04.09.12
00:48
1. Набиране или скрипец
2. Лежанка (може и наклонена)
3. Гребане по избор (добре е да научите гребането с щанга)
4. Раменни преси с дъмбели или щанга
5. Мъртва тяга или клек
6. Напади или сумо тяга
Подходяща ли е тази програма за начинаещ (като мен)? 70кг, 180см висок, стаж на лостове около една година (разкъсанно-ту ходих, ту не), стаж във фитнес 1-2 седмици с упражнения като лежанка, флаис, лег, 21, раменна преса и други на които не запомних имената (всички тези упражнения които ми казват да правя ги правих за 1ви път). За това Ви питам за тази програма която намерих в една тема за начинаещи.
04.09.12
12:19
На мен не ми допада. Всеки новак в залата трябва да тренира всяка мускулна група с по 1 упражнение в продължение на поне 2 месеца за да привикнат мускулите. По мо мнение е добре да са в антагонистична последователност.
ТЯГА за начинаещ??? Това си е чисто самоубийство.
Няма упражнение за корем, кардиодейност.
казано от Мирослав Георгиев на 04.09.12, 12:19:
04.09.12
12:29
На мен не ми допада. Всеки новак в залата трябва да тренира всяка мускулна група с по 1 упражнение в продължение на поне 2 месеца за да привикнат мускулите. По мо мнение е добре да са в антагонистична последователност.
егаси пича :D верно ли в НСА учиш?
04.09.12
12:32
Предложете тогава. Щом сте компетентни. прочетете последното ПРИЛОЖИМОСТ
Пичагата ще сложи лека тежест за тяга и комплексираните назобени животиняци ще му се изсмеят, ще сложи 150 и довиждане кръст. После жена му мен трябва да вика(в кръга на шегата).
Мнението беше редактирано от Мирослав Георгиев на 04.09.12 12:35.
A:
клек, лег, обръщане (гребане)
Б:
тяга, военна преса, набиране
Редуват се тренировки А и Б с ден почивка.
В 5х5 или 3х5 с една-две загряващи серии. Примерно. Програмата е директно от центъра за обучение на камикадзета :D
Мнението беше редактирано от CarnalK на 04.09.12 12:43.
казано от Мирослав Георгиев на 04.09.12, 12:32:
Пичагата ще сложи лека тежест за тяга и комплексираните назобени животиняци ще му се изсмеят, ще сложи 150 и довиждане кръст. После жена му мен трябва да вика(в кръга на шегата).
За идиотите няма безопасни упражнения.
Започни с базови многоставни упражнения , както ти е казал CarnalK примерно.Но може и да си ги разделиш групите по друг начин.
Примерно:
Тренировка А: Крака и Гърди
Клек , избутване лег преса (за крака) , сгъване за задно бедро , лежанка , флайс
Тренировка Б: Гръб и трицепс
Тяга , дърпане на хоризонтален скрипец , гребане с щанга и набирания примерно за трицепс аз лично правя кофички с тежест и диамантени лицеви , разгъване с дъмбел назад и има и една машина за бутане пак за трицепс
04.09.12
15:14
http://cdn.memegenerator.net/instances/400x/22229154.jpg
Първите няколко седмици само техника ще учи. :)
Мнението беше редактирано от Dobromir Kostadinov на 04.09.12 15:17.
04.09.12
16:26
Ами дайте ми тогава ако бихте могли някаква програма и да ми обясните какви упражнения, колко серии, почивки м/у сериите, повторения, през колко дни и всичко което ще ми бъде полезно. Благодаря предварително!
04.09.12
16:42
“Тягата е отлично упражнение, развиващо силата и масата на седалището, кръста и сгъвачите на бедрата. Това са основните му функции. То може да бъде полезно за билдери на всяко ниво на развитие. Но тъй като е опасно упражнение, най-добре не го включвайте в тренировката си, ако сте начинаещ. Можете да го “пробвате” само отвреме навреме, с малки тежести.”
Източник: Мъртва тяга http://www.bb-team.org/exercise/1197_martva-tyaga#ixzz25VWJrCXt
До тук ми звучи пожелателно, не и “самоубийство”. Бих добавил “малки тежести, докато заучите правилната техника на изпълнение, при възможност с инструктор”
Пичагата ще сложи лека тежест за тяга и комплексираните назобени животиняци ще му се изсмеят, ще сложи 150 и довиждане кръст.
Въпрос на акъл и манталитет, не на упражнение. BTW същото “довиждане” при “изсилване пред назобаните”, но на раменна става може да се получи на раменна преса или далеч по-лекия флайс например. Та както вече казах въпрос на мислене.
Edit: ха, Петко го е казал още по-добре. Кратко и ясно.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 08.09.12 23:23.
Например това, кеото написах по-горе.
Тази: http://www.bb-team.org/forums/viewthread/40418
Или по Рипетоу Starting Strength: (в скоби пиша загряващи и вработващи)
RM - repetition max - максималната тежест за повторение. 1RM- максимална тежест за едно повторение , 5RM - максимална тежест за 5 повторения
Workout 1:
A) Клек 3 x 5 (2х5 лоста, 1х5 с 40% от 5RM, 1х3 с 60% от 5RM, 1x2 c 80% от 5RM)
B) лег 3 x 5 (2х5 лоста, 1х5 с 50% от 5RM, 1х3 с 70% от 5RM, 1x2 c 90% от 5RM)
C) тяга 1 x 5 (2х5 с 40% от 5RM, 1х3 с 60% от 5RM, 1x2 c 85% от 5RM) На тягата няма как да почнеш с по-малко от 50/60 кг поради диаметъра на дисковете
кофички - 2/3 серии колкото можеш
Workout 2:
A) Клек 3 x 5 (2х5 лоста, 1х5 с 40% от 5RM, 1х3 с 60% от 5RM, 1x2 c 80% от 5RM)
B) военна преса 3 x 5 (2х5 лоста, 1х5 с 50% от 5RM, 1х3 с 70% от 5RM, 1x2 c 90% от 5RM)
C) обръщане 5 x 3 (2х5 с лоста, 1х5 с 55% от 5RM, 1х3 с 70% от 5RM, 1x2 c 85% от 5RM) Само тук са 5 серии по 3 повторения. Обръщането ти е power clean от позиция на щангата над коленете с четвърт клек.
набиране - 3 серии колкото можеш
Тези тренировки се редуват с поне един ден почивка между тях. Дали ще тренираш през ден или 3 пъти седмично си е до теб. Почивки - колкото ти е необходимо. Да кажем 3 минути между работните серии. загряващите може и по-малко.
04.09.12
17:15
Благодаря!