царевични блокчета, остатък от парче билдърския “козунак”, 2.5 кг тиквички на пара, 15 мл орехово масло
Усилената работа с фоумролера си казва думата. Влюбена съм. :D Друго си е да го имаш и вкъщи... :)
22.06.15
17:33
Дойде време и за обобщения
Шест месеца по програма ”тежко-средно-леко”
Впечатленията по програмата съм ги описвала доста подробно след първите 2 месеца (тук). Мнението ми не се е променило и мисля, че фактът, че преполових година по програмата, го доказва. :)
Продължавам да качвам сила при всички мускулни групи. Най-бавно прогресират гърдите и раменете като тежести, но и там отбелязвам прогрес с течение на времето.
Приятно изненадана съм от гърба!
При краката - умишлено не натискам с тежестите макар непрекъснато да увеличавам, но го правя с по-плавни темпове. Старая се да играя повече с бавно темпо в негативна фаза, защото залата, в която тренирам е малка и ми е съвестно да обирам всички дискове заради моите прищявки. :D
Мерки:
2 месеца - 4 месеца - 6 месеца
ляв прасец - 41.5 / 42 см/ 42; десен прасец - 41.5 / 42 см / 43
ляво бедро - 65 / 65 см/ 63; дясно бедро - 66 / 66 см/ 65
десен бицепс 32-35 см / 31.5 - 35.5 см; / 32-35
талия - 77 / 78 см / 74.5
ханш - 100 / 102 см/ 100.5
раменен пояс - 110 / 113 см / 116 см
гръбна обиколка - 100-109 см / 100-109 см /110 см (стегната)
тегло: 78 кг / 79 кг / 76 кг
височина: 170-171 см
* забележка: “гръбната обиколка” е мярка, която взимам по специфичен начин, и всеки път - еднакво: през най-широката част на латисимусите отзад, и над бюста отпред. По принцип е редно да се мери гръден кош, но за мен е наистина важно да меря през широката част на гърба, а ако взема мерки за “гръден кош”, сантиметърът ще мине под тази част.
* забележка 2: мерките, при които има две стойности, са при отпуснато-стегнато състояние.
ВАЖНО: от първия месец до края на петия месец се хранех по усет, а от шести месец започнах целенасочено намаляване на калориите
Прилагам колажи със снимки съответно от: начало - 2ри месец - 4ти месец - 6ти месец, както и две черно-бели арт снимки от днес.
Доволна съм и продължаваме напред! Живи и здрави!
Сашо, благодарна съм ти от сърце за програмата. Няма да се уморявам да го казвам всеки път. :) Толкова да ми пасне, че не е истина.
Тренирала съм с трисети през годините, но само прасците. Да ме пита човек защо не съм опитала до сега тази “магия”. :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 22.06.15 17:34.
Изчистването е видно на първата група снимни, особено в областта на корема!
Не мога да кажа обаче, че има някакъв огромен прогрес по отношение на хипертрофия и мускулна маса, а не е ли именно това целта на тази програма?
23.06.15
11:35
Е как да има, като не се храня така, че да хипертрофирам стабилно, пък и хормоните са ми в норма, въпреки че имам (имах) СПКЯ, тестостеронът ми е на долна граница. :(
Не може да имаме всичко, нали? :D
Имам прогрес и в това отношение, но не е чак толкова виден - в раменете и в гърба.
Програмата при мен, с моето хранене, като че ли се отразява в по-добра обработка на мускулите, което пак за вас все още е трудно за виждане, но аз го усещам. :D
ПП: за тестостерона се радвам, че е на долна граница!!! Също така се радвам, че въпреки 3те свалени кг последния месец, силата ми расте и все още съумявам да поддържам прогрес в това отношение макар и бавен. :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 23.06.15 11:39.
23.06.15
11:49
Последната чернобяла снимка е прекрасна. И ти самата изглеждаш много естествено и спокойно на нея - не в задължителна поза. Талията ти се е очертала забележително. Изглеждаш толкова различно в сравнение с преди години- всичко в правилната посока.
Този бицепс 35 см- как има да го сънувам. :)
23.06.15
15:00
Хахха благодаря! :)
Ако сравняваме с трибойския ми период - да, сега съм коренно различна визуално, а само 3 кг по-лека. :D
Гърди
4 кръга от:
лег с дъмбели: 4 х 24 22 20 20 кг на ръка
Флор преса с дъмбели от глутеус мост: 8 х 20 20 18 18 кг на ръка
полулег с дъмбели: 15 х 10 10 9 9 кг на ръка
4 кръга от:
преси на машина: 4 х 56 кг доб.
Лицеви от колене: 8 х
флайс с дъмбели: 15 х 8 7 7 7 кг на ръка
Прасци
4 кръга от:
лег преса: 4 х 140 кг доб.
повдигане от стоеж на смит машина: 8 х 60 кг доб.
повдигане със собствено тегло: 15 х
20 мин пътека
Храна: 500 г свинско с черен пипер; готвено зеле с червен пипер (1.3 кг), 5-6 зелени чушки, 15 мл олио от гроздови семки, 300 г варени картофи, 50 г суров десерт с какаови зърна, кафе с аромат на лешник
Аз не виждам разлика на снимките, но не е нужно, защото изглеждаш чудесно!
23.06.15
23:40
Благодаря!
Важното е, че аз виждам. :D
15:03
Сряда!!!
Ден за плуванееее :)
50 х 20 м за 40 мин
по 10 дължини: бруст - кроул - бруст - гръб - бруст
Няма вече болка в плешката и доста добре ми се отрази плуването.
Храна: 500 г пилешко с червен пипер, 250 г кремче от просо с ванилия и стевия (сварено просо, пасирано и овкусено след това), 2 кг краставици, но вероятно ще станат 2.5-3, 20 мл мазнина, 1 ч.л. натурално какао
Най-накрая да видя човек, който (като мен) приема над 1 кг краставици на ден :D
24.06.15
16:38
То не е само при краставиците... :)
Всички зелинчуци са ми в диапазон 2-3 кг.
За някои хора е стряскащо и “неправилно”. Аз обаче се чувствам супер и знам защо го првя. :) Но винаги уточнявам, че не съм за пример - около избора за храненето ми има доста специфични фактори.
Е, радвам се, че все пак не съм сама заек в морето от зеленчуци. :D :D
Аз също се чувствам чудесно, именно за това приемам огромни количества зеленчуци, всеки ден. За съжаление обаче, малко от зеленчуците ми се отразяват толкова добре, колкото белените краставици... но моят случай е друг, с колит съм, все пак. Иначе, ако можех, сигурно и аз щях да ям от всички видове по много :D
25.06.15
15:22
Месец 7. Седмица 1/30
Тренировка 3 - квадрицепс, глутеус
Едностранно,
По 6 кръга на всеки крак от:
Български клек: 4 х 40 40 40 40 36 36 кг
Изкачване върху пейка с височина на нивото на коленете: 8 х 20 20 20 20 18 18 кг
Лег екстензии / статични напади: 15 х 10 5 5 5 кг / 15 х собств. тегло
Глутеус
8 кръга от:
Клек плие: 4 х 34 кг
обратни хиперекстензии: 8 х
Абдуктор: 15 х всички плочки
Без кардио
В първата част правих трисет с десен - трисет с ляв - трисет с десен и т.н. Практически постоянно правех нещо без почивка, но докато тренирах с единия крак, другият почиваше.
При плие: 5 сек негативна, 5 сек задържане долу
при обратни хиперекстензии: 5 сек негативна, рязка експлозивна, 5 сек задържане горе
Много съм доволна. Супер се получи. :)
Храна: (по план) 400 г филе херинга; 1 парче гречков кекс с банани, шоколадов протеин, есенция ром; 20 мл мазнина, 3 бр айсберг, кафе
днес е ден с повече калории и ще добавя още 1 порция месо и салата с мазнина.
Не съм изненадана - очаквах го, но исках тестът да го потвърди. Преди време му бях изтотвила режим без месо, но той не беше съвсем стриктен. Винаги е забелязвал, че когато яде месо, болките му се увеличават значително. С рибата не е чак така и за това включвахме по-често нея + яйца.
Ще му пуснем имупро 300, за да видим конкретните храни и ще му изготвя план на действие.
(Болест на Бехтерев)
——-
Моите резултати все още не са пристигнали при мен, но са готови. Скоро и за тях ще спомена. :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 25.06.15 15:23.
26.06.15
17:23
Месец 7. Седмица 1/30
Тренировка 4 - рамо, бицепс, трицепс
Рамо
4 кръга от:
раменна преса от седеж, вертикална облегалка: 4 х 15 кг на ръка
разтваряния на ръце встрани: 8 х 10 9 9 9 кг
вертолет зад гърба, с дискове, от седеж: 15 х 5 кг на ръка
4 кръга от:
повдигане на диск отпред: 4 х 20 15 15 15 кг
високо изтегляне с дъмбели: 8 х 12.5 кг в ръка
разтваряния на ръце встрани от наклон напред: 15 х 6 5 5 5 кг на ръка
Бицепс
4 кръга от:
сгъване с дъмбели от стоеж: 4 х 10 кг на ръка / бавна негативна
сгъване от седеж с дъмбели, имитиращо сгъване на портален скрипец (ръцете са успоредно на пода): 8 х 6 кг на ръка
чуково: 15 х 5 кг на ръка
Трицепс:
4 кръга от:
разгъване с дъмбел над глава: 4 х 15 кг
лицеви с акцент на трицепса: 8 х собствено тегло
кик бек със завъртане на дланите: 15 х 4 4 3 3 кг на ръка
20 мин пътека, наклон, ходене, пулс 136-140
Храна: 500 г скумрия, варен ориз с коприва и 2 оризовки (около 80 г въглехидрат общо), 20 мл мазнина, 500 г червено зеле, 500 г розови домати; купих си и липа за чайче
Днес тренирах с карфичка в “нейната” зала. Хубаво място, хареса ми! :)
И Иглика е хубава. :)) И може да се набира...
ПП: И нещо, което искрено ме разсмя от днес:
- влизаме в залата - карфичка отива да кляка, пък аз заставам пред стенда с дъмбели, за да ги огледам и да преценя с кои да започна; тъй като нямаше 14 кг (с каквито тренирам), обмислях да взема 15 (в “моята” зала са през 2 кг - 14 и после 16, а 16 са ми все още тежки; така че в днешната зала се получи много добре) и явно съм се забавила повече пред стенда. Идва собственика (предполагам) и ми казва, сочейки в дясно поставката с малките гирички:
“Ето тук са малките гири до 10 кг”
Аз му казах: “А не, аз съм за големите”
:)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 26.06.15 17:28.
26.06.15
17:43
казано от Newbie на 26.06.15, 17:26:
А занимава ли ти се да напишеш причините за количеството зеленчуци :D
Стремя се да имам повече алкални храни в менюто си (зеленчуците) и се придържам към теорията, че 30% от храната ни трябва да е киселинна (при мен това е месото, рибата, повечето плодове, зърнените), а 70% от храната да е киселинна.
Писала съм по въпроса тук.
/ а за алкално-киселинния баланс неотдавна дискутирахме широко тук/
При мен се получиха по-големи количества зеленчуци, защото намалих месото от 1 кг на 500 г дневно и ми трябваше нещо, с което порциите да станат по-големи. Не ми се искаше да увеличавам въглехидратите от царевица / ориз и т.н, нито пък мазнините, защото нямах нужда. Решението беше - зеленчуци. Засищащи, полезни, с фибри.
Храня се 6 пъти дневно (тук пак не съм за пример, ежедневието ми е специфично) и нещата си се напаснаха без да се насилвам и да изчислявам. Храня се така от доста дълго време (вече са 440 дни, за да сме точни), а това си е достатъчен период, за да знам дали нещо ми се отразява добре или не.
Отделно си имам и други съображения, но тях няма да споделя, поне не и на този етап.
И нещо много важно: ям само храни, към които нямам хранителна непоносимост.
В общи линии основното е това. :)
27.06.15
19:45
Днес станах много рано - към 7 ч, но закусих и след това реших, че трябва да се върна в топлото легло! (Нали отвън е едно такова... есенно време...)
Спах още 3 часа, след което бях като нова. Е, то кой няма да бъде след 10-часов сън. :)
Свърших много добра работа, разходихме се с Роско, купих си шоколад за утре, хапнах 5-6 дуди по пътя и 2-3 джанки и експериментирах в кухнята.
Храната: 550 г пуешко месо от бут, 30 мл шарлан, 1.2 кг чушки (по равно червени и зелени), 200 г червено зеле, 300 г сладки картофи, половин “палачинка на Рони”.
Палачинката на Рони е нещо много лесно, бързо и вкусно и ви обещавам, че скоро ще имате подробна рецепта. :) Сладко, хранително, без добавена захар, без брашно и без мляко.
28.06.15
16:11
500 г мляно телешко на кюфтета + морска сол, черен пипер, чубрица, риган; 2.5 кг краставици; амарант със стевия и канела (количеството се равнява на около 50-60 г въглехидрати; първо сварихме амаранта, после го овкусихме, пасирахме, а след това допълнително го доразробихме в нутрибулета и стана много приятно кремче, което би трябвало да се усвои повече от друг път), 30 мл шарлан, ябълков пектин, 80 г шоколад със стевия
казано от Вероника Налбатска на 28.06.15, 16:11:
500 г мляно телешко на кюфтета + морска сол, черен пипер, чубрица, риган; 2.5 кг краставици; амарант със стевия и канела (количеството се равнява на около 50-60 г въглехидрати; първо сварихме амаранта, после го овкусихме, пасирахме, а след това допълнително го доразробихме в нутрибулета и стана много приятно кремче, което би трябвало да се усвои повече от друг път), 30 мл шарлан, ябълков пектин, 80 г шоколад със стевия
Рони, шоколада на Милмекс ли си купуваш? Аз много обичам този с червената боровинка.. !
Напоследък съм се “заринала” в проучвания как да си го направя сама вкъщи, за да ми излиза по-евтино.. Ноо.. Милмекс явно (някак си?!) го правят с малко количество масло, предвид факта, че на 80 грама има 277 калории, пък в домашни условия трябва да използвам близо 60-70 грама масло, за да може в комбинация със стевията и какаото да излезе 80гр. шоколад. И така излиза, че домашния ми шоколад, използвайки повече какаово масло, ще бъде хем по-скъп, хем по-калоричен ... пфуу. Извинявай за впускането ми в разсъждения, но, знам ли, може пък да имаш идея защо нещо не ми се получават сметките. (dull)
28.06.15
17:21
Да, това е моето “вредно прегрешение” :D :D :D
Нямам идея как точно го правят, но при всички случаи домашен вариант е в пъти по-добре.
Според мен няма да ти излиза по-скъпо, защото ще стане по-хранителен шоколадът ти и може би ще се заситиш с по-малко количество, отколкото ако ядеш от купешкия.
Опитай веднъж - запиши си подробно теглото на съставките, които използваш, както и общата цена. След това бъди обективна при яденето - дали 80 г от твоя шоколад се равняват на 80 г от купешкия по: вкус, сладост, засищане. Така ще си направиш равносметка за бъдещи действия. :)
Аз ям само в неделя шоколад (въпросния) и съм преценила, че на фона на останалото ми хранене, не е необходимо да приготвям и шоколада си у нас.
По принцип много пъти съм си правила домашен шоколад, но с кокосово масло, не с какаово. Излизаше ми по-скъпо, със сигурност, макар да беше по-вкусен. Изяждах приблизително същите количества, като купешкия. Само не ми харесва, че шоколада с кокосово масло се топи много по-лесно, а аз го предпочитам твърд и хрупкав - да си го пъхна в устата и 5 минути да се топи само...ммм..така го ям аз, не го дъвча въобще :D. Точно веднъж съм правила и с какаово масло - по-твърд е, харесва ми консистенцията, ноо.. пак ми е по-скъп :(. За това пък сега проучвам и вариант за домашно какаово масло, като с кокосовото ми се получава, малко трудно, заради скапания блендер, но все пак става..но какаово масло в домашни условия е почти абсурд да се произведе.
Като цяло, опитвам се да намеря начин да си отглеждам и произвеждам сама колкото се може повече от храната, която ям.
Гледам си магданоз и копър в саксия, пробвах с босилек.. първия опит не ми се получи, пак ще пробвам. Оф, май ми трябва една селска къща с градина, в която обаче да има кокосови и какаови дървета, полета с оризови насаждения, цяла ботаническа градина с подправки и голям парник с краставици :D
Извинявай за фермана...
Аз изразходвам 20 грама кокосово или какаово масло за количество суровини, от които се получава 180-200 грама готов шоколад. Маслото не е това, което оскъпява най-много шоколада. Освен това ако сложа повече масло, шоколада се топи изключително бързо извън хладилник. При добри съотношения и качествени суровини, би трябвало да издържа неразтопен до около 22-24 градуса.
Като усещане за засищане, домашния шоколад няма НИЩО общо с който и да е от комерсиалните видове, били те био, ръчни и какви ли още не.
казано от Маргарита Манева на 28.06.15, 19:04:
Аз изразходвам 20 грама кокосово или какаово масло за количество суровини, от които се получава 180-200 грама готов шоколад. Маслото не е това, което оскъпява най-много шоколада. Освен това ако сложа повече масло, шоколада се топи изключително бързо извън хладилник. При добри съотношения и качествени суровини, би трябвало да издържа неразтопен до около 22-24 градуса.
Като усещане за засищане, домашния шоколад няма НИЩО общо с който и да е от комерсиалните видове, били те био, ръчни и какви ли още не.
Марги, аз имах предвид за процеса на топене, настъпващ при поставяне на шоколадовото блокче в устата - имам наблюдения, че шоколада с кокосово масло се топи много по-бързо, от този, който е направен с какаово.
Дали ще може да споделиш методиката (рецептата), по която правиш шоколада, или линк, ако вече си я пуснала някъде?
Мерси!
29.06.15
14:32
Седмица 31 deloading
Тренировка 1 - горна част
по 3 суперсерии (10-8 повт, без откази)
Вертикален скрипец широк хват + лежанка
Едностранно гребане с дъмбел + полулег с дъмбели
раменна преса от седеж + коремни със свиване на колене към гърди
разтваряне встрани с дъмбели + коремни на машина с тежест
бицепс с лост + трицепс с въже
Без почивки, бързо и лежерно.:)
20 мин пътека, ходене, наклон, пулс 132-135
Ден с повече калории:
550 г пилешки гърди с много подправки, 300 г в готово състояние каша от просо с чесън и сол, 30 мл мазнина, 2 бр айсберг, 300 г зелен боб, малко чери домати
29.06.15
15:45
Пристигнаха и моите резултати от ИмуПро теста, които са повече от добри!
Все още имам реакция към глутен, но тя е намаляла значително.
Най-силната ми реакция към зряло краве сирене е намаляла също.
Два месеца поне трябва да избягвам: глутен, елда, козе сирене, ябълки, мед, овес, лимон.
Три месеца без овче мляко и краве кисело мляко.
Шест месеца без лешници и зряло сирене (преди реакцията към сиренето беше толкова висока, че трябваше 1 година да не го ям).
И най-прекрасната новина: вече нямам непоносимост към кокоши яйца, която беше доста силна! Изключително много се радвам!
Как ще процедирам нататък: продължавам 4-дневна ротация; продължавам да не ям глутен, за да изчистя напълно реакцията (вървя в правилната посока); млечните продукти никога не са ми били страст, така че не е болка за умиране без тях.
Казвам чао-чао на лишниковия тахан и за съжаление - на ябълките. Но 2 месеца нищо не са.
Вероятно след 6 месеца няма да имам никакви непоносимости и тъй като вече съм си взела поука, едва ли ще се случи да цикля на една и съща храна с месеци (напр всяка сутрин овес, всяка вечер яйца и така година +).
Нооо... за яйцата съм много щастлива! Както и че намалява реакцията към глутен. Тези 2 неща ми направиха деня! :D
Много хубави новини! :)
Сигурна съм, че е персонално и вероятно си го обяснявала някъде, но по какъв начин се развиват тези непоносимости? Ако всеки ден в продължение на месеци/години се консумира даден продукт или по-скоро ако се консумират единствено определена група продукти за продължителен период от време? Например, аз всеки ден ям яйца, не се сещам кога за последно съм имала ден без тях под някаква форма, но храненето ми е цялостно разнообразно, не изключвам нищо, не се ограничавам до определени храни, дали е възможно да получа в даден момент някаква реакция от тях?
Верка, опитвала ли си да ядеш хляб от брашно с глутен, обаче направен с жив квас, без мая :) ?
29.06.15
19:27
казано от Nickie на 29.06.15, 15:52:
Много хубави новини! :)
Сигурна съм, че е персонално и вероятно си го обяснявала някъде, но по какъв начин се развиват тези непоносимости? Ако всеки ден в продължение на месеци/години се консумира даден продукт или по-скоро ако се консумират единствено определена група продукти за продължителен период от време? Например, аз всеки ден ям яйца, не се сещам кога за последно съм имала ден без тях под някаква форма, но храненето ми е цялостно разнообразно, не изключвам нищо, не се ограничавам до определени храни, дали е възможно да получа в даден момент някаква реакция от тях?
Да, персонално е и причините при всеки човек могат да бъдат най-различни.
Основната причина за развиване на хранителни алергии тип III е нарушаване на пропускливостта на червата, а това може да се получи от: прием на медикаменти (какъвто имах аз покрай СПКЯ), инфекции, стрес.
Увреди ли се стената на червата, хранителни частици могат да преминат между чревните клетки и тялото реагира към тях като на нещо чуждо, съответно образува антитела срещу тях (моите алергии са към IgG имунни реакции - настъпват със забавяне във времето след като дадена храна е консумирана).
Ако човек се храни непрекъснато с една и съща храна, а вече има увреждане на чревната стена поради различни фактори, то това води до хронични възпаления (при мен бяха прекалено подуване, тежест в стомаха, газове, необичаен спад на енергията и др).
Не мога да ти отговоря категорично на другия въпрос - възможно е да получиш реакция, но е възможно изобщо това да не се случи, въпреки че яйцата са един от най-силните алергени. Наистина е много индивидуално. Както обичам да казвам - изтеглих късата клечка. :)
Мисля си обаче, че със сигурност ще усетиш, ако дадена храна ти причинява неразположения особено след като менюто ти е сравнително постоянно (нямам предвид, че ти е еднообразно, а че по-скоро си хапваш едни и същи храни и рядко включваш нещо “екзотично” да речем, към което не знаеш как ще реагираш). Някои симптоми са: главоболие, стомашно-чревни оплаквания, водна задръжка, проблеми с кожата.
Като цяло - идеята на имунното хранене е, че докато лекуваме съществуващи хранителни алергии (като изключваме тези храни за определен период от време), трябва да въртим останалите храни (към които нямаме алергии) на ротационен принцип, защото много лесно може да си направим нови алергии - т.е това, че веднъж си се излекувал не значи, че няма да си докараш нови непоносимости, ако след приключване на диетата, отново почнеш да циклиш на едни и същи храни.
Ротацията се извършва на 4 дни - в рамките на 4 дни не бива да се повтаря храна, защото на самата храна й трябват 3-4 дни, за да премине през храносмилателния тракт.
Ако в ден 1 ям царевица, то най-рано мога да я ям в ден 5.
Има и още една важна част - кръстосани реакции. Може да имаш алергия към храна, която не консумираш често, ако някои молекули на тази храна са идентични с молекули, които присъстват към храна, която консумираш често и към която имаш алергия.
По този начин на мен излезе, че имам алергия към сьомга, а аз такава риба ям точно веднъж годишно.
Съжалявам, че стана толкова дълго, дано да ти е било интересно. :)
казано от Иван П. на 29.06.15, 15:55:
Верка, опитвала ли си да ядеш хляб от брашно с глутен, обаче направен с жив квас, без мая :) ?
Запозната съм с идеята, а и те следя, че си започнал стабилно домашно производство.
В интерес на истината не съм опитвала и причината е, че реакцията към глутен ми беше изключително висока - просто не исках да си правя експерименти.
Скоро обаче ще мога - сигурна съм, че е много, много вкусен хляб. :)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 29.06.15 19:28.
Много беше интересно, благодаря, отдавна исках да те питам! Пожелавам ти да нямаш повече такива проблеми и последните следи от тези да отшумят по-бързо от очакваното! :)
казано от Вероника Налбатска на 29.06.15, 19:27:
ако някои молекули на тази храна са идентични с молекули, които присъстват към храна, която консумираш често и към която имаш алергия.
Това не мога да го разбера.
30.06.15
14:40
“Кръстосани реакции
Понякога се наблюдава, че настъпват реакции към определени хранителни продукти, въпреки че пациентът е убеден, че никога не е консумирал тези хранителни продукти. Това изобщо не е необичайно и не се дължи на грешка в изследването. В този случай става въпрос за така наречената „кръстосана реакция” – т.е. антитялото разпознава не само антигена, към който
първоначално е било формирано, но също и други антигени, които принадлежат на други
хранителни продукти.
Това е възможно, тъй като някои хранителни продукти имат идентични молекули или
идентични части от молекули, въпреки че на пръв поглед те не са директно свързани помежду си. Тези идентични молекули или части от молекули могат да бъдат разпознати от антитялото.
Такива участъци се наричат епитопи. Този феномен е известен отдавна и такива общи епитопи се идентифицират все по-често с помощта на модерната молекулярна диагностика. Ако има хомология над 70%, т.е. съответствието между различните алергени е над 70%, се наблюдава клинично проявена кръстосана реакция. Клинично свързана кръстосана реакция е възможна
между 40% и 70%.
Появата на такава реакция винаги зависи от това, към коя молекула има чувствителност.
Клинично свързана кръстосана реакция се наблюдава само ако има чувствителност към
молекула, която се среща и в двата хранителни продукта или в полена.”
Източник: imupro.bg (копирано от индивидуална книжка на пациента)
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 30.06.15 14:42.
30.06.15
14:46
Седмица 31. Разтоварваща
Тренировка 2 - долна част
лег екстензия с 2 крака: 3 х 15 @ 20ПМ
Лег екстензия с 1 крак: 3х12 @ 15ПМ
лег преса с 1 крак: 3х15 @20ПМ
ходещи напади: 3х6 на крак @20 кг
обратни екстензии със задържане в горно положение + тяга с прави крака: 3 х 10 / 20
аддуктор + абдуктор: 3 х 15 @ всички плочки
20 мин пътека, 140 пулс
Храна: 430 г свински шол; курабийка от царевично брашно, шипково брашно, протеин с вкус на горски плодове (равнява се на около 60 г въгл); 2.5 кг тиквички с червен пипер; 50 г суров десерт с какаови зърна, кафе
Бързо и леко, но тонизиращо :)
Епитопи-това ме подсети...някви детерминирани глупости бяха :D
Мерси.
Мнението беше редактирано от nervak на 30.06.15 15:20.
01.07.15
00:16
Готови сме за морето! :D :D :D (muscle)
казано от Вероника Налбатска на 01.07.15, 00:16:
Готови сме за морето! :D :D :D (muscle)
Мммм, къде ще сте, да дойдем на гости 8-)
01.07.15
05:05
Балчик + Тузлата
Предполагам, че имаме среща! :D :D :D
казано от Вероника Налбатска на 01.07.15, 05:05:
Балчик + Тузлата
Предполагам, че имаме среща! :D :D :D
Северът е за белите мечки. Ние ходим на юг от Созопол. :)