Борбата със затлъстяването

Заедно в националната кампания срещу всенародния проблем

На 3 ноември 2008 година стартира Третата национална седмица за борба със затлъстяването. Национална седмица, през която за цели седем дни всички ще разберат за ползите от свръхтеглото и ще се борят активно! При това трета. Тази година тя е посветена на проблемите в храненето при учениците на възраст 7-19 години и ролята на училището за създаване на здравословен модел на хранене и физическа активност при децата.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Борба със затлъстяванетоПрез последните десетилетия в България се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението, включително и сред децата.

Нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност са важен фактор за рязкото увеличаване честотата на свръхтеглото и затлъстяването - един от сериозните съвременни здравни проблеми.

Последното национално представително проучване на храненето и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 г. от Националния център по опазване на общественото здраве и всички РИОКОЗ в страната показа, че свръхтеглото и затлъстяването са сериозни проблеми не само за възрастните, но и при децата.

Със свръхтегло са 19% от момчетата на 10-18 години и 16% от момичетата на 10-14 години, а със затлъстяване -  8% от момчетата и 4% от момичетата на 10-14 години.

На 18.08.2005 г. Министерският съвет на Република България одобри Национален план за действие "Храни и хранене", 2005-2010 г.

Важна задача на плана за действие е да се извършат положителни промени в националния хранителен модел за намаляване риска от хранителни дефицити и хронични заболявания, свързани с храненето.

Намаляването на затлъстяването е основна задача във всички стратегии, свързани с храненето и здравето, приети от Европейския съюз през последните години: Платформа на ЕС за храненето, физическата активност и здравето, 2005; Бяла книга за стратегията на Европа за храненето, свръхтеглото и затлъстяването, свързани със здравето.

Световната здравна организация организира европейска министерска конференция за противодействие на затлъстяването през 2006 г. в Истанбул, на която беше приет меморандум от правителствата на всички европейски страни за предприемане на активни  мерки за борба със затлъстяването.

Как се напълнява?

Някои причини за затлъстяване са напълно под вашия контрол, някои не са.

Някои причини са очевидни, други - не толкова.

Ето фактите, които трябва да знаете за навиците на натрупване на мазнини на вашето тяло:

Наследственост

Раждат ли дебелите родители дебели деца? Статистиката казва "да".

Слабите родители имат едва 7% вероятност да отглеждат затлъстял подрастващ.

Ако единият от родителите е дебел, процентът нараства на 40. А ако и двамата родители са с проблем на затлъстяване, вероятността детето им да има същия проблем може да достигне 80%.

Гените могат да са по-силен фактор от диетата. Изследвания на осиновени деца показват, че тези деца приличат в това отношение повече на биологичните си родители, отколкото на осиновителите си.

Подобни изследвания на еднояйчни близнаци, отглеждани в различни семейства с различен стил на живот, показват еднаква тенденция към напълняване или слабост.

Но не бързайте да обвинявате родителите си - гените играят важна роля, но диетата и начинът на живот, и двете напълно под наш контрол, са също немаловажни!

Това, което ще направите с гените, които наследите, ще определи дали ще сте затлъстели или слаби.

Стават ли дебелите деца дебели възрастни?

И да, и не. Изследване показа, че девет от десет дебели бебета са отслабнали, докато навършат седем години.

Въпреки това три пъти е по-голяма вероятността дебелите бебета да са с наднормено тегло на тази възраст в сравнение със слабите бебета.

Други изследвания са стигнали до заключение, че 40% от затлъстелите деца на 7 години, 70% от тези на възраст 7-12 години и около 80% от дебелите тийнеджъри стават дебели възрастни.

Колкото по-дебели са децата в първите си години и колкото по-дълго запазят излишната си тлъстина, толкова по-вероятно е да останат дебели през целия си живот.

Води ли преяждането до затлъстяване?

Повечето изследвания показват, че дебелите деца и възрастни не ядат повече от слабите, а някои дори по-малко.

Това, което е показателно обаче е, че въпреки че не консумират повече храна, те приемат повече калории, отколкото изгарят, като обикновено имат и по-бавен метаболизъм.

Отчетено е също така, че дебелите хора са склонни да консумират повече храни, богати на мазнини - около 40% от калориите на ден, вместо препоръчваните 20-25%.

Калорията от мазнина е по-тежка от протеиновата или въглехидратната калория. Мит е, че калорията си е калория.

Мазните калории водят до по-голямо затлъстяване от тези от протеини и въглехидрати.

Човешкото тяло е по-склонно да натрупва излишните калории от мазнини като мазнини, отколкото излишните калории, набавени от протеини и въглехидрати.

Организмът, опитвайки се да се предпази от гладуване, посяга на запасите от въглехидрати, преди да посегне на запасите от мазнини.

В същото време въхлехидратите използват повече енергия за разграждането си, т.е. изгаряйки тях, организмът има повече енергия, отколкото от мазнините.

Последните съдържат повече калории в по-малко количество обем.

Понеже стомахът се пълни с количество, а не с калории, повечето грамове мазнини, които са необходими да се чуства сит човек, съдържат повече калории.

Захарта също ви прави дебели

Хормонът инсулин контролира не само захарта в организма, а също и мазнините.

Инсулинът кара тялото да натрупва излишната захар във формата на мазнини.

Празните захари и въглехидрати са най-вероятните кандидати за натрупване като мазнини.

Резките промени в съдържанието на инсулин в кръвта също спомагат създаването на запаси от мазнини в организма.

Затова пет малки хранения на ден са по-добър вариант за запазване на слабо тяло, отколкото три големи.

Според нова метаболична теория за инсулина, затлъстяване от захари може да доведе до затворен цикъл по отношение на теглото.

Ето как работи инсулинът при този затворен кръг: когато се появи захар в кръвта, панкреасът образува определено количество, което да транспортира захарта към мускулите и другите органи, които се нуждаят от енергия, за да функционират.

Ако количеството захар, навлизащо в организма е голямо, голямо е и количеството инсулин.

Има хора, при които клетките започват да се съпротивляват на навлизането на инсулина.

Това може да доведе до два проблема - претовареният панкреас може да спре да работи и като краен резултат се образува диабет; или другият вариант - излишният инсулин причинява прекомерно натрупване на мазнини.

Тази теория за инсулина обяснява защо някои хора затлъстяват, въпреки че изобщо не приемат големи количества калории.

Те просто консумират прекалено много въглехидрати или храни с висок гликемичен индекс.

Затлъстяването води до по-голямо затлъстяване

Колкото повече ядете, толкова повече се покачва захарта в организма ви, което от своя страна води до по-голямо производство на инсулин.

Високата стойност на инсулин в кръвта причинява спадане на кръната ви захар, което ви кара да усещате глад и вие посягате към храна, задълбочавайки цикъла.

Интересното при този проблем е, че диета, богата на омега-3 мастни киселини е подходяща за подобряване на инсулиновата ефикасност, тъй като стимулира тялото да използва въглехидратите и мазнините като източник на енергия.

А хормоналните проблеми?

"Докторе, възможно ли е да е от щитовидната жлеза?" е често задаван въпрос от родители, търсещи лечение за затлъстелите си деца.

Обикновено, но не винаги, хормонални проблеми, водещи до затлъстяване причиняват забавяне и в растежа на децата.

А подрастващите затлъстели от преяждане са типично и с по-висок ръст от своите връстници или най-малко на горната граница на средните стойности за възрастта си.

Ниско дете с наднормено тегло задължително трябва да мине през пълни медицински изследвания.

"Моят метаболизъм е проблемът"

Нов поглед върху проблемите на затлъстяването показва, че при много хора то е в резултат както на начин на хранене, така и на неправилна обмяна на веществата.

Вярно е, че немалко хора са дебели поради неправилно хранене, но редица медицински проучвания показват също така, че при група хора проблеми като свръхпроизводство на инсулин и забавен метаболизъм също допринасят за проблемите им с теглото.

Теория за мастните клетки

Вероятно сте чували, че дали човек ще бъде слаб или дебел се определя от количеството мастни клетки, образувани още от най-ранно детство.

Теорията за мастните клетки твърди, че по време на първите две години от живота (приемани за най-определящите периоди за образуване на мастни клетки) обикновено броят на мастните клетки расте.

Друг период на нарастване на броя им е в средата на детството, около седемгодишна възраст и след това отново в пубертета.

След като човек престане да расте и достигне зрялост, броят на мастните клетки остава постоянен.

Размерите на тези клетки може да се променят, но техният брой остава непроменен.

Може и да има нещо вярно в тази теория (поради което се набляга на важността да се отглежда слабо дете), но нов поглед върху проблема показва, че нито количеството, нито размерът на мастните клетки се определя генетично или пожизнено.

Не подлежи на спор, че е възможно затлъстели деца и възрастни да отслабнат и да останат слаби до края на живота си.

Старческо затлъстяване

Когато човек остарява, неговото тяло придобива склонност да напълнява. Добрата новина е, че това се случва само ако вие го позволите.

Една от причините във възрастните тела да се натрупват повече мазнини е, че при остаряване те губят около 25% мускулната си маса в сравнение с двадесетгодишна възраст, особено мъжете.

Тъй като мускулите горят калории, един 60-годишен човек, приемащ същото количество калории колкото когато е бил на 20 години, ще напълнее.

Добавете и това, че по-възрастният човек най-вероятно намалява и своята активност.

Повече движение и по-внимателно хранене би победило тази тенденция.

Също така и на тази възраст - около 60 години, хората са по-склонни да внимават как се хранят, за да избягват заболявания.

За нещастие, повечето не се съобразяват с връзката между начин на хранене и заболяване, преди вече да са се разболяли.

Начинът да имате възрастно и здраво тяло е да се научите да се храните здравословно, докато сте още млади.

Как да се преборите с детското затлъстяване?

Наблюдавайте закуските на децата

Сервирайте на детето си стабилна полезна закуска. Изследвания показват, че хората, които не закусват, обикновено преяждат през останалата част на деня и в резултат общото количество калории за деня се оказва по-високо.

Децата обичат да "гризат" нещо. Хапването на 5-6 малки порции на ден е по-малко рисковано да доведе до затлъстяване, отколкото три големи хранения.

Тъй като децата приемат по-голямата част от калориите си от хапванията "между храненията", влияйте им тези хапвания да са с храни, богати на витамини и минерали и с ниско съдържание на калории.

Избягвайте синдрома "чиста чиния"

Не се чуствайте задължени да "напълните" децата си! Те трябва да се научат сами да разпознават вътрешните си чуства за глад и ситост.

Вашата задача е да предлагате полезна и разнообразна храна. Оставете останалото на децата.

Факт е, че повечето от тях не изяждат всичко в чинията си, защото им се сервира прекалено много храна.

По-добре е да се предлага по-малка порция и допълнително, след като чинията се опразни.

Обезкуражавайте яденето от скука

Децата често посягат към хладилника, когато се чудят какво да правят и с кого да го правят.

За съжаление за доста родители е по-лесно да предложат нещо за ядене, отколкото да отделят време и внимание на децата си.

Не стимулирайте децата си да ядат сами пред телевизора!

Предлагайте занимания, които да развиват способностите и интересите, а не килограмите им. Занимавайте ги с онова, което ги забавлява.

Въздържайте се от използването на храни за награда

Възнаграждаването с храна може да стимулира нездравословни хранителни навици у деца, които са вече под риск от затлъстяване.

Не е престъпление да се свързва гостуването на баба с шоколадова вафла или празникът с торта, но е разумно храната за удоволствие да се ограничава от родителите.

Специално забавление с мама и тати или любим приятел е много по-голяма награда за добре свършена работа от близалката.

Такова възнаграждение се помни повече и повдига повече самочуствието, отколкото голямото парче торта.

Учете детето на самоконтрол

Помогнете му да се отказва от втората порция сладолед или допълнителното парче торта.

Отказвайте бонбоните и близалките на щанда до касата в магазина. В замяна обещайте допълнителна приказка преди лягане довечера.

Ако детето изпадне в истерия заради отказаната втора порция сладолед, обяснете разбираемо за него: "В твоето коремче няма място за втори сладолед. Ако го изядеш, най-вероятно после ще ти стане лошо."

Опитайте и обещанието: "Ако по-късно все още искаш второ парче торта, ще ти дам."

Възможно е по-късно детето да намери по-интересно занимание и да не иска още торта.

Ограничете гледането на телевизия

В днешно време децата в предучилищна и училищна възраст гледат средно между 25 и 35 часа телевизия на седмица.

Това довежда до затлъстяване по два начина - намалява физическата активност и забавя матаболизма.

Голяма част от рекламите по време на детските предавания са такива за храни и според проучване 80% от тези реклами са за нездравословни храни.

А децата се влияят особено от рекламите - техните желания са свързани с това, което виждат по телевизията.

За нещастие много деца вярват, че именно рекламите казват истината, особено когато виждат своите родители да използват продуктите, рекламирани в тях.

Рекламите учат децата, че храната трябва да е за удоволствие, а не за задоволяване на потребностите.

Учете децата си да гледат скептично на пропагандата и да не вярват в нещо само защото го виждат на телевизионния екран.

Демонстрирайте добри хранителни навици

Децата ви се хранят така, както вие се храните. Ако те виждат от вас да се тъпчете прекомерно, най-вероятно ще правят същото.

Много по-лесно за детето е да се научи да контролира апетита си, когато вижда от вас да се храните разумно.

Това показват и проучванията по този въпрос - децата се учат на хранителни навици от родителите си и от хората, които се грижат най-често за тях.

Майки на постоянни диети най-вероятно ще отгледат дъщери на диети.

Ядящи постоянно родители отглеждат непрекъснато дъвчещи деца.

Наблюдава се и интересният факт, че момичетата по-често се влияят как да се хранят от родителите си в сравнение с момчетата.

Заменете газираните напитки и "натуралните" сокове с вода

Децата са по-склонни когато са жадни да си купят нещо газирано, отколкото да пият вода от чешмичката.

Газираните напитки, освен че не осигуряват полезни вещества на организма, имат високо съдържание на захар и могат да предизивкат захар-инсулин-мазнини цикъла.

Осигурявайте на децата си здравословни заместители на газираните напитки - бутилирана вода, мляко, чай.

Използвайте позитивни изрази

Вие най-вероятно искате да намалите килограмите на детето си, не неговото самочуствие. Затова избягвайте изрази от рода на "за да не надебелееш" или "за да отслабнеш".

По-добре е да обърнете внимание на това какво тялото може да прави, а не на външния му вид.

Предлагайте полезни храни с идеята, че ще помогнат на детето да тича по-бързо или да играе баскетбол по-добре.

Морковите например ще му помогнат да вижда по-добре, а плодовете ще му дадат повече енергия да играе след училище.

Отстранете изкусителите на преяждане

Храните, които стимулират преяждане, е добре да бъдат скрити, дори оставени в магазина.

Ако плик с мазен чипс привлича детето да седне пред телевизора и да го яде, докато не свърши, може би е хубаво изобщо да не се купува чипс. Далеч от погледа, далеч от стомаха.

Сервирайте полезна храна

Учете децата кои храни имат повече съдържание в по-малко количество.

Полезните храни съдържат голямо количество необходими витамини и минерали в малко калории.

Доказано е, че е по-лесно децата да бъдат научени да ядат по-правилно, отколкото да ядат по-малко.

Ако искате детето ви да отслабне, променете хранителния му режим, не го поставяйте на "диета".

Стимулирайте детето си към движение и спорт

Мащабно национално проучване, проведено в САЩ показа, че малките деца и тийнейджъри не променили количеството калории, които приемат за един ден, но значително се е променило съотношението на приеманите от тях калории и тези, които изразходват.

По-големите младежи и възрастните хора обаче са започнали да ядат повече за същия период, макар процентът на калории от мазнини в храната им да е намалял.

Най-притеснителният факт, който е констатиран при това проучване е, че децата спортуват по-малко и това изглежда е най-важната причина за нарастването на затлъстяването при тях и младежите.

Дебелите деца обикновено избират занимания без движение, а дори да се занимават с колективни спортове, са по-малко активни от слабите си съотборници.

Въпросът кое е първоизточникът - обездвижването или затлъстяването, е въпрос от рода на този за яйцето и кокошката.

Изследвания сочат, че неактивните деца са такива от бебета. Деца, които се хранят нормално, но имат тих, спокоен темперамент, имат по-голям риск от натрупване на наднормено тегло.

Едно активно бебе, дори да приема високи количества калории, е малко вероятно да затлъстее.

Колкото по-малко активно е едно дете, толкова по-закръглено става, което води до още по-ниска вероятност да се заинтересува от физическа активност.

Неговите спортни умения вероятно са били слаби поначало и колкото възможностите на детето намаляват в сравнение с тези на  връстниците и приятелите му, толкова по-малко вероятно става то да пожелае да се занимава със спорт.

Превенцията - алтернатива на борбата

Дължим го на децата си - за да ги предпазим от затлъстяване.

Защото е много по-лесно да вземем превантивни мерки, отколкото да се борим със стореното.

Изписах и перифразирах много думи за борбата с вече затлъстялото човече, която борба стресира, понякога е твърде жестока и диетата сама по себе си не е достатъчна.

Твърде често за едно такова лечение се налага и намесата на психолози, социолози, ентеролози, кардиолози... няма да мога да изброя всички необходими "-лози", защото свръхтеглото на децата не е просто визуален недостатък.

Свръхтеглото води след себе си нашумелите напоследък модерни разстройства на храненето, които неслучайно са наречени "Бичът на 20-ти век".

През 21-вия бичът ще е още по-страшен, ако не се вземат мерки навреме.

Една от моите мечти, която споделях неведнъж - за грижата за здравето и възпитанието на подрастващите, се сбъдна и е факт, но алармирането в училищата не е достатъчно за съжаление, защото основните хранителни навици децата придобиват преди всичко у дома.

Повечето от вас може би са още твърде млади и не са родители, но ще станат някой ден. 

Ваша ще е задачата да отгледате и възпитате здрави деца. От вас ще зависи качеството на поколението ви.

Грижете се за него от най-ранна възраст, не чак след 7-мата година, когато свръхтеглото е налице.

Използвани източници

  • bg-mamma.com
  • zdrave.bg
  • zdrave.net
Още съдържание по темата
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow