Витамин D - функции и значение за превенцията на остеопорозата

А вие приемате ли достатъчно витамин D?

Оказва се, че консумираният с храната витамин D е крайно недостатъчен при българина. Желателно е взимането на допълнително количество. Защо? По колко?

Витамин D - функции и значение за превенцията на остеопорозата

Откъде си набавяме витамин D?

Витамин D се нарича още калциферол или антирахитичен витамин. Синтезира се в кожата под действието на слънчевата светлина и може да се набавя от хранителни източници. В природата се срещат витамин D3 (холекалциферол) и D2 (ергокалциферол). Истинският антирахитичен витамин е холекалциферолът. Ергокалциферолът, както и холекалциферолът, се синтезират в кожата от вещества предшественици под влияние на ултравиолетовата светлина. 

В природата витамин D се среща много рядко и човек го получава изключително от продуктите от животински произход. В по-големи количества се съдържа в рибните чернодробни масла, черния дроб и по-малко в животинските мазнини, кравето масло, яйчния жълтък. За човека обаче, основният начин за набавяне е синтеза на витамина в кожата.

България е страна от северното полукълбо, където преобладава умереният климат с четири сезона. През студените дни на годината кожата на хората е покрита и ултравиолетовите лъчи не могат да достигнат до клетките, синтезиращи витамин Д. Затова желателно е към храненето да се консумира допълнително витамин D под формата на добавка.

Какви са функциите на витамин D в човешкото тяло?

Физиологичното действие на витамин D е свързано с регулацията на обмяната на калций и фосфор във всички нейни звена. Витамин D играе преди всичко роля за увеличаване на усвояването на калция и неорганичните фосфати в тънкото черво. В костите витамин D повлиява активността на костните клетки и косвено осигурява калций и фосфор за нормалната костна минерализация.

Какви са препоръчваните дози от витамин D?

Общият препоръчван дневен прием на витамин D е:

  • Мъже и жени под 65 години - 400 IU (10 µg) дневно
  • Мъже и жени над 65 години - 800-1000 IU (20-25 µg) дневно
  • Спортуващи мъже и жени - 800 IU (20 µg) дневно

За лица, при които излагането на слънце не е достатъчно, както и при всички възрастни и стари хора се прилагат лекарствени форми на витамин D, обикновено витамин D3.

Какво причинява недостигът на витамин D?

При недостатък на витамин D при децата се развива рахит, при който има забавена минерализация на костите. При възрастни хора недостигът на витамина причинява нарушена костна минерализация. Състоянието се нарича остеомалация, свързва се с ускорена костна загуба, болки и намалена мускулна сила и увеличава риска от остеопороза и падания, т.е. от фрактури.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1