Дневен план за навициСвали сега 

Linea Alba

Проблеми и решения на издутия корем

Много от нас са се сблъсквали с този проблем, но и не са малко хората, успели все пак да се преборят с него. Това е издутият корем и проблемите, свързани с лишаването ни от него, които за много хора са се превърнали във фикс идея!

Какво ще научиш?

<a href=linea alba" border="0" src="https://bbteamcdn.com/content/originals/2833_300.jpg" />

Какво е Linea alba?

Linea Alba е тънката бяла ивица, скрита под нашата кожа, която разделя на лява и дясна част коремната ни мускулатура. Наречена е така (в превод означава именно бяла линия), защото е съставена предимно от колаген - белтъкът, изграждащ повечето свързващи тъкани в човешкото тяло. По-забележима е при мускулестите индивиди, като именно тя формира вдлъбнатината между двете половини на шестте коремни плочки. Най-често проблемите с нея са свързани с нейната разтегливост и от там факта, че позволява образуването на така нареченото „бирено коремче".

Какво въздейства на Linea Alba?

Както в много от случаите и тук всичко започва от човешкия мозък. Чувството за ситост, когато се храним, се появява малко по-късно от момента, когато сме наистина сити и сме задоволили нуждите на организма си от храна. Това често позволява на човек да приеме още такава, докато не достигне момента, в който усещаме как сме изпълнили корема си почти до горе. Малко по-малко това прекомерно преяждане води до увеличаване на стомашното пространство, а заедно с него и на Linea Alba.

Друг момент е съчетаването на неподходящи или развалени храни, водещо до образуването на газове в стомаха, а оттам и на неговото подуване. Неправилното приготовление на някои бобови култури също може да доведе до това състояние. Прекомерната консумация на храни, богати на фибри и влакнини пак се явява причина за издуването на корема.

Има ли решение?

Подходящи решения за проблема с издутия корем можем да намерим естествено във фитнеса, предлагащ ни многообразни тренировки за стягане на коремната мускулатура.

Най-популяризираното упражнение това са коремните преси и то във вариант за дълбоко изразен релеф, съответно правейки много повторения и с кратка почивка между сериите. Повдигането на краката от висилка или лег, а също и страничните напади с дъмбел помагат значително за стягане на коремната мускулатура. Значителна роля играе и кардиото - бягане (като тук може да приложите и малко спринтове), велоергометър или колело, и разбира се, плуване.

За прибирането на самия корем съществува едно старо и изпитано упражнение което е и едно от базовите такива в йога философията. Това е така нареченото прибиране навътре и нагоре на самия стомах, или както е по-разпространено - вакуумка. То се състои от две части, които могат да се практикуват заедно или поотделно. И двете е препоръчително да се правят на гладен стомах - поне час и половина след сериозно хранене. Първата се изпълнява, след като си поемем дълбоко въздух, издишаме докрай и приберем корема си колкото е възможно по-навътре; така оставаме в това състояние около 10 секунди, а след повече тренировки - все повече, разбира се, доколкото ни позволяват възможностите, без да претоварваме организма си, оставяйки го без кислород.

Другото упражнение наподобява предходното - пак поемаме дълбоко въздух, издишваме и прибираме и отпускаме корема няколко пъти; в началото 10 прибирания и отпускания са достатъчни, след това можем да увеличим бройката, а също и скоростта, с която правим упражнението. Каквито и упражнения да правим, твърде важно е да ги съобразим със собственото си здравословно състояние - ако например страдаме от херния или имаме проблеми със сърцето, преди подобни занимания е добре да се консултираме първо със специалист.

Само упражнения ли са достатъчни?

Когато става дума за издут корем, друг приоритет, дори по-важен от тренировките, се явява подходящата диета. Да ограничим дадени храни понякога се оказва сериозен проблем за много хора, така че в този случай бихме могли да прибегнем към по-честото хранене в рамките на деня - трите порции храна на ден (а при някои хора дори по-малко) можем да ги разпределим в 5-6 хранения. Ако просто искаме да приберем корема и не се интересуваме от баланса на приеманите мазнини, протеини и въглехидрати, то спокойно можем да заместим тези храни, които просто запълват стомаха, но са с ниска хранителна стойност, с такива които са по-калорични и засищат сравнително повече.

За доста хора би било чудесно да намалят прекалено многото зеленчуци и храни, богати на фибри и да увеличат месото, млечните продукти и яйцата. Разбира се, няма да е лошо ако преди това сме се консултирали с лекар относно здравето си и как увеличения прием на някои храни би могло да повлияе на специфичния ни организъм. Във всички случаи преяждането с каквото и да е, почти неминуемо води до издут корем, а със съвременния начин на живот, когато почти не ни остава свободно време, твърде много хора се хранят предимно вечер след работа и бивайки доста изгладнели от изминалия тежък ден, вечерят с всичко, което им се стори вкусно, без значение от общото количество на това, което в крайна сметка изяждат. Затова е добре, колкото и да сме заети, през деня да отделим малко време и за нас самите и да хапнем дори и набързо нещичко, за да не трябва след това вечер на един път да поемаме всичките калории нужни на организма ни за оцеляването му.

В крайна сметка трябва да обобщим, че раздялата с издутия корем е най-вече въпрос на мотивация. Желанието ни да изглеждаме перфектни във всяко едно отношение само ще ни подскаже най-правилния подход за нас самите. Естествено, създаването на добри хранителни навици не може да замени липсата на движение, дори това да са само 30 минути ходене пеша на ден, както и обратното също е невъзможно, защото и най-примерният спортист не би постигнал високи резултати без подходящ хранителен режим. Linea Alba и проблемите, свързани с издутия корем, изискват своите жертви в стремежа на всеки един от нас да бъде поне една крачка по-напред по пътя към идеалното тяло.

Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow