Ботокс против бръчки

Колко струва да имаме съвършена външност?

Нашето лице се състои от 57 мускула, като само малка част от тях работят постоянно. Мускулите, "лишени" от движение, постепенно отслабват, тонусът се понижава и те се отпускат. В резултат на което се появяват торбички под очите, отпускат се бузите и брадичката, горните клепачи "натежават". Грижите и емоциите също оставят своя отпечатък, дори и върху младото лице - по челото се образуват малки бръчици - издайници, между веждите се получават гънки, нагъват се ъгълчетата на очите, образува се т. нар. "пачи крак"... какво да направим?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

БотоксНима трябва да се примирим? Всяка дама, подвластна на красотата и суетата, би дала категоричен отговор: "В никакъв случай!". Съществуват много начини за борба с остаряването на кожата. Ние не можем да спрем този физиологичен процес, защото това е неизбежна част от нашия живот. Но можем да се отървем от досадните бръчки с помощта на кремове с лифтинг ефект, пилинг, корекции с лазер, подкожни инжекции с биологични вещества - хиалуронова киселина или собствени мазнини, хирургическа намеса или ботокс терапия.

Първите методи изискват време и постоянство, за да има резултат, докато процедурите с ботокс дават почти мигновен резултат (в рамките на 24 до 48 часа) и по-скоро нямат странични ефекти. Ботоксът се радва на голяма популярност през последните няколко години, но парадоксалното е, че той е бактериална отрова.

Ботокс - бактериална отрова?

Ботокс е медикамент, който се произвежда от ботулиновия токсин тип А. Този токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в анаеробна (безкислородна) среда и отделят екзотоксин по време на размножаването си. Познати са няколко типа ботулинов токсин - A, B, C, D, E, F и G, като за целите на медицината се използва основно тип А и много рядко тип В. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата, предизвиква нейната релаксация и същевременно изглаждане на надлежащата кожа.

Какво е общото между ботулизма и ботокса?

Бактерията Clostridium Botulinum (грам - отрицателни) предизвиква смъртоносното хранително отравяне, наречено ботулизъм. Бактериите се развиват и размножават в животни, риби, птици и чрез тях попадат в човека. В консервираните продукти те се рзамножават много по-бързо, защото там средата също е анаеробна. Когато попаднат в храносмилателния тракт на човека, бактериите отделят екзотоксин, който прониква в кръвта и бързо достига до всички тъкани и органи. Настъпва силно увреждане на нервната система, защото бактериалният токсин причинява нервно-мускулна парализа. Токсинът уврежда и малките кръвоносни съдове, в резултат на което настъпват много различни по големина кръвоизливи във вътрешните органи. Обикновено лечението се провежда в инфекциозно болнично отделение, включва прилагането на специфичен противоботулинов серум, както и широкоспектърни антибиотици, витамини, вливания на глюкозо-солеви разтвори.

Важно е, да се отбележи, че инжектирането на ботокс в мускулите не може да предизвика развитие на ботулизъм.

Какво знаем за ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин, известен с наименованието "ботокс", е открит през 1822 год, а едва през 1968 год. започва неговата употреба за медицински цели. От 1978 год. се прилага в офталмологията, когато очни хирурзи случайно откриват, че с помощта на ботокс успешно се лекуват някои случаи на страбизъм (кривогледство) при децата и блефароспазъм (неконтрулируемо мигане). По-късно намира приложение и в неврологията за лечение на лицев хемиспазъм, шийна дистония (болезнено неврологично заболяване съпроводено със спазъм на мускулите в областта на раменете и шията). През 1992 год. се поставя началото на т. нар. ботокс терапия. Успешно се третират мимическите бръчки на лицето, както и бръчките "пачи крак", а дори намира приложение за лечение на хиперхидроза - състояние на обилно изпотяване.

Ботулиновият токсин представлява мощен невротоксин. Неговото действие се изразява в блокиране на предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно (блокира прехода на ацетилхолин от нерва към мускула). По този начин мускулът остава в трайно състояние на релаксация, т. е. не се съкращава и не може да набръчква кожата, която е разположена отгоре. Този период на релаксация трае от 3 до 14 дни след инжекцията, а ефектът на "изгладените" бръчки - около 6 месеца. През това време ботоксът се разгражда от ензими в организма и нервните окончания възвръщат предишната си функция. В дългосрочен аспект процедурите с ботокс намаляват появата на нови бръчки.

Съществуват данни, че ботулиновият токсин успешно повлиява мигренозните пристъпи, като води до пълното им изчезване, но все още няма достатъчно доказателства.

Ботокс терапия

Ботокс терапията е бърз и безкръвен метод и точно поради тези причини се оказва и много търсен. Много важно е да се отбележи, че процедурите с ботокс са абсолютно противопоказани по време на бременност и кърмене. Препоръчително е ботокс да се използва при пациенти над 30 годишна възраст. По принцип не съществува ограничение на процедурите с ботокс, могат да се правят цял живот, но не е препоръчително да се инжектира токсина на едно и също място повече от два пъти в годината. Ако повтаряте по-често процедурата и тя се изпълнява от непрофесионалист, то съществува реална опасност да получите парализа на лицевите мускули.

Ботокс се прилага в случаите, когато трябва да се изгладят мимическите бръчки по лицето и шията, между веждите, около очите (т. нар. пачи крак) и около устните. Той е в състояние да промени общата визия на лицето, като успешно заличава уморения вид. Токсинът може да "поправи" включително леки дефекти в носа, а също така се справя успешно и със стърчащите уши. Намира приложение и при контролирането на нежеланото изпотяване по лицето и челото. Ботулиновият токсин се оказва особено полезен не само за суетните дами, но и при хора, "тежко" белязани от съдбата - жертви на катастрофи, при инциденти със заливане с киселина и др..

Манипулацията с инжектирането на токсина трае от 5 до 10 минути, като ефектът от нея се проявява след 2 до 5 дни и първоначално продължава около 6 месеца. След повторното му нанасяне, времетраенето му се удължава. Дозировката на ботокса, предназначен за корекция на бръчки, е под 100 единици, като той е екстремно разреден. За сравнение може да добавим, че ако единиците са над 3000, може да бъде убит 70 килограмов мъж. За дълбоките назолабиални бръчки (свързващи носа и устните), ботоксът не би бил най-добрият избор. По-добре е те да бъдат третирани с хиалуронова киселина.

Нежелани ефекти

Усложненията при терапията с ботокс са минимални и преходни. Непосредствено след апликацията може да се наблюдава усещане за тежест, разпъване, повишаване на температурата, главоболие, дразнене на стомаха. Но това е в рамките на нормалното и обикновено отшумява с резорбирането на разтвора. Най-сериозното нежелано явление, което може да се получи при прилагане на токсина е птоза на клепача - спадане на клепача и невъзможност окото да се отваря напълно, вследствие на което се налага хирургическа интервенция.

Понякога се появява синина на мястото на инжектирането, и най-вече около очите. Тя може да бъде по-голяма при пациенти, които са приемали аспирин и други разреждащи кръвта препарати. Оказва се обаче, че ботокс терапията има един съществен недостатък – тя е достъпна само за платежоспособните дами и господа. Все пак има начин за борба с остаряването на кожата – естественото й поддържане – то е достъпно за всеки. Ефектът от него е чудесен и постигнатите резултати са трайни. Ключът е във фейсбилдинга (face–building – гимнастика за лицето). С негова помощ могат да се укрепят мускулите на очите например. Тренираните мускули увеличават обема си, като по този начин бръчките се заглаждат.

Използвани източници

  • "Всички трикове за красотата"
  • изд. „Журнал за жената"
Още съдържание по темата
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Мама-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-раждането
Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow