Дневен план за навициСвали сега 

Справочник за хормоните

Кои се съдържат в човешкото тяло и какво е тяхното действие?

Ако се чудите какво правеше онзи хормон с "А"... или пък как точно се казваше, надникнете тук. Събрали сме кратък списък на хормоните, които е важно да познавате. Това ще ви помогне да се ориентирате по-добре и в по-задълбочените ни статии, свързани със спорта, диетата и здравословния начин на живот.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Справочник за хормонитеАко сте забравили какво представляват и за какво служат хормоните, можете да си припомните от статията: Хормоните - механизъм на действие и регулация.

Хормони с пряко значение за спортното развитие

 • Адреналин (епинефрин) и норадреналин (норепинефрин) са хормони, които се образуват в сърцевината на надбъбречните жлези. Те имат действие, подобно на симпатиковия дял на вегетативната нервна система - ускоряват сърдечните съкращения, повишават кръвното налягане, потискат движението на стомаха и червата. Адреналинът и норадреналинът ускоряват обмяната на веществата и благоприятстват превръщането на гликогена в черния дроб в глюкоза и така повишават концентрацията и в кръвта. При състояние на напрежение или стрес секрецията на адреналин и норадреналин се повишава. 
   
 • Антидиуретичен хормон - увеличава обратното всмукване на вода в бъбречните каналчета, което води до намаляване на отделената с урината вода. Вследствие на това в организма се задържа вода и се повишава артериалното кръвно налягане.
   
 • Глюкагон - той има противоположно на инсулина действие, стимулира разграждането на гликогена до глюкоза и стартира глюконеогенезата в черния дроб. В резултат се повишава концентрацията на глюкоза в кръвта.
   
 • Допамин - хормон и невротрансмитер, той се грижи за различни процеси, протичащи в мозъка, включително: моторна активност, способност за заучаване (вкл. на движения), контролира вниманието, отговаря за настроението и мотивацията. Допаминът е хормонът, който се отделя, когато изпитваме емоционално удоволствие.
   
 • Дехидроепиандростерон (ДХЕА/dhea) - участва в процеса на оформяне на половите белези и проявява анаболен ефект. 
   
 • Инсулин - инсулинът е хормон, който се произвежда в ендокринната част на задстомашната жлеза (панкреаса). Той понижава концентрацията на на глюкозата в кръвта, като се свързва с нея. Също така транспортира и улеснява навлизането на глюкозата в клетките. 
   
 • Кортизол - известен е като хормон на стреса. Той е част от групата на глюкокортиокидните хормони. Вследствие на отделянето му в тялото се случват редица процеси, които да го подготвят за стресиращата ситуация: увеличава се кръвното налягане, кръвната глюкоза се увеличава, потиска се действието на инсулина и имунната система.
   
 • Лептин - това е ключов хормон, които регулира съхранението и изразходването на енергия в организма. В това число: потиска апетита и увеличава обема на метаболизма. В тялото това се изразява чрез понижаване обема на мазнините.  
   
 • Лутенизиращ хормон - при жените той стартира овулацията. При мъжете е отговорен за производството на тестостерон, упражнява влияние върху процеса на сперматогенезата.
   
 • Растежен хормон (соматотропен хормон, соматотропин) - растежният хормон се произвежда от предния дял на хипофизата и непосредствено влияе на обмяната на веществата. Той стимулира клетъчния растеж и делене, белтъчния синтез в клетките, растежа на костите и хрущялите и натрупването на мускулна маса.
   
 • Соматостатин - известен още като стоп хормон или блокиращ. Той потиска отделянето на голям брой хормони, действащи в човешкото тяло и директно блокира отделянето на други (растежен хормон, например). 
   
 • Тироксин - тироксинът е главният хормон на щитовидната жлеза. Основни функции на хормоните на щитовидната жлеза са: повишаване на възбудимостта на нервната система и ускоряване на сърдечната дейност, засилване на обмяната на веществата и повишаване на количеството на образуваната от организма топлина. 
   
 • Тестостерон - освен в оформянето на характерното за мъжете полово развитие през младостта, тестостеронът оказва пряко въздействие върху увеличаването на мускулната маса и сила и върху увеличаването на костната плътност. Други характерни функции за тестостерона са увеличаване на либидото и агресивността. 

Основни класове хормони 

Хормоните се разделят на класове и групи според химичния си състав.

 • Амини - те са сглобени от една или две аминокиселини, като в по-голямата си част това са изомери на аминокиселината тирозин. По-популярни хормони в класа са: адреналин, норадреналин, допамин.
   
 • Пептиди и протеини - това са вещества с пептиден характер (малки протеинови молекули), сглобени са в голямата си част от 3 до 200 аминокиселини. Към този клас спадат хормони като инсулин и лептин.
   
 • Стероиди - те са вещества, изградени на холестеролова основа. Според това с какви рецептори се свързват, човешките стероидни хормони се групират в пет групи:

Важни групи хормони от класа на стероидите

 • Андрогени - в тази група хормони влизат всички стероиди, които въздействат на тялото в посока маскюлизация (мъжествено оформяне). Групата включва преди всичко тестостерона и сродни на него вещества: дихидротестостерон, ДХЕА, андростендион, андростендиол, андростерон и др. 
   
 • Естрогени - това са група от полови хормони, които имат ключово значение за метаболизма в женското тяло. 
   
 • Прогестагени - това са група от химични деривати на единствения естествен прогестаген - прогестерона. Последният има редица ефекти и въздействия върху много телесни системи, като в повечето реакции участва чрез взаимодействия с естрогени. В репродуктивната система участва в някои етапи от спермогенезата, в регулацията на менструацията и в потискането на лактацията по време на бременност.  
   
 • Глюкокортикоиди - хормони, които се образуват в кората на надбъбречните жлези. Те регулират обмяната на въглехидрати, белтъци и мазнини и потискат възпалителните процеси и алергични реакции в организма.
   
 • Минералкортикоиди - също хормони, които се образуват в кората на надбъбречните жлези. Те поддържат нормалното съдържание на някои минерални соли в организма.  

Използвани източници

 • "Human physiology: the mechanism of body function", Arthur J. Vander, James H. Sherman, Dorothy S. Luciano. - 6th edition. 1994 ISBN: 0-07-113761-0
Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow