Хранителни добавки и остеопороза

Може ли спортът да намали риска от остеопороза?

Хранителните добавки са добра възможност да подобрите храненето си с оглед осигуряване на повече витамини, минерали и най-вече калций. Офис храната и бързата кухня не винаги съдържа достатъчно от тези ценни за тялото вещества, а в дълготраен период бедната на минерали и витамини храна се отразява зле на костната плътност. Огледайте се за хранителни добавки, особено ако не обичате мляко и млечни изделия. Хранителни добавки и <a href=остеопороза" title="Хранителни добавки и остеопороза" width="300" height="225" align="right" />

Калций

Когато храната ви е бедна на калций (например не обичате млечни храни или имате непоносимост към казеин/лактоза), е необходимо да го приемате във вид на хранителна добавка. Характерно за тях е, че в състава им се включват разнообразни калциеви соли с различно съдържание на елементарен (йонизиран) калций. Ето количеството на калция, намиращо се в най-често използваните калциеви вносители:

  • калциев глюконат - 9 % калций;
  • калциев лактат - 12 % калций;
  • калциев цитрат - 21 % калций;
  • калциев карбонат - 40 % калций.

При намалена или липсваща секреция на стомашна солна киселина не се препоръчва приложението на калциев карбонат, тъй като той не се йонизира в достатъчна степен.

Други минерали

Изследванията показват, че осигуряването на допълнително количество магнезий и цинк няма значим ефект върху риска от фрактура на бедрото. Има различни хипотези за ползите от приема на комплексна формула от минерали: цинк, мед, манган, бор, натрий, силиций, стронций и калий.

Витамини

Смята се, че освен основния за здравето на костите витамин D значение за предпазването от остеопороза имат още витамин А, витамин С, витамин К и групата витамини В.

Натриев флуорид

Натриевият флуорид, за който някога се смятало, че укрепва костите, в наши дни не се препоръчва широко. Вземането му увеличава костната маса на гръбначния стълб, но същевременно намалява качеството на костната тъкан.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1