Депресията и тревогата при жените

Как да избегнем попадането в капана?

Световната здравна организация определя депресията като най-инвалидизиращата болест при жените. Данните говорят, че нежният пол по-често попада в цикъл на отчаяние и пасивност, защото има по-слабо усещане за контрол над живота си. При дамите хроничното напрежение е по-често и те са по-склонни към размисли.

Депресията и тревогата при женитеХормоналният дисбаланс е сред другите очевидни заподозрени. Жените преди менструация, по време на перименопауза и менопауза, са прословути с меланхолията и потиснатостта си. Хормонът на стреса - кортизол, половите хормони - естроген и прогестерон и хормоните на щитовидната жлеза са от една и съща хормонална верига и се съревновават за хормоналните прекусори. Когато нивата на стреса са високи, прогестеронът и хормоните на щитовидната жлеза намаляват, което води до подтиснатост и мрачни настроения.

За разлика от обикновената депресия, която е резултат от лош ден в офиса или у дома или която сигнализира менструацията, "меланхоличната депресия" е реакция на хроничен стрес, при която мозъкът на депресирания човек не иска да изключи и това затруднява спането и храненето. Сигналите на стреса в мозъка на депресираната жена създават хронична тревожност и задвижват физиологични реакции, при които тялото е в състояние на свръхвъзбудимост. Някакъв шум през нощта я събужда и проблемите и моментално изникват, биейки тревога, което прави по-нататъшния сън невъзможен. Контролирането на тези реакции единствено чрез силата на волята и позитивното мислене може да не се отдаде и на най-волевите хора.

Освен пониженото настроение, симптомите на депресията включват чувство за вина; нищожност и безнадежност; липса на енергия; липса на апетит и сексуално желание; главоболие; нарушен или прекомерен сън. Свързани с депресията разстройства са пристъпите на паника, маниакално-депресивната психоза (редуване на мания и депресия) и сезонната депресия (резултат от по-малкото слънчева светлина през зимните месеци).

Хроничната тревожност е патологично състояние, което се характеризира с притеснение, тревога, раздразнителност и бдителност, като първите прояви са между 20 и 35 годишна възраст. Когато тревожността се развие в пълнокръвно паническо разстройство, могат да се появят физиологични реакции - ускорен пулс, световъртеж, треперене и задушаване. По-малко очевидните резултати от хроничната тревожност са отслабеният имунитет, нервността, лошото храносмилане, проблеми с концентрацията, безсънието, повишеното кръвно налягане и хроничната умора.

Други причини за паника и тревожност са прекомерната консумация на кофеин, никотин, алкохол и обикновени, продавани без рецепта медикаменти, включително препаратите срещу настинка, които съдържат антихистмини или деконгестанти, лекарствата за отслабване и болкоуспокояващи като ибупрофена. Тревожността може да се дължи и на хипогликемия или хранителни алергии.

Традиционно лечение

Обикновено лекарите подхождат към проблемите или с много щателна психологическа работа, или като правят лековати коментари от рода на "Просто се тревожиш, мила..." и изпращат пациентката да си върви вкъщи с рецепта за лек транквилант. И двата подхода могат да пропуснат истинската причина, а лекарствата имат странични недостатъци. Най-сериозното притеснение е, че психотропните лекарства разстройват баланса на мозъчните химикали. Мозък, изложен на високи дози лекарства, подсилващи серотонина, проявява същите аномалии като мозък, изложен на високи дози от класа наркотици, предизвикващи освобождаване на серотонина, сред които е "Екстази".

Серотонинът е мозъчният химикал, който предизвикващите еуфория наркотици имитират, за да предизвикат своите халюциногенни ефекти. Лекарствата премахват тревожността и депресията, като обезчувствяват целия организъм. Разбира се, безчувствеността е за предпочитане пред самоубийството и хоспитализирането, но жените споделят, че им е трудно да спрат лекарството, след като е минало достатъчно време и вече могат да се справят по нормален начин с първопричината. Нервните им системи са се адаптирали към този стимул и без него изпадат в по-дълбоки от нормалното депресии и дисбаланси.

Естествени стимуланти на серотонина

Естественият, балансиран начин за увеличаване нивата на серотонина е чрез неговите естествени прекусори - аминокиселините L-триптофан и L-тирозин. Триптофанът се намира в месата, рибата, сирената, млякото и тиквеното семе. Тирозинът се съдържа в месата, сухите колбаси, рибата, сирената и виното.

Нивата на серотонина в тялото могат да бъдат повишени и чрез промяна в диетата. Установено е, че богатите на въглехидрати храни облекчават депресията, гнева, напрежението, умората и подтиснатостта, очевидно защото повишават нивата на серотонина. Но, съдържащите захар храни трябва да бъдат отбягвани, тъй като могат да предизвикат хаос в нивата на кръвната захар. Внезапните спадове в кръвната захар могат да предизвикат както депресия, така и преяждане. Най-добрите въглехидрати са в пълнозърнестите култури, оризът и картофите.

Установено е също, че спортът повишава концентрациите на серотонин и норепинефрин в мозъка. Тичането е добре известно с "еуфорията на тичащия". Но с напредването на възрастта джогингът е свързан с определени рискове, включително тромби и съсиреци, което може да увеличи риска от инсулти и инфаркти; плоскостъпие; разширени вени; пролапс на матката. По-безопасни алтернативи са ходенето, плуването, леката аеробика и разбира се - най-ефективният срещу стрес спорт - фитнесът.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1