Дневен план за навициСвали сега 

Фейсбилдинг

"Няма по-фина, по-богата, по-хубава тъкан от кожата на една красива жена" - Анатол Франс

Всяка дама, подвластна на красотата и суетата, мечтае за гладка и еластична кожа на лицето, без тъмни кръгове под очите, с матов или копринен тен. Защото свежата и здрава кожа е своеобразен израз на един природосъобразен начин на живот, в който определено липсват цигарите и алкохола, а спортът и рационалното хранене са от първостепенно значение.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ФейсбилдингНашето лице се състои от 57 мускула, но за съжаление само малка част от тях са активни. А мускулите, "лишени" от движение, постепенно отслабват, тонусът се понижава и те се отпускат. В резултат се появяват торбички под очите, отпускат се бузите и брадичката, горните клепачи "натежават". Единствено мимическите мускули са тези, които работят постоянно, изразявайки нашите грижи, емоции и настроения. Оставяйки своя отпечатък дори и върху младото лице, по челото се образуват малки бръчици-издайници, между веждите се получават гънки, нагъват се ъгълчетата на очите, образува се т. нар. "пачи крак"... а дамата е само на 25!

Оказва се, че  не можем да спрем физиологичния процес на стареене на кожата, защото това е неизбежна част от нашия живот, но можем да се отървем от досадните бръчки с помощта на кремове с лифтинг ефект, пилинг, корекции с лазер, подкожни инжекции с  биологични вещества - хиалуронова киселина или собствени мазнини, хирургическа намеса или ботокс терапия. Но в последно време особена популярност добива т. нар. face-building или гимнастика за лице. Тя представлява превантивен нехирургичен метод в борбата срещу бръчките и в запазването на свежия вид на лицето. А ефективно съчетана с масаж и подходящи козметични средства, се превръща във важно условие за поддържане на тонуса на кожата. Защото ако с упражнения заставим мускулите на лицето да работят равномерно и правим това редовно, могат да се получат изненадващи резултати. Практиката показва, че кожата на лицето запазва своя тонизиран и здрав вид, тренираните мускули увеличават обема си, като по този начин бръчките се заглаждат и подчертават контура.

Какво да направим, за да бъде ефективен фейсбилдингът?

 • Необходимо е кожата на лицето да бъде абсолютно чиста - дегримирана и измита.
 • След упражненията лицето се измива с хладка вода и се нанася тънък слой хидратантен крем.
 • Гимнастиката се изпълнява в седнало положение, а гърбът трябва да бъде изправен.
 • Важно е при изпълнение на упражненията да не се задържа дишането, но е необходимо силно напрежение, което да бъде в рамките на 5-10 секунди, в зависимост от самото упражнение.
 • Максималният брой повторения за едно упражнение е 10 пъти.

Упражнения за мимическите мускули на лицето

 • Плътно отваряйте и затваряйте очите си, като едновременно придържате техния външен край с показалеца и средния пръст.
 • С изправена глава бавно движете очите в кръг: първо наляво, а след това надясно.
 • Гледайки напред, повдигнете долния клепач към горния, задръжте 2 секунди, след това отпуснете клепача.

Упражнения за очите

 • Упражнения за горния клепач - поставете по 4 пръста над всяка вежда и притиснете, опитвайки се да ги повдигнете нагоре при плътно затворени очи за около 6 секунди. След това отпуснете и отворете очи.
 • Упражнения за долния клепач - поставете по 4 пръста под очите и здраво зажумете за около 6 секунди, след което махнете пръстите си и отворете очи.
 • Упражнения за очните мускули - стягате леко мускулите на шията и лицето, и завъртате очи първо по посока на часовниковата стрелка, а после обратно. След това отпуснете мускулите за 2-3 секунди и отново повторете.
 • Против бръчки около очите - сложете пръсти в ъгълчетата на очите и внимателно плъзнете нагоре, притворете очи и отпуснете.

Упражнения за челoто

 • Поставете показалците в долната част на челото, точно над двете вежди. Натиснете леко в посока надолу, като в същото време се опитвате да повдигнете веждите нагоре, сякаш изразявате учудване.
 • Опитайте се да стегнете челото и да го повдигнете нагоре към линията на косата, спуснете клепачи и затворете очи, като задържите 5-7 секунди.
 • С вътрешната страна на показалците "изглаждате" челото в посока от носа към слепоочията.

Упражнения за шията

 • Стиснете зъби и отпуснете долната уста, колкото е възможно по-надолу, като непременно трябва да почувствате как се напряга големият шиен мускул и фиксирайте в това положение 5 секунди, отпускате и повтаряте.
 • Отметнете глава назад, силно стиснете зъби, а плещите отпуснете надолу. След това започвате да движите долната челюст нагоре и надолу. Това упражнение може да се изпълнява, като главата се опира на облегалката на канапето, но е необходимо да се започне с по-малко повторения, защото съществува реална опасност от мускулна треска.

Упражнения за устните

 • Произнасяйте многократно гласните букви: "и" и "у", действа тонизиращо на кожата около устните.
 • Надуйте бузи и започнете да премествате въздуха от ляво на дясно и обратно, повторете няколко пъти.
 • Надуйте бузите, като вдишвате дълбоко през носа, след което издишайте през стиснати устни в малка струйка въздух.

Младо, пламенно и обаятелно лице - как да го постигнем?

Преди всичко трябва да отбележим, че в основата на здравата и красива кожа са доброто физическо и психическо здраве на жената. Известно е, че кожата отразява вътрешното състояние и здравето на човека, тя се превръща в огледало на душевния му мир. В ежедневните грижи за деликатната кожа на лицето от първостепенно значение се оказва измиването. Препоръчително е това да става с хладка вода, защото ако кожата се третира постоянно със студена вода, тя става бледа, суха, повяхнала. А студената вода е особено вредна за жените със суха кожа. Измиването с прекалено гореща вода пък води до разширение на съдовете и порите, а това може да доведе до появата на бръчки. Освен това добре би било измиването на лицето да става отдолу нагоре, а очите - от слепоочията към носа. Следващият етап е подсушаването - кърпата за лице трябва да бъде мека, като с нея само попивате излишната влага, без да търкате лицето си!

Следващата стъпка е използването на подходящ за кожата подхранващ крем, който се оказва добър съюзник в борбата за младо и обаятелно лице. Клетките на епидермисът (кераноцити) се нуждаят от балансирано подхранване с олигоелементи, за да функционират правилно, в нормален ритъм. Подхранващият крем се нанася на малки туфички с чисти пръсти върху челото, страните, носа, брадичката и шията. За максималния му ефект върху кожата не е определящо неговото количество, а начинът му на нанасяне - задължително с кръгови и възходящи движения.

Благоприятен ефект оказва и приемът на витамини и минерали. Например витамин А е полезен в т. нар. "отдалечаване" на бръчките; витамин Е намалява вредното влияние на свободните радикали; витамин F поддържа състоянието на клетъчните мембрани в оптимална форма, а витамин С изпълнява ролята на своеобразен катализатор за действието на останалите витамини.

Ефектът от фейсбилдингът ще се засили, ако си правим и маски против бръчки:

 • Смесете една голяма супена лъжица грахово брашно с един белтък, разбит на сняг и малко течен мед. Нанесете маската върху лицето и я оставете да действа 20 мин., след това изплакнете с хладка вода.
 • Смесете 2 с. л. зелена хума с две 2 с. л. царевично олио. Нанесете получената емулсия на лицето за 15-20 мин, след това изплакнете.

Фейсбилдинг трябва да се практикува още в ранна младост, дори преди появата на малките бръчици. Въпреки че попада в групата на нехирургическите методи за въздействие върху пластиката на лицето, фейсбилдингът много трудно може да възстанови нанесените от времето и неправилните грижи поражения. За съжаление на определена възраст (50-60 год) кожата става атонична (отпусната). В този случай нито кремовете, нито физиотерапията или инжекциите биха били полезни. Единственият изход се оказва пластичната операция или хирургичният лифтинг. Но дори и тук гимнастиката за лице би била полезна, защото няма да позволи допускането на нови увреждания.

Използвани източници

 • tiabg.com
 • rozali.com
 • pudriera.com
 • aroma-bg.com
Още съдържание по темата
Плуване-никога-не-е-късно-да-се-научим
Плуване - никога не е късно да се научим!

Спортува ви се извън спортната зала? Опитайте в басейн!

Плувайте-с-вашето-бебе
Плувайте с вашето бебе

Физическо и емоционално преживяване за родителите и техните малки съкровища

Тонус-във-водата-с-5х4х50
Тонус във водата с 5х4х50

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Тонус-във-водата-долна-част
Тонус във водата: долна част

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow